Mielipide

Mammuttimarkkinat mallia Boston Bruins

NHL / Kolumni
Myydään, vaihdetaan, ostetaan, tarvittaessa vaikka vuokrataan. Kaikki on mahdollista ja mikään ei enää yllätä. Nämä näyttävät olleen kesän teesit Boston Bruinsin toimistolla.

Vedä syvään henkeä. Unohda hetkeksi vuoden 2011 Stanley Cup -mestaruus, Dougie Hamiltonin koskemattomuus, Milan Lucicin jalkovälikoukkaukset ja kaikki muu, mitä Boston Bruins on sinulle viime kausina edustanut. Se on kaikki historiaa. Don Sweeneyn aikakausi on tässä ja nyt.

Boston Bruinsilta ja sen uudelta toimitusjohtajalta Don Sweeneyltä odotettiin aktiivisia otteita kesän pelaajamarkkinoilla, ja niitä myös saatiin. NHL-väki hieroo yhä silmiään varaustilaisuuden hulinoiden vuoksi, vaikka kalenterissa on jo siirrytty vapaiden pelaajien markkinoihin. Joukkueen rungon hajottaminen oli odotettua, jopa välttämätöntä, mutta viimeisiin viikkoihin mahtuu yhä toimenpiteitä, joiden ymmärtäminen bostonilaisjoukkueen näkökulmasta on hyvin vaikeaa.

NHL-väki hieroo yhä silmiään varaustilaisuuden hulinoiden vuoksi

Varaustilaisuus ei ollut edes alkanut, kun suurin tapahtumaan liittyvä pommi putosi NHL-tantereelle. Boston Bruins kauppasi vuoden 2011 yhdeksännen varauksen, Dougie Hamiltonin, Calgary Flamesiin.

Kyse ei ole kenestä tahansa ykköskierroksen pakkilupauksesta. Kyse on 22-vuotiaasta NHL-tason runkopakista, josta on jopa ennustettu tulevaisuuden Norris Trophy -kandidaattia siinä missä Panthersin kultakimpaleesta Aaron Ekbladistakin. Hamiltonin 178 runkosarjaottelun aikana tapahtunut kehittyminen jättää varjoonsa jopa Olli Määtän tai Sami Vatasen rakettimaiset nousut kärkipuolustajien rooleihin. Hamilton oli se pelaaja, josta monet Bruins-kannattajat odottivat seuran seuraavaa Zdeno Charaa, jopa Tuukka Raskia tärkeämpää kokoonpanon kulmakiveä.

Kaupassa vastineeksi Bruins sai Flamesilta yhden ensimmäisen ja kaksi toisen kierroksen varausta. Vuoroista parhaan Bruins käytti kanadalaishyökkääjä Zach Senyshynin valintaan. Senyshyn oli Future Considerationsin arvioinnissa vasta varaustilaisuuden 42. paras vaihtoehto.

Hieman myöhemmin Bruins julkisti toisen suuren kauppansa. Fyysinen ja hyviin tehoihin kykenevä pitkän linjan Bruins-hyökkääjä Milan Lucic sai luvan pakata laukkunsa. Koko kahdeksankautisen NHL-uransa Bostonissa pelannut kanadalainen lähetettiin Los Angelesiin. Kings maksoi hyökkääjästä niin ikään ensimmäisen kierroksen varausvuoron ja lisäksi hyviä kakkosvahdin otteita esittäneen Martin Jonesin sekä puolustaja Colin Millerin. Tilaisuuden 13. vuorolla Bruins valitsi tšekkipuolustaja Jakub Zborilin - Future Considerationsin listan numeron 20.

Lucic astelee TD Gardenin käytävillä jatkossa Kingsin paidassa.
Kuva © Getty Images

Lucicista saatu hinta on kuitenkin moninverroin parempi mitä Hamiltonista, ja lopulta pari päivää myöhemmin kauppa muuttui entistä onnistuneemmaksi. Sweeney nimittäin kauppasi Kingsistä tulleen Martinin eteenpäin San Jose Sharksiin, josta saadut vuoden 2016 kärkikierroksen varaus ja yliopistohyökkääjä Sean Kuraly vaikuttavat erinomaiselta hinnalta.

Beleskeyn naureskeltiin olevan lähes varmuudella tämän kesän David Clarkson

Jotta hälinät eivät olisi jääneet vain varaustilaisuuden ympärille, antoi Sweeney puhelimensa laulaa myös heinäkuun ensimmäisenä. Varsinaisia pommeja ei enää pudonnut, mutta Bruins kaappasi kuitenkin yhden ennakkoon isoimmista hyökkääjänimistä, Matt Beleskeyn, riveihinsä. Kannattajien keskuudessa naureskeltiin Beleskeyn olevan lähes varmuudella tämän kesän David Clarkson, joka tarjouskilpailun päätteeksi tulee saamaan selvästi ylihintaisen sopimuksen.

Lopulta Ducksissa viime kaudella uransa parhaat pisteet tehnyt Beleskey solmi viiden vuoden diilin, joka kuluttaa Bruinsin palkkakattoa 3,8 miljoonalla dollarilla kaudessa. Olisi voinut käydä huonomminkin. Mikäli hyökkääjä pääsee pelaamaan hyvässä roolissa, kuten Anaheimissa, saattavat piste-ennätykset rikkoutua vielä useaan otteeseen.

Kesästä Bostonin toimistolla tuli mielenkiintoinen. Sitä tulee olemaan myös tuleva kausi. Aika näyttää, onko toimitusjohtaja Sweeney ajamassa keltamustaa laivaa karikkoon ilman kompassia, vai löytyykö miehen arkusta sittenkin merikartat, joita kukaan muu ei vain osaa lukea. Itse uskon, että niin Hamilton kuin Lucickin saivat kävellä turvallisesti lankkua pitkin pois hitaasti uppoavasta paatista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös