Mielipide

Luokatonta toimintaa

MESTIS / Kolumni
Kajaanin Hokin ja Kirkkonummen Salamoiden välisen Mestis-ottelun puheenaiheeksi nousi tuomarilinja ja vierasjoukkueen toiminta. Sekä päätuomari Kimmo Nilsen että Salamoiden pelityyli olivat luokattomia.

Aina asiallinen Hokin päävalmentaja Vladimir Kolek ei lähtenyt ottelun jälkeen syyttelemään vierasjoukkuetta vaan vyörytti syyt puolirikollisiin otteisiin päätuomari Kimmo Nilsenin harteille.

- Olen erittäin ylpeä joukkueestani, he keskittyivät pelaamiseen eivätkä tappeluun. Tuomariin olen erittäin pettynyt, Kolek sanoi.

- Olen samaa mieltä sun kanssa, Salamoiden Vesa Surenkin jatkoi Nilsenistä.

Nilsenin esitykseen oli syytäkin pettyä, sillä miehen linja salli hakkaamisen alusta lähtien eikä hän saanut enää pidettyä keulivaa mopoa käsissään.

- Kolmannessa erässä ei enää saanut kunnon pelirytmiä, sillä jäähyjä tuli niin paljon. Tuomari oli ihan pihalla, en muista että missään pelissä olisi ollut näin huonoa tuomaria, yhden maalin iskenyt ja kaksi syöttänyt Hokki-hyökkääjä Ville Vimpari kritisoi.

Salamoiden perjantai-iltaiset otteet lähentelivät paikoin enemmän katutappelua kuin jääkiekkoa. Päätöserän kahdella maalillaan jo maalin päähän nousseen kirkkonummelaisjoukkueen valot sammuivat suorastaan idioottimaisesti ja joukkue otti typeriä jäähyjä toisensa perään. Parhaimmillaan - tai pahimmillaan - jäähyaitiossa oli seitsemän kirkkonummelaispelaajaa yhtä aikaa - saman verran kuin vaihtoaitiossakin.

Taitopelaajia jäähyaitiossa

Valmentaja Vesa Surenkin ei lähtenyt kuitenkaan arvioimaan pelaajiensa henkistä kanttia runsaista jäähymääristä huolimatta.

- Paha mennä arvioimaan kun en ole saanut psykologin koulutusta, Surenkin totesi lyhyesti.

- Tietyllä tapaa me ollaan tuomareiden armoilla. Molempien maalien tekijät saivat jäähyn neljä minuuttia ennen loppua, Surenkin jatkoi malttinsa menettäneiden taitopelaajiensa rangaistuksista.

Salamoiden sisäisen pistepörssin kärkimies Viktor Blinov sai kakkosen alettuaan takomaan Antti Halosta nyrkeillä ja Aleksandr Petrov siirretyn rangaistuksen aikana nähdystä todella törkeästä selkään taklauksesta.

- Jos tuosta taklauksesta ei saa pelirangaistusta niin ei sitten mistään, Kolek totesi eikä tiennyt vielä onko Petrovin uhriksi joutunut Veli-Antti Leinonen pelikuntoinen FPS-ottelussa.

- Appelin käsikään ei ole kunnossa, siitä vuosi paljon verta. Valitettavasti meillä on jo huomenna peli eikä ole paljon aikaa hoitaa vammoja. Toivottavasti pojat ovat aamulla kunnossa, Kolek toivoi.

Salamoiden käskyttäjä Surenkin ei ymmärtänyt idän vahvistustensa jäähytuomioita ja totesi Petrovin tilanteesta olevan yhtä monta mielipidettä kuin miestäkin.

Ala-arvoinen suoritus

Kolme sekuntia taitopelaajien jäähyjen täytäntöönpanon jälkeen Ari Katavisto ja Heikki Laine pudottivat hanskat ja alkoivat takomaan Hokki-pelaajia ottelurangaistusten arvoisesti. Katavisto hyökkäsi Rolle Viljasen ja Laine Jaakko Hagelbergin kimppuun. Täydellistä kurittomuutta ei voi laittaa yksin tuomarinkaan piikkiin vaikka tämä luokaton olikin vaan ottelurangaistukset ansaittiin täysin Kataviston sekä läpi ottelun törkeyksiä ja pikkukoiruuksia esittäneen Laineen valojen sammumisella.

Tosin kotiyleisökään ei tilanteesta puhtaita papereita saa. 55 minuuttia kuin kirkonpenkissä istuneesta joukkiosta löytyi kyllä ääntä pelle-huutoihin, mutta sen lisäksi osa yleisöstä oli käyttäytynyt sopimattomasti. Salamoiden kakkosvalmentaja Ari Lähteenmäki kertoi ottelun jälkeen, että yleisön joukosta oli heitetty roinaa Kataviston ja Laineen päälle Nilsenin ajettua heidät suihkuun.

- Tämän illan tuomaritoiminnan tasoa kuvastaa se, ettei osata antaa oikeita rangaistuksia. Tämä oli ala-arvoinen suoritus koko tuomarikolmikolta. Aina kun pilli soi, ei tiennyt kumpi lähtee jäähylle, Lähteenmäki kommentoi tuomarilinjaa.

- Tuomari oli ihan hukassa. Nilseniltä on karannut mopo käsistä monessa pelissä ja boltsi on ollut hukassa, Lähteenmäki jatkoi.

Salamoiden halonhakkuuesityksen jälkeen voi onnekseen todeta, että Kajaanissa näitä katutappelijoita ei nähdä ainakaan runkosarjassa. Toivon mukaan Nilseniäkään ei näillä korkeuksilla vähään aikaan pilli suussa nähdä, sen verran luokaton miehen esitys perjantai-iltana oli.

» Lähetä palautetta toimitukselle