Perjantaina ulosajettu Aidan Dudas nousi sankariksi ja piti Palloseuran kauden hengissä – "Päätin vain antaa palaa"

LIIGA / Haastattelu
Aidan Dudas ratkoi ottelusarjan toisen kohtaamisen TPS:lle.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS kampesi selkä seinää vasten ottelusarjansa Lukkoa vastaan takaisin tasoihin lauantaina. Mustavalkoisten sankariksi nousi perjantaina suihkuun aikaisin ajettu Aidan Dudas. Kanadalainen oli välittömästi voiton jälkeen jo motivoitunut jatkamaan sarjaa Raumalla.

Liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella pelattiin lauantaina vain Turussa, kun kotijoukkue TPS pelasi veitsi kautensa kurkulla Lukkoa vastaan. Kontrolloidun vahvasti etenkin kahdessa viimeisessä erässä pelannut Palloseura nappasi kriittisessä paikassa voiton Aidan Dudasin päätöserän komealla rannelaukauksella ja venytti kauttaan ainakin yhdellä ottelulla.

Turkulaisten sankariksi noussut Dudas oli huojentunut taiston tauottua.

– Ottelu oli loistava. Tiukka koitos, jossa kumpikin joukkue pelasi todella hyvin. Maalivahdit olivat kummassakin päässä lujia, mutta onneksi saimme voiton napattua.

Turkulaisleirissä ottelun panos tiedettiin heti summerin soitua perjantaina Raumalla, ja Dudasin mukaan mustavalkoinen leiri onnistui lauantaihin latautumisessa paremmin.

– Mielestäni käsittelimme paineen hyvin, vaikka tilanne ennen ottelua oli tulos tai ulos. Olemme yrittäneet pitää sitä ajatusmaailmaa yllä koko kauden, ja se auttoi meitä tänään tiukassa paikassa.

Hunajainen kuti ratkaisi

Päätöserässä kauden 14. maalinsa iskenyt kanadalainen kuvaili osumaansa leveä hymy kasvoillaan.

– Tilanne alkoi Linusin (Fröberg) loistavasta puolustusalueen pelaamisesta. Hän voitti kaksinkamppailunsa hyvin ja pelasi minulle kiekon laidan kautta. Sen ansiosta saimme hyvän 2–1-hyökkäyksen niin, että minulla oli laukaisulinja koko ajan näkyvissä. Päätin vain antaa palaa, ja onneksi kiekko meni maaliin.

Perjantain avausottelussa ulosajon jo avauserässä saanut Dudas pelasi lauantaina selvästi pienen paineen alaisena. Mustavalkoisen kannattajapäädyn räjäyttänyt voittomaali pudotti kiven 23-vuotiaan laiturin sydämeltä.

– Kun näin kiekon menevän maaliin, tajusin heti maalini merkityksen ottelulle. Se tunne oli huikea, mutta samaan aikaan minunkin piti pysyä jalat maassa, sillä kellossa oli vielä paljon aikaa heille loppukiriin. Pelasimme onneksi loppupelin todella hyvin ja rauhallisesti.

Voittomaaliksi jäänyt laukaus oli aiemman ottelun perusteella jopa pieni yllätys. Dudas oli jättänyt muun muassa päätöserässä laadukkaan laukaisupaikan jo kertaalleen käyttämättä, jolloin tilanteesta seurasi Lukon vastahyökkäys.

Kanadalainen ei itse lähde analysoimaan sitä, milloin olisi hyvä paikka syöttää tai milloin laukoa, mutta hän myöntää aiempien päätöstensä käyneen mielessä ylivoimahyökkäyksen käynnistyessä.

– Pelaajana on vähän vaikea sanoa, onko minulla todella ollut vastaisuutta laukoa ottelun aikana, sillä asiat kaukalossa tapahtuvat niin nopeasti. Joissakin tilanteissa on varmasti ollut hyvä paikka laukoa, toisissa syöttää, mutta niin pelin kulku vain joskus etenee.

– En ole varsinaisesti vältellyt laukomista, mutta olen kyllä tehnyt ajoittain virheitä päätöksessäni syöttää. Kun pääsimme ylivoimahyökkäykseen voittomaaliin johtaneessa tilanteessa, tein oikean päätöksen, onneksi.

Katse jo maanantaissa

Ottelussa nähtiin pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle varsin pirteä määrä yleisöä. Virallisten laskujen mukaan Turkuhallin lehtereille pakkautuneet 6231 katsojaa muodostivat Liiga-historian viidenneksi suurimman yleisömäärän ensimmäisen kierroksen otteluissa. Dudas kiitteli autuaasti äänekästä kotiyleisöä.

– Yleisö oli huikea! Se on loistava etu meille, kun yleisö syttyy pelin tapahtumiin mukaan. Raumallakin on kyllä hyvä yleisö, mutta tämä ilta oli huikeaa kaiken yleisön kanssa. Pelaajana sytyn muutenkin otteluihin hyvin, kun hallissa on ääntä.

Ratkaiseva kolmas ottelu tulee kuitenkin kummallekin joukkueelle nopeasti. Lauantaisen ottelun päättymisestä vain 46 tunnin päästä kiekko putoaa Äijänsuolla jo jäähän, joten turkulaisten jalat eivät saa nousta liian korkealle maasta.

– Meidän täytyy tehdä samat asiat kuin tähän päivään valmistautuessa. Rakennamme varmasti tästä voitosta lisää motivaatiota maanantaihin, mutta lopputulosta itsessään ei saa jäädä vatvomaan yhtään. Tämänkin ottelun on oltava jo nyt menneisyyttä.

– Katsomme kyllä varmaankin joitain videoita nähdäksemme, mitä voimme vielä parantaa tästä illasta, mutta maanantai on koko ajan mielessämme, Dudas päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle