Mielipide

Pelicansin pelaaja-arvostelut 2011–2012

LIIGA / Kolumni
SM-hopeaan kautensa päättäneen Pelicansin riveistä löytyi iso nippu onnistujia, nappihankintoja ja kehitysaskeleita ottaneita nuoria pelaajia.

Pelicansin historialliseen kauteen mahtui useita ennätyksiä, ilmiöitä ja kohahdutteneita tilanteita.

Jatkoajan Lahden-toimitus antoi perinteiset arvosanat asteikolla 1–5. Arvosanoihin vaikuttivat pelaajien esitykset ja heihin kohdistetut ennakko-odotukset.

Maalivahdit

Niko Hovinen

Runkosarjassa 41 ottelua, pmk 2.26, torjuntaprosentti 92,09

Pudotuspeleissä 8 ottelua, pmk 2.30, torjuntaprosentti 92,54

– Voittava maalivahti, joka jatkoi nopeaa kehitystään. Torjui vahvasti läpi kauden, kahmi voittoja ja nautti koko joukkueen sataprosenttista luottamusta. Oli myös erittäin vahva playoffeissa, vaikka pelasi otteluita rikkinäisellä lonkalla. Siirtyy kauden jälkeen täysin ansaitusti NHL-jäille.

Joonas Kuusela

Runkosarjassa 15 ottelua, pmk 2.78, torjuntaprosentti 90,61

Pudotuspeleissä 9 ottelua, pmk 2.52, torjuntaprosentti 91,44

– Tuurasi Hovista kelvollisesti, mutta otteista puuttui tasaisuutta. Sai arvokasta kokemusta ensi kautta varten, mutta ei pystynyt torjumaan vielä ykkösveskarin tasolla päättyneellä kaudella. Isossa näytönpaikassa tulevalla kaudella.


Hovisen aikakausi Lahdessa päättyi hopeiseen mitaliin.

Puolustajat

Aaron Brocklehurst

Runkosarjassa 44 ottelua, 7+12=19, 51 min, -7

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 0+5=5, 2 min, +6

– Kanadalaispuolustaja oli etenkin alkukaudesta kovassa pistetahdissa ja keikkui puolustajien pistetilastojen kärkikahinoissa. Teki ajoittain todella huonoja ratkaisuja puolustuspäässä ja oli virheherkkä. Pelasi kuitenkin tasaisen kauden. Suuntaa hyvin todennäköisesti pois Lahdesta.

Juha-Pekka Pietilä

Runkosarjassa 17 ottelua, 0+6=6, 20 min, +1

– Oli joulukuun ja marraskuun aikana kohtuullisessa pelivireessä, kunnes tuntuma katosi täysin. Nuori pakki ei mennyt kehityksessään eteenpäin lähes laisinkaan. Ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa pelaavassa kokoonpanossa, tulevalla kaudella uusi yritys.

Joonas Järvinen

Runkosarjassa 57 ottelua, 5+18=23, 125 min, +28

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 3+3=6, 16 min, +2

– Nousi SM-liigan puolustajien eliittiin. Todella vahvaa peruspuolustamista koko kauden ajan. Isäntä, joka ei päästänyt maalin edustalle vastustajia pyörimään. Yhden liigan parhaista pakkipareista yhdessä Markus Seikolan kanssa muodostanut turkulaislähtöinen puolustaja keräsi itselleen komean teholukeman +28. Raivasi vahvan läpimurtokauden myötä itsellensä paikan MM-kisajoukkueeseen. Suuntaa ensi kaudeksi Pohjois-Amerikan jäille.

Joonas Jalvanti

Runkosarjassa 60 ottelua, 2+10=12, 30 min, +18

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 0+4=4, 8 min, -1

– Otti kauan odotetun seuraavan askelen kehityksessään. Ei vieläkään loista valokeilassa yksilösuorituksilla, vaan pelaa kiekon nopeasti hyökkääjälle ja hoitaa puolustamisen perusvarmasti. Viilettää ensi kaudella Espoon Bluesin paidassa.

Joonas Hurri

Runkosarjassa 13 ottelua, 1+0=1, 8 min, -6

Pudotuspeleissä 2 ottelua, 0+0=0, 0 min, 0

– Liukkaasti liikkuva nuori lahtelainen hoiti oman tonttinsa siedettävästi silloin, kun hänen apuaan tarvittiin liigamiehistössä. Tarvitsee vielä kokemusta, rauhallisuutta ja fyysisyyttä lisää otteisiinsa. Perustaidot kunnossa.

Markus Seikola

Runkosarjassa 52 ottelua, 16+16=32, 48 min, +15

Pudotuspeleissä 16 ottelua, 0+5=5, 18 min, -1

– Oli totutun tehokas jälleen runkosarjassa. Pommitti 16 maalia ja saman verran syöttöpisteitä. Oli läpi kauden vaarallinen viivapyssy ylivoimalla, mutta hyytyi hiukan playoffeissa. Heikko kevät söi pois hiukan Seikolan onnistuneesta kaudesta.

Jan Latvala

Runkosarjassa 60 ottelua, 7+24=31, 34 min, +7

Pudotuspeleissä 16 ottelua, 4+9=13, 6 min, +1

– Ikimuistoinen kausi teräsmiehelle. Otti SM-liigan otteluennätyksen haltuunsa upeasti ja pelasi lähes uransa parasta kiekkoaan. Kauden upeaa pistemäärää (7+24=31) koristaa vielä se fakta, että Latvala pelasi käytännössä koko kauden kakkospakkiparissa. Lisäksi pelasi vielä huikealla tasolla playoffeissa.


Jan Latvala pelasi ikimuistoisen kauden.

Jyri Marttinen

Runkosarjassa 48 ottelua, 4+3=7, 95 min, -1

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 0+1=1, 30 min, -1

– Jäi hiukan pienempään rooliin kuin ensimmäisellä Pelicans-kaudellaan. Pelasi kuitenkin mukiinmenevästi, ei esittänyt ihmeitä, mutta ei myöskään hölmöillyt turhia. Oli joukkueen parhaimmistoa playoffeissa. Suuntaa nyt Poriin ja Ässien riveihin.

Jan Platil

Runkosarjassa 6 ottelua, 0+1=1, 4 min, +2

– Saapui joukkueeseen tammikuussa, hiukan ennen siirtorajan umpeutumista. Hoiti puolustusvelvoitteensa kohtuullisesti ja toi fyysisyyttä Pelicans-pakistoon, mutta ei oikein missään vaiheessa sopeutunut pussinokkien pelityyliin. Kerkesi pelata vain kuusi ottelu ennen loukkaantumistaan, joka piti miehen sivussa koko kauden ajan. Hukkaan mennyt hankinta.

Hyökkääjät

Matias Loppi

Runkosarjassa 31 ottelua, 6+6=12, 14 min, -4

– Hyvä treenikesä ei päässyt esille, kun sentteri loukkasi nilkkansa juuri ennen liigakauden alkua. Ei sopeutunut, taikka onnistunut lahtelaisjoukkueessa, vaan jäi flopiksi. Ykkössentteriä odotettiin, vastausta ei saatu.

Max Wärn

Runkosarjassa 35 ottelua, 9+7=16, 39 min, 0

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 2+0=0, 8 min, -1

– Vauhdikas voimalaituri tuli Lahteen Helsingistä ja teki vaikutuksen. Pelasi alkukauden erinomaisesti iskien kakkosvitjassa mukavaa tahtia osumia, mutta loukkaantuminen keskeytti mukavasti alkaneen kauden. Keväällä eli maalitonta kautta, mutta iski pudotuspeleissä hyvään paikkaan maalinsa ja jatkoi tuttua fyysistä taisteluaan. Oli mainio vahvistus turkooseille.

Arttu Luttinen

Runkosarjassa 59 ottelua, 18+17=35, 106 min, -1

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 8+2=10, 6 min, +1

– Sai kunnian olla lahtelaiskiekkoilun ensimmäisen mitalin hankkineen joukkueen kippari. Hankittiin korvaamaan Antti Tyrväisen jättämää aukkoa ja vastasi huutoon tekemällä ykkösketjussa tärkeitä maaleja. Oli Pelicansin tärkeimpiä miehiä sota-alueen taisteluissa. Siirtyy ensi kaudeksi Stadin suureen punaiseen.

Vili Sopanen

Runkosarjassa 54 ottelua, 21+18=39, 8 min, +7

Pudotuspeleissä 10 ottelua, 3+3=6, 6 min, -1

– Lahtelaistaiteilijan kausi alkoi hiljaisesti, mutta mies löysi maalijyvänsä kun pääsi Justin Hodgmanin tarjoilulle. Oli Pelicansin SaiPa-otteluiden erikoismies iskien kahdesti lappeenrantalaisia vastaan hattutempun. Pudotuspeleissä pelasi Kärpät-sarjan vielä kelvosti, mutta hyytyi lopulta Bluesin fyysisemmässä puristuksessa ja joutui ulos kokoonpanosta finaaleissa loukkaantumisen myötä. Ensi kaudella mahdollisuus ottaa isompaa roolia, kun lahtelaisten moni kärkiketjujen hyökkääjä vaihtaa maisemaa.

Justin Hodgman

Runkosarjassa 59 ottelua, 14+39=53, 123 min, +12

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 3+8=11, 42 min, -2

– Tästä miehestä löytyi kaikkea. Taitoa, uskomattomia suorituksia ja taistelua nähtiin. Mutta, niin myös nähtiin ärsyyntymistä, räksyttämistä ja kiukuttelua. Hodgmanin kausi alkoi pitkällä maalittomalla ajalla, joka kuitenkin jäi unholaan kanadalaisen iskiessä 13 ottelun pisteputken ja saatua valinnan kuukauden pelaajaksi. Keväällä nähtiin sitten taas toinen puoli, kun sentteri ei kyennyt aivan vastaamaan odotuksiin. Kuvaavaa miehen pudotuspeleille olikin, että lapsellisesti kiukutellut Hodgman istui ratkaisevassa finaalissa käytöskympin juuri ennen JYPin ratkaisumaalia. Lahdessa ihastuttanut ja muita vihastuttanut taituri siirtyy ensi kaudelle Magnitogorskiin KHL:n rahajäille.

Ryan Lasch

Runkosarjassa 59 ottelua, 24+38=62, 26 min, +13

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 5+11=16, 29 min, +4

– Ennakoitiin Pelicansin kaikkien aikojen ulkomaalaishankinnaksi, nousi kaikkien lahtelaisseurojen parhaimmaksi hankinnaksi. Minijenkki pelasi tasaisen kauden ja voitti ensimmäisenä lahtelaisjoukkueen edustajana SM-liigan pistepörssin, laittaen myös Pelicansin seura-ennätyksen pisteissä uusiksi. Pudotuspeleistä tarttui myös pistevoitto, mutta finaaleissa Lasch jäi toivotusta tasostaan. Laiturilla on näytönpaikka MM-kisoissa, jos lähtee kovempiin kaukaloihin on todella hankala paikattava.

Tommi Paakkolanvaara

Runkosarjassa 52 ottelua, 11+11=22, 10 min, +4

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 0+4=4, 2 min, -1

– Selkä kunnossa. Herrasmies pelasi parhaimman kautensa Lahdessa. Esimerkillistä työtä kahdensuunnan-sentterinä läpi kauden ja mukavat pisteet. Johti pudotuspeleissä upeasti ketjuaan, joka oli finaaleissa lahtelaisten paras. Ensi kaudellakin todella suuri palanen Pelicansin sentteripaletissa.


Justin Hodgman oli Pelicansin väriläiskä.

Jarkko A. Immonen

Runkosarjassa 59 ottelua, 10+22=32, 24 min, +12

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 0+2=2, 6 min, -1

– Jatkoi Lahdessa pelattuaan hyvin liigakarsinnoissa. Hoiteli roolinsa tyylillä kolmosketjussa ja iski hienot pisteet kolmossentterin tontilta. Takuuvarmaa peliä jatkuvasti pelistä toiseen. Teki jatkosopimuksen pussinokkien kanssa vuoteen 2014 saakka.

Janne Tavi

Runkosarjassa 51 ottelua, 8+8=16, 4 min, +3,

Pudotuspeleissä 1 ottelu, 0+0=0, 0 min, 0

– Tavilta odotettiin lopullista läpimurtoa tälle kaudelle, mutta se jäi näkemättä. Juuttui nelosketjun rooliin ja jäi lopulta katsomoon pudotuspelien alkaessa. Teki kuitenkin hyvät tehot rooliinsa nähden. Tarvitsee lisää röyhkeyttä ratkaisupaikkoihinsa.

Pekka Jormakka

Runkosarjassa 42 ottelua, 7+14=21, 6 min, +9

Pudotuspeleissä 9 ottelua, 1+2=3, 2 min, +4

– Ilopilleri, joka olisi voinut tehdä paremmat tehot tarkemmalla viimeistelyllä. Luistin liikkui läpi kauden, mutta aivotärähdys tammikuussa vei parhaan terän pelistä. Saa todellisen näytönpaikan ensi kaudella, suurempaa roolia voi olla hyvinkin luvassa.

Teemu Rinkinen

Runkosarjassa 47 ottelua, 8+10=18, 12 min, +6

Pudotuspeleissä 16 ottelua, 3+1=4, 8 min, -1

– Entinen junnusnaipperi on kehittynyt hyväksi yleispelaajaksi. Pelasi kauden Pelicansin hyvässä nelosketjussa. Joukkueen alivoimaspesialisti Paakkolanvaaran kanssa. Pudotuspeleissä iso rooli muun nelosen kanssa. Siirtyy Espooseen hakemaan uutta askelta uralleen.

Marko Pöyhönen

Runkosarjassa 35 ottelua, 2+7=9, 41 min, +5

Pudotuspeleissä 16 ottelua, 2+2=4, 2 min, -3

– Lahtelaiskasvatti puursi armottomasti läpi kauden. Loukkaantui ja palasi vasta pitkän tauon jälkeen. Pelasi pudotuspeleissä nelosketjussa, esittäen tutuksi tullutta taistelua ja taklauksia. Jatkaa Lahdessa.

Ilkka Pikkarainen

Runkosarjassa 11 ottelua, 6+4=10, 20 min, 0

Pudotuspeleissä 16 ottelua, 1+3=4, 38 min, -2

– Tuli Lahteen siirtorajan lopulla loukkaantuneena. Kehiin tultuaan teki sitä työtä mitä haluttiin, taklasi, ärsytti ja teki muutaman maalin. Parantanut itsehillintäänsä aikaisemmista kausista. Teki jatkon Pelicansiin kauden aikana.

Tero Koskiranta

Runkosarjassa 59 ottelua, 10+32=42, 30 min, +2

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 5+9=14, 10 min, +4

– Try-outilta ykkössentteriksi. Koskiranta nousi puskista Pelicansin ykköskentän johtoon ja pelasi mainiosti Luttisen sekä Laschin kanssa. Latoi uransa parhaat pisteet Lahdessa. Sentterin jatkosuunnitelmat ovat ensi kauden osalta auki.

Joni Isomäki

Runkosarjassa 13 ottelua, 0+3=3, 4min, 0

– Tuli Heinolasta paikkaamaan loukkaantumis- ja pelikieltosumaa. Piti paikkansa joukkueessa kovalla taistelulla. Teki tarpeellisen joukkueen eteen, vaikka kiekolliset taidot eivät vielä aivan liigatasoa. Teki jatkosopimuksen Pelicansin kanssa.

Radek Smolenak

Runkosarjassa 15 ottelua, 5+8=13, 12 min, +3

Pudotuspeleissä 17 ottelua, 8+3=11, 14 min, 0

– Tuli kovan kuhinan saattelemana Lahteen. Sopeutui lahtelaiskoppiin Poria paremmin ja pelasi sen mukaisesti. Teki Pelicansin kauden tärkeimmät maalit Kärpät-sarjan kuudennessa ottelussa. Nautti Lahden play-off tunnelmasta, keksien aina tekemistä kentälle heitettyjen tavaroitten kanssa. Jatkaa todennäköisesti uraansa muualla kuin Lahdessa.

Edellä arvosteltujen pelaajien lisäksi Pelicansissa pelasivat kauden aikana loukkaantumisten, pelikieltojen ja muun myötä maalivahdit Janne Juvonen, Tuukka Huumonen ja Antti Rautiola, puolustajat Antti Ylönen, Anssi Virkki, Toni Niemi ja Niko Tuhkanen, sekä hyökkääjät Kari Sihvonen, Sami Blomqvist ja Kimi Koivisto.

» Lähetä palautetta toimitukselle