Mielipide

Suomi ja Ruotsi ratkaisevat lohkovoittajan

MAAJOUKKUE / Kolumni
Leijonat taistelevat C-lohkon voitosta yhdessä rakkaan naapurimaa Ruotsin kanssa.

Suomalaisittain mielenkiintoisin lohko on luonnollisesti C-lohko, jossa jatkopaikoista taistelevat Suomi, Ruotsi, Saksa ja Valko-Venäjä. Olisi suoranainen ihme, jos Suomi ja Ruotsi eivät jaa keskenään lohkon kahta kärkisijaa. Huomattavasti heikommat Saksa ja Valko-Venäjä joutuvat tyytymään selkeästi kiusaajan rooliin.

Puolustava olympiavoittaja Ruotsi on lohkon ehdoton ennakkosuosikki ja Suomi ennakoissa yhtä selkeä vaihtoehto toiseksi varmaksi jatkoon menijäksi. Kolmannesta sijasta kamppailevat sitten Valko-Venäjä ja Saksa, joista toisella on mahdollisuus päästä jatkopeleihin.

Jalosen näytön paikka

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on elämänsä vaativimman paikan edessä, koska Suomen kansalle kelpaa Vancouverista ainoastaan mitali tuomisina, mielellään vieläpä Torinoa kirkkaampi. Tehtävä on vaikea, jollei jopa mahdoton.

Suomen joukkue on yksi koko olympiakisojen kokeneimmista. Joukkueen kultainen sukupolvi on liikenteessä viimeistä kertaa yhdessä. Teemu Selänne, Saku Koivu, Ville Peltonen ja kumppanit pelaavat viimeisiä olympialaisia, ehkäpä myös viimeisiä arvokisojaankin. Voittamisen halu konkareilla on kova, koska mahdollisuudet olympiakultaan ovat yhden kortin varassa.

Leijonien tärkein pelaaja on maalivahti Miikka Kiprusoff ja hänen harteilleen kasataan suurimmat paineet. Lyhyessä arvoturnauksessa epäonnistumisiin maalisuulla ei ole yksinkertaisesti varaa. Asiaa voi kysyä vaikkapa Tommy Salolta. Pitkään maajoukkueesta sivussa olleella Kiprusoffilla on nyt mahdollisuus pelata itsensä pysyvästi suomalaisten sydämiin.

Minnesota Wildin Mikko Koivusta odotetaan Suomen pelillistä johtajaa. Keskushyökkääjän ympärille kootaan ykkösnyrkki, jonka on onnistuttava tasakentällisin sekä ylivoimalla. Jotta Suomi voi edes haaveilla olympiamenestyksestä, on joukkueen johtavien pelaajien pelattava unelmakisat.

Suomi klaaraa tiensä helposti jatkoon alkulohkosta, mutta puolivälierissä alkavat todelliset ongelmat. Pienet marginaalit ratkaisevat pääsyn mitalipeleihin. Mitä pitemmälle kisat etenevät, sitä pienemmiksi marginaali muuttuvat.

Vahvuudet:

Leijonien vahvuus piilee yhtenäisessä joukkueessa ja varmassa maalivahtipelissä. Suomi tietää parhaat aseensa ja osaa myös hyödyntää niitä.

Heikkoudet:

Suomelta puuttuu maalintekovoimaa muihin suurmaihin verrattuna. Puolustajat ovat suurimmalta osalta tusinatavaraa.

Ruotsalaiset puolustamaan olympiakultaa

Ruotsi lähtee Vancouveriin puolustavana olympiavoittajana. Torinossa Tre Kronorin peli tökki vielä alkulohkossa, mutta pudotuspeleissä ruotsalaiset olivat tuttuun tapaan täyttä rautaa. Pohjoismaalaisittain ikimuistoin finaali päättyi suomalaisittain kyyneleisiin.

Nyt Torino on taakse jäänyttä elämää ja Ruotsi on kokenut pienen muodonmuutoksen, kun nuoret Henrik Sedin, Daniel Sedin ja Nicklas Bäckström nousevat ruotsalaisten tärkeimmiksi hyökkääjiksi. Taustatukea antavat Daniel Alfredsson, Henrik Zetterberg ja kumppanit. Myös jo kahta olympiakultaa juhlinut Peter Forsberg on kiusaamassa muita.

Ruotsin puolustuksen johtohahmona häärii urallaan kaiken mahdollisen voittanut Nicklas Lidström. Detroit-pakin jälkeen ruotsalaisten taso hieman laskee, mutta kokonaisuudessaan pakisto on hyvin rakennettu ja roolitettu. Maalille Ruotsilla on heittää hieman vaisua kautta pelaava Henrik Ludqvist, jonka on onnistuttava, mikäli joukkue haluaa päästä jälleen mitalikantaan.

Euro Hockey Tourilla Bengt-Åke Gustafssonin ryhmä on ollut kovassa pulassa. Olympialaisissa mukana on vain muutama Euroopassa kiekkoileva pelaaja, joten kauden aiemmilla maaotteluilla ei ole mitään merkitystä Ruotsin menestyksen kannalta. Ruotsi tulee näyttämään Vancouverissa olevansa varteenotettava kandidaatti aina mestariksi saakka.

Vahvuudet:

Rutinoituneita ratkaisupelaajia riittää useaan ketjuun. Joukkueessa tiedetään, mitä voittamiseen tarvitaan.

Heikkoudet:

Ruotsi on taipuvainen kompuroimaan jossain vaiheessa, pudotuspelivaiheessa siihen ei ole varaa. Maalivahtipeli on kysymysmerkki.

Saksa taistelee jatkopaikasta

Saksassa jääkiekko on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen ajan tasaisesti, mutta maa on vielä kaukana kärjestä. Saksalaisille lankeaa C-lohkossa selkeä kiusaajan rooli, ja joukkue kamppailee Valko-Venäjän kanssa lohkon kolmospaikasta.

Bostonin Bruinsin Marco Sturm ja Nashvillen Predatorsin Marcel Goc ovat joukkueen parhaat hyökkääjät. Muuten joukkueen runko tulee puhtaasti Saksan DEL-liigasta. Puolustuksen johtavapelaaja on Florida Panthersin Dennis Seidenberg.

Päävalmentaja Uwe Krupp peluuttaa tarkkaa puolustuspeliä, joka on Saksan materiaalilla ainut mahdollisuus päästä jatkopeleihin. Maalintekokilpailussa Saksa jää armotta kärkimaiden tahdista. Ratkaiseva ottelu tulee olemaan kamppailu Valko-Venäjää vastaan.

Vahvuudet:

Saksa on yllätysvalmis kaiken mennessä nappiin. Pelaajamateriaalissa kaukana maailman huipputasosta.

Heikkoudet:

Yksittäisessä ottelussa Saksa pystyy yllätykseen, mutta useampi nappipeli jää haaveeksi. Viimeistään puolivälierissä koti kutsuu.

Pysyykö Valko-Venäjä pois jäähyaitiosta?

Valko-Venäjä on ottanut suuria harppauksia kohti jääkiekkomaailman huippua. Matkaa terävimpään kärkeen on vielä, mutta joukkueen kaikki pelaajat kiekkoilevat joko KHL:ssä tai NHL:ssä. Rutiinitasoa ja kovien ottelujen kokemusta miehistöstä löytyy roppakaupalla.

Päävalmentaja Andrei Gusovin joukkue on tasain nippu, jolla on hyvät edellytykset taistella paikasta aina puolivälieriin saakka. Aiemmissa arvokisoissa Valko-Venäjän ongelmaksi on koitunut tasaisuuden puute, sekä runsas jäähyily. Vancouverissa joukkueelle ei ole varaa istua boksissa, sillä vastassa on maailman parhaiden maiden parhaat ylivoimapelaajat.

Maalintekovastuu kasautunee Montrealissa kiekkoileville Andrei Kostitsinille ja Sergei Kostitsinille. Taustatukea antaa ailahtelevasti Torontossa esiintyvä laitahyökkääjä Mihail Grabovski, jolla taidot ovat aivan maailman huippuluokkaa, mutta tasaisuus on tipotiessään.

Vahvuudet:

Taitoa ja yllätyksellisyyttä löytyy todella paljon. Valko-Venäjä on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa jääkiekkomaailman terävimmän kärjen läheisyydessä.

Heikkoudet:

Jäähyherkkyys. Joukkueen parhaat pelaajat ovat taiteilijasieluja, joiden pelin taso heittelee liikaa illasta toiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle