Mielipide

Bluesilla hyvä pohja ensi kauteen

LIIGA / Kolumni
Vaikka Espoon Blues menettää tämän kauden joukkueestaan nimimiehiä, kuten päävalmentaja Kari Heikkilän ja kultakypärä Martin Kariyan, on espoolaisilla vankka pohja ensi kaudelle. Hyvin mennyt vuosi lieventää paineita ja Aaro Kivilinna -palkinto nostattaa itsetuntoa.

Kari Heikkilän oma kaksi vuotta kestänyt projekti Bluesissa päättyi, mutta espoolaisseuran voi olettaa jatkavan samalla identiteetillä myös ensi kaudella ja tulevaisuudessa. Pelaajiston runko ja maalivahti lienevät pitkälti samat kuin kuluneena vuonna, ja kun päävalmentajaksi nousee Heikkilän oikeana kätenä toiminut Petri Matikainen, on mahdollisuudet ja perusteet samankaltaiselle pelitavalle olemassa. Uutta systeemiä ei tarvitse luoda, eikä radikaalille muutostyölle ole tarvetta.

Lukuisista vastoinkäymisistä huolimatta Bluesin kulunut kausi oli onnistunut. Runkosarjan viides sija, puolivälierävoitto Tapparasta ja lopullinen neljäs sija täyttivät tavoitteet, vaikka ensimmäinen mitali ei vielä matkannutkaan Espooseen. Hyvän kauden jälkeen on helpompi lähteä seuraavaan kauteen samalla pohjalla, kun paineet eivät ole niin suuret. Paineita lieventää myös se, että Bluesissa ei ole maankuuluja nimimiehiä ensi kaudella. Ei Jan Calounia, ei Raimo Summasta, eikä Kari Heikkilää.

Paineet menestymiselle ovat pienemmät, joskin jokainen uusi vuosi ilman mitalia kasvattaakin piinaavaa menestymättömyyden kulttuurin aikajanaa, mutta itsetunto espoolaisilla on aiempaa parempi. Sen suurimpia tekijöitä ovat roimasti parantuneet sijoitukset kahtena edellisvuonna sekä Bluesin tänä vuonna voittama Aaro Kivilinna -palkinto. Palkinto myönnetään seuralle, joka on menestynyt parhaiten kotimaisissa kiekkosarjoissa. Se on osoitus siitä, että Blues on edellisvuosien epäonnistumisten jälkeen noussut arvostettavaksi organisaatioksi suomalaisessa jääkiekossa.

Kevään 2007 välieräpaikan ja Kivilinna-palkinnon myötä Blues saanee valmistautua liigakauteen 2007-2008 rauhassa, ilman sen suurempaa ulkopuolista painetta, jota Espoossa on aikaisempina vuosina koettu kenties liikaakin. Sekin luo hyvän valmistautumisen ilmapiirin Bluesille, jonka suurimpana haasteena on löytää Kariyalle sopiva korvaaja. Espoolaisseura etsii Sveitsiin siirtyvän Kariyan tilalle tiettävästi NHL-taustan omaavaa hyökkääjää, jonka pelaaminen Bluesissa varmistunee vasta kauden kynnyksellä.

Oma haasteensa on myös uusi valmennuskaksikko Petri Matikainen ja Lauri Marjamäki. Aikaisemmin Pelicansin päävalmentajana toimineelle Matikaiselle alkava kausi on hänen valmentajauransa suurin haaste, johon hän on voinut valmistautua huolellisesti tutussa ympäristössä. Marjamäki nousee Bluesin vaihtoaitioon seuran A-junioreiden vastuuvalmentajan paikalta, mikä on voimavara, sillä Bluesin liigajoukkueessa pelaa paljon Marjamäen kasvattamia nuoria.

Seuraavan liigakauden alkuun on aikaa viisi kuukautta ja Bluesilla on jo nyt hyvä pohja valmiina. Espoolaisseuran täytyy vain täyttää runkonsa aukot, vastata haasteisiin ja menestyksen avaimien tulisi tällöin olla aivan käden ulottuvilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle