Normio uskoo omaan tekemiseen

LIIGA / Haastattelu
Teemu Normio tuli Oulun Kärppiin täksi kaudeksi tuomaan joukkueen hyökkäykseen syvyyttä ja vaihtoehtoja. Fyysinen laituri onkin ollut joukkueelta varsin onnistunut hankinta ja pudotuspeleissä Normion ominaisuudet korostuvat entisestään.

Tampereelta maailmalle lähtenyt laituri on tahkonnut koko kauden Kärppien kolmoskentässä. Ketjukaverit ovat loukkaantumisten myötä vaihtuneet useaan otteeseen, mutta Normio on pelannut hyvällä tasolla koko kauden ajan. Oma maaliennätys syntyi 14 osuman myötä ja tehosarake jäi seitsemän pykälää positiiviselle puolelle.

Pelaajat arvioivat kauttaan paljolti pudotuspelimenestyksen perusteella, eikä Normiokaan halua vielä tässä vaiheessa antaa omalle esitykselleen lopullista tuomiota. Mies on kuitenkin tyytyväinen kehittymiseensä.

- Hirveästi en ole vielä yhteenvetoa lyönyt. Ajatus ja fokus ovat niin paljon tässä hetkessä. Yleisesti ajatellen voi olla ihan tyytyväinen siihen muutokseen, mitä viime vuoteen tai edelliseen kausiin on tullut. Jos pisteissä ajattelee, niin maaliennätys on ihan hyvä, plusmiinustilasto ihan ok. Olen pystynyt pelaamaan plusmerkkistä peliä, Normio sanoo.

- Semmoinen tunne on, että olen kehittynyt pelillisesti ja oppinut paljon pelistä. Olen oppinut, että mitä on pelata huipputasolla ja mitä se vaatii. Kehitystä on tullut, vaikka on ehkä pieniä asioita, ei laajoja suuria juttuja, mutta eteenpäin on menty.

- Se, mitä urheilijana ensimmäisenä mietti, on miten voi kehittyä eteenpäin. Siinä mielessä olen tyytyväinen. En kuitenkaan halua sanoa lopullista sanaa, sillä pitää keskittyä tähän hetkeen.

Vaatimustaso korkealla

Normio on Tapparan juniorikoulun tuotos. A-nuorista hän lähti hakemaan vauhtia Mestiksen Kokkolan Hermekseen, mistä matka jatkui useaksi vuodeksi Rauman Lukkoon ja SM-liigaan. Oulussa miehelle on ollut uutta se, että joukkue on koko ajan sarjan kärkisijoilla ja odotukset sekä paineet sen mukaisia.

- Minulle kerrottiin Oulusta, että täällä asiat toimivat, mutta täällä myös vaaditaan paljon. Juuri niin on ollut. Erilaista on ollut se, mitä on pelata sarjan ykkösenä pelaavassa joukkueessa. Se vaatii enemmän kuin tuolla alempana. Jokainen peli on se, missä muut tulevat haastamaan juuri meidät. Se vaatii myös pelaajalta enemmän ja se on kasvattanut paljon. Siitä on jäänyt paljon käteen.

Kärpät matkustaa kauden aikana vieraspeleihin tuhansia kilometrejä. Istumista on siis paljon, mutta lentokone helpottaa paljon tätä taakkaa.

- Matkustamista on paljon. Se on kuitenkin ollut mutkatonta, sillä asiat on hoidettu viimeisen päälle ja on pystynyt itse keskittymään pelaamiseen. Etelässä monesti lähdettiin aamulla liikenteeseen, kolmesta neljään tuntia bussissa ja suoraan peliin. Täällä istumista tulee vähemmän, voi olla siinä mielessä jopa helpompaa.

Oulu on monelle suomalaiselle kaukainen ja vähemmän houkutteleva paikkakunta, jonne ulkopuolisen ei välttämättä ole helppo tulla. Pimeät ja kylmät talvet sekä pitkät etäisyydet muualle verottavat monen mielenkiintoa koko kaupunkia kohtaan. Normio on kuitenkin sopeutunut hyvin pohjoisen oloihin ja päässyt sisään paljolti Oulun ympäristöstä lähtöisin olevaan pelaajarinkiin.

- Olemme avovaimon kanssa olleet tyytyväisiä ja viihtyneet. Täällä on ihan mahtavia jätkiä, meillä on tosi hyvä joukkuehenki. Emme olisi näin pitkällä, jos ei olisi hyvä henki. Tämmöiset asiat vaikuttavat paljon.

Päävalmentaja Kari Jalosen on sanottu pitävät joukkueessa tiukkaa kuria. Työnarkomaaniksikin tituleerattu Jalonen vaatii joukoiltaan paljon, mutta heittäytyy myös itse täysillä mukaan ja uskoo tekemisen meininkiin. Urheilullisuus ja sitoutuminen ovat Kärpissä korkealla tasolla.

- Kaikilla valmentajilla on omat juttunsa. Olen monien hyvien alaisuudessa ollut aikaisemminkin. Täällä ”Kojolla” on semmoinen tyyli, että kaikki asiat tehdään viimeisen päälle. Mitään kiveä ei jätetä kääntämättä. Suunnitteluahan se sitten vaatii. Kun valmentaja omistautuu asialleen, niin vastuuntuntoinen pelaaja ymmärtää, että mitä häneltäkin vaaditaan.

Usko omaan peliin kunnossa

Puolivälierissä oululaisjoukkue nujersi Lahden Pelicansin suoraan neljässä ottelussa. Sarjan pelit olivat tasaisia vääntöjä, mutta lopulta Kärpät oli tarvittavan määrän parempi jokaisella osa-alueella.

- Ei lähdetty siitä, että suoraan neljästä poikki. Tiedettiin, että Pelicans on liikkuva joukkue, joka taklaa paljon. Taitavia jätkiä ja ärsyttäviä jätkiä, jotka yrittävät haavoittaa meidän peliä. Pelicans pelasi hyvin, mutta ratkaisevissa paikoissa meillä kokemus, joukkueen yhteishenki ja muut pienet asiat olivat sen verran parempia, että sarja ratkesi meille.

- Usko omaan tekemiseen ei notkahda missään vaiheessa. Kaikki tietävät, että jossain vaiheessa tulee takapakkia. Kuitenkin voimme keskittyä omaan tekemiseen. Jos ratkaisu ei olisi tullut tuossa vaiheessa, niin se olisi tullut myöhemmin. Nyt saatiin sarja suoraan poikki ja hyvä näin.

Välierissä Espoon Bluesia vastaan sama tahti jatkui. Vaikka ottelut olivat tasaisia, ei Kärpillä vaikuttanut olevan hätää missään vaiheessa. Joukkueen rutiini ja keskittyminen olivat korkealla tasolla ja lopulta oululaiset käänsivät kaikki ottelut nimiinsä. Pelaajilla oli kova usko omaan tekemiseen ja voitot tasaisista otteluista vahvistivat sitä entisestään.

- Olemme menneet pudotuspelit niin, että olemme keskittyneet omaan juttuun ja uskoneet siihen, että pääsemme sillä siihen, mitä halutaan. Bluesia vastaan pelasimme hyvää peliä ja joukkue pelasi hyvin yhteen. Roolit ovat hyvin selvillä ja jokainen toteuttaa omaa rooliaan. Se on hyvän joukkueen merkki.

Fyysisyyttä kärppälaumaan

Normio on ollut koko kauden ajan yksi Kärppien telaketjuosaston miehistä, mutta pudotuspeleissä hän on nostanut fyysisyyden tasoa entisestään. Hänelle taklaaminen on luontaista ja rooli mieluinen.

- Pelikin vähän muuttuu verrattuna runkosarjaan. Muutkin yrittävät taklata ja vastustajakin taklaa. Peli on intensiivisempää, tulee enemmän tilanteita. Yksinkertaisempi pelitapa luo myös taklauksia - kiekko päätyyn ja perään. Pelataan paljon myös laitojen lähellä. Sitä roolia minulta odotetaan ja totta kai yritän sitä pelata. Se on semmoinen pelitapa, mitä olen pelannut koko urani ja mitä tykkään pelata.

Ensimmäisessä välieräottelussa Bluesia vastaan Normio jyräsi pari kertaa kunnolla espoolaisten tähtipelaaja Martin Kariyan yli. Laituri ei myönnä, että Kariya olisi ollut erikseen tähtäimessä. Pudotuspelien henkeen kuuluu kuitenkin vastustajan tähtien horjuttaminen.

- Ei hän ollut tähtäimessä. Sattui pari kertaa eteen. Täytyy iskeä niihin kohtiin, mitkä vastustajalla ovat hyviä. Bluesin ykköskenttä on pelannut loistavan kauden. Ei siinä auta mennä mailalla tökkimään, tai on itse äkkiä pihalla. Taklauspeliä, kyllä ne sitä sitten tottelee.

Finaaleissa vastassa kova joukkue

Finaaleissa Kärpät kohtaa Helsingin Jokerit. Runkosarjan ykkösen ja kakkosen kohtaamisessa on vastakkain kaksi monipuolista joukkuetta.

- Jokereissa on tosi paljon taitavia jätkiä. He pelaavat hyvin joukkueena. Nämäkin pudotuspelit ovat osoittaneet, että he pystyvät pelaamaan hyvin. Siellä on paljon kokemusta, taitoa, vahvuutta ja taklauspeliä osaavaa porukkaa. Tulee tosi kova taistelu. Juuri ne pienet asiat pelin ja joukkueen sisällä ratkaisevat sen, kumpi vie kannun.

Kärpät ja Jokerit ovat kohdanneet 2000-luvun pudotuspeleissä lähes joka kevät. Muutamat pelaajat ovat käyneet läpi kaikki nämä sarjat, mutta joukkueen keskuudessa vastustaja ei ole sen kummempi kuin muutkaan.

- Ei sitä tuolla huomaa. Emme ole puhuneet koko asiasta. Joukkueet vaihtuvat kausittain, aika paljonkin joskus. Kyllä me lähdetään siihen, että se on nyt tämän kauden Jokerit, joka tulee vastaan. Ei muistella menneitä, eikä ajatella tulevaa. Pidetään fokus vain tulevassa pelissä.

Helsinkiläisjoukkueesta on kuulunut koko kauden ajan suunpaukutusta ja partojen pärinää Kärppien pelityylistä. Oulussa näihin puheisiin ei kuitenkaan ole juuri kiinnitetty huomiota ja energia on suunnattu vain omaan tekemiseen.

- En näkisi niin, että tulee lisälatausta. Koko kauden olemme menneet niin, että antaa niiden paukutella ketkä paukuttaa. Emme ota paineita tai vastaavasti ala yliyrittämään. Kuitenkin käy niin, että yritys menee sitten yli. Tärkeää on, että keskitytään omaan juttuun ja uskotaan, että se menee sillä. Ei anneta minkään häiriötekijän vaikuttaa.

Omaan tekemiseen keskittyminen on ollut termi, jota Kärppien valmennusjohtokin on viljellyt koko kauden ajan. Joukkueen itseluottamus vaikuttaakin olevan kovalla tasolla.

- Meillä on hyvä joukkue ja joka jätkä kopissa tietää, että kaikki osa-alueet toimivat, kun vain itse haluamme. Siitä se on kiinni.

Finaaleihinkin oululaiset lähtevät vain pelaamaan omaa peliään, eikä mitään ihmeellisyyksiä ole enää luvassa.

- Eipä tässä mitään poppakonsteja ehdi, vaikka aikaa välierästä onkin. Ei tässä vaiheessa mitään ihmeellisiä kehitellä. Oma juttu, mitä on koko kauden ajan harjoiteltu. Sillä minä uskon, että kannu saadaan tänne Ouluun.

Tauot haasteena

Sekä Kärpät että Jokerit ovat joutuneet tämän kauden ratkaisupelien aikana pitämään sarjojen välillä viikon taukoja. Tappiottomat joukkueet joutuvat pitämään virettänsä yllä harjoitusten ja oheistoiminnan kautta.

- Kyllä se tauko vähän hankala on. Fyysisesti ehkä vähän helpompaa, mutta henkisesti täytyy pitää pudotuspelivirettä yllä. Mutta kun ei ole sitten pelejä, vaan harjoituksia ja muuta tämmöistä ylläpitävää juttua. Siinä se haaste on suurin. Pelin aika kun koittaa, niin mennään kovalla rytmillä. Jännä tämä rytmi on ollut. Täytyy tehdä paljon hommia sitä varten, että on pelissä paras päivä.

Harjoituksissa ei tässä vaiheessa kautta pystytä enää tekemään ihmeitä ja tarkoituksena on vain pitää pelaajat valmiustilassa tärkeitä otteluja varten.

- Treeni on ylläpitävää, ei tässä mitään uusia juttuja harjoitella. Kropan virittelyä tämä on. Pidetään jämäkkyys yllä, että ollaan valmiita, kun kiekko tippuu.

Viikon tauon jälkeen hyppy kaukaloon voi olla hankala paikka, mutta Kärppien riveissä se on onnistunut jo pari kertaa.

- Ihan hyvin olemme minun mielestäni onnistuneet parin viime sarjan aikana. Sitä lähdetään hakemaan Jokereitakin vastaan.

Pudotuspeleissä sarjan ensimmäinen osaottelu näyttää usein suuntaa myös tuleville. Sarja on pian ohi, mikäli joukkue ei ole hereillä alusta asti.

- Kolmesta voitosta kun pelataan, niin ensimmäisen ottelun voittaminen helpottaa matkaa. Paras viidestä -sarjassa ei ole varaa oho-tappioihin. Sarja on äkkiä ohi, jos siten lähtee. Meillä on siinä ensimmäisessä matsissa iskun paikka. Pääsemme pelaamaan kotiyleisön edessä. Luulen, että saadaan hurmos halliin. Saataisiin siitä se aika tärkeä ensimmäinen voitto.

» Lähetä palautetta toimitukselle