Otteluohjelman laatiminen on Liigan tärkein tehtävä. Hyvin suunniteltu ohjelma palvelee katsojia, pelaajia, seuroja, mediaa ja mainostajia. Sillä on myös merkitystä monen perheen arkeen, lasten harrastuksiin ja jopa kiekkoon palautuviin veikkausvaroihin.
Tämän vuoden ottelukalenterin ovat laatineet seurojen toimistosihteerit omiin menoihinsa sopiviksi. Suunnittelu tehtiin ohimennen juuri ennen heinäkuun kesälomia. Sähköpostilla kaikkia pyydettiin ilmoittamaan talven lomasuunnitelmat. Tämän jälkeen Kikka Kesäkissa onnistui Liigan toimistolla kasaamaan 60 kierroksen runkosarjan pelattavaksi 104:nä eri päivänä.
Missään vaiheessa kautta ei kaikilla ole ollut yhtä montaa pelattua ottelua. Sarjataulukko on sekava ja sitä tulkitaan pistekeskiarvolla. Katsojista tuntuu, että otteluita on enemmän kuin ennen. Tuntuu, että aina joku pelaa jossain. Osa pelaajista on pelannut paikoitellen rasituksen rajamailla. Joukkueella on saattanut olla viisi ottelua pitkin maata kuudessa päivässä. Tähän päälle vielä satunnaiset CHL-ottelut, niin ei tarvitse ihmetellä miksi katsojakeskiarvot ovat laskussa.
Kun minulle alkoi tulla Liigalle lähetetyn tweetin jälkeen suoria yhteydenottoja, päätin analysoida asiaa tilastojen valossa. Kaksi asiaa pomppasi nopeasti esiin. Viikonloppuottelut ja täydet kierrokset yhteensä vetävät yli kymmenen prosenttia enemmän katsojia kuin keskiarvo. Lisäksi oman empiirisen kokemuksen pohjalta tiedän, että ruoka– ja juomakulutukseni jäähallilla on viikonlopun otteluissa suurempi kuin viikolla. Tämä lisää keskimääräistä asiakasjättöä per katsoja, luku jonka kaikki hyvät urheilujohtajat tietävät unissaan.
Rakensin näiden ympärille uuden otteluohjelman raamin. Se on yksinkertaistettu ja selkokielinen. Alla olevassa kalenterissa ympyröidyt päivät ovat ottelupäiviä, ja pidemmät maajoukkuetaukoja.
Isoimpana muutoksena nykyiseen otteluohjelmaan on se, että 60 ottelun runkosarja pelataan 60 päivänä. Syyskaudella on kaksi ottelua viikossa, kaikkien otteluiden ollessa perjantaisin ja lauantaisin. Tämä rytmi jättää tilaa syyskaudella pelattaville CHL-otteluille.
Kevätkaudella pelataan kolme ottelua viikossa. Vakio-ottelupäivät ovat tiistai, perjantai ja lauantai. Sarjan jälkimmäinen puolisko valmistaa joukkueita tulevaan pudotuspelirumbaan. Ohjelmaa tehdessä oletin, että Liigaan nousee kuudestoista joukkue. Kukin ottelupäivä pelataan täytenä kierroksena. Otteluiden kokonaismäärä nousee 480:een. Jos sarja pelataan 15 joukkueella, tulee ottelupäiviä viisi lisää, vaikka kokonaisottelumäärä putoaa 450:een.
Poolhouseni kabinetissa nostin Liigaan Turun Toverit. Sillä on mielestäni positiivisempi vaikutus suomikiekon kokonaisuuteen kuin Jukurien nousulla. Turun jäähalli voisi pitkästä aikaa olla loppuunmyyty ensi kaudella. Paikallisvastustajat pelaavat toisiaan vastaan kolmena Double Header -viikonloppuna. Nämä ovat perjantai-lauantaina ottelut kauden kahdella avauskierroksella, joulun pyhinä sekä kauden kahdella viimeisellä kierroksella.
Vaikken tässä kolumnissa jaa ottelukohtaista ohjelmaa, niin sitä tehdessäni huomioin tiettyjen joukkueiden pidemmät matkustamiset. Samana vieraspeliviikonloppuna muun muassa Kärpät, SaiPa ja KalPa pelaavat kahta alueellista ”paikallisvastustajaa” vastaan yhdellä yöpymisellä. Seuraavana viikonloppuna nämä joukkueet pelaavat kaksi kotiottelua. Samalla logiikalla muun muassa HIFK ja Blues kiertävät Oulun ja Vaasan samana viikonloppuna. Alueelliset parit ovat Ilves-Tappara, TPS-TuTo, Lukko- Ässät, HIFK-Blues, HPK-Pelicans, KalPa-JYP, SaiPa-KooKoo ja Kärpat-Sport.
Näinkin pienellä suunnittelulla otteluohjelmasta saadaan huomattavasti parempi, kaikille osapuolille. On mahdollista, että dataa tarkemmin analysoimalla vastaavia parannuksia voisi esitellä tusinan lisää. Itse suunnittelisin esimerkiksi A-junioreiden otteluohjelman pitkälle Liigan perjantai-lauantai otteluiden lämmittely-otteluiksi.
Yhdellä lipulla molempiin otteluihin. Hallit aukeaisivat kolme tuntia ennen Liigapeliä. Ei unohdeta sitä asiakasjättöä. Jos olet kiinnostunut koko otteluohjelmasta, voit olla yhteydessä toimitukseen.