Sunnuntai 5. toukokuuta on ympyröity kalentereissa läpi itävaltalaisten kiekkopiirien. Eikä vain pyhän vuoksi. Keskipäivän ottelu Ranskaa vastaan on merkittävä osa kamppailua paikasta MM-kisojen A-sarjassa.
- A-sarjapaikan realistisuudesta en uskalla sanoa vielä mitään. Saavutimme kuitenkin olympiapaikan Saksan sijaan, joten olemme menossa eteenpäin, arvioi Alpo Suhonen.
Suomalainen on yksi heistä, joille toinen ottelu Helsingissä tarkoittaa muutakin kuin halpoja lippuja.
Syy löytyy käyntikortista: "Alpo Suhonen, Sportdirektor - Österreichischer Eishockeyverband".
- Vastaan urheilujohtajana kaikkien maajoukkueiden toiminnasta sekä valmentajakoulutuksesta joka tasolla.
Suhonen on toiminut nykyisessään tehtävässään vajaan vuoden. Alkavat MM-kisat ovat ensimmäiset nimityksen jälkeen.
Tarkoitus on palauttaa Itävalta vakituiseksi A-sarjamaaksi ja katse on tiukasti tulevaisuudessa.
- Ensimmäinen puoli vuotta meni toimintaan ja ihmisiin tutustuessa. Nyt olemme käynnistämässä projektia maajoukkueiden ja maajoukkuevalmennuksen kehittämiseksi: "Austrian Way of Hockey", itävaltalaiset valmentajat itävaltalaisille pelaajille, Suhonen kertoo.
NHL:n ensimmäinen eurooppalaisvalmentaja saa käyttöönsä miljoona euroa vuodessa ja on vastuussa projektin toteutuksesta.
- Pääosa rahoituksesta suunnataan valmennustyöhön ja valmentajien palkkaamiseen, loput koulutukseen.
Taloudellinen tuki tulee Itävallan nykyisin jo ylikansallista pääsarjaa sponsoroivalta pankkiyritykseltä.
Ensimmäisen talven aikana Suhonen kartoitti Itävallan jääkiekon tilanteen. Työsarkaa riittää.
- Amatööri- ja ammattilaiskiekko ovat sekoittuneet toisiinsa. Täällä on lahjakkaita pelaajia joka ikäluokassa, mutta massat puuttuvat. Tekemisen laatu ja määrä ovat puutteellisia. Liikaa matkalaukkuvalmentajia ja liian vähän halleja sekä jäätä. On myös vaikea löytää yhtenäistä Itävaltaa - politikointia ja valtataistelua on liian paljon. Jääkiekon asema on huono ja mediahuomion sekä sponsorirahoituksen määrä pieni, hän listaa.
- Ongelmia on siis joka tasolla. Itävalta on perinteinen jääkiekkomaa, mutta jäänyt viime vuosina vähän jälkeen.
Ensimmäiseksi aiotaan pureutua valmennuksellisiin ongelmiin.
- Valmennus on liian harrastusmaista tai sitten liian ulkomaalaista. Heidän tasossaan on paljonkin huomautettavaa.
"Matkalaukkuvalmennus" on ollut Itävallan A-maajoukkueen perisynti. Viiden viime vuoden aikana päävalmentajana on toiminut ruotsalainen, yhdysvaltalainen ja kanadalainen.
Samalla maa on hyppinyt A- ja B-sarjan väliä. Edellisen kerran Itävalta on pelannut A-sarjassa kahtena peräkkäisenä vuotena 2004-2005.
- Valmentajien ja pelityylien vaihtuvuuden takia joukkuepelaaminen ei ole yhtä hyvää kuin yksittäisten pelaajien taso. Synergia puuttuu.
- Ensi kaudella kaikki maajoukkuevalmentajat ovat itävaltalaisia. Liittoon tulee lisäksi koulutuspäällikkö ja aloitamme intensiivisen valmentajakoulutuksen, Suhonen sanoo.
Politikointia 62-vuotias on nähnyt tarpeeksi. 38 vuoden valmennusuralla tutuiksi ovat tulleet Suomen lisäksi NHL, AHL, IHL, Sveitsi ja Slovakia.
Itävallassa toistuu tuttu trendi.
- Se ikuinen virsi, johon törmää kaikkialla. Joka tasolla on suuria johtamisongelmia, asiantuntemattomuutta, vallanhimoa ja rahastusta. Silti samalla halutaan menestyä. Ristiriita urheilullisen ja taloudellisen ajattelun välillä on suuri.
- Vastarintaa on paljon ja sen taustalla ovat ihmiset, jotka joutuvat luopumaan tehtävistään. Uudelleenorganisointi tuottaa aina kipupisteitä, varsinkin kun osa ihmisistä on toiminut samoissa johtohommissa parikymmentä vuotta. Resurssien suhteen projekti on kyllä hallinnassa.
Työ itävaltalaiskiekon kotimaistamisen eteen alkaa toden teolla tulevana syksynä. Urakan on määrä kestää ainakin vuoteen 2017.
- Mikäli se saadaan vietyä läpi, tulee Itävalta kuromaan eron esimerkiksi Norjaan ja Tanskaan umpeen muutamassa vuodessa.
Itävalta oli molempien edellä vielä 2000-luvun puolivälissä. Vuoden 2005 listalla Tanska oli kuitenkin kutistanut yli 300 pisteen eron enää 30:een. Vuotta myöhemmin se pyyhälsi yhdessä Norjan kanssa itävaltalaisten ohi ja on pitänyt hajuraon tähän päivään asti.
- Parhaimmillaan Itävalta lienee kymmenen kärjessä. Siihen menee minimissään viisi vuotta.
Nyt maa on rankinglistan viidestoista ja nousi vuosi sitten takaisin MM-kisojen A-sarjaan. Tämän kevään turnauksessa ainoa tavoite on pysyä samalla portaalla.
- Ratkaisut tapahtuvat peleissä Ranskaa, Latviaa, Saksaa ja Slovakiaa vastaan. Sarjapaikan säilyttäminen edellyttää meiltä paria voittoa, Suhonen ennakoi.
Yksi ero aiempien vuosien tasohyppelyjoukkueeseen löytyy. Itävaltalaisuutta ei korosteta vain valmentajavalinnoissa.
- Joukkue koostuu ensimmäistä kertaa vain itävaltalaisista pelaajista, eli kahden passin miehet ovat historiaa.