Mikä auttaisi HPK:ta? - ”Tarvitsemme jokaisen äijämme sielun”

LIIGA / Haastattelu
HPK:ta luotsaavalla Pasi Arvosella riittää yhä uskoa omiinsa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hämeenlinnan Pallokerhon liigakausi on käynnistynyt murheellisesti. HPK on Liigan sarjataulukon kahdestoista ja edellisestä kymmenestä pelistään Kerho on kyennyt voittamaan kolme ottelua. Kerhon kurssi osoittaa selkeästi alaspäin. Mikä HPK:ta auttaisi?

Viime viikonloppuna Pallokerho konttasi oikein kunnolla. HPK pelasi tuolloin kaksi ottelua ja sai kummassakin turpiinsa yhteismaalein 10-1. Perjantaina Kerho hävisi JYPille maalein 3-1 ja lauantaina HPK sai selkäsaunan Kärpiltä luvuin 7-0.

Kerhon pelit eivät ole sujuneet heikosti pelkästään viime viikonvaihteessa. Tällä hetkellä HPK on Liigan sarjataulukon kahdestoista ja joukkue on kyennyt edellisestä kymmenestä pelistään voittamaan vain kolme kamppailua.

Kerhon kurssi osoittaa selkeästi alaspäin, mutta mikä hämeenlinnalaisjoukkuetta auttaisi? Kuinka HPK saisi taas pelinsä luistamaan ja kurssinsa kääntymään ylöspäin?

- Siihen talkoisiin tarvitsemme pelaajia, valmentajia sekä koko organisaatiotamme, että saamme kurssimme nostettua, Pallokerhon päävalmentaja Pasi Arvonen vastaa.

- Siihen talkooseen tarvitsemme jokaisen äijämme sielun.

"Kyllä joukkueessamme potentiaalia on"

Pallokerho on tähän mennessä pelannut kaksikymmentä ottelua ja voittanut niistä vain kahdeksan peliä. Pisteitä joukkueella on kasassa 22 ja tämä pistemäärä oikeuttaa Liigan sarjataulukon kahdenteentoista sijaan.

Hämeenlinnalaisten kausi starttasi hyvin, mutta joukkueen vaikeudet alkoivat lokakuun alusta. Loka-ja marraskuun aikana HPK on pelannut kaksitoista koitosta ja on onnistunut voittamaan niistä vain kolme peliä. Murheidensa johdosta Kerho on myös valunut Liigan sarjataulukon kahdennelletoista sijalle.

Lokakuu sisälsi myös surullisen kuuluisan päävalmentajavaihdosepisodin. HPK joutui irtisanomaan joukkuetta kauden alussa luotsanneen Kai Raution ja Raution tilalle Kerho nosti seuran kakkosvalmentajana toimineen Pasi Arvosen.

Riittääkö Kerholla enää sen nykytilassa uskoa parempaan huomiseen vai joko toivo on mennyt?

- Kyllä mä luotan. Kyllä joukkueessamme potentiaalia on, Arvonen kommentoi.

- En mä tilannettamme synkkänä näe, mutta kyllä meidän täytyy sitä pystyä parantamaan. Ei varmasti kukaan pelaajamme tai valmentajamme ole tyytyväinen tähän sijoitukseen ja tähän syksyyn, jota olemme menneet.

Mihin HPK:lla sitten on vielä tällä kaudella rahkeita?

- Pelaajistomme on asettanut tavoitteekseen playoffs-paikan ja emme me siitä hirveästi jäljessä ole. Kyllä se on (playoffs-paikka) kirkkaana mielessä ja tiistaina rupeamme taas tekemään töitä, että saamme laivamme käännettyä, Arvonen kertoo.

Taistelu-ilmettä löydyttävä

Säälipudotuspeliviivan yläpuolelle Kerholla on matkaa neljä pistettä.

Kerholla on vielä hyvät saumat yltää vielä vähintään säälipudotuspeleihin. Se vaatii sitä, että HPK saa pelinsä kuntoon ja kurssinsa käännettyä nousujohteiseksi. Tällä hetkellä tosin vaikuttaa, että nämä seikat voivat olla paljon vaadittuja Kerhon joukkueelta, sillä sen verran heikkoja peliesitykset ovat viime aikoina olleet.

Kuinka kaikki sitten olisi mahdollista ja HPK:n peli lähtisi taas luistamaan? Missä Kerhon on eritoten petrattava?

- Se ensimmäisenä, että pystyisimme pelaamaan ehjän kuuskymmenminuuttisen ja meiltä löytyy taistelu-ilme ja kamppailupelaamista. Meidän on myös syöttöjen laatuun saatava selkeä parannus. Nämä ovat varmaan sellaiset ensimmäiset asiat, joissa meidän täytyy pystyä parantamaan, Arvonen aprikoi.

Löytyy Kerhon joukkueesta onnistujiakin. Yksi tällainen on HPK:n pistepörssiä 11 tehopisteellään johtava Juha Kiilholma.
Löytyy Kerhon joukkueesta onnistujiakin. Yksi tällainen on HPK:n pistepörssiä 11 tehopisteellään johtava Juha Kiilholma.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Kerhon on yksinkertaistettava hyökkäyspeliään

HPK:n hyökkäyspelaaminen on pahasti kangerrellut viime aikoina ja yksi iso syy tähän on ollut syöttöjen heikko laatu.

HPK on tehnyt Liigan joukkueista toiseksi vähiten maaleja ja kahdessatoista edellisessä pelissä Kerho on vain yhdessä ainoassa ottelussa saanut varsinaisella peliajalla aikaiseksi enemmän kuin yhden osuman.

Hyökkäyspelaamisessa ja viimeistelyssä petraaminen olisivatkin varmasti asioita, joilla Pallokerho saisi uutta puhtia koko tekemiseensä.

- Se on vain fakta, kyllä se sieltä juontaa juurensa. Meidän syöttöjen laatu ei ole tällä hetkellä sitä, mitä sen pitää olla, Arvonen näkee ja painottaa lisäksi myös puolustuspelaamisen merkitystä hyökkäämisessäkin.

- Jos sä puolustaisit hyvin, niin sä pystyisit myös hyökkäämään hyvin ja päinvastoin, Kerhon ykkösluotsi alleviivaa.

Arvonen korostaa myös sitä, että Kerhon pitäisi hyökätä yksinkertaisemmin.

- Kiekkoa on vain toimitettava maalille ja maalin eteen on mentävä. Kulmissa pyöriminen ja toisaikainen pelaaminen eivät johda mihinkään, Arvonen sanoo.

Kiistaton fakta on myös se, että Kerhon joukkueesta löytyy iso liuta alisuorittajia. Pelaajia, joilta voisi odottaa nähtyä enemmän ja jotka voisivat tasoaan nostamalla tuoda lisäruutia myös HPK:n hyökkäyspelaamiseen.

Yksi tällainen pelaaja on Joonas Vihko, joka hankittiin Hämeenlinnaan selkeäksi maalintekijäksi. Kahdessakymmenessä ensimmäisessä taistossa Vihkon pistetilille on kuitenkin kertynyt vasta neljä syöttöpistettä ja eikä yhtä ainuttakaan maalia.

- Joukkueessamme on potentiaalia enemmän kuin mitä olemme toistaiseksi pystyneet toteuttamaan, myöntää myös HPK:n päävalmentajana työskentelevä Arvonen.

HPK kaipaa pieniäkin onnistumisia

Arvonen ei kuitenkaan tämän enempää rupea syyttelemään yksittäisiä pelaajia vaan korostaa sitä, että joukkueen pärjäämiseen tarvittaisiin jokaiselta seuran jäseneltä työn tekoa.

- Kyllä tässä täytyy kaikkien ottaa lusikka kauniiseen käteensä ja meidän on myös ruvettava yhdessä paiskimaan hommia. Sitä kautta se pelimmekin lähtee varmasti aukenemaan, Arvonen sanelee.

- Kaipaamme sitä, että jokainen äijä tekee parhaansa joka päivä ja jokaisessa harjoittelussamme.

Arvonen lisäksi myöntää, että viime aikojen heikot peliesitykset ja lukuisat häviöt ovat myös nakertaneet Pallokerhon itseluottamusta. Kerhon ykköskoutsin mukaan hämeenlinnalaisjoukkuetta voisivat sen nykytilassa auttaa jo pienetkin onnistumiset.

- Pienet onnistumiset ruokkisivat itseluottamustamme, Arvonen uskoo.

- Kyllähän me aika ohkaisella langalla seilaamme tällä hetkellä. Siinä ei tarvitse montaa takaiskua mennä omiin, kun selkäranka jo helposti naksahtaa. Henkimaailman jutuissa olemme tällä hetkellä niin ohkaisilla langoilla.

Edellä on jo mainittuna muutamia asioita, joiden avulla HPK voisi saada kurssiaan käännettyä nousujohteisemmaksi ja joiden avulla Kerho voisi palata taas voittojen tielle. Arvonen kyllä nostaa esille senkin seikan, että HPK kaipaa joukkueeseensa yhä myös lisävahvistuksia.

- Toki tarvitsisimme pitkään kaivatun kakkossentterin ja sitä Janne Laukkanen (HPK:n pelaajakoordinaattori) työstää koko ajan. Ja katsomme tuleeko muitakin muutoksia, tämän tai ensi viikon aikana.

- Kovasti siellä töitä tehdään, että saisimme vielä vahvistettua tuota joukkuetta, Pallokerhon päävalmentaja tietää kertoa.

HPK:n pelaajat kaipaavat onnistumisia.
HPK:n pelaajat kaipaavat onnistumisia.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Ari-Pekka Selinin lähtö tuli huonoon saumaan

Kerho on tällä hetkellä Liigassa kahdestoista, sen pelaaminen on viime otteluissa ollut varsin ponnetonta ja joukkue on kahdestatoista edellisestä pelistään voittanut vain kolme ottelua ja tehnyt noissa kahdessatoista edellisessä ottelussa yhteensä vain kolmetoista maalia.

Mikä hämeenlinnalaiset on ajanut tällaiseen jamaan?

- Ei siihen varmaan mitään yksittäistä syytä ole. Siihen on paljon eri syitä, että joukkueemme on ajautunut tällaiseen tilanteeseen ja niitä syitä käydään tiistaina aamulla pelaajistomme kanssa lävitse. Yritämme selvittää, mitä syitä löytyy, Arvonen osaa kertoa.

Entä, kuinka iso syy Kerhon tämän kauden ongelmiin on sitten ollut se, että seuraa viime kaudella käskyttänyt Ari-Pekka Selin jätti Pallokehon kesällä kesken kaksivuotisen sopimuskautensa ja lähti kesäkuun alussa valmentamaan KHL:ään?

Selin lähti kuitenkin Venäjälle HPK:n kannalta huonoon saumaan ja tämän kauden Kerhon joukkue on rakennettu Selinin permamenttiin.

- Siihen on vaikea sanoa. Joukkue on rakennettu ja harjoiteltu siihen Atun juttuun. Kyllähän se huonoon paikkaan tuli.

- Eihän sellainen ole ikinä hyvä, että kesäkuussa päävalmentaja lähtee KHL:ään. Atulle se tottakai oli hyvä juttu, mutta organisaatiolle oli huono isku, nykyinen Kerhon päävalmentaja Arvonen kommentoi.

Siihen Arvonen ei osannut vastata kuinka paljon Selinin lähtö on vaikuttanut Kerhon tämän kauden ongelmiin, mutta Arvonen nostaa Selinin isoksi syyksi siihen, miksi HPK viime kaudella pärjäsi niinkin hyvin kuin pärjäsi. Kerho sijoittui edelliskaudella Liigassa seitsemänneksi.

- Koko viime kauden valmennustiimimme teki ison projektin siinä ja saimme joukkueeseemme taistelevan ilmeen, Arvonen sanoo.

- Saimme viime kauden joukkueen pelaajat sitoutettua meidän viimevuotiseen juttuumme. Jokainen antoi silloin kaikkensa joka ilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle