Mielipide

Pitkän konemaisuuden jälkeen Tapparassa on viitteitä peluutuksen luovuudesta

LIIGA / Kolumni
Rikard Grönborg ei vaikuta suhtautuvan hyökkäysketjujen tasaiseen peluuttamiseen yhtä ehdottoman oloisesti kuin edeltäjänsä.

Syksystä 2012 kevääseen 2023 Tapparan päävalmentaja oli joko Jukka Rautakorpi tai Jussi Tapola – muutaman vuoden ajan kaksikko lisäksi vuorotteli seuran urheilujohtajana toisen ollessa samaan aikaan valmennusvastuussa.

Vaikka Rautakorpi ja Tapola ovat yksilöitä, muodosti duo poikkeuksellisen pitkän jatkumon nykykiekossa.

Konemaisuus kuvaa hyvässä ja pahassa 2010-luvun Tapparaa: Kaudesta 2012–13 kauteen 2018–19 seura voitti kaksi mestaruutta, neljä hopeaa ja yhden pronssin. Kevään 2021 pudotuspeleissä mitaliputki katkesi urheilullisista syistä, eikä globaalin pandemian vuoksi, mutta sittemmin Tappara on voittanut taas kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ja lisäksi CHL:n.

neljän kentällisen mahdollisimman tasaisesta peluutuksesta ei Tapparassa ole herkästi tingitty − Kunnes päävalmentajaksi tuli Rikard Grönborg.

Tapolan 2020-luvun jaksolla Tapparan konemaisuus konkretisoitui yksittäisissä otteluissa, kun kirvesrinnat nousivat lähes tehtaan takuulla tappioasemasta rinnalle ja jopa ohi viimeisten minuuttien aikana.

Konemaisuus on näkynyt peluutusratkaisuissa. Ykkösmaalivahdin kuormitus jaksamisen rajamaille ja kenties ylikin on ollut tyypillistä sekä Tapolan että Rautakorven valmennusvuosina. Myöskään neljän kentällisen mahdollisimman tasaisesta peluutuksesta ei ole herkästi tingitty.

Kunnes päävalmentajaksi tuli Rikard Grönborg.

Christian Heljanko vaikuttaa edelleen torjuvan valtaosan Tapparan otteluista, mutta kenttäpelaajia ruotsalaisvalmentaja peluuttaa edeltäjiään mielikuvituksellisemmin.

Ihmettelin toistuvasti Rautakorven tai Tapolan päävalmentajavuosina, kuinka harvoin Tappara yritti hakea kilpailuetua esimerkiksi hyökkäyspään aloituksissa lipeämällä tasaisesta ketjurotaatiosta.

Kaikki kunnia Tapparan nelosketjun työmyyrille, mutta pitkän kiekon jälkeen väsyneitä vastustajia vastaan kärkiketjut viimeistelisivät todennäköisemmin.

Grönborg on jo osoittanut valmiutensa antaa lisävastuuta ykköskorin hyökkääjille näiden saatua painostus ja aloitus hyökkäysalueelle. Toinen virkistävä variaatio Grönborgin pelikirjassa on ollut pohjoisamerikkalaisten hyökkääjien Carter Camperin, Nick Baptisten ja Nick Halloranin laittaminen samaan ketjuun.

Ilvestä vastaan kyseinen kolmikko juoni ensimmäisen takaiskumaalin jälkeisessä vaihdossa Tapparan ylivoimalle, josta syntyi tasoitusosuma. Camper on pääsääntöisesti pelannut laidalla, mutta tässä yhdistelmässä yhdysvaltalainen pelasi keskushyökkääjänä.

Myös tasavajaalla Camper pelasi sentterinä tutkaparinsa Baptisten kanssa ja oli kaventaa läpiajosta, mutta ylärimaa lähemmäksi kultakypärä ei päässyt.

Otanta Grönborgin peluutuksesta Tapparassa on vielä vähäistä, mutta välähdyksetkin ovat virkistäneet.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös