Suomen maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi vasta valittu Lauri Marjamäki lähtee levollisin mielin viimeiseen kauteensa Oulun Kärppien päävalmentajana. Ja miksi ei lähtisi, onhan Marjamäki onnistunut Oulussa tähän mennessä täydellisesti.
Kärpät on muuttunut maltillisesti viime vuodesta. Tämän vuoden Kärpät on nuorempi, kotimaisempi ja entistä vikkelämpi. Se on vastaanottavaisempi uusille asioille ja erilaisille ärsykkeille. Tämän vuoden Kärpät muovautuu paremmin Marjamäen mieleiseksi.
Kärpät lähtee jälleen kerran kauteen suurimpana mestarisuosikkina.
− Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä seura on voittanut nyt kaksi mestaruutta putkeen. Tämä joukkue taas ei ole voittanut vielä edes liigapeliä vielä, Marjamäki muistuttaa.
Viime kauden virheistä opittu
Ymmärtääkseen paremmin tämän kauden Kärppiä täytyy palata hetkeksi viime kauteen. Viime keväänä mestaruuden ratkettua Marjamäki huokaisi syvään samalla, kun myönsi toisen Oulun kauden olleen ensimmäistä paljon vaikeampi.
Eikä ihme. Oulussa nähtiin välähdyksiä muutaman vuoden takaisesta pelaajaruletista. Kärpissä pelasi viime kaudella peräti yhdeksän ulkomaalaista. Tämän lisäksi myös suureen rooliin hankittu Juha-Pekka Haataja jäi kauas odotetusta tasosta.
"Meille yksinkertaisesti tuli pelaajia, jotka eivät tähän peliin sopineet"
Kauden jälkeen organisaatiolla oli peiliin katsomisen paikka, sillä hankintapolitiikka epäonnistui pahasti.
− Meille yksinkertaisesti tuli pelaajia, jotka eivät tähän peliin sopineet.
− Jos katsotaan näin jälkikäteen minkälaista jääkiekkoa esimerkiksi SaiPa pelaa Kärppiin verrattuna, niin onhan siinä iso ero. Sitten kun selvitti tarkemmin, mikä on SaiPan menestyksen salaisuus ja mikä meidän, niin kyllä siinäkin aika paljon erilaisuutta on.
Marjamäki ottaa virheistä osansa omalle kontolleen.
− Olen vaikuttanut aina paljon pelaajahankintoihin. Toissa kausi oli kuitenkin minun ensimmäinen Oulussa. Oli olympialaisia ja muuta juuri silloin, kun pelaajavalintoja tehtiin. Kyllä me olemme viime kautta käyneet läpi organisaationa tämän asian suhteen.
Pelaajaliikenteestä johtuen Kärppien kokoonpano eli jatkuvasti. Tämä piti pelaajat varpaillaan ja aiheutti varmasti tyytymättömyyttä joissain yksilöissä.
− Se oli tavallaan sitten helppoa, kun sen pelaajarallin kerran aloitti, niin sitten sitä ajatteli, että vedetään nyt rallia loppuun saakka.
Pelistä ei tule fyysisempää
Takaisin tähän päivään. Kärppien alkukausi on ollut menestyksekäs. Oululaiset voittivat omassa CHL-alkulohkossaan jokaisen pelin yhteismaalierolla 10-1.
− Valmentajana sitä katsoo aina, onko kivijalka kunnossa. Ne asiat joihin me uskomme. Mielestäni ne ovat suhteellisen hyvin tasapainossa, joten ehkä peli näyttää senkin takia ulospäin hyvältä.
Mutta heti perään Marjamäki toppuuttelee hieman.
− Pitää muistaa, että liiga on kaksinkamppailu- ja puolustuspelisarja. Pelin luonne on aivan erilainen CHL:ään verrattuna. Viime kaudellakin pelasimme CHL:ää ihan hyvin, mutta liigan startattua tuli vähän erilaista vastustajaa ja huomasimme, ettei meillä nämä perusasiat ihan kunnossa olekaan.
"En ole sitä mieltä, että liiga muuttuu fyysisemmäksi"
Julkisuudessa on puhuttu ennen kauden alkua paljon Liigan muuttumisesta suoraviivaisempaan ja fyysisempään suuntaan. Kamppailupelaamisen on oletettu lisääntyvän entisestään, mikä suosisi vahvoja ja isokokoisia pelaajia.
Marjamäki on kuitenkin eri mieltä.
− En ole sitä mieltä, että liiga muuttuu fyysisemmäksi. Keskialueen pienentäminen teki tästä sellaista, että kaikki luulevat tämän olevan jotenkin fyysisempää. Se oli maailman typerin sääntöuudistus.
− Itse näen, että jatkossa tulee paljon pitkiä puolustusalueen puolustuspelejä, joissa vain pysytään pelin sisällä ja lähellä maalia. Viivasta yritetään sitten toimittaa kiekkoa maalille, mutta siellä on sitten kolme vastaan viisi alivoimaitilanne.
Uudet hankinnat pelitapaan sopivia
Kärpät on hankkinut uudet pelaajat tätä pelifilosofiaa silmällä pitäen. Puolustuspäähän on hankittu raakaa voimaa ja oman maalin edustan puolustuskykyä.
− Ehkä meillä on tullut pakistoon vähän enemmän omanpään puolustuspelaamisen ja alivoimapelaamisen osaamista. Nykypäivän peli vaatii kuitenkin monipuolisuutta. Otetaan esimerkiksi Adam Masuhr. Kuinka paljon hän on kehittynyt monipuolisuudessa ja tällaisessa pelin virtauksessa. Ja kuinka hyvä hän on pelaamaan alivoimaa nykyään.
"nämä kaikki pelaajat halusivat nimenomaan tänne. Heidän perässään oli nimittäin aika moni muukin suomalaisseura."
Hyökkäykseen Kärpät on hankkinut pelitapaan varmuudella istuvia pelaajia. Hyökkäys on vikkelämpi, mutta aavistuksen pienempi kuin viimevuotinen.
− Positiivista on, että nämä kaikki pelaajat halusivat nimenomaan tänne. Heidän perässään oli nimittäin aika moni muukin suomalaisseura.
Marjamäen mukaan Kärpät on saanut uusien pelaajien myötä juuri sen, mitä tarvitsi. On hyvät johtavat pelaajat, sitten sellaiset pelaajat, jotka ovat tasonsa jo todistaneet Liigassa, mutta aivan lopullinen läpimurto on vielä tekemättä. Viimeisenä palapelin palana ovat omat juniorit.
− Saimme nopeita pelaajia etenkin hyökkäyspäähän. Jospa me heidän avullaan saisimme tuota pelaamistammekin hieman kehitettyä. Mitä paremmin teemme yhteistyötä ja mitä paremmilla pelaajilla sitä teemme, sitä paremman pelinopeuden saamme niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Sen takia meille tuli nyt tällaisia pelaajia hyökkäykseen.
Kokonaisuutta tarkasteltaessa Marjamäki sanoo lähtevänsä alkavaan liigakauteen rauhallisin mielin.
− Kuusi viikkoa tässä on nyt menty ja olo on luottavainen. Pelit ovat menneet hyvin, mutta tärkeintä on mielestäni se, miten pelaajat tulevat tuohon joka aamu ja heistä näkee, että he ovat tavoitteellisia ja kiinnostuneita asioista. Se luo valmentajalle hyvän fiiliksen. Aika näyttää, minkälainen joukkue tuosta kasvaa.
Oma ura käännepisteessä
Alkava kausi on Marjamäen kolmas Oulussa. Samalla se jää myös tällä erää viimeiseksi. Edessä on hieno haaste jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana.
− Kyllä minä tiesin jo etukäteen, että joudun kesän aikana miettimään uraani ja sitä, mitä haluan seuraavaksi tehdä. Vaikeaa se oli, sillä Oulusta on pelkästään positiivista sanottavaa. Minä kiinnyn pelaajiin ja ihmisiin. Sinä aamuna, kun piti asiasta täällä kertoa, ei oikein saanut sanaakaan ulos suusta. Sellaista se on, kun välittää.
"Niinkin itsekkäästi ajattelin, että nyt haluan kehittää itseäni"
− Olen helkutin iloinen, että lähdin aikanaan Tampereelta Espooseen juuri oikeaan aikaan. Olen helkutin iloinen, että lähdin Espoosta Ouluun juuri oikeaan aikaan. Onko se sitten onnea, en tiedä, mutta se tunne on aina ollut niin vahva. Nyt tuli sellainen tunne, että nyt tehdään tämä ja toivottavasti tämäkin on nyt oikea valinta.
Maajoukkuevalmentajana Marjamäen työnkuva muuttuu oleellisesti. Päivittäiset haalarihommat vaihtuvat suurempien linjojen maalailuun. Maajoukkuevalmentajana arkityö ei ole niin hektistä. Siinä on aikaa myös itsensä kehittämiselle, ja sitä Marjamäki nimenomaan haluaa nyt tehdä.
− Olen nyt 22 vuotta valmentanut putkeen. Valmentaminen on nopeasti sitä, että tulet töihin puoli kahdeksalta ja painat päivän hallilla. Vähän tyhmää sanoa näin, koska ei haluaisi mennä laput silmillä, mutta kyllä tässä hommassa nopeasti niin käy.
− Niinkin itsekkäästi ajattelin, että nyt haluan kehittää itseäni. Haluan kiertää maailmaa ja katsoa, missä huippujääkiekko menee. Tässä voi ottaa pienen tauon päivätyöstä ja saada vähän perspektiiviä, tavata valmentajia ja kehittyä. Kansainvälisyys kiinnostaa ja etenkin se, että tuolla Pohjois-Amerikassa pääsee käymään nyt useampaan otteeseen.