Viisi kautta Suomen juniorisarjoissa kasvattivat italialaispuolustaja Gregorio Giosin ammattilaisuuteen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Gregorio Gios nauttii Noah Gregorin ja muiden kanadalaisten kohtaamisista.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Italia jäi odotetusti sunnuntain ensimmäisessä ottelussa Kanadan jalkoihin. Puolustaja Gregorio Gios pitää kuitenkin asetelman tuomista haasteista ja muistelee lämmöllä myös pelivuosiaan Suomessa.

Italia pelasi Kanadaa vastaan hyvän avauserän, mutta pelin edetessä maiden välinen tasoero alkoi näkyä entistä selvemmin. Italia kävi pelin alussa johdossa, mutta Kanada iski lopulta kuusi maalia putkeen, ja vei näin voiton maalein 6−1. Vuosi sitten Latviassa ero oli yhden maalin verran suurempi.

− Nämä ovat kovia pelejä, mutta samalla hauskoja. Näistä saa oppia, että meillä italialaisilla on vielä paljon parannettavaa, puolustaja Gregorio Gios näki.

− Täytyy tehdä paljon töitä parantaaksemme asemaa, mutta tällaiset pelit ovat hienoja.

Giosin mukaan Italia esitti pelissä asioita, jollaisten jatkuessa maalla on mahdollisuus napata voittoja myöhemmissä peleissä.

− Jos pelaamme kuten ensimmäisessä erässä, se on hyvin mahdollista. Ei täällä ole helppoja pelejä, mutta joukkueet kuten Ranska ja Tanska ovat voitettavissa.

− Olihan Kanada ensimmäisessä kuitenkin parempi, mutta mekin voimme vielä parantaa turnauksessa siitä esityksestä.

Kanadaa vastaan Italian ylivoimapeli ei toiminut. Neljässä yrityksen aikana ainoa maali nähtiin Noah Gregorin tekemänä alivoimalla.

− Sveitsi-peli oli siltä osin paljon parempi. Kanada pelasi alivoimaansa hyvin, he ovat nopea joukkue ja antoivat paljon painetta. Se ei tehnyt meidän työstämme helppoa, Gios antaa arvoa vastustajalle.

Suomessa vietetyt vuodet merkityksellisiä

Gios pelasi juniorivuosinaan viidellä kaudella Suomessa. Kaksi täyttä kautta kului HIFK:ssa ja kaksi Jokereissa, minkä jälkeen hän pelasi vielä TUTOssa vajaan kauden.

− Se oli valtavan auttavaista urani kannalta. Sinä aikana osasin alkaa ajattelemaan ammattimaisesti. Suomessa pelaajia kohdellaan hyvin ja heiltä vaaditaan ammattimaisuutta.

− Tein kovasti töitä, ja näen että kehityin niiden vuosien aikana merkittävästi. Ne vuodet olivat kasvun paikka niin pelaajana kuin miehenä.

Gios on täysillä suosittelemassa samaa reittiä nuorille italialaisille kiekkoilijoille.

− Suomessa on yksi maailman parhaista kiekkokouluista. On mieletöntä ajatella, että viiden miljoonan kansasta tuli hiljattain olympiavoittajajoukkue. Suomessa tehdään kovasti töitä ja pelaajista pidetään huolta.

Gios pelaa toista MM-turnaustaan oltuaan mukana myös viime vuonna Riiassa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Gios on pitänyt yhteyksiä Suomeen senkin jälkeen siirtyessään jatkamaan uraansa muualla, hänen tapauksessaan Yhdysvalloissa.

− Olen edelleen yhteyksissä vanhoihin kavereihini, ja joitakin oli tässäkin ottelussa katsomassa peliä. Minulla on täällä edelleen paljon ystäviä. Kaikki ovat myös fantastisia persoonia.

Gios entisistä pelikavereista ylivoimaisesti paras on Miro Heiskanen ja myös Santeri Hatakka on ehtinyt debytoimaan NHL:ssä. Liigatasolla asemansa vakiinnuttaneita nimiä ovat muun muassa Teemu Engberg, Valtteri Ojantakanen ja Veikko Loimaranta.

− Se vain osoittaa, että Suomessa voi nousta huipulle, jos nauttii pelaamisesta.

Giosin uraan mahtuu myös puoli kautta Italian kiekkoilun lippulaivan, HC Bolzanon riveissä. Monikansallista IceHL:ää pelaava ja kahdesti mestaruuden voittanut seura sai täksi kaudeksi sarjaan seuraa toisesta italialaisjoukkueesta HC Pustertalista.

− Se on erittäin suureksi avuksi maan kiekkoilulle. IceHL on paljon kovempi ja ammattimaisempi kuin Italian oma sarja, vaikka niin onkin ikävä sanoa.

− Moni meidän pelaajista on kesällä tai jopa kauden aikana toisessa työssä. Silloin ei ole helppoa tehdä töitä uran jälkeen ja työskennellä kuudesta kahdeksaan tuntiin muualla.

Suomesta nauttinut Gios ei sulje pois ajatusta palata maahan vielä jossain vaiheessa.

− Se olisi mukavaa ja toivon sen tapahtuvan mahdollisimman pikaisesti. Mutta juuri tällä hetkellä haluan keskittyä pelaamaan hyvin tässä turnauksessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle