Petteri Lindbohm aloittaa ensimmäisen ammattilaiskautensa kasvattajaseura HIFK:ssa: “Mistään ei nyt tullut tarjousta, joka olisi ollut parempi vaihtoehto kuin tulla HIFK:hon”

LIIGA / Haastattelu
Lindbohm palasi Liigaan yhdeksän vuoden tauon jälkeen.
Kuva © HIFK

HIFK hankki alkukesällä takalinjojensa vahvistukseksi Sami Lepistön, joka joutui kuitenkin sydänlöydöksen takia lopettamaan uransa. Pari päivää Lepistön lopettamisilmoituksen jälkeen HIFK ilmoitti kenties vielä nimekkäämmästä puolustajahankinnasta, kun maailmanmestari ja olympiavoittaja Petteri Lindbohm palasi Helsinkiin kolmen vuoden sopimuksella.

– HIFK-siirtoa on pyöritelty monena kesänä, kun olen ollut sopimuksettomassa tilanteessa. Mistään ei nyt tullut tarjousta, joka olisi ollut parempi vaihtoehto kuin tulla HIFK:hon. Mahtavaa, että HIFK:sta löytyi pelipaikka.

Lindbohm on aloittanut kiekkoilun HIFK:ssa ja Calle Branderin kiekkokoulussa, mutta pelaa nyt ensimmäistä kertaa ammattilaisena kasvattajaseurassaan.

"tulevaisuudessa olisi hienoa, että HIFK ja Jokerit voisivat toisensa taas kohdata."

– HIFK merkitsee tosi paljon. Täällä alkoi omat kiekkohommat. Neljän tai viiden vanhana hyppäsin harkkahallin jäälle ja nyt liigajoukkueen kanssa harjoitellaan samassa paikassa. Välissä on kuljettu pitkä matka, ja nyt on tosi suuri kunnia pukea HIFK:n paita päälle.

HIFK vahvistui kesän aikana Lindbohmin lisäksi muun muassa Jori Lehterän ja Leo Komarovin kaltaisilla konkareilla. Nimekkään joukkueen tavoite on kauden päätteeksi nostaa Kanada-maljaa, mutta keskittyminen on päivittäisessä tekemisessä.

– Meillä on tosi hyvä nippu. Tunsin suurimman osan jätkistä ennestään, niin oli helppo tulla mukaan. Eletään läsnässä, mutta tavoite on siellä kaukaisuudessa. Kaikki lähtee päivittäisestä tekemisestä eikä mestaruutta sen enempää mietitä, mutta se on hyvä motivaattori. Pidetään mielessä, miksi tätä hommaa tehdään.

Kokoonpanossa on NHL-kokemusta yli 1 000 ottelun verran, joten arjen vaatimustasosta riittää ymmärrystä.

– Kokeneilla pelaajilla on oma roolinsa siinä, että päivittäinen tekeminen on sillä tasolla, millä pitää eikä lähdetä laukalle. Vastapainona on ollut kiva huomata, kuinka kokeneemmat äijät pitävät hyvin balanssia yllä, että kyllä täällä hymyssä suin vedetään. "Leksalta" ja Jorilta lähtee aika hyvin tarinoita, niin ei homma mene liian vakavaksi.

Kokemuksen vastapainoksi HIFK:ssa pelaa alkavalla kaudella Suomi-kiekon suurin lupaus Aron Kiviharju, joka saa Lindbohmilta suitsutusta.

– Todella kypsä ikäisekseen. Vein yksissä treeneissä hänelle harkkapaidan, jossa oli Koffin logo, niin nopeasti hän kävi sen vaihtamassa toisenlaiseen. Tosi hyvä poika tai mies jo. Työmoraali korkealla ja on ollut ilo katsoa, kuinka hän pelaa.

– Jos vain pystyn häntä jollain tavalla auttamaan tai vastavuoroisesti itse oppimaan jotain nuoremmilta, niin sittenhän homma menee just hyvin.

29-vuotias maailmanmestari ja olympiavoittaja on HIFK:n kokenutta kaartia.
Kuva © HIFK

Vähän enemmän puolustava kahden suunnan pakki

Lindbohm pelasi Liigassa viimeksi kaudella 2013–14, jolloin pelejä kertyi Jokereiden ja Ässien paidassa. Yhdeksän vuoden ulkomaankiertueen aikana isokokoinen puolustaja pelasi NHL:ssä, AHL:ssä, Sveitsin pääsarjassa, KHL-Jokereissa ja SHL:ssä.

– Haluan hoitaa oman ruutuni hyvin: pelata tiukoissa tilanteissa ja puolustaa hyvin. Vuosien varrella olen yrittänyt kehittää myös kiekollista pelaamistani ja saada tehoja hyökkäyssuuntaan. Olen ehkä vähän enemmän puolustava kahden suunnan pakki.

– Tänä päivänä joka puolustajan pitää pystyä liikkumaan kiekon kanssa ja auttamaan hyökkäyspelissä. Yritetään pysyä ajan hermolla.

Tehokkaimmalla kaudellaan Lindbohm summasi Lausanne HC:ssä 23 pistettä 50 ottelussa.

– Euroopassa roolini on ollut sellainen, että olen saanut pelata enemmän hyökkäyssuuntaan ja pelata kiekon kanssa. NHL:ssä rooli oli paljon pienempi ja siihen pitää sopeutua. Valmentaja ei olisi katsonut hyvällä, jos olisin lähtenyt kikkailemaan päädystä päätyyn ja unohtanut puolustusvelvoitteet.

HIFK-kasvatti Lindbohm pelasi ensimmäiset liigaottelunsa Jokereissa, joka palaa täksi kaudeksi KHL:stä kotimaan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Mestikseen. Lindbohm toivottaa Stadin paikalliskamppailut pitkän tauon jälkeen tervetulleiksi.

– Mielestäni on tosi hieno homma, että Jokerit sai asiansa jiiriin ja pääsevät pelaamaan Mestistä. Muistan itse kouluikäisenä, että HIFK:n ja Jokereiden keskinäisestä kohtaamisesta alettiin puhua viikkoa ennen.

– Ilman muuta näin isoa juttua kaipaa, ja se tekisi varmasti hyvää koko suomalaiselle kiekolle ja pääkaupunkiseudulle. Pitkä tie on kuljettavana ja paljon asioita pitää mennä oikein, mutta tulevaisuudessa olisi hienoa, että HIFK ja Jokerit voisivat toisensa taas kohdata.

» Lähetä palautetta toimitukselle