Erik Haula lähtee varaustilaisuuteen pitämään hauskaa

NHL / Haastattelu
Tämän vuoden varaustilaisuus on suomalaisittain mielenkiintoisempi kuin vuosiin. Yksi NHL-organisaation listoilta viikonlopun jälkeen itsensä löytävä suomalainen on mitä luultavimmin porilaislupaus Erik Haula.

Porissa kiekko-oppinsa saanut Erik Haula teki suomalaisittain rohkean ratkaisun, ja lähti kokeilemaan siipiensä kantavuutta Pohjois-Amerikkaan yhden A-nuorten SM-liiga-kauden jälkeen. Hänen ensimmäinen kautensa kuuluisassa Shattuck-St. Mary'sin jääkiekkolukiossa oli erittäin onnistunut, ja nuorukainen rohkaisee muitakin suomalaisia tarttumaan vastaavaan mahdollisuuteen.

– Kyllä tämä siirto on ainakin itsellä toiminut loistavasti. Ehdottomasti suosittelen, jos vaan haluja ja itseluottamusta löytyy, Haula tuumaa.

Kausi meni loistavasti niin koulun penkillä kuin kaukalossakin. Todistukseen tuli B:n keskiarvo, ja kaukalossa tuli menestystä niin seura- kuin maajoukkuetasollakin.

– Ei kausi olisi joukkueelta ehkä voinut enää paremmin mennä, omakin kausi meni loistavasti ja kehityin selvästi pelaajana. Pääsimme lopputurnauksen puolivälieriin, itsellä meni loppupelit todella hyvin. Neljässä ottelussa tein yhdeksän pinnaa. Sen jälkeen oli vielä alle 18-vuotiaiden MM-kisat, josta tuli pronssia. Omalla ketjulla olisi voinut mennä hieman paremminkin, mutta mitali oli mahtava asia, Haula iloitsee.

Sopeutuminen pohjoisamerikkalaiseen kiekkoon oli nuorukaisen mielestä helppoa. Olihan hänellä taustallaan yksi kausi A-nuorten SM-liigaa.

– Fyysisesti tuolla pärjäsi selvästi Suomea paremmin, sillä vastustajat ovat samaa ikäluokkaa kanssani. Suomessa sai painia välillä kaksi kolmekin vuotta vanhempien kanssa.
Haulalla on edessään vielä vuosi lukiota, jona aikana hän pelaa kauden USHL:n Omaha Lancersin riveissä. Kauden jälkeen hän suuntaa Minnesotan yliopistoon täysstipendillä.

– En ole vielä päättänyt lopullisesti, mitä haluan lukea, mutta luultavasti se on sports management tai bisnes. Ihan hyvää kommenttia on NHL-seuroilta tuosta tullut, niin yliopiston kuin ainevalinnastakin.

Ei stressiä varauksesta

Haula oli yksi sadasta NHL Combine –testitapahtumaan kutsutusta pelaajasta. Tilaisuudessa tulevia NHL-pelaajia viedään fyysisesti äärirajoille, ja pommitetaan kiperillä kysymyksillä. Haulan mukaan hänellä ei ollut ongelmia kummassakaan osa-alueessa.

– Englanti on sen verran hallussa, ettei haastatteluissa tullut mitään ongelmia. Fyysisest testit menivät myös kaikin puolin hyvin. Pyörätestit olivat kyllä aika jänniä. Pyörätestini jälkeen istuin tuolille, happi oli aivan lopussa ja siihen vielä rysähtää viereiseltä pyörältä kaveri oksentamaan roskakoriin, Haula naurahtaa.

Pohjois-Amerikassa pelattu kausi on varmasti nostanut Haulan osakkeita varaustilaisuudessa, sillä NHL-seurat ovat päässeet seuraamaan nuorukaisen otteita läheltä. Porilaisnuoren mukaan välillä katsomossa tuntui olevan enemmän kykyjenetsijöitä kuin katsojia.

– Pelien jälkeen usein valmentaja tuli huikkaamaan minulle, että se ja se seura haluaa haastattelun. Moni joukkue on haastatteli minua paljon jo kauden mittaan, moni haastatteli myös Combinessa. Silti ei noistakaan pysty sanomaan mitään, sillä ei se välttämättä ole kiinnostuksen puutetta, että joku seura ei esimerkiksi nyt testitilaisuudessa haastatellutkaan, nuorukainen selventää.

Varaustilaisuuden alla seuroilla on vielä viimeinen mahdollisuus tehdä päätelmiä tulevista NHL-lupauksista. Haula lähtee itse paikan päälle varaustilaisuuteen rennolla meiningillä.

– Aika vähän siellä enää voi omaan sijoitukseensa vaikuttaa. Lähden sinne rennolla asenteella viettämään hauskaa viikonloppua, Haula päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle