JYPin A-juniorit ovat jääneet neljä kevättä putkeen pudotuspelien ulkopuolelle. Jyväskylän kokoiselle markkina-alueelle, jossa juniorituotanto on puskenut pelaajia vuodesta toiseen aikuisten ammattilaiskaukaloihin se on heikosti.
Risto Kurkisen kolmen vuoden päävalmentajapesti oli vaikeaa aikaa. Totta kai osasyy huonolle menestykselle oli se, että Mestistä pelannut JYP-Akatemia vei parhaat juniorit mukaansa. Tätä kautta esimerkiksi tällä kaudella Lauri Merikivi hyötyy mestisjoukkueen poistumisesta sen osalta, että esimerkiksi Anton Stråka ja Riku Sihvonen ovat nyt joukkueen mukana.
Kulunut kausi on kuitenkin näyttänyt, että nyt pienimuotoisen korpivaelluksen aika on ohi. JYPin nuoret ovat syksyllä yhdeksän ottelun jälkeen Nuorten SM-Liigan alkusarjassa toisena, ja joukkueen pelaaminen on muutenkin raikasta, viihdyttävää ja etenkin voittavaa.
Viidettä vuottaan Jyväskylässä pelaava joukkueen kapteeni Matias Mustonen kokee, että Merikiven ja valmennusjohdon luomalla ilmapiirillä on suuri vaikutus alkukauden onnistumiseen.
− Kyllähän tuolla on sitä tekemisen meininkiä nyt kaikessa, pukukopista ja oheisharjoituksista lähtien. Myös fysiikkavalmennuksessa Roy Hellgrenin johdolla on hyvä meininki. Late (Merikivi) osaa myös pitää kurin paremmin, kuin aikaisemmat valmentajat meillä. Se painottaa paljon jokapäiväisen tekemisen merkitystä, sitä kautta kehitytään. Olen itse tykännyt Latesta tosi paljon valmentajana.
Monesti joukkeiden kohdalla määritetään ennen kautta tavoite, jota kohti mennään. Jyväskylässä ei kuitenkaan varsinaista päätavoitetta ole tehty, vaan aiemmin mainittua joka päiväistä tekemistä korostetaan myös sillä saralla.
− Meillä on sellaisia neljän-kuuden pelin mittaisia jaksoja, mihin meillä on yksi teema, mitä pyritään parantamaan. Sen mukaan mennään, ei mietitä sen pitemmälle esimerkiksi kevääseen, vaan mennään päivä, matsi ja viikko kerrallaan, toteaa Mustonen.
JYP on tehnyt kuluvalla kaudella eniten maaleja kaikista joukkeista, mutta myös päästänyt niitä paljon. Joukkue on kerännyt yhdestätoista pelistä yhdeksän voittoa. Näistä neljä on tullut jatkoajan tai rangaistuslaukauksien kautta.
Mustonen myöntääkin, että joukkueen suurin vahvuus piilee vahvassa hyökkäyskalustossa, mutta painottaa, että puolustaminenkin on joukkueelle tärkeä arvo.
− Kyllä se hyökkäys on meidän suurin ase. Mitä nyt olemme viisi maalia per peli-keskiarvolla tehneet maaleja. Puolustuspäässä olisi kyllä paljon petrattavaa. Alkukaudella on ollut pelejä, jotka päättyivät 7-6 jatkoajalla meille. Olemme kyllä hyökkäyksellä pelastaneet sitä, että maaleja on tullut omiin niin paljon.
− Sitä olemme nyt yrittäneet painottaa, että malttaisimme puolustaa paremmin ja sitä kautta pääsisimme hyvin hyökkäyksiin.
Oulusta Jyväskylään
Mustosen matka Jyväskylässä alkoi kaudella 2013-2014. Kiekko-Laserissa nuoruusvuotensa pelannut kajaanilaislähtöinen hyökkääjä siirtyi tuolloin kesällä JYPin B2-junioreihin.
− En päässyt Kärppien B-junioreihin pelaamaan. Tulin Tikkakoskelle koejaksolle, ja Jukka Andersson tarjosi minulle JYPin B2-junioreista paikkaa. Sinne sitten tulin kesäksi.
− Taisi olla syksy ja ensimmäinen harjoituspeli, kun Tommi Nekkula kysyi pelaamaan JYPin B-junioreiden mukaan, ja sanoi että varmaan tulee näytönpaikkaa vielä samalla kaudella heidän joukkueestaan. Sitten vuorottelin vähän B2:n ja B:n välillä sen kauden. Ihan hyvä kausi oli ja hyvin pääsin silloin sisään tähän Jyväskylän touhuun, Mustonen pohtii.
Keskushyökkääjän tontilla viihtyvä Mustonen pelasi viime kaudella ensimmäisen täyden kauden JYPin A-nuorten mukana, ja silloin 46 ottelussa syntyi komeat 44 tehopistettä. Se poiki mahdollisuuden debyyttiin JYP-Akatemian puolella Mestiksessä kolmen pelin verran.
Mestiksen ja Nuorten Liigan eroja hän kuvailee vastaavasti.
− Peli on paljon fyysisempää siellä. Mutta ihan hyvin liikkeellä kyllä pärjäsin, vaikka siellä kova vauhti onkin ja mennään aika kovaa päästä päähän.
Alkukausi on myös henkilökohtaisesti sujunut hyökkääjältä mainiosti. Mustonen johtaa Nuorten SM-Liigan pistepörssiä, pitkäaikaisten ketjukavereiden, Samuli Ratisen ja Justus Mikkosen säestäessä perässä.
Mies jakeleekin hyvistä otteistaan myös runsaasti kiitosta ketjukavereiden suuntaan.
− Tuttu ketju rinnalla, siinä on kyllä hyvä nakuttaa. Meillä kohtaa hyvin kemiat, kaikki pystyy tekemään maaleja ja kaikki pystyvät hyvin syöttämään toisilleen. On kyllä nättiä pelata ukkojen kanssa tuossa, virnistää Mustonen.
Luontainen johtajuus
Pelkkiä tilastoja vilkaisemalla pystyy huomaamaan, että Mustonen on joukkueessa kuin joukkueessa ollut johtajan roolissa. Jo Kiekko-Laserissa pelatessaan mies kantoi kapteenin merkkiä, ja sama on ollut vuorossa Jyväskylässä, kun ikäluokasta toiseen hän on kuulunut joukkueensa kapteenistoon.
Minkälainen johtaja mies sitten oikein on? Esimerkillä johtava, vai enemmän äänellään?
− Ehkä molempia noista. Välillä tulee kopissa hetkiä, että pitää ottaa homma haltuun. Mutta kyllä minä kentällä yritän näyttää esimerkillä ja johtaa sen kautta, että hoidan hommat hyvin. Toki kaikille tulee heikkoja hetkiä ja minullakin on aika paljon petrattavaa esimerkiksi yksittäisissä treeneissä.
− Joskus saattaa olla, että vähän karkaa ajatus jonnekkin muualle. Mutta varmaan se johtaminen tulee eniten oman tekemisen kautta. Pitää olla reilu kaikille ja pystyä keskustemaan kaikkien kanssa, hän pohtii.
Henkilökohtaisella tasolla tavoitteita tietysti nuorella pelaajalla on. Pienikokoiseksi hyökkääjäksi suurimmat kehityskohteet löytyvät luonnollisesti fysiikan puolelta. Vahvuuksia ja heikkouksia nimettäessä ne löytyvät melko nopeasti.
− Peliäly on varmaan suurin vahvuus. Suurinta kehittämistä vaatii kamppailupelaaminen. Pitäisi pystyä olemaan fyysisempi ja menemään kovempaa tilanteisiin ja voittaa kaksinkamppailut. Pyrin olemaan viisas pelaaja. Haluan pystyä ratkaisuihin mitkä edistävät oman joukkueen peliä, se on isoin juttuni.
Tulevaisuuteen katsottaessa tavoitteet ovat myös selvillä. Mustonen valmistui keväällä merkonomiksi, ja nyt katseet ovat tiukasti jääkiekossa. Ja tietysti armeijassa, joka alkaa Mustosen kohdalla tammikuussa.
− Tavoitteena on pelata tulevaisuudessa ammattilaisena. Liigassa mahdollisesti, mutta jos ei siellä, niin jossain päin kuitenkin ammattilaisena. Onneksi ei ole kiire enää kouluun. On saanut tämän syksyn treenailla rauhassa. On pystynyt käyttämään enemmän aikaa hallilla ja harjoitella fysiikkaa laadukkaammin.