Kärppäsarjojen veteraani Valtonen

LIIGA / Haastattelu
Tomek Valtonen on ainoana jokeripelaajana ollut mukana kaikissa 2000-luvun playoff-sarjoissa Kärppiä vastaan. Laitahyökkääjä odottaa kuudetta kohtaamista luottavaisin mielin.

Vuosien varrella on Jokerien ja Kärppien välillä tapahtunut niin paljon, ettei paras muisto tule heti Tomek Valtosen mieleen, mutta huonoin on helpompi nimetä.

- Se käsimaali, jolla hävittiin jatkoajalla, Valtonen viittaa kevään 2003 tapahtumiin. Tuolloin Kärpät voitti neljännen välieräottelun kotonaan, kun puolessavälissä toista jatkoerää Pekka Saarenheimo heitti kiekon ohi Kari Lehtosen.

Kuluva kausi on Valtoselle jo kahdeksas Jokereissa. Aikanaan 19-vuotias juniori tuli Helsinkiin 18-vuotiaiden maajoukkueesta tutun valmennuskaksikon Westerlund-Summanen perässä.

Tuolloin nykyisistä joukkuekavereista koppia kansoittivat vain Petri Varis ja Jani Rita. Kumpikin ehti kuitenkin välissä viettää useamman kauden muualla. Niinpä Valtosen pitkäaikaisin ja läheisin joukkuetoveri on keskushyökkääjä Petri Pakaslahti, jonka kanssa aikaa kuluu paljon niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

- "Paka" on mun lapsen kummi, ja ollaan melkein päivittäin tekemisissä myös "off the ice", Valtonen kertoo.

Tällä kaudella kaksikko on ollut samassa ketjussa koko kauden. Toisella laidalla pelasi pitkään Jyrki Louhi, mutta solisluuvammansa myötä tämä hyppäsi penkin taakse.

- Siinähän se katsoo peliä ja yrittää kannustaa, valottaa Valtonen Louhen työnkuvaa.

- Harmi kun loukkaantui. Hyvinhän Roni (Andersson) on ottanut sen paikan, vaikka onkin pelaajana ihan eri tyyppinen.

Vaatimaton sankari

Jokerit on joukkueena pelannut niin hyvän kauden, että yksilöiden uroteot ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Valtoselle sopii kuitenkin hyvin, että hänen piste- ja maaliennätyksensä on sivuutettu vähin hehkutuksin.

- Tämä on joukkuelaji, pisteet ja maalit tulevat siinä sivussa jos ovat tullakseen. Minusta niistä puhutaan muutenkin liikaa. Ne ovat vain pieni osa isoa kokonaisuutta.

Melko suuria olivat kuitenkin Valtosen maalit HPK:ta vastaan. Laituri ohjasi sekä toisen että kolmannen välieräottelun avausmaalin.

- Jonkunhan ne on tehtävä, kuittaa vaatimaton voimahyökkääjä.

Kärppiä vastaan Valtosella on petraamista, sillä edellinen pudotuspelimaali oululaisten verkkoon syntyi 19.3.2002. Sen jälkeen otteluita on kuitenkin kertynyt jo kahdeksantoista!

Pelin ehdoilla

Kahdeksan jokerivuotensa aikana Valtonen on ehtinyt olla niin Erkka Westerlundin, Raimo Summasen kuin Hannu Jortikankin alaisuudessa. Joukkueen nykyisen päävalmentajan Doug Sheddenin suurin ero edellämainittuihin on melko perustavaa laatua.

- Nyt keskitytään peleihin, eikä treenaaminen ole pääasia. Kesällä ei vedetä itseämme ihan jumiin, että jaksetaan pelata näitäkin pelejä, Valtonen kertoo.

- Monta kertaa on ollut niin, että kun playoffit alkaa, niin joukkue on enemmän puhki kuin pimeinä marraskuun iltoina. Se on minusta väärin.

Moni jääkiekon seuraaja on varmasti samaa mieltä. Vaikka huipulle pääsee vain harjoittelemalla, pääasian pitäisi olla peli.

- Pelit tuovat onnistumisia ja epäonnistumisia ja niissä näkee, missä mennään. Kun valmentajat sanoo, että hävittiin peli, kun ei ole päästy treenaamaan hyvin, niin lähinnä hymyilyttää sellainen.

Sheddenin Jokereissa painotetaan omatoimisuutta ja vapautta. Joukkueella on toki yhteiset harjoitukset, mutta erityisesti fysiikkaansa saa kukin hoitaa enemmän omien tuntemustensa ja tarpeidensa pohjalta.

- Jos tuntuu siltä, että haluan tehdä ekstraa - luistella tai puntteja nostella - niin sitten teen. Jos taas ei tunnu, että sitä tarvitsen, niin sitten en tee, Valtonen kertaa Jokereissa vallitsevaa harjoituskulttuuria.

- Vaikken minä mikään vanha vielä ole, niin kyllä sitä tähän ikään jo tuntee itsensä. Kun parin päivän päästä on peli, niin tiedän tasan tarkkaan, pitääkö tänään luistella vai ei.

Vapauden myötä pelaajilla on myös suurempi vastuu itsestään kuin tiukemmin säädellyssä systeemissä.

- Totta kai siinä on iso vastuu, mutta tämä on kuitenkin meille työ. Ne, jotka eivät tunne vastuuta tippuvat pois ja pelaavat huonommissa joukkueissa.

Valtonen itse ei omien sanojensa mukaan vielä tiedä, jatkuuko ura huonommassa vai paremmassa joukkueessa. Sopimuskuviot ovat seuraavan kauden osalta täysin auki, eikä niille uhrata ajatustakaan ennen finaalien päättymistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle