Suomen hyökkäyspääty vaihtui edelliseen peliin − joukkueenjohtaja tarjoaa selityksen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mika Kortelainen toimii Suomen joukkueenjohtajana.
Kuva © Jarno Hietanen
Monelle Suomen ja Saksan ottelua paikan päällä Tampereella seuranneelle katsojalle saattoi tulla yllätyksenä, että Suomi hyökkäsi ensimmäisessä ja kolmannessa erässä eri päätyyn kuin perjantaina. Suomen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen kertoi asialle selityksen.

Kisojen isäntämaana Suomella on tiettyjä asioita, mistä se voi ensisijaisesti päättää, mutta se, kuinka päin joukkueet hyökkäävät otteluissa, ei ole ensisijaisesti joukkueen päätettävissä. Suomi oli toki Saksa-ottelussa vierasjoukkue, mutta se ei ollut tärkein peruste ratkaisulle. 

− Vaikka olemmekin isäntänä, emme voi välttämättä pitää samaa vaihtoaitiota kisojen ajan. Viime vuonna olimme kerran (Tšekkiä vastaan) tällä puolella, Suomen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen vastaa.

Jääkiekon MM-kisoissa joukkueet pitävät mahdollisuuksien mukaan samoja pukukoppeja läpi turnauksen. Samalla niiden sijainti määrittää joukkueiden pelisuuntia. Turnauksen ensimmäisissä otteluissa on nähty, että Itävallan ja Unkarin joukkueet ovat poistuneet erätauoillekin kaukalon kulmasta, siinä missä muut kuusi joukkuetta ovat suunnanneet pukukoppiin suoraan vaihtoaition takaa.

Saksa on käyttänyt molemmissa otteluissaan Tapparan vaihtoaitiota. Suomi käytti sitä ottelussaan Yhdysvaltoja vastaan, ja kahdessa muussa ottelussa se on ollut Ranskan ja Tanskan käytössä.

− Kyse on pitkälti pukukoppien sijoittelusta, ja se on aika monimutkainen systeemi. Joukkueiden ei haluta kulkevan ristiin, ja samalla osa joukkueista joutuu kulkemaan jopa 50 metriä kopille, Kortelainen kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle