Viron maajoukkuekapteeni Robert Rooba odottaa innolla yli 500 NHL-ottelun suomalaisvalmentajan oppeja

LIIGA / Haastattelu
Robert Rooba on kahden joukkueen tuplakapteeni.
Kuva © Tiia Mahkonen
JYPin ja Viron maajoukkueen kapteenin kauden alku on jättänyt parantamisen varaa. Viime viikolla maajoukkueturnauksessa Puolassa pelannut hyökkääjä on innoissaan uudesta maajoukkueen aikakaudesta rutkasti NHL-kokemusta keränneen Petri Skrikon komennossa.

Jyväskylän JYP on aloittanut kautensa positiivisesti. 19 ensimmäisen pelin jälkeen pisteitä on kasassa 31 ja sarjataulukossa joukkueella on käsissään kuudes sija.

Torstaina JYP haluaa varmasti karistaa karvaan HIFK-tappion painoa harteiltaan, kun joukkue kohtaa kotimontussaan Mikkelin Jukurit.

Jyväskyläläisten kapteeni ja Jukurit-ottelussa nelosketjussa pelaava Robert Rooba ei kiellä alkukauden hyvää virettä.

– Ehdottomasti on kausi lähtenyt hyvin käyntiin, varsinkin, kun katsoo pistetaulukkoa. Meidän pelimme on paljon paremmassa tilanteessa kuin se oli vuosi sitten. Viime kaudella meidän niin sanottu projekti uusien valmentajien ja pelaajien kanssa vasta alkoi.

– Rakensimme hyvän pohjan, jonka pohjalta aloitimme tämän kauden. Varmasti olemme paremmassa tilanteessa kuin viime vuonna, Rooba kuvailee.

Monella on vielä mielessä, kuinka virolainen onnistui kaudella 2020–21 saavuttamaan ilmiömäisesti 30 maalin rajan runkosarjassa. Kauas on tuosta tultu, sillä seuraavalla KHL-kaudella maaleja syntyi viisi ja sitä seuranneilla Liiga-kaudella 11.

Tällä hetkellä maaleja on kasassa vasta kaksi ja tehopisteitä yhteensä kuusi. Rooba ei lähde liikaa analysoimaan suoritustaan, mutta myöntää, että parannettavaa on.

– Yleisesti ajattelen, että paremminkin voisi mennä. Ainakin siinä mielessä, että harvoin olen tyytyväinen omaan suoritukseeni.

– Joka päivä pyrin parhaaseen ja pyrin auttamaan joukkuetta. Koen, että pystyn varmasti pelaamaan paremmin kuin tällä hetkellä, hän toteaa.

Maajoukkueen arvostettu kapteeni

Viime viikon Karjala-turnaus ei ollut viikon ainoa maajoukkueturnaus. Puolassa pelattiin neljän maan Baltic Challenge Cup -turnaus, jossa kohtasivat Puolan, Liettuan ja Viron aikuisten maajoukkueet sekä Latvian alle 20-vuotiaiden maajoukkue.

Viron kohtaloksi jäi turnauksen kolmas sija. Se hävisi sekä Puolalle että Latvialle, mutta kaatoi Liettuan. Kapteeni Rooba saalisti kolmen pelin aikana kaksi maalia ja kolme syöttöä.

Viron maajoukkueen vakiokasvoihin kuuluvat muun muassa suomalaisille tutut Joensuun Kiekko-Poikien Kristjan Kombe ja Kiekko-Espoon Morten Jürgens.

– Aina sitä haluaa voittaa kaikki pelit. Meillä on joukkueessa uusi valmentaja, Petri Skriko, joka toi joukkueeseen paljon uusia asioita. Se oli meidän ensimmäinen turnaus tällä joukkueella, ja ehdimme harjoitella vain muutaman päivän ennen sitä.

– Tulos kärsi vähän siitä, että meillä oli paljon uusia asioita. Se ottaa oman aikansa, että pelinkuvan ja pelisuunnitelmaan oppii. Luonnollisesti tahdomme voittaa, mutta koen, että tasomme turnauksessa oli nousujohteinen ja peli parani koko ajan. Suunta oli hyvä, ja olen todella iloinen, että meillä on uusi hyvä valmentaja joukkueessa.

Suomalainen Skriko on tehnyt pitkän uran jääkiekon parissa. SaiPa-kasvatti pelasi vuosina 1984–93 NHL:ssä 541 ottelua Vancouver Canucksissa, Boston Bruinsissa, Winnipeg Jetsissä ja San Jose Sharksissa.

Pelaajauransa jälkeen Jääkiekkoleijona numero 141 on valmentanut niin SaiPassa vuosina 2002–2003 kuin Tanskassa vuosina 2017–2019. Hän on myös työskennellyt Washington Capitalsin ja Calgary Flamesin Euroopan pelaajatarkkailijana.

Viron maajoukkue on aiemminkin tukeutunut suomalaisosaamiseen. Joukkueen päävalmentajana on aiemmin ollut muun muassa Ismo Lehkonen ja Skrikoa edelsi valmentaja Jussi Tupamäki.

Skrikon aikakausi alkoi siis ailahdellen, mutta Rooba uskoo uuden valmentajan tuovan joukkueeseen oikeaa osaamista.

– Hän (Skriko) on todella harjaantunut yksityiskohtiin. Hän haluaa, että jokainen yksityiskohta on viimeisen päälle kunnossa. Hän odottaa joukkueelta myös tietynlaista kurinalaisuutta.

– Hänen pelityylinsä on hänen omienkin sanojensa mukaan north–south-tyylin peliä. Hänellä on pitkä NHL-tausta, joten hän kunnioittaa paljon enemmän täkäläistä tyyliä kuin niin sanottua east–west-kiekkoa. Hän haluaa joukkueensa pelaavan nopeaa alhaalta ylös -jääkiekkoa, Rooba kuvaa.

Viron suunnannäyttäjä

Kaudesta 2021–22 maajoukkueen kapteenina pelannut Rooba tiedostaa oman roolinsa joukkueessa. Kapteenius maajoukkueessa eroaa vastaavasta roolista JYPissä, sillä hänen roolinsa pelillisesti on maajoukkueessa suurempi.

– Kapteenina ja kaikkein korkeimmalta tasolta tulevana pelaajana odotukset peliini ovat totta kai korkeat. Kannan suurta vastuuta niin kiekollisessa kuin kiekottomassa pelissä. Siinä mielessä tilanne on hieman erilainen kuin täällä JYPissä.

– Mutta ehdottomasti se on tärkeä ja vastuullinen rooli. Minulla on kunnia ja ilo kantaa sitä roolia.

Viro pelaa MM-kisoissa 1. divisioonan B-ryhmässä. Viime keväänä Tallinnassa pelatussa MM-turnauksessa Viro jäi neljännelle sijalle.

Joukkueen tämän kauden päätavoitteisiin kuuluvat olympiakarsinnat sekä kevään MM-turnaus.

– Meillä on tulossa kaksi olympiakarsintaturnausta. Koska Liigassa ei silloin ole peleistä taukoa, minä en pääse sinne osallistumaan. Koen silti, että nämä turnaukset ovat tärkeitä pelejä saada kokemusta uuden valmentajan kanssa ja valmentaja näkee uusia pelaajia.

– Kaikkein tärkein tavoite meille on totta kai kevään maailmanmestaruuskilpailut. Siellä olemme jo pitkään jahdanneet mitaleja.

Vaikka uusi mielenkiintoinen prosessi uuden valmentajan kanssa on saatu alulle, ei Rooba povaa joukkueelleen heti lottovoittoa. Nousu A-ryhmään sekä etenkin olympialaiset saavat vielä odottaa itseään.

– Koen, että tällä hetkellä on liian aikaista puhua nousemisesta pelillisesti korkeammalle tasolle, jotta pääsisimme mitaleille ja seuraavaan MM-ryhmään. Se odottaa meitä vielä kauemmassa tulevaisuudessa, Rooba pohtii.

» Lähetä palautetta toimitukselle