MM-finaalin maalivahdit ovat toistensa peilikuvia

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Sean Simpsonilla on valinnanvaraa.
Kuva © Timo Savela
Jhonas Enroth, Reto Berra ja Martin Gerber eivät ole yhdestä muotista veistettyjä.

Hyvällä omatunnolla voi sanoa, että MM-loppuottelussa kohtaa kaksi turnauksen parasta maalivahtia. Ruotsin maalille luistelee Buffalo Sabresin Jhonas Enroth, mutta hänen vastustajansa selviää vasta ottelun alla.

Päävalmentaja Sean Simpson ei ole suostunut paljastamaan Sveitsin aloittavaa maalivahtia. Sekä Reto Berra että Martin Gerber ovat pelanneet loistavan turnauksen.

Kolmikosta vain Enroth pelaa maailman parhaassa kiekkoliigassa. Berra siirtyy sinne syksyllä, Gerber puolestaan on jo Stanley Cupinsa voittanut.

- Tärkeintä on, että molemmat veskarit muistavat pitää hauskaa ja nauttia saamastaan elämyksestä. Maalivahti pelaa elämänsä parhaat ottelut onnensa kukkuloilla, McKeen's Hockey -lehden maalivahtiekspertti Justin Goldman kertoo finaalin alla.

Simpsonin salailu on perusteltua. Sveitsi todellakin voi valita pelaavan maalivahtinsa vaikka arpomalla.

Berran torjuntaprosentti on turnauksen paras: 96,72. Isokokoinen maalivahti on päästänyt neljässä ottelussa yhtä monta maalia.

- Berralla on ihanteellinen ruumiinrakenne ja hän saa kroppansa kiekon taakse loistavasti. Hänen refleksinsä täydentävät hyvin perhostyyliä: vaikka hän pudottautuisi jäähän liian aikaisin, hänen reaktionopeutensa mahdollistaa vielä torjunnan nopealla potkulla tai hanskan liikkeellä, Goldman kuvailee.

- Suuren koon ansiosta Berra pystyy pelaamaan syvällä ja peittämään maalin paremmin ilman, että hän joutuu haastamaan laukojia samalla tavalla kuin Enroth.

Enroth on torjuntaprosenttitilaston kakkospaikalla. Pituuseroa Berraan on 13 senttimetriä.

- Kokoeron vuoksi Enroth ja Berra pelaavat selvästi erilaisilla tyyleillä. Enroth joutuu tekemään kovasti töitä peittääkseen aukot käsiensä alla ja olkapäidensä yläpuolella, joten hän sijoittuu aggressiivisemmin. Hän haastaa laukojan hyvin ja ottaa heiltä ajan ja tilan pois. Enroth osaa tehdä itsestään suuremman näköisen asettamalla kätensä kroppansa eteen.

- Ruotsalaisen suuret vahvuudet ovat hänen luontainen urheilullisuutensa, nopeutensa ja pelinlukunsa. Hän seuraa kiekkoa hyvin ruuhkassa ja löytää irtokiekot maalinedustalta. Lisäksi hän peittää jääntason hyvin sivuttaisliikkeessä - siinä auttavat myös hänen käyttämänsä patjat, joiden mallin vuoksi laukoja näkee alhaalla tilaa hetken, kunnes se peittyykin viime hetkellä.

Jhonas Enroth on tulikuuman määritelmä.
Jhonas Enroth on tulikuuman määritelmä.
Kuva © Timo Savela

Tällä hetkellä Enroth on suursuosikki turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. 24-vuotias on pelannut upeasti.

Rutiininomaisen alkulohkovaiheen jälkeen Enroth päästi vain kaksi maalia torjuessaan 41 Kanadan laukausta puolivälierässä.

- Enrothin ankara keskittyminen paistoi läpi, torjuihan hän ensimmäisessä erässä 16 kertaa, kun taas Ruotsi sai aikaan vain kuusi laukausta. Pelin edetessä hän alkoi pudotella irtokiekkoja, mutta havaitsi ne nopeasti ja otti tärkeitä torjuntoja ensimmäisistä ja toisista paluukiekoista käyttämällä käsiään, Goldman sanoo.

- Enroth teki kaiken, mitä maalivahdilta voi pyytää kun joukkue häviää laukaustilaston selvästi.

Suomea vastaan koppeja kertyi 30 ja tilastoihin merkittiin nollapeli.

Pär Mårts nimitti Enrothin julkisesti Ruotsin ykkösmaalivahdiksi alkulohkon aikana. Mies onkin pelannut Ruotsin yhdeksästä ottelusta kuusi, kun taas Sveitsi on jakanut vastuun kahden torjujan harteille.

- Enrothilla saattaa olla hieman vähemmän energiaa kuin Berralla ja Gerberillä. Toisaalta hän voi hyötyä selkeästä rytmityksestä. Kaikki maalivahdit sanovat tuntevansa olonsa paremmaksi pelatessaan enemmän. Silläkin on kuitenkin rajansa.

Tunnollisesti puolustava Sveitsi on antanut maalivahdeilleen kaiken mahdollisen avun. Joukkue onkin päästänyt vähiten ja tehnyt eniten maaleja.

Kumpi kaksikosta sitten pelaakaan Ruotsia vastaan, saa kenttäpelaajilta täyden luoton ja päinvastoin. Berran puolesta puhuu USA-nollapeli, Gerberillä on taustalla voitto Ruotsista alkulohkon ensimmäisestä ottelusta ja mittava kokemus.

Globenissa sunnuntaiaamuna kiertäneen tiedon mukaan Sveitsi luottaisi 38-vuotiaaseen Gerberiin.

- Iän ja kypsyyden myötä Gerber pelaa rauhallisemmin ja luottaa sijoittumiseen. Hän antaa kiekkojen tulla kohti ja tukeutuu sitten perusasioihin tehdessään ensimmäisen torjunnan, valaisee Goldman.

- Gerberin kokemus välittyy myös joukkuetovereihin ja vaikka hän ei enää olekaan eliittitason kyky, hän hoitaa hommansa ilman suurta meteliä. Gerber on ajoittain vaikeuksissa irtokiekkojen kanssa, mutta pysäyttää kyllä laukauksen, kunhan vain näkee sen.

Moni kiinnittää loppuottelun alla huomionsa osapuolten hyökkäysarsenaaleihin. Tre Kronorin tapauksessa se on käytännössä synonyymi Henrik Sedinin, Daniel Sedinin ja Loui Erikssonin ketjulle. Sveitsin iskee laajemmalta rintamalta.

Maalinteosta haaveilevilla on edessään kova vastus. Sveitsin on ohitettava MM-kisojen kuumin veskari - Ruotsi ei vielä edes tiedä, minkälaisen pelotteen se joutuu kohtaamaan.

Kultamitalien lisäksi panoksena on tähdistökentällisen maalivahdin tontti.

- Maalivahti joutuu aina löytämään hiuksenhienon tasapainon pelivalmiuden ja ylilatautuksen välillä.

- He eivät saa ajatella asioita liikaa. Paras tapa pelata paineen alla on hankkiutua eroon ylimääräisistä harha-ajatuksista ja elää hetkessä, Goldman ohjeistaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle