Mielipide

Kapanen uhrasi Tuokkolan – seuran uskottavuus koetuksella

LIIGA / Kolumni
Sami Kapasen ja KalPan seurajohdon päätös erottaa Tuomas Tuokkola yllätti kaikki. Konkreettista vastausta erottamispäätökselle ei ole annettu median ja kannattajien voimakkaista vaatimuksista huolimatta. Tärkeämpi kysymys KalPan kannalta on, mitkä ovat pikapotkujen seuraukset?

KalPan hallitus päätti palkata Tuomas Tuokkolan seuran tulevaksi päävalmentajaksi miltei kaksi vuotta sitten. Jo tuolloin valintaa ihmeteltiin laajalti. Näyttöjä valmentajalla ei ollut käytännössä lainkaan, ja juniorivalmennettavien kommentit Tuokkolasta olivat ala-arvoisia. En ollut ainoa, joka kyseenalaisti päätöksen ja odotti pikaisia potkuja.

''

- Totta kai on kyse luottamuspulasta, jos valmentaja erotetaan. En halua kommentoida asiaa, mutta tiedät varmaan itsekin, ettei valmentajaa eroteta missään seurassa, jos puheenjohtaja tai pääomistaja olisi sitä vastaan

Tuokkolan valinnan siunasi hallituksen puheenjohtaja Sami Kapanen. Kapanen uskoi Tuokkolan olevan ”organisaation omana poikana” paras vaihtoehto jatkamaan Pekka Virran työtä. Valintaa perusteltiin muun muassa sillä, että Tuokkola valmentaa seurajohdon siunaamalla pelikirjalla. Uusi valmentaja oli kuitenkin valmennusmetodeiltaan edeltäjänsä, pelitavan kehittäjän, vastakohta.

Puolitoista vuotta myöhemmin Kapanen yllätti joukkueen, muun seuraorganisaation ja sidosryhmät irtisanomalla Tuokkolan huonoimpaan mahdolliseen aikaan, vailla kunnon perusteita. Virhe korjattiin virheellä.

Miten tähän päädyttiin?

– En tiedä, en oikeasti tiedä. Enkä halua kommentoida. Ehkä tällä haetaan vähän lisää draivia ja energiaa meidän tekemiseen. Ehkä. Kaikki oli ihan kunnossa. Sinun pitää kysyä muilta miehiltä, eräs KalPa-pelaaja kommentoi Tuokkolan potkujen jälkeen.

Suurin yllätys potkut olivat lopulta joukkueelle. Varsinaista luottamuspulaa ei rivipelaajien mielestä ollut.

– No pientä jupinaa on aina. Ei joukkue ole varmaan milloinkaan sataprosenttisen tyytyväinen valmentajaan, eikä valmentaja joukkueeseen. Potkut tulivat silti täytenä yllätyksenä, oikeasti jopa järkytyksenä. Ei meillä oikeasti ollut Tumpin kanssa mitään luottamusongelmia, toinen KalPa-pelaaja kommentoi.

Likapyykki pestiin – Tuokkola jäi hetkeksi

Karrikoiden voisi sanoa, että Tuokkola yllätti kolme kertaa: ensin valinnallaan päävalmentajaksi, sitten odotettua paremmalla menestyksellä runkosarjassa ja lopuksi yllätyspotkuilla kesken uuden harjoituskauden.

Tuokkola sai viime kauteen lentävän lähdön ja joukkue pelasi flow-tilassa päästyään eroon Pekka Virran kuluttavasta valmennustyylistä. Alavudelta kotoisin oleva valmentaja testattiin ensimmäisen kerran vasta pudotuspeleissä. Tuloksena oli katastrofi.

Likapyykki pestiin Kuopiossa huolellisesti. Syitä haettiin maalivahtipelistä, joukkueen fyysisen osaston kapeudesta, puolustuspään riittämättömyydestä, pelitavasta ja valmennuksesta.

Analyysin tuloksena joukkueen fyysistä osastoa vahvistettiin, ja pelitapaa hiottiin suoraviivaisemmaksi. Valmentaja sai täyden luottamuksen.

Tosiasiassa epäluottamus Tuokkolan ja seurajohdon välillä sai alkunsa jo pudotuspelien katastrofissa. Kaikessa hiljaisuudessa valmentajan asemaa tarkkailtiin kesäkauden aikana. Kapanen halusi katsoa, pystyykö Tuokkola parantamaan paineen alla. Lopulta European Trophy-kiertueella luottamus paloi loppuun.


Sami Kapanen teki kovan päätöksen. Päätöksen seuraukset eivät välttämättä ole nousujohteisia.
Atte Rissanen - http://rissanen.kuvat.fi/

Tiedotusmalli: Pohjois-Korea

KalPan seurajohto on vaiennut totaalisesti erottamisen konkreettisista syistä. Kaikkiin syyspekulaatioihin on vastattu kierrellen, ikään kuin Tuokkola olisi erotettu täysin ilman syytä. ”Tähän päädyttiin” ei ole oikea syy erottaa valmentaja.

Tuokkolan potkuista päätettiin hätäkokouksessa vain muutama tunti sen jälkeen, kun joukkue palasi Keski-Euroopan reissultaan. Eräs matkalla mukana ollut kertoi päävalmentaja Tuokkolan olleen paluumatkalla lentokoneessa rento ja hyväntuulinen. Samassa koneessa istui kuitenkin mies, joka oli jo päättänyt vaihtaa valmentajaa.

On ilmiselvää, että Tuokkolan asemaa puntaroitiin jo ennen kohtalokasta ET-kiertuetta. Kevään arvet olivat yhä näkyvissä. Yhtä ilmeistä on se, että juuri reissun aikana Kapanen teki erottamispäätöksen. Jokin kallisti vaa'an erottamisen puolelle. Jatkoajan saamien tietojen mukaan varsinaista konfliktia tai erimielisyyksiä ei nähty, mutta reissun aikana Kapasen yhteys ja napanuora Tuokkolaan katkesivat lopullisesti.

Erottamispäätös oli siis tehty jo paluumatkalla, ja päätös oli Kapasen.

– Totta kai on kyse luottamuspulasta, jos valmentaja erotetaan. En halua kommentoida asiaa, mutta tiedät varmaan itsekin, ettei valmentajaa eroteta missään seurassa, jos puheenjohtaja tai pääomistaja olisi sitä vastaan, KalPan leiristä kommentoitiin.

KalPan tiedottaminen muistuttaa Pohjois-Korean mallia. KalPa aliarvioi mediaa, yhteistyökumppaneita ja kannattajia salaamalla konkreettiset erottamisperusteet ja asettamalla koko organisaation kommunikointikieltoon.

Tilannetta kuvaa hyvin päävalmentaja Jari Laukkasen vastaus haastattelupyyntöön JYP-ottelun jälkeen.

– Riippuu siitä, mitä pitäisi kommentoida. Pelistä voin kertoa saman tien, muista asioista en.

Mitä Kapanen olisi hävinnyt, jos hän olisi rehdisti kertonut mitkä asiat Tuokkolan valmentamisessa veivät luottamuksen, ja mikä oli se viimeinen ET-reissulla ilmennyt pelillinen tai harjoituksellinen seikka, joka ratkaisi lopullisesti päätöksen? Päätös ei taatusti syntynyt tyhjästä.

Mihin tämä johtaa?

Uuden valmentajan alaisuudessa KalPa avasi heti voitolla. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata kuitenkaan vetää. Joukkueen eleistä ja Laukkasen kommenteista pelin jälkeen paistoi se, että Tuokkolalle haluttiin pelata vielä kerran. JYPin viime kauden esimerkki on vain poikkeustapaus. KalPa tuskin valmentajavaihdoksessa voitti, ainakaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

Tärkeintä on huomioida kokonaisuus. Ensin seura palkkasi päävalmentajaksi kokemattoman luottomiehen. Epäonnistumisen jälkeen luottomiehen annettiin jatkaa tehtävässään. Lopulta erottamispäätös tehtiin oudoimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Kuopiolaisten seurajohtaminen on todella poukkoilevaa ja linjatonta.

Suurin kysymys on se, kuka lähtee tämän jälkeen päävalmentajaksi Kapasten organisaatioon? Harva suostuu pelaajaomistajan sätkynukeksi. Kuopioon on tapahtumasarjan jälkeen mahdotonta saada meritoitunutta ammattivalmentajaa, kävi Laukkasen kanssa kuinka tahansa.

Tilannetta ei ainakaan helpota se, että pääomistaja ja seurajohto käytännössä sanelevat pelitavan ja peli-identiteetin.

Mikä valmentajan rooliksi lopulta jää?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös