Mielipide

SM-liigan parhaat pelaajat tienaavat suuret rahat

LIIGA / Kolumni
Vaikka lähes kaikki jääkiekon SM-liigan seurat ovat tehneet tappiota tälläkin kaudella, seurojen pelaajapalkkiot ovat edelleen nousussa. Oulun Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ja Helsingin Jokereiden toimitusjohtaja Matti Virmanen vahvistavat ettei SM-liigassa ole tapana ilmoittaa oikeita lukuja pelaajapalkkioista julkisuuteen. Pelaajan saama palkka on kuitenkin ulkomaalaisten pelaajien osalta vain pieni osa kokonaiskustannuksista. Kaikesta huolimatta jälleen ensi kaudella SM-liigassa pelaa toinen toistaan kalliimpia miehiä. Erot palkoissa ovat varsin suuria joukkueiden sisällä.

SM-liigan pelaajapalkkiot ovat riistäytyneet maksajien käsistä ja kasvaneet erittäin nopeasti viimeisten vuosien aikana. Ilmiö on yleismaailmallinen ja koskee kaikkia urheilumuotoja, erityisesti joukkuelajeja kuten jääkiekkoa, europpalaista ja amerikkalaista jalkapalloa, baseballia sekä koripalloa. Tällä kaudella NHL:stä löytyy pelaajia, jotka tienaavat yhdestä kaudesta yli 10 miljoonaa euroa. Luvusta saa jonkinlaisen käsityksen vertaamalla sitä Bluesin, HIFK:n, Jokereiden, Kärppien ja TPS:n pelaajabudjetteihin kaudelle 2001-2002. Näiden viiden SM-liigaseuran yhteenlasketut ja julkisuuten ilmoitetut pelaajabudjetit yltävät suunnilleen samaan kuin yhden NHL:n huippupelaajan palkkio yhdestä kaudesta...

Ei ole kenenkään etu, että pelaajien palkat ovat nousseet Suomessakin kausi toisensa jälkeen, toteavat molemmat toimitusjohtajat Juha Junno ja Matti Virmanen. He pelkäävät, että nykyinen kehitys johtaa pahimmillaan joidenkin seurojen kassakriisiin ja sen jälkeen konkursseihin. Vaikka Junno ja Virmanen eivät haluakaan puhua muiden kuin omien seurojensa taloudellisesta tilanteesta, SM-liigassa on seuroja, joiden tilanne lähestyy katastrofia.

”En halua nimetä näitä tahoja, mutta kyllä liigasta löytyy useampikin seura, joiden tulopuolella on satoja tuhansia, jopa miljoonia ilmaa ja menopuolelta sitten puuttuu joitakin kuluja. Tämä tilanne ei voi enää jatkua kauan”, toteaa erään kolmannen seuran toimitusjohtaja. Hän haluaa pysyä nimettömänä eikä ole siis Juha Junno tai Matti Virmanen.

NHL:ssä kaikki seurojen omistajat ovatkin sitä mieltä, että nykymenoa ei voida jatkaa ilman konkursseja. Todellisuudessa näin olisi ilman erilaisia tukiaisia jo käynytkin, sillä mm. Kanadan seurat saavat taloudellista apua NHL:ltä sekä valtiolta tai kaupungeilta. Jo keskitasonkin pelaajalle NHL:ssä maksettavat suuret rahat nostavat välillisesti myös SM-liigassa pelaavien pelaajien palkkoja. NHL:n lisäksi SM-liigan pelaajakustannuksia nostaa sekin, että pelaajat tienaavat tällä hetkellä osassa Keski-Euroopan maita sekä Ruotsissa selvästi enemmän yhden kauden aikana kuin Suomessa pelatessaan. Venäjän liigassa palkkiot ovat myös nousseet sille tasolle, että maan infrastruktuurin edelleen kehittyessä myös suomalaispelaajia tullaan jatkossa näkemään Venäjän pääsarjassa.

Monet jääkiekkoa seuraavatkin pitävät Jokereita suomalaisittain suuren rahan joukkueena, jonka pelaajia on suorastaan uitettava rahassa, koska muussa tapauksessa kukaan ei Jokereissa edes suostuisi pelaamaan. Todellisuudessa Jokerit on ollut jo muutaman kauden SM-liigassa vain yksi eniten maksavista joukkueista.

”Jokereiden joukkueessa pelaa nyt tehdyillä sopimuksilla kaksi pelaajaa, joiden pelaajapalkka ylittää ensi kaudella 168 200 euroa eli Suomen markoissa laskettuna miljoonan markan rajan. Joukkueen keskipalkka on noin 75 600 euroa eli noin 450 000 markkaa ja pelaajabudjetti noin 2 miljoonaa euroa eli noin 12 miljoonaa Suomen markkaa”, noin 0,2 miljoonan euron positiivisen tuloksen ennen veroja viime kaudelta tehneen Jokereiden toimitusjohtaja Matti Virmanen kertoo.

Näillä lukemilla Jokerit ei taistele pelaajapalkkiolla mitattuna edes SM-liigan kalleimman joukkueen tittelistä ensi kaudella. Kovin kilpailu piikkipaikasta käytäneenkin HIFK:n ja Bluesin välillä. Kärpätkin on tulossa kohti kärkeä: ”Kärppien pelaajabudjetti ensi kaudelle on 1,5 miljoonaa euroa eli noin 9 miljoonaa Suomen markkaa. Siinä on hieman kasvua viime kaudesta, mutta meidän taloutemme on todella hyvin hallinnassa”, toteaa lähes miljoonan euron plustuloksen viime kaudelta ennen veroja tekevien Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno.

Pitävätkö pelaajabudjetit paikkansa?

Niin kauan kuin ammattimaisempaa jääkiekkoa on Suomessa pelattu, on myös liikkunut huhuja siitä, että pelaajapalkkioiden todellinen määrä on enemmän tai vähemmän suurempi kuin seurat julkisuuteen ilmoittavat. Asiaa on omiaan hämärtämään sekin, että pelaajat suhtautuvat pääosin kielteisesti palkkojensa julkistamiseen. SM-liigan seurojen muuttaminen osakeyhtiöpohjaisiksi tuo tietysti lisää keinoja valvontaan, mutta epäilyjä siitä, että esimerkiksi Jokereiden pelaajabudjetti on todellisuudessa suurempi kuin viime ja myös tulevalla kaudella julkisesti ilmoitetut noin 2 miljoonaa euroa (12 miljoonaa markkaa) on jatkuvasti olemassa. Ollaanko näissä asioissa rehellisiä, Matti Virmanen?

”Kyllä tuo 12 miljoonaa markkaa eli 2 miljoonaa euroa on sinänsä aivan oikea luku. Mutta SM-liigan tavan mukaan emme ole laskeneet kaikkia pelaajien palkkakuluja mukaan julkisuuteen ilmoitettaviin pelaajapalkkioihin. Oikeat luvut pelaajien palkkabudjettiin saadaan kun lisätään tuohon 2 miljoonaan euroon vielä 15 prosenttia sosiaalikuluja eli oikea luku Jokereiden osalta on 2 miljoonan euron sijasta 2,30 miljoonaa euroa”, Virmanen sanoo.

Kärppien Juha Junno kertoo myös, että tuo Kärppien oikea pelaajabudjetti on ilmoitettua 1,5 miljoonaa euroa suurempi. Sitä kuinka paljon se on suurempi, hän ei halua arvioida: ”Liigan tavan mukaan ilmoitamme vain budjettiluvun.”

Näistä luvuista voidaan laskea, että yhden suomalaisen huippupelaajan (kuten Ville Peltonen Jokereissa, Timo Pärssinen HIFK:ssa tai Janne Ojanen Tapparassa) palkka kaudessa ylittää helposti tuon miljoona markkaa eli 168 200 euroa ja on Peltosen, Pärssisen ja Ojasen tapaisten huippujen osalta noin 252 300 euroa eli 1,5 miljoonaa markkaa kaudessa. ”Kyllä totuus on tällä hetkellä sellainen, että jos joukkueeseen hankitaan suomalainen maajoukkuetason pelaaja, puhutaan heti vähintään miljoonan markan eli 168 200 euron palkasta yhdessä kaudessa”, Juha Junno vahvistaa.

Suomalainen pelaaja maksaa palkastaan verot, mutta seura maksaa hänelle sitten auto- ja tarvittaessa asuntoedun. Tosin näistäkin pelaaja maksaa veroa.

Mitä ulkomainen vahvistus todellisuudessa maksaa seuralleen?

Ulkomaisten vahvistusten palkkakulut ja muut kulut lasketaan hieman eri tavalla. Ulkomaisen pelaajan palkkakustannukset ovat vain pieni, mutta merkittävä osa pelaajan kokonaiskustannuksista seuralleen yhden kauden aikana. Jos tarkastellaan ulkomailta yhdeksi kaudeksi Suomeen tulevan pelaajan kustannuksia, pelaajapalkkio on aina nettomääräinen. Jos esimerkiksi Jokerit tai Kärpät tekisi sopimuksen kuvitteellisen vahvistuksen kanssa, tämän pelaajan agentti saattaisi pyytää yhdestä kaudesta Suomessa esimerkiksi 100 000 euroa. Äkkiseltään summa vaikuttaa jopa edulliselta suomalaispelaajaan verrattuna. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Ulkomainen vahvistus saa todella käteen 100 000 euroa, josta hän itse maksaa ainoastaan oman agenttinsa palkkion.

”Ulkomaisten pelaajien kanssa tehdään aina nettopalkkasopimus. Se mitä sovitaan summaksi, se pelaajalle myös käteen maksetaan. Kuvitellaan nyt, että tekisin sopimuksen ulkomaisesta pelaajasta ja maksaisin hänelle käteen 100 000 euroa eli 600 000 markkaa. Koska kyseessä on nettosopimus, seura maksaa pelaajan verot, autot ja asunnot ja kaiken muun sen päälle. Todellisuudessa voidaan laskea niin, että esimerkiksi 100 000 euron sopimus merkitsee Jokereille 250 000 euron eli lähes 1,5 miljoonan markan kuluerää. Kulut siis kasvoivat kaksi ja puolikertaisiksi eli kerroin on 2,5. Siinä on mukana verot, asunto, auto sekä lennot pelaajan kohdemaasta ennen kautta Helsinkiin ja kauden jälkeen takaisin”, Matti Virmanen paljastaa.

Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno on samaa mieltä siitä, että ulkomainen pelaaja tulee aina kotimaista vastaavaa pelaajaa kalliimmaksi. Siksi Kärpissä on mietitty todella tarkkaan sitä, minkälaisia vahvistuksia ulkomailta hankitaan.

”Jos mietitään SM-liigaseurojen taloutta, niin ulkomaisten vahvistusten määrän pudottaminen esimerkiksi kolmeen pelaajaan yhtä seuraa kohden olisi eräs keino saada kustannuksia paremmin hallintaan. Ehkä tästä olisi hyötyä myös joukkueiden omille junioreille, joille saattaisi avautua näin pelipaikkoja”, Junno pohtii.

SM-liigassa pelaavien parhaiden ulkomaisten pelaajien (joita ovat mm. HIFK:n Marek Zidlicky ja Bluesin Jan Caloun) palkkiot ovat samaa tasoa kuin parhaiden suomalaistenkin eli tällä hetkellä lähellä vähintään 250 000 – 275 000 euroa kaudessa. Vaikka tuota 250 000 euroa ei voikaan enää kertoa kahdella ja puolella - muiden kulujen kuten auton ja asunnon suhteellisen osuuden pienentyessä - päästään hyvin lähelle ulkomaisen huippupelaajan kustannusvaikutusta veroineen seuralle kertomalla tuo 250 000 euron palkkio luvulla 2,1. Niinpä yksi ulkomainen huippupelaaja maksaa seuralleen yhden kauden aikana noin 525 000 euroa eli noin 3 121 500 Suomen markkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös