Mielipide

D-Kiekko ja K-Laser kiinni Mestis-karsintapaikasta

MESTIS / Kolumni
Taistelu Mestis-karsintapaikasta käy kuumana Suomi-sarjassa. Varsin tasaisessa sarjassa joukkueet ovat pelanneet ristiin, mutta tällä hetkellä näyttää siltä että D-Kiekko ja K-Laser ovat tukevimmin kiinni paikasta auringossa. Kuitenkin kärkikaksikolla on vielä kolme vakavasti otettavaa haastajaa.

D-Kiekko – Koko viisikon voimalla

Vasta rangaistuslaukauskilpailun kautta Suomi-sarjan jatkosarjaan päässeen D-Kiekon kärkipaikkaa voi alkusarjan otteiden perusteella pitää yllätyksenä. Valmentaja Jukka Ahvenjärvelle se ei sitä ole.

- Meidän peli on ollut tässä sarjassa suurimman osan aikaa aktiivista ja kurinalaista. Olemme onnistuneet sekä hyökkäämään että puolustamaan viisikkona, ja maalivahditkin ovat nostaneet tasoaan. Silloin tulee tulostakin.

Tyytyväinen Ahvenjärvi ei silti ole. Puolentoista viikon takainen nollan pisteen viikonloppu kismittää yhä.

- Pelillisesti ei voi olla tyytyväinen, kun emme ole pystyneet pitämään tasoamme yllä. Tappiopeleissä liike loppui, eikä pelaaminen ollut ollenkaan sen näköistä kuin pitäisi. Onneksi viime viikonlopun peleissä se liike saatiin taas takaisin.

D-Kiekon menestyksekäs hyökkääminen viisikkona on näkynyt puolustajien pistepörssissä, jossa kuuden parhaan joukossa on kolme jyväskyläläispakkia. Erityisesti Diskoksen omiin kasvatteihin kuuluva Marko Laurikainen on tehnyt jatkosarjassa lopullisen läpimurtonsa miesten tasolla. Hyökkäysketjuista vahvin on ollut kapteeni Pirkka Lahtisen johtama kakkosketju.

Ennen tammikuun loppua D-Kiekko sai mielenkiintoisen vahvistuksen, kun vuosina 2002-04 Diskoksen runkopuolustajiin kuulunut Petteri Muotka palasi joukkueeseen. Vuosina 2001 ja 2002 Mestis-mestaruuden Jukureissa voittanut Muotka on pelannut viime talvet harrastesarjoissa. Miinuspuolella on sitä vastoin Diskoksen ja D-Kiekon pitkäaikainen luottohyökkääjä Kimmo Kosonen, jonka jatko joukkueessa on epävarma Helsinkiin muuton myötä. Loukkaantuneita ei tällä hetkellä ole, kun pitkään sivussa ollut Olli Hytönenkin palasi kaukaloon.

Arvio: D-Kiekon aktiivinen viisikkopelaaminen on toimiessaan myrkkyä jokaiselle vastustajalle. Yllätystappio sarjajumbo VG-62:lle kuitenkin osoitti, että kun liike loppuu, D-Kiekko on pulassa. Yksin pelejä ratkaisevia tähtiä kun ei joukkueessa ole. Jos jalat eivät hyydy, jyväskyläläiset ovat vaikeasta loppuohjelmastaan huolimatta vahva ehdokas kahden joukkoon

Kiekko – Laser yllätti kaikki muut paitsi itsensä

Raksilasta ponnistava Kiekko-Laser on eittämättä tähän astisen Suomi-sarjan kovin yllättäjä. Joukkue on kerännyt pelaamastaan yhdeksästä ottelusta komeat seitsemän voittoa ja jakaa sarjan kärkipaikan yhdessä jyväskyläläisen D-Kiekon kanssa. Oululaisryhmän suoritus lienee yllätys kaikille muille paitsi joukkueelle itselleen. Kun joukkueen vastuuvalmentaja Sami Heinula kertoi tämän kirjoittaneelle toimittajalle ennen kauden alkua Kiekko-Laserin pystyvän taistelemaan onnistuessaan jopa Mestiskarsintapaikasta, olin lähinnä huvittunut. Noh, eipä naurata enää, siitä on Heinulan legioona pitänyt huolta naosiessaan kolmen pisteen potteja jatkuvalla tahdilla.

-Kova kilpailu tästä vielä tulee. Sarja on äärimmäisen tasainen, niin kuin etukäteen aavistelimmekin, kertoo Heinula.

Monissa voittamistaan otteluista Kiekko-Laser on iskenyt niitit vastustajan arkkuun viimeisessä erässä tai jatkoajalla. Tämä kielii toisaalta joukkueen kovasta rutiinitasosta, toisaalta loppuun asti säilyvästä kovasta temmosta. Vastustajat eivät yksinkertaisesti ole enää otteluiden loppu puolella pystyneet vastaamaan oululaisnipun vauhtiin.

- Liike on meidän joukkueemme valttikortti. Kokemusta on myös uusien vahvistusten mukana joukkueeseen tullut rutkasti lisää. Pelaajien koossa jäämme hieman etelän isoja joukkueita vastaan tappiolle, mutta pyrimme korvaamaan puuttuvat sentit ja kilot nopeilla jaloilla.

Kiekko-Laser on vahvistunut varsinaisen Suomi-sarjan alettua tuntuvasti. Joukkueeseen ovat liittyneet Marko Lapinkoski (Jeppis), Jani Rautio (Et-Po 72), Jari Rautakoski(SaPKo) ja Jukka Pietilä.

Tammikuun lopussa oululaisryhmä räjäytti Suomi-sarjan tämän kauden uutispommin taistelemalla loppuun asti Jere Karalahden pelaajaoikeuksista jääden kuitenkin kamppailussa toiseksi. Heinula ei kiistä väitettä.

- Voi kai sen myöntää, kun muissakin medioissa on tästä jo uutisoitu. Mitäpä sitä kieltämään. Minä en tiedä, kuinka lähellä sopimusta todella oltiin, koska seuran johtoryhmä hoitaa nämä asiat enkä minä. Sain kuitenkin sellaisen käsityksen, että ihan loppumetreille olimme kamppailussa mukana.

Ilman Karalahteakin joukkue on osoittanut olevansa vaikea ryhmä voittaa aivan kenelle tahansa. Joukkue on onnistunut laajalla rintamalla, joten tiedusteltaessa Heinulalta muutamaa viime peleissä loistanutta pelaajaa, listaa mies lähestulkoon koko joukkueen.

- Koko joukkue on parantanut otteitaan koko ajan. Jos nyt halutaan yksittäisiä nimiä nostaa esiin, niin ainakin herrat Lapinkoski, Rautio, (Henri) Joki-Erkkilä hyökkääjien puolelta ovat olleet kovassa iskussa, samoin kuin puolustusosaston (Sami) Siltavirta, (Mikko) Saavinen ja (Matti) Syrjä. Myös maalivahti Tuomas Kangas on ollut illasta toiseen mies paikallaan.

Arvio: Laittaa epäilijöille luun kurkkuun ja valloittaa toisen karsintapaikan Mestikseen.

KOO-VEE – Pisteitä huonollakin pelillä

Jatkosarjan ennakkosuosikkeihin kuuluneen KOO-VEE:n sijoitus ei ole yllättävä. Joukkue on kolmantena vain kahden pisteen päässä karsintaviivasta. Peliesitykset eivät ole kuitenkaan olleet aivan odotetun tasoisia.

- Meidän tilanne sarjassa on todella hyvä siihen nähden, miten ollaan pelattu. Ollaan hassattu pisteitä ja pelattu huonosti. Otteet ovat heitelleet älyttömästi sekä pelien välillä että niiden sisällä. Asenteessa ei ole ollut ongelmia, mutta jäähyjä tulee ihan älyttömästi eikä aina ajatella, mikä on tärkeintä joukkueelle ja mitä on sovittu, valmentaja Jyrki Rantala kritisoi.

Tulosten valossa KOO-VEE otti pohjakosketuksen Kokkolassa häviämällä Hermekselle puhtaasti 6-0. Viime viikonloppu oli kuitenkin vahva: kaksi voittoa ja 19 tehtyä maalia.

- Meillä on monta pelaajaa, joiden peli hyökkäyspäässä ei ole oikein auennut, ja sitä kautta on tullut takalukkoa. Toivottavasti viime pelit helpottivat tilannetta. Näyttäisi myös siltä, että esiin on nousemassa uusia ratkaisijoita. Tähän asti ollaan oltu pitkälti maalivahtien sekä Toni Aron ja Antti Räikkösen kentällisen varassa.

Yhteistyö Lempäälän Kisan kanssa toi KOO-VEE:lle tammikuussa tukun lainapelaajia Mestiksestä. Pasi Reunanen, Kari Lohtander ja Mikko Eskola palasivat loppukaudeksi takaisin LeKiin, mutta Janne Anttila, Ville Heino ja Juha Keinänen jäivät KOO-VEE-paitaan. Loukkaantuneena tamperelaisilta on vain pienen roolin hyökkääjä Markus Kallio.

- Tavoitteena on edelleen sijoittua kahden joukkoon. Viimeisissä peleissä pitäisi vain saada tyhmät jäähyt pois ja ajatella alusta asti, mikä on tärkeää. Eikä niin, että ensin ihmetellään ja sitten aloitetaan hirveä takaa-ajo, Rantala päättää.

Arvio: KOO-VEE:lla on takana hyvä viikonloppu, mutta vastustajatkin olivat sarjan häntäpäästä. Vasta tuleva viikonloppu näyttää suunnan joukkueen loppukaudelle. Viimeisten kierrosten ohjelma on vaikea, joten nähdyn kaltaisilla otteilla ei asiaa kahden joukkoon ole. Mutta jos ailahtelu saadaan kuriin ja ratkaisijoiden rintamaa leveämmäksi, KOO-VEE voi voittaa vaikka koko sarjan.

HC Keravalla toivuttavaa katastrofiviikonlopusta

Suomi-sarjan suurimpiin etukäteissuosikkeihin lukeutuva HC Kerava ei ole yltänyt toivotulle tasolle. Joukkue majailee sarjassa vasta neljäntenä ja matkaa Mestis-karsintapaikkaan on jo neljä pistettä.

Keravalaisille sarjan suurin takaisku tuli viime viikonloppuna kun joukkue hävisi molemmat kotiottelunsa pohjoisesta tulleilla K-Laserille ja RoKille. Varsinkin K-Laserille tappio oli todella karvas, sillä keravalaiset johtivat kahdella maalilla vain puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua. Lopulta oululaiset tasoittivat ottelun viimeisellä sekunnilla, kun oululaishyökkääjän kääntölaukaus miinuskulmasta painui yllättäen maalin perukoille. Jatkoajalla lamaantuneet keravalaiset eivät saaneet mitään aikaiseksi ja lisäpiste matkasi vierailijoiden mukaan, Seuraavana päivänä RoKi vei edellisestä pelistä lamaantunutta keravalaisryhmää varsinaisella peliajalla.

Joukkueen kokoonpanosta suuri osa on pelannut ylempiä sarjoja. Otteet kaukalossa ovat kuitenkin laiskanpuoleisia eikä otteissa ole tekemisen meininkiä. Parhaimmistoa ovat olleet hyökkäyspäässä Janne Lehtinen sekä Petja Pietiläinen.

Maalivahtiosastolla näyttää tällä hetkellä olevan joukkueen suurin huolenaihe. Sami Heinosen lähdettyä pelaamaan Hollantiin ei Janne Sjöbergistä ole oikein ollut paikkaajaksi. Keravalaiset havittelivatkin ennen siirtorajan umpeutumista itselleen uutta ykkösvahtia, mutta lopulta maalille ei saatu napattua muuta kuin varamies KooKoon junioreista.

Arvio: Mikäli joukkue saa hengen päälle on mahdollisuus vielä nousta Mestis-karsintaan. Todennäköisempää on kuitenkin taisteleminen sarjassa sijoituksista 4-5-

RoKi:lla kelpo aloitus

Mitä pidemmälle kotimainen kiekkokautemme etenee, sitä paremmin Rovaniemen Kiekko pelaa. Syksyn pimeinä iltoina joukkueen peli vaikutti välillä säälittävältä harrastelulta, ja hetkittäin jopa alkusarjan ristiinkarsintapaikka näytti karkaavan käsistä. Joulun lähestyessä joukkue sai kuitenkin päävalmentaja Jouko Lukkarilan johdolla palaset loksahtelemaan kohdalleen, ja alkusarjan loppupuolelta lähtien rovaniemeläiset ovat esittäneet hienoja otteita ja napsineet täysiä pistepotteja tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä rovaniemeläisryhmän sijoitus Suomi-sarjassa on komeasti viides. Joukkue on napannut kahdeksasta ottelustaan viisi voittoa, eikä edes sarjan kärkipaikka ole karannut käsistä. Syyt nousuun saattavat olla joukkueen ulkopuolisille epäselviä, mutta joukkueen sisällä onnistuneen keitoksen ainesosat tiedetään varmasti.

- Suurin yksittäinen syy on varmasti kova harjoittelu. Joukkue on harjoitellut kovaa koko kauden, ja tulokset kantavat nyt hedelmää. Meille tuli täksi kaudeksi paljon uusia pelaajia, joista osa ei ollut aiemmin urallaan tottuneet näin kovaan harjoitteluun. Se varmasti näkyi alkukaudesta, kertoo RoKi:n joukkueenjohtaja Arto Tolonen.

Myös joukkueen pelitapa on viimein iskostunut pelaajien selkärankaan, eikä paketti enää hajoa kesken otteluiden.

- Ryhmitys pysyy nykyään hienosti kasassa, eivätkä pelaajien välimatkat kaukalossa ole enää häiritsevän suuria. Liike joukkueessa on ollut hyvä koko kauden ja se, samoin kuin upeasti pelaavat maalivahdit lienevät suurimpia vahvuuksiamme myös jatkossa, mies jatkaa.

- Maalinteossa sitä vastoin on yhä parannettavaa. Viime viikonloppunakin (jatkoaikavoitto VG-62:sta ja voitto varsinaisella peliajalla HC Keravasta) saimme viisi pistettä, mutta hukkasimme aivan valtavan määrän maalipaikkoja.

Joukkueen tasoa ovat myös nostaneet hyökkäyspäähän saapuneet paluumuuttajat Juho Joona ja Kimmo Tuunala, joiden tulon myötä RoKi sai kaivattua leveyttä materiaaliinsa.

- Myös esimerkiksi Vesa Inkeröinen ja Kimmo Haapa-aro ovat parantaneet otteitaan tasaisesti koko kauden ja ovat pelanneet hienosti koko varsinaisen Suomi-sarjan ajan.

Arvio: Näyttänyt epäilijöille, että pystyy pelaamaan Suomi-sarjaa ja myös menestymään siellä. Saattaa jo ensi kaudella kolkutella Mestiksen portteja, mutta vielä ei ole sen aika. Jäänee Mestis-karsintojen ulkopuolelle.

JHT – Läskiksi meni

Kalajoen JHT lienee jatkosarjan huono-onnisin osallistuja. Joukkue avasi sarjan loistavasti ja piti viiden pelatun ottelun jälkeen kärkipaikkaa hallussaan. Laukausten perusteella JHT oli yleensä alakynnessä, mutta pitelemättömät tähtihyökkääjät Aku Joki-Erkkilä ja Sami Markkanen ratkoivat pelit kalajokisten eduksi. Viidessä ottelussa Markkanen keräsi 5+11 ja Joki-Erkkilä 10+2 tehopistettä.

Sitten molemmat tähtihyökkääjät loukkaantuivat, ja syöksykierre alkoi. Ilman Joki-Erkkilää ja Markkasta pelaamansa kolme ottelua JHT on hävinnyt murskaavalla yhteismaalierolla 2-23!

- Kyllä tämä homma on näiden loukkaantumisten myötä vähän läskiksi mennyt. Joki-Erkkilän ja Markkasen lisäksi meiltä loukkaantuivat Markku Tiikkaja, Joni Läspä ja Henri Kärjä. Kohta voi Kalajoen terveyskeskukseen perustaa oman osaston JHT:lle, valmentaja Risto Liikka murjaisee.

- Ei se yllätys ollut, että kärkipelaajien poissaolot vaikuttavat joukkueeseen, mutta huolestuttavan iso niiden merkitys silti on. Poissaolot vaikuttavat terveiden pelaajien pelaamiseenkin. Eikä meidän kaikista pelaajista ole vastuunkantajiksi, hyppäys B-junioreista tähän sarjaan on kuitenkin iso. Tempo on alkusarjaankin verrattuna paljon kovempi.

Liikka arvioi, että jotkut loukkaantuneista pelaajista saatetaan hyvällä tuurilla nähdä jäällä ennen sarjan päättymistä, mutta varmaa tämä ei ole. Joka tapauksessa JHT yrittää tosissaan loppuun asti.

- Koetetaan päästä takaisin voittojen tielle. Tämä on kuitenkin mielenkiintoinen sarja, ei voi liittoa moittia.

Arvio: Viimeisiltä kierroksilta ei JHT:lle ole paljon luvassa. Loukkaantumiset ovat heikentäneet joukkuetta dramaattisesti, ja tasaisessa sarjassa se tietää nopeasti ongelmia. Paras tilaisuus kasvattaa pistetiliä tulee lauantaina, kun sarjajumbo VG-62 matkustaa Kalajoelle. Muissa otteluissa jokainen otettu piste olisi yllätys.

Hermeksellä totaalinen katastrofi

Hermes lähti kauteen suurin toivein, mutta varsinaisessa Suomi-sarjassa pelit eivät ole luistaneet. Sarjan avauksessa joukkue kärsi JHT:ta vastaan tappion ja siitä lähtien on tuntunut että kaikki menee enemmän tai vahemmän pieleen. Valonpilkahduksena oli KOO-VEE:ta vastaan saatu 6-0-kotivoitto, mutta tämän jälkeen K-Laserille kärsitty tappio käänsi joukkueen syöksykierteeseen.

Jatkosarjassa oikeastaan vain Jani Uski on päässyt omalle tasolleen. Joukkueeseen vuokrattu Jani Kylmämaan piti olla kova vahvistus, mutta mies on ollut muiden kanssa samaa harmaata massaa. Puolustuksessa Aapo Aro sekä maalilla Vesa Lahtonen eivät ole nousseet Mestis-päivien loistoonsa.

Joukkueella yritys on ollut kovaa ja epäonnistuminen on ottanut Hermes-leirissä koville. Joukkueen valmentaja Marko Rahikainen ilmoitti että hän ei käytä optiotaan ja jatka ensi kaudella Hermeksen valmentamista.

Arvio: Ammattiylpeyttä pitäisi löytyä, joten joukkue tulee sotkemaan loppukaudesta kärkitaistelua nappaamalla muilta joukkueilta pisteitä. Mahdollisuudet Mestis-karsintaan ovat kuitenkin jo menneet

VG-62 - liikaa lipsumisia

Naantalilaisella nousijajoukkueella olisi ollut hyvät saumat vähintäänkin jatkosarjan keskikastiin, mutta turhan moni tiukka ottelu on kääntynyt tappioksi ja VG-62 on juuttunut sarjataulukon jumboksi. Vastusten tiukentuessa ei alkukaudesta tiiviinä pysynyt puolustuspelaaminen ole pysynyt yhtä hyvin kasassa, eivätkä naantalilaisten tehohyökkääjätkään ole yltäneet aiempaan vauhtiin.

Pelin tasapainon järkkyminenkin onkin näkynyt juuri siinä, että pisteet ovat lipsuneet inhottavalla tavalla tiukoissa peleissä järjestäen vastustajalle. Naantalilaisten näkymiä loppukautta ajatellen heikensi myös se, että suurimman osan kaudesta VG:n maalinsuulla tehokkaasti torjunut Kim Törnström palasi siirtotakarajalla Turkuun ja TuTon riveihin.

Naantalissa ei silti ole syytä murjottaa, sillä takaisin Suomi-sarjaan noussut joukkue saavutti tavoitteensa yltämällä kirkkaasti jatkosarjaan. Suurempia menestyshaaveita seurassa ei ennakolta edes elätelty. Kauden suurimmaksi opiksi jää tuoreempien pelaajien sisäänajaminen tälle sarja-tasolle, joka kantanee hedelmää ensi kauden peleissä.

Arvio: Keltamustien venymiskyky ei kovemmassa jatkosarjassa ole riittänyt ja loppuohjelmakin on hankalasti vieraspainotteinen. Pistetili voi vielä hieman karttua, mutta sijoitus ei muutu merkittävästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle