Lukon valmennusryhmä koostuu viidestä miehestä. Päävalmentajana toimii Risto Dufva. Apuvalmentajina häärivät Juha Vuori, Jesse Welling, maalivahdeista huolehtiva Ari Moisanen sekä fysiikkavalmentajana toimiva Risto Rosendahl. Tässä haastattelussa paneudumme Wellingin elämään Lukko-yhteisössä.
Kuten moni muukin valmentaja, myös Welling kuuluu sarjaan, joka pelaajauran jälkeen siirtyi vaihtopenkin taakse. Asiaan ei liity mitään dramatiikkaa, vaan yksinkertaisesti motivaatio pelaamiseen loppui. 35-vuotias valmentaja kehuu olleensa himoharjoittelija, mutta kun liekki sammui, se oli sitten siinä.
Pelaajauransa päätteeksi Welling mietti siirtymistä siviilielämän puolelle, mutta huomasi nopeasti olevansa väärässä paikassa. Takataskussa oli kuitenkin aiemmin hankittu opiskelupaikka Vierumäelle. Motivaatio jääkiekkoon oli edelleen olemassa ja näin syksyllä 2007 alkoi kansainvälisen valmentajatutkinnon suorittaminen.
- Kaksi vuotta intensiivistä opiskelua. Samaan aikaan olin jääkiekkoliiton hommissa ja toimin Valkeakosken Ahmojen valmennuspäällikkönä. Jääkiekon kehityskeskukseen pääsin työharjoitteluun, jonka jälkeen pääsin sinne töihin. Koulutuksen jälkeen toimin tuntiopettajana Haaga-Heliassa pääaineina jääkiekon taktiikka ja tekniikka, Welling kertoo urastaan pelaamisen jälkeen.
Koulutus vieraalla kielellä on haastavaa puuhaa, mutta valintaan miehellä on selityksenä.
- Pelasin vuoden amerikan mantereella silloista UHL-liigaa. Se vuosi teki hyvää, kun pääsi kasvamaan pois äidin helmoista. Lisäksi kielitaito karttui pakostakin. Nykypäivän lätkässä joutuu kommunikoimaan paljon myös vieraalla kielellä, joten siinä syy.
Palaamme ajassa taaksepäin, jolloin Welling oli vielä pelaajana. Mukaan mahtui muutama hieno muisto UHL-kauden lisäksi.
- Jokerien A-nuorissa voitimme pronssia, SM-liigassa Ilves-kaudella tuli myöskin pronssia ja mestiskausi Mikkelissä toi kultamitalin kaulaan, muistelee Espoossa nuoruutensa viettänyt valmentaja pelaajauransa kohokohtia.
Valmentajauralla nyt on menossa vasta toinen kausi. Ensimmäinen yritys Jyväskylässä oli heti tehokas ja päättyikin mestaruusjuhliin.
- Mestaruuden voittaminen vaatii monen asian loksahtamista kohdalleen. Jokerit-sarja oli jo todella pienestä kiinni, että selvittiin edes jatkoon. JYPissä oli hyvät pelaajat ja roolitus oli kunnossa. Lisäksi kalkkiviivoilla joukkueen yhtenäisyys sekä sitoutuneisuus oli huipussaan. Upea kokemus kaiken kaikkiaan, Welling hehkuttaa kevään 2012 tapahtumia.
Tekemistä riittää
Lukon sijoitus liigassa on tällä hetkellä yhdeksäs. Sarjasijoituksen parantamiseksi tekemistä riittää, mutta apuvalmentajana toimiva Welling on täystyöllistetty muutenkin. Nykypäivän valmentaminen on niin kokonaisvaltaista hommaa, että tunnit vuorokaudessa tahtovat loppua kesken. Vaikka mies nauttii työstään täysin siemauksin, yksi asia kaivaa mieltä.
- Opinnäytetyö valmentajatutkinnosta on edelleen suorittamatta. Kauden aikana siihen ei ole mitään mahdollisuutta, aika ei vaan yksinkertaisesti riitä. Mutta toivottavasti jo ensi kesänä se aika löytyy ja saan tutkinnon valmiiksi, Welling huokailee.
Jääkiekkoilijan kausi kestää yksitoista kuukautta. Samoin valmennus on mukana aina kun joukkue jotain tekee. Wellingillä on vastuunsa myös kesällä.
- Rosendahlin Ristolla on päävastuu kesäharjoittelusta. Hänen kunto-ohjelmillaan joukkue pääsääntöisesti harjoittelee koko kesän. Mutta mukana ollaan oheisharjoituksissa ja välillä teen jollekin pelaajalle ohjelmiakin.
- Kun päästään jäälle, joukkueharjoituksia hoidetaan kolmella miehellä. Dufvalla on luonnollisesti päävastuu ja hän harjoitukset yleensä hoitaa. Mutta minä ja Vuori vedetään niitä myös tarvittaessa. Lisäksi olen mukana loukkaantuneiden kanssa, kun paluu jäälle tapahtuu joukkueharjoitusten ulkopuolella.
Itse ottelu on intensiivinen tapahtuma, jossa tekemistä riittää koko kolmikolle.
- Meikäläinen peluuttaa puolustajat, Vuori hoitaa hyökkääjät ja Ristolla on kokonaisvastuu. Erätauoilla palaute annetaan yleensä englanniksi, koska joukkue on monikansallinen. Yksittäinen palaute suomipelaajalle voidaan antaa omalla äidinkielelläkin.
Jääkiekkovalmentajan elämä on jotain muuta, mihin tavallinen katsoja joutuu sopeutumaan. Kun summeri soi ottelun päättymisen merkiksi, ei valmentaja Wellingin työ pääty siihen hetkeen. Kun katsoja poistuu kotiinsa tai lähiöpubiin ottelua puimaan, valmentaja avaa tietokoneensa aloittaen pelin purkamisen.
- Ottelun jälkeen annetaan palaute nopeasti joukkueelle. Sen jälkeen meikäläinen purkaa otteluvideon oman joukkueen osalta, Vuori hoitaa vastustajan analysoinnin. Seuraavassa tapahtumassa, joka on yleensä aamutreenit seuraavana päivänä, materiaali pitää olla päävalmentajalla käytössä. Kun videon purkaminen kestää noin neljä tuntia, ja aamulla pitää olla hallilla klo 8:00, jokainen voi miettiä yöunien pituutta, Welling naurahtaa.
Vierasottelu on yleensä pelaajille ikävämpi juttu, koska sänkyyn pääsee vasta myöhemmin. Valmennukselle asia ei ole niin paha, koska videon työstämistä pystyy tekemään bussimatkan aikana.
Ammattimaisuutta ja yllätyksiä
SM-liigakausi on alkanut normaalia poikkeavissa olosuhteissa NHL:n työsulun takia. Myös Lukossa on viilettänyt kolme kovaa ammattilaista. Lukko-valmennukselle kokemukset miehistä ovat olleet positiivisia.
- Kyllähän sen jo harjoituksissa näkee, kuka pelaa NHL:ssä. Kaikki tekeminen on vaan astetta parempaa. Pienetkin asiat hoituvat todella hyvin, Welling kehuu Lukon tanskalaiskolmikkoa.
NHL:n tilanne on aika haastava, koska kukaan ei tiedä milloin sarja taas alkaa. Lukossa asian kanssa ei turhaan stressata.
- Työsulku ei ole mitenkään meidän käsissämme, joten asiaan ei voida vaikuttaa. Mennään eteenpäin, keskitytään vaan siihen seuraavaan tapahtumaan eikä mietitä mitään muuta.
Lukon peli yski pahasti ensimmäiset kuusi ottelua. Sen jälkeen pisteitä on tullut mukavasti, mutta Welling ei hyväksy selitystä muuttuneella pelisysteemillä.
- Meillä on ollut sama pelisysteemi käytössä koko kauden. Sitä ei ole muutettu mihinkään suuntaan. Kauden alku oli huono, mutta pelillisesti niissä otteluissa ei ollut isoakaan eroa nykyiseen tekemiseen. Loppujen lopuksi ero voiton ja tappion välillä on monesti äärimmäisen pieni. Esimerkkinä voisi mainita Tappara-ottelun, jonka lopputulos oli kauheaa luettavaa meidän kannaltamme. Siinäkin ottelussa peli oli aivan auki kaksi erää ja vielä pienen matkaa kolmattakin.
- Meillä on oma pelisysteemimme. Se ei ole mitään kiekkokontrollia eikä pitkä päätyyn ja kaikki perään pelaamista. Vastustajan tekeminen pyritään ottamaan huomioon niin hyvin kuin mahdollista. Omaa tapaamme pyrimme kehittämään joka päivä ja ottelu ottelulta menemään eteenpäin, Welling taustoittaa.
- Suurin ero alkukauteen on sitkeyden ja jämäkkyyden lisääntymisessä kaikessa tekemisessä.
SM-liiga on tällä hetkellä maaottelutauolla ja sarjasta on pelattu noin kolmannes. Kärjestä löytyy ehkä hieman yllättäen myös Lappeenrannan SaiPa. Aikataulullisesti tiukassa sarjassa muiden tekemisiä ei ole Lukossa ehditty miettiä, mutta ajantasalla Lukko-valmennus nykytilanteesta on.
- SaiPan tehokkuus on yllättänyt kaikki. Joukkueen pärjääminen on osoitus SM-liigan tasaisuudesta. Vastaavasti TPS ja Pelicans ovat pelanneet heikommin, mitä kauden alla ajateltiin.
Lukossa tauko käytettiin hyväksi valmennuksen parhaaksi katsomalla tavalla. Ensin joukkue harjoitteli kolme päivää ja sitten oli vuorossa lepoa kolme päivää.
- Lepo kuuluu tärkeänä osana nykykiekkoon. Kolmen päivän aikana saadaan ajatuksia pois kiekosta, jotta taas harjoitusten jatkuessa motivaatio on kohdallaan.
Kesällä 2012 kaksivuotisen sopimuksen raumalaisjoukkueen kanssa tehnyt valmentaja nauttii tekemisestään Lukossa, vaikka aikaa muihin asioihin ei juurikaan jää.
- Kaikki tekeminen tähtää vain Lukon menestykseen. Eletään tässä hetkessä, eikä mennä asioiden edelle. Kausi on pitkä ja kaikki on vielä mahdollista. Olosuhteet Raumalla ovat huippuluokkaa. Täältä löytyy kaikki tarpeellinen, mitä jääkiekkojoukkue tarvitsee työnsä tekemiseen. Luotto joukkueen pärjäämiseen on kova, Welling päättää.