Mielipide

Hurricanes hankki siirtorajalla viimeistelypotentiaalia, mutta luopui samalla parhaiten pudotuspelikiekkoon sopivasta pelaajastaan

NHL / Kolumni
Michael Buntingista luopuminen saattaa vielä kostautua Carolina Hurricanesille, sillä hyökkääjähankinnat Jake Guentzel ja Jevgeni Kuznetsov eivät tuo pudotuspeleissä tarvittavaa fyysisyyttä ja hämmentämistä.

Viimeistelyyn laajuutta vuosikausia kaivannut joukkue hankki siirtojen takarajalla markkinoiden halutuimman pelaajan, joka on vuosien ajan todistanut olevansa kovan luokan maalintekijä. Lisäksi sama seura hankki kokeneen keskushyökkääjän, joka on vielä pari vuotta sitten tehoillut piste per peli -tahdilla.

Mikään ei voi mennä vikaan, eihän?

Carolina Hurricanes vahvisti kokoonpanoaan NHL:n siirtotakarajalla Jake Guentzelillä ja Jevgeni Kuznetsovilla. Hurricanes on jo vuosien ajan profiloitunut Sebastian Ahon joukkueeksi, jossa vuorollaan kakkosviulua ovat soittaneet Martin Nečas, Andrei Svetšnikov ja Teuvo Teräväinen.

Monen hyökkäysketjun dominanssi on kuitenkin jäänyt haaveeksi, ja esimerkiksi pudotuspeleissä tulosroolia ovat ottaneet esimerkiksi Jordan Martinook, Jaccob Slavin ja Jordan Staal.

Nimenomaan pudotuspelejä ajatellen Guentzelin ja Kuznetsovin kaupat eivät ole niin itsestään selvästi onnistuneita kuin ensivilkaisulla vaikuttaa.

Viime keväänä Matthew Tkachuk selätti Hurricanesin yksin fyysisyydellään ja hämmentämisellään, mihin Bunting olisi ainakin vähän pystynyt vastaamaan.

Ensinnäkin Guentzelin saadakseen Hurricanes luopui kenties eniten pudotuspelien näköisestä pelaajastaan, Michael Buntingista. Myönnetään, kanadalaishyökkääjän runkosarja Hurricanesissa oli odotettua vaisumpi. Pudotuspeleissä vahva vääntäjä olisi kuitenkin saattanut joukkuetta hyödyttää.

Kuznetsovin hankinnassa puolestaan haiskahtaa ikävä tuulahdus menneestä ja Max Domi. Kausi 2021–22 on Hurricanesin paras runkosarja Rod BrindAmourin aikakaudella. Tuolloin seura hankki loppukaudesta Domin, jonka tuloskäyrä oli jo laskusuunnassa. Hurricanesin kausi päättyi pudotuspelien toisella kierroksella tappioon New York Rangersille.

Viime keväänä Hurricanes ylsi Itäisen konferenssin finaaliin, mutta ottelusarja päättyi 0–4-tappioon Florida Panthersille. Ja jos ihan hitusen kärjistää, Matthew Tkachuk selätti Hurricanesin yksin fyysisyydellään ja verbaalisella hämmentämisellään.

Bunting olisi ainakin vähän pystynyt vastaamaan pudotuspelien vaateeseen. Brind’Amourin Hurricanes on ollut runkosarjoissa NHL:n kärkeä, mutta pudotuspelimenestys on jäänyt vajaaksi.

Ideaalitilanteessa Guentzel ja Kuznetsov tekevät Hurricanesin hyökkäyksestä laajemman ja tehokkaamman, mutta faktisesti Guentzel on toistaiseksi loukkaantunut, joten suoritustaso uudessa ympäristössä on arvoitus.

Kuznetsovin tehot puolestaan ovat laskusuunnassa, missä kauden aikana käyty hoito-ohjelma voi olla avuksi. Yhtä lailla mahdollista on, että venäläishyökkääjän psyyke ja keskittyminen eivät ole kauden ratkaisuhetkillä parhaimmillaan, mikä olisi joukkueelle rasite.

Pitkän kauden aikana joukkueesta muodostuu tiivis yhteisö, johon pienetkin muutokset voivat vaikuttaa isosti. Jos Guentzel tai Kuznetsov eivät tee tulosta odotetulla tasolla, on työyhteisön dynamiikkaa joka tapauksessa sekoitettu.

Guentzelin ja Kuznetsovin mahdollinen anti joukkueelle on iso, mutta suuret ovat uhkakuvatkin.

Vaihtoehtoisena esimerkkinä on syytä mainita Dallas Stars, joka hankki puolustukseen Chris Tanevin, mutta hyökkäystä vahvistettiin AHL:ssä tehoilleella Logan Stankovenilla.

21-vuotias hyökkääjä on kuulunut Stars-organisaatioon jo parin vuoden ajan, joten muutos on vähäisempi kuin täysin uuden pelaajan hankinnan kohdalla. Ja Stankovenin aloitus NHL:ssä on ollut vakuuttava: seitsemässä ottelussa tehot 5+3.

Hurricanes totta kai tavoittelee Stanley Cupia, ja siihen prosessiin kuuluu riskinotto. Guentzelin ja Kuznetsovin mahdollinen anti joukkueelle on iso, mutta suuret ovat uhkakuvatkin.

Maalivahti jäi hankkimatta, vaikka Frederik Andersenin ja Antti Raannan vamma- ja sairaushistoria ovat viime kausilta mittavat. Pjotr Kotšetkovin rutiini ei puolestaan vaikuta riittävän mestaruustaisteluun.

Osana Guentzel-kauppaa hankittu 23-vuotias puolustaja Ty Smith voi olla hyvä satsaus tulevaisuuteen, sillä Hurricanesin puolustuksessa valtaosa sopimuksista päättyy tähän kauteen. Niin päättyy myös Smithillä, joten hänkin saattaa päätyä jatkamaan uraansa muualla kuin Raleigh’ssa.

Ja lisähyökkääjien hankinta oli ilman muuta oikea ratkaisu, mutta tehdyt siirrot vaikuttavat enemmän vahvistavan runkosarjapelaamista kuin pudotuspelejä.

Itäisen konferenssin kärkijoukkueista Boston Bruins haki syvyyttä ja kokemusta onkimalla peruspakki Andrew Peeken ja kolminkertaisen Stanley Cup -voittaja Pat Maroonin. Florida Panthersin hankinnoista Vladimir Tarasenko vertautuu Kuznetsoviin, mutta Kyle Okposo on jo enemmän pudotuspelityyppi kuin Guentzel.

Ei paineita, Guentzel, mutta sinulta odotetaan nopeaa toipumista ja sen jälkeen kuumaa mailaa päätyyn asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös