Mielipide

Kanada kärkkyy lohkovoittoa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Vancouverin kisojen A-lohkon helmi on Kanadan ja USA:n kohtaaminen.

Kisojen kuumin voittajasuosikki Kanada saa nuorentuneesta USA:n joukkueesta kelpo vastuksen. Kotiyleisö ja viime kisoista kumpuava revanssihenki kääntävät asetelmia väistämättä vaahteralehtipaitojen hyväksi.

Sveitsin ja Norjan asema kahden jättiläisen varjossa ei ole helppo. Eurooppalaisia joukkueita vastaan Sveitsi voisi pystyä yllätykseen, mutta pohjoisamerikkalainen voittamisen kulttuuri ja pelitapa ovat liikaa. Norjan rooliksi jäänee nähtävyyksien katselu.

Kanada kotiyleisön eteen

Kansainvälisen jääkiekon valta-asetelmat ovat viime kausien aikana palanneet vanhaan aikaan, kun taistelu kullasta on käyty Kanadan ja Venäjän välillä. Kaksi edellistä MM-finaalia hävinneillä vaahteranlehtipaidoilla riittää ainakin näyttöhaluja.

Valmentaja Mike Babcockilla on käsissään kultaan kykenevä nippu, joka kiekkohullun Vancouverin kotiyleisön tuella nousee myös turnauksen ykkössuosikiksi. Joukkueessa on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta, sillä laajasta materiaalista on helppo valita sopivat pelimiehet.

Supertähti Sidney Crosby toimii pelin sieluna myös Kanadan maajoukkueessa. Taustatukea hyökkäykseen löytyy laajalti. Ratkaisuun kykeneviä pelaajia löytyy jokaiseen ketjuun. Puolustusta johtaa kokenut kapteeni Scott Niedermayer.

Ykköstorjujan vastuun kantanee jälleen Martin Brodeur. Miten uusiin ympyröihin sopeutuvat nuoret Jonathan Toews ja Drew Doughty? Nuoruus ja sen mukanaan tuoma yllätyksellisyys voi ollakin ratkaiseva asia Kanadan taistelussa kohti kultamitaleja.

Kanada vienee lohkovoiton, vaikka nuori USA onkin energinen haastaja. Erittäin todennäköinen finalisti, jollei Venäjä satu tulemaan vastaan jo välierässä.

Vahvuudet:

Maalinedustapelaaminen ja voittamisen kulttuuri. Kotiyleisön tuki. Huipputaitoa jokaisella osa-alueella.

Heikkoudet:

Liike voi osoittautua Akilleen kantapääksi mitalipeleissä.

USA ei pelkää ketään

Myös Toronto Maple Leafsissä toistensa kanssa työskentelevä kaksikko Ron Wilson-Brian Burke on saanut USA:lta jalkeille ennakkoluulottoman ja särmikkään nipun. Sukupolvenvaihdoksen kokenut joukkue lähtee kisoihin selkeästi haastajien joukossa, mutta omaa eväät kenen tahansa kaatamiseen.

Tasapainoinen nippu omaa monenlaista potentiaalia. Patrick Kane, Paul Stastny, Zach Parise ja Phil Kessel ovat joukkueen vaarallisimmat hyökkäyspäässä. Hyökkäyksestä löytyy paljon nopeutta, luovuutta ja maalintekovoimaa, mutta myös erikoistilanteiden ja aloitusten osaajia. Esimerkiksi Joe Pavelski ja Ryan Kesler ovat NHL:n parhaiden aloittajien kärkeä. Nämä yksityiskohdat korostuvat, mitä pidemmälle turnaus etenee.

Maalivahtitrio on kokonaisuutenakin maailman kärkeä, mutta on vaikea uskoa että muut kuin Ryan Miller tulevat pelaamaan, jos Millerin peli kulkee. USA:n ykkösvahti on tällä hetkellä myös sen kirkkain tähti NHL:ssä.

USA:n puolustus ei ole ihan hyökkäyksen ja maalivahtipelin tasalla. Lohkon päävastustaja Kanada on sen arkkivihollinen, jonka kaataminen antaisi hyvän lisäpotkun jatkopeleihin. Mitali täysin mahdollinen.

Vahvuudet:

USA:n roolitus on etenkin hyökkäyksessä huippuluokkaa. Sillä on erikoismiehiä ja taitoa kaikkiin tilanteisiin. Särmää, taitoa ja kovuutta. Maalivahti ennakkoasetelmissa jopa turnauksen paras.

Heikkoudet:

Puolustajanippuun kuuluu monta tähteä, muttei yhtään supertähteä. Koko joukkueen potentiaali voi käydä jopa rasitteeksi. Riittääkö Jack Johnsonin kantti pelata koko turnaus huipputasolla?

Maalivahdit Sveitsin turvana

Jääkiekon keskisuuriin pitkään kuulunut Sveitsi pääsee olympiakisoihin kohtalaisen paineettomassa tilassa. Ralph Kruegerin suojateilta on vaikea odottaa menestystä Kanadan ja USA:n varjossa.

Sveitsin vahvuus on maalivahtipeli. Jonas Hiller on noussut NHL-tasollakin ykköstorjujaksi ja tarjoaa käkikellomaalle mahdollisuuden tukea ja turvaa. Anaheim Ducksin veräjänvartija pelannee kaikki pelit, sillä Martin Gerber on loukkaantunut.

Kenttäpelaajista vastuuta kantavat vanhat tutut. New York Islandersin puolustaja Mark Streit tuo tarvittavaa NHL-kokemusta vahvasti kotimaiseen sarjaan pohjautuvaan joukkueeseen. Kokeneilla pelaajilla riittää kuitenkin kiirettä olympialaisten kovassa pelitempossa.

Kahta alkulohkon suurta Sveitsi tuskin pystyy järkyttämään, vaikka Hiller venyisi miten kiekon tielle. Turnaus päättynee puolivälierissä, jollei suuria ihmeitä tapahdu.

Vahvuudet:

Maalivahtipeli. Kokemus.

Heikkoudet:

Liike ja taito eivät riitä suurmaita vastaan.

Vuonomaan kisaturistit

Norjalle suurin voitto oli jo selviytyä itse kisoihin karsintojen kautta, sillä
suurta riemujuhlaa ei olympiaturnauksesta voi ennakoida. Satunnaisesti MM-tasolla yllätyksiin pystynyt Norja on olympialaisissa turhan kovassa seurassa.

Suomalaisittain mielenkiintoisimmat nimet löytyvät alakerrasta. Heinolan Kiekosssa pelaava maalivahti Andre Lystenstöen ei ole noussut sateentekijäksi Mestiksessä, mutta maajoukkueessa luottoa riittänee. Juha Kaunismäki pelaa puolustuksessa.

Useiden Elitserien-pelaajien lisäksi Norjalla on esittää mukaan myös NHL-kokemusta. Detroitin rinkiin kuuluva puolustaja Ole-Kristian Tollefsen ja nykyisin KHL-joukkue Salavat Julajev Ufassa hyökkäävä Patrick Thoresen ovat jättäneet luistimenpiirtoja myös taalakaukaloihin.

Olympiahengen mukaisesti kaikki pääsevät alkulohkoista jatkoon, joten Norja saa
mahdollisuuden tavoitella yllätystä karsintakierrokselta. Sitä tuskin on luvassa.

Vahvuudet:

Kukaan ei odota mitään.

Heikkoudet:

Materiaalin taso.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös