U18: Sivutoimi Chicagon maalivahtitarkkailijana tuo uutta oppia Korhoselle

LIIGA, NHL, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Korhonen on tarkkailemassa maalivahteja Sveitsissä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Jatkoaika tapasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Ilveksen maalivahtivalmentajan Markus Korhosen. Korhonen ei ollut kuitenkaan hoitamassa maalivahtivalmentajan roolia, vaan tarkkailemassa maalivahteja Chicago Blackhawksille.

Nykyään Ilveksessä maalivahtivalmentajana toimiva 39-vuotias Markus Korhonen aloitti uransa maalivahtina Ilveksessä. Monesti pelaajat arpovat pitkäänkin pelipaikkaansa junioreissa, mutta Korhoselle oli alusta asti selvää, mikä on hänen pelipaikkansa jääkiekkoilijana.

− Heti kun aloitin jääkiekon kahdeksanvuotiaana, niin halusin maaliin. Ensimmäisen otteluni taisin olla silloisessa Ilveksen kaupunginosajoukkueessa kentällä, mutta heti sen jälkeen kysyin, että pääsenkö maaliin, Korhonen palaa ajassa taaksepäin.

"yleinen taso maalivahtien osalta tässä turnauksessa on viimevuotista parempi"

− Sitten kun ensimmäisen pelini pelasin maalivahtina, niin sille tielle jäin. Maalivahtina oleminen tuntui alusta asti luonnolliselta valinnalta. En tiedä sitten, olinko vähän laiska luistelemaan, Korhonen naurahtaa.

Joskus nuorempana myös pelivarusteet saattavat olla varsin mielenkiintoisia kapistuksia.

− Pikkupojalle ne varusteet oli mielenkiintoisia. Niitä oli kiva katsella ja kokeilla. Tälläinen klassinen tarina, kuten monella muullakin.

Korhonen teki pelaajana mittavan uran ympäri Eurooppaa. Matkan varrella entinen maalivahti pyörähti SM-liigassa, I-Divisioonassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Venäjällä.

− Olin siinä mielessä onnekas, että sain pelata monessa maassa ja paikassa. Se on suuri rikkaus ja kaikki ulkomaanmatkat ja pelimatkat ovat jääneet päällimmäisenä mieleen. Matkalta on jäänyt hyviä kavereita, joita on ymäpärinsä, Korhonen kertoo.

Maalivahtivalmennusta ja tarkkailua

Pelaajauransa Korhonen lopetti kauden 2009-10 jälkeen Ilvekseen. Mies oli kuitenkin jo miettinyt mahdollista maalivahtivalmentajanuraa pelaajauransa jatkoksi.

− Olin jo miettinyt pitkään, mitä tekisin sitten, kun pelihommat loppuvat. Halusin kuitenkin jatkaa lajin parissa ja valmennus kiinnosti jo silloin uran aikana. Kävi siinäkin hyvä tuuri, että sain aloittaa valmentamisen Ilveksessä, joka on kasvattajaseura ja johon urani lopetin.

"Näissä turnauksissa näkee välillä, kun joku vetää ihan huikean turnauksen"

− Nyt lähtee kuudes vuosi tässä hommassa Ilveksessä. Olen kyllä tosi paljon nauttinut ja tykännyt tästä tehtävästä. Ihan unelma-ammatti itselleni tällä hetkellä, Korhonen kertoo.

Korhosen työtehtäviin kuuluu Ilveksen maalivahtivalmennuksen lisäksi maalivahtien tarkkailu Euroopassa Chicago Blackhawksille. Vaikka tehtävä ei olekkaan päätoiminen Korhoselle, niin kaksi vuotta tehtävässä on silti tuonut paljon uutta osaamiseen.

− Esimerkiksi täällä Sveitsissä on mukava nähdä maalivahteja muista maista. Näkee sen, miten he toimivat ja harjoittelevat. Eroavaisuuksia tyyleissä on aina ja totta kai se on opettavaista myös itselle.

− Pesti tarkkailijana on osa-aikainen, eli autan heitä täällä maalivahtien tarkkailemisessa, mutta päätyö on Ilveksessä. Kovaa on päätoimisen tarkkailijan työ, kun reissupäiviä tulee paljon, mutta tästäkin työstä nautin, Korhonen kertoo.

Korhoselle Sveitsin turnaus on toinen alle 18-vuotiaiden MM-turnaus tarkkailijana. Mitään löytöjä Korhonen ei myöntänyt, mutta kertoo tämän vuoden turnauksen olevan tasoltaan viimevuotista parempi.

− Kyllähän ne löydöt ovat ammattisalaisuus, mutta yleinen taso maalivahtien osalta tässä turnauksessa on viimevuotista parempi. Tänä vuonna näistä kavereista tullaan varaamaan useita.

Kaikki varmasti muistavat Denis Godlan vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoista. Tarina oli melko huikea, sillä välillä Godla piti yksin pystyssä Slovakiaa, joka ylsi lopulta yllätyspronssiin. Vastaavia tarinoita voi odottaa myös Sveitsin alle 18-vuotiaiden MM-kisoilta.

− Näissä turnauksissa näkee välillä, kun joku vetää ihan huikean turnauksen. Mielenkiintoista nähdä, kuka se näissä kisoissa tänä vuonna on. Hyviä yksilöitä löytyy paljon, Korhonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle