Mielipide

Tapparalle toinen peräkkäinen hopea

LIIGA / Kolumni
Kirvesrintojen kausi päättyi kuten edellinenkin - karvaaseen hopeamitalipettymykseen. Tapparan erinomaisesti syksyllä ja alkutalvesta rullannut peli muuttui kauden edetessä jatkuvasti hieman takkuisempaan suuntaan. Kovan rutiinitason löytänyt joukkue ylsi tahmeistakin otteista huolimatta runkosarjavoittoon, mutta kirkkaimmat mitalit jäivät Jukka Rautakorven joukoille jälleen vain haaveeksi. Lue tästä lyhyt tilastokertaus kaudesta ja kirvesrintaisten pelaaja-arvostelut.

Tapparan kausi 01-02 pähkinänkuoressa

Lopullinen sijoitus: 2 (hopeaa)

Sijoitus runkosarjassa: 1 (79 pistettä)

Runkosarjaottelut: 56 (34v-9tas-13tap)

Tehdyt runkosarjamaalit: 173 (3.09/ottelu)

Päästetyt runkosarjamaalit: 109 (1.95/ottelu)

Yleisökeskiarvo kotipeleissä: 5784

Runkosarjan TOP3-pistemiehet:

1. Janne Ojanen 20+41=61

2. Jussi Tarvainen 24+26=50

3. Jani Hassinen 24+25=49

Playoff-ottelut: 10 (7v-3tap)

Tehdyt playoff-maalit: 26 (2.60/ottelu)

Päästetyt playoff-maalit: 19 (1.90/ottelu)

Yleisökeskiarvo kotipeleissä: 6826

Playoffien TOP3-pistemiehet:

1. Janne Ojanen 2+7=9

2. Jussi Tarvainen 4+3=7

3. Aleksander Barkov 3+4=7

Pelaaja-arvostelut

Maalivahdit

# 1 Sasu Hovi

5-1-0

0,66

97,01

Nuori maalivahti teki oikeastaan kaiken mitä annettiin. Ottelut sarjan heikompia, Lukkoa ja SaiPaa, vastaan eivät tarjonneet Hoville juurikaan haasteita. Edellisellä kaudella Tapparan A-nuorille mestaruuden torjunut maalivahti pelasikin menneellä kaudellakin pääosin Tapparan A-junioreissa. Hovi teki myös lyhyen visiitin Mestikseen Hermeksen paidassa ja torjui vakuuttavasti neljässä ottelussa. Maalivahtilupauksella on kuitenkin vielä paljon tekmistä matkalla huippumaalivahdiksi, suurimmat heikkoudet ovat pelinlukutaidossa ja mailapelissä.

# 25 Thomas Draper

29-8-13

2,02

91,9

6-1-3

1,75

93,57

Draper suoriutui kaudesta mallikkaasti. Useassa runkosarjan ottelussa Draper torjui joukkuelleen voittoja ja pudotuspeleissäkin tuli erityisesti välieräsarjassa muutama "game save". Muuten loistavaa kautta varjosti kuitenkin seikkailut maalin takana ja yleisesti epävarma mailapeli. Vaarallisia tilanteita näistä tuli useitakin, mutta ei juuri takaiskuja.

Draper hoiti kuitenkin päätehtävänsä eli kiekkojen torjumisen. Kanadalaismaalivahti pudotteli kuitenkin paljon paluukiekkoja eteensä ja pitikin tällä tavalla Tapparan puolustuksen hereillä. Kokonaisuudessa kauteen ei mahtunut kuin pari heikkoa ottelua ja loistavia otteluita oli toista kymmentä.

Puolustajat

# 4 Mikko Pukka

13. 0+0=0 8min. 0

Nuori puolustaja jäi lähes kokonaan ilman peliaikaa ja pelasikin suunnitellusti suurimman osan kaudesta A-junioreissa. Pukka vieraili Hovin tapaan myös Hermeksessä. Pukalle kertyi Mestiksessä 19 ottelua komeat luvut pistesarakkeeseen, 8+7=15.

# 5 Mikko Luoma

56. 11+18=27 74min. +12

10. 1+2=3 10min. +1

Mikko Luoma teki menneellä kaudella lopullisen läpimurtonsa SM-liigan puolustajien eliittiin. Samalla avautui myös portit maajoukkueeseen heti syyskaudella. Raamikas puolustaja esitti runkosarjassa varmaa puolustuspeliä ja oli tehokas myös hyökkäyspäädyssä keräten eniten pisteitä Tapparan puolustajista. Pudotuspeleissä meno hyytyi hieman. Hyökkäyspeli ja erityisesti ylivoimapelaaminen ei onnistunut enää runkosarjan tapaan. Kauden ratkaisuhetkillä Luoma putosikin vastuunkantajasta rivimieheksi.

# 6 Pekka Saravo

53. 3+1=4 12min. +7

10. 0+0=0 6min. 0

Saravo pelasi suurimman osan kaudesta seitsemäntenä puolustajana eikä saanut täten juurikaan vastuuta. Saravoa käytettiin erityisesti alivoimatilanteissa ja 22-vuotias Tapparan kasvatti olikin vajaalla pelatessa parhaimmillaan. Muutamissa otteluissa nähtiin myös välähdyksiä Saravon hyökkäyspään kyvyistä - mallikkaat nousut saivat aikaan vaarallisia tilanteita ja muutaman maalinkin. Pudotuspeleissä rooli jäi ehkä runkosarjaakin pienemmäksi eikä Saravon peliin mahtunut suuria kömmähdyksiä eikä loistonhetkiä.

# 18 Tuukka Mäntylä

56. 5+10=15 70min. +18

10. 2+4=6 8min. +1

Aikaisemmin varmoja otteita esittänyt Mäntylä ei ollut runkosarjassa parhaimmillaan. Osasyynä oli varmasti samanaikaisesti suoritettu varusmiespalvelus. Oma vaikutuksensa saattoi olla myös turhan suurilla odotuksilla - useat fanit odottivat Mäntylän tekevän todellisen läpimurtonsa tällä kaudella. Mäntylän syksy näytti katsomoon erityisen hankalalta. Aikaisemmin oikea-aikaisesti ratkaisunsa tehnyt ja järkevästi pelannut terrierimäinen puolustaja vaikutti turhanpäiväiseltä ryntäilijältä.

Mäntylän otteet kuitenkin paranivat kevätkaudella ja tehopisteitäkin syntyi mukavasti. Myös puolustuspeli alkoi luonnistua odotetulla tavalla ja kauden lopussa teholukemaksi kertyikin mainio +18. Pudotuspeleissä Mäntylä nousi Tapparan johtavaksi puolustajaksi hyökkäyspäässä, mutta sai turhan vähän apua muilta puolustajilta. Kokonaisuudessaan Mäntylän kaudesta jäi kuitenkin positiivinen maku.

#21 Pasi Puistola

54. 2+6=8 62min. 0

10. 1+1=2 10min. +2

Ilves-kasvatilla ei ollut kauteen lähdettäessä helpoin mahdollinen tilanne. Hallitsevan hopeajoukkueen puolustuksesta ei ole koskaan helppo vallata pelipaikkaa, ja naapuriseurassa ensimmäiset luistimenpiirtonsa jäähän tehnyt pelaaja on aina erityisen suurennuslasin alla pelisuorituksia tarkkailtaessa. Takkuisen alun jälkeen Puistola alkoi kuitenkin saada otteisiinsa kaivattua terävyyttä ja varmuutta, ja kevään playoffeissa hän olikin yksi eniten tasoaan nostaneista pelaajista. Kylmän viileä avausosuma toisessa finaaliottelussa on varmasti jääny positiivisena kevätmuistona monen kannattajan mieliin.

#33 Miska Kangasniemi

47. 3+2=5 57min. +3

10. 0+0=0 6min. +4

Rutiinikausi. Jakaa edelleen jokaisessa ottelussa vähintään yhden erittäin kovan niitin yllättäen vastustajapelaajan ns. puun takaa, mutta joissain vaisuhkoissa runkosarjamatseissa Miska näytti olevan täysin puutunut liigapelajaan arkeen. Osaa playoff-kiekon salat, ja oli keväällä jälleen oma varma itsensä. Jatkaa Tapparassa, vaikka keväällä miehen huhuttiinkin muuttavan maisemiin toisiin.

#39 Jyrki Välivaara

52. 10+11=21 34min. +20

10. 1+1=2 4min. +3

Jypistä täksi kaudeksi Tapparaan vaihtanut Välivaara pelasi todella kaksijakoisen kauden. Oli syyskaudella harjoitusotteluista lähtien huippuvireessä, ja joukkueen yv-pelin siniviivan sielu. Iski lokakuuhun mennessä 18:ssa ottelussa tililleen seitsemän maalia - loput 38 ottelua tuottivat enää kolme osumaa. Loukkaantuminen keväällä sekoitti miehen pasmat lopullisesti, eikä mies päässyt pudotuspeleissä enää kuin satunnaisesti ylivoimatilanteisiin. Ensi kaudella tasaisella tahdilla päälle 15 häkkiä?

#55 Janne Grönvall

56. 8+7=15 82min. +18

10. 1+3=4 6min. +1

Rauman Lukon kasvatti Rete Grönvall sai keväällä päätökseen jo kahdeksannen kautensa Tapparan sotisovassa. Miehestä on vuosien saatossa kehkeytynyt "itsestäänselvyys" kirvespaitaisten takalinjoille, eikä pomminvarmalle työskentelylle osata aina antaa sille kuuluvaa arvoa. Luottopakki solmi keväällä 1+1-vuotisen jatkosopimuksen, joten ainakin vielä yhden kauden ajan Tappara-fanit saavat nauttia kookkaan viisvitosen jykevästä pelityylistä Hakametsässä.

Hyökkääjät

# 8 Janne Ojanen

54. 20+41=61 30min. +19

10. 2+7=9 6min. +5

Joukkueen kapteeni, sarjan tehokkain pistemies ja SM-liigapelaajien valinta kauden parhaaksi pelaajaksi. Ojanen palasi nihkeän viime kauden jälkeen jälleen omalle loistavalle tasolleen, ja oli yksi suurimmista tekijöistä Tapparan runkosarjavoitossa. Jani Hassisen kanssa löytynyt yhteys oli kaunista katseltavaa, ja usein kaksikko pyöritteli keskenään vastustajan puolustuksen paniikin partaalle. Ojasen mahtivire jatkui pudotuspeleissä välieriin asti, mutta finaalipeleissä kone pätki aavistuksen verran myös kipparilla. Viimeiseksi jääneessä loppuottelussa tärkeä kavennusosuma, mutta jotain Jannenkin otteista jäi kuitenkin uupumaan. Silti, Ojanen oli kauden terävin tappara.

# 9 Jani Hassinen

54. 24+25=49 65min. +17

10. 3+2=5 4min. +6

Yhdessä Jussi Tarvaisen kanssa joukkueen tarkin viimeistelijä runkosarjassa. Ojasen passeista verkot venyivät kiitettävään tahtiin, mutta kun lähdettiin tavoittelemaan Kultaa, piiputti Hassisen kone. Peli meni näpertelyksi, ja loppuotteluissa Jani ei saanut enää mitään aikaan. Kiitettävät paperit perussarjasta, mutta pudotuspelien hyytyminen pudottaa arvosanan hyvään. Ensi kaudella odottavat uudet haasteet Elitserienin HV-71:ssä.

# 10 Esa Pirnes

49. 8+16=24 30min. +11

10. 0+1=1 2min. +1

Yksi suurimmista pettymyksistä. Aloitti Ojasen vierellä, mutta siirrettiin nopeasti omalle keskushyökkäjän tontilleen kolmoseen. Kaikki huippupelaajan ominaisuudet kohdallaan, mutta homma ei vaan kaikilta osin tunnu natsaavan. Hyvä laukaus, taitavat kädet, tarkat syötöt - silti vain 25 tehopistettä runkosarja ja pudotuspelit yhteenlaskettuna. Sai myös ylivoima-aikaa Ojasen kentällisessä, mutta tilastoissa se ei näy. Ensi kaudella todellinen näytön paikka.

# 11 Christian Sjögren

21. 0+2=2 20min. -3

Djurgårdenista tullut ruotsalainen sytytti räväköillä otteillaan ja mitään pelkäämättömällä asenteellaan. Hallitsi sekä sentterin että laiturin roolin, mutta ei saanut kiekkoa kirveelläkään maaliin. Loukkaantumisensa jälkeen ei saanut enää peliaikaa, ja siirtyi Isoon-Britanniaan kiekkoilemaan.

# 12 Jeff Williams

14. 0+3=3 14min. -5

Kanukkilaiturista etsittiin vastausta ykkösketjun toisen laitahyökkääjän arvoitukseen. Ei kuitenkaan sopinut Ojanen&Hassinen-duon kiemuroihin, ja maalintekijän statuksella maailmaa kiertävä kanadalainen jäi ilman osumia. Luisteli hyvin, ampui terävästi ja lunasti valmennusjohdon suosion, mutta maalittomuus johti siihen että paikkaa kokoonpanosta ei testiajan jälkeen auennut. Jatkoi tammikuussa Sjögrenin tavoin matkaa eksoottiseen kiekkomaahan - osoitteena Italia.

# 15 Miro Laitinen

30. 0+1=1 2min. -3

1. 0+0=0 0min. 0

Viime kaudella lupaavasti polkenut Laitinen ei mahtunut kunnolla tämän kauden porukkaan. Runkosarjassa paljon penkinlämmittäjän roolissa nuutumista, ja pudotuspeleissä puki kamat päälleen vain kertaalleen. Saumaa kuitenkin on, ja Miro hakee uutta sopimusta itselleen kesätreenien kautta.

# 16 Aleksander Barkov

56. 6+40=46 30min. +15

10. 3+4=7 0min. +3

Hattu pois ja kunniaa. Barkov jos kuka sen ansaitsee. Pelasi kahdeksannen kautensa Kirvespaidassa, ja nakutti jälleen pistesarakkaaseensa yli 40 merkintää. Verkkaisen näköisesti runkosarjapeleissä kiiruhtava Sasha oli joukkueen paras hyökkääjä pudotuspeleissä, ja etenkin kiivastempoisessa finaalisarjassa. Vauhti riitti hienosti jokeripuristuksessa, ja pelinrakentelu oli kuin taidetta. Maalihanat lähes jäässä läpi runkosarjan, mutta teki pudotuspeleissä saman verran maaleja (3) kuin runkosarjan ykköspyssy Hassinen. Aleksander Barkov on 37-vuotiaana elämänsä kunnossa.

# 20 Jussi Tarvainen

56. 24+26=50 42min. +17

10. 4+3=7 0min. 0

Hienon viime kauden jälkeen Jussilta odotettiin todellista superkautta. Puolen sataa tehopistettä on huippupelaajan merkki, mutta yhtä kirkkaana tähtenä Tarvainen ei loistanut kuin viime kaudella. Barkovin rinnalla maaleja syntyi mukavat 24 runkosarjassa ja 4 (joista 3 toisessa Blues-puolivälierässä) pudotuspeleissä, mutta räiskettä ja sähinää jäi puuttumaan. Ampui hanakasti ja paikasta kuin paikasta, mutta finaalisarjassa homma alkoi näyttää epätoivoiselta yrittämiseltä. Mielenkiintoista nähdä otetaanko Edmontonista tänä kesänä Jussiin yhteyttä.

# 24 Marko Ojanen

56. 15+20=35 22min. +8

9. 2+3=5 2min. +2

Perusvarmaa MOjasta. Väsymätöntä raatamista illasta toiseen kentän molemmissa päädyissä, ja mukava kasa maalejakin tilastoihin vietäväksi. Istuu hyvin kakkostrioon Barkovin rinnalle. Oli ensimmäisen finaalipelin ehdoton ykkösnimi T Ruudun taklaukseen asti. Teki hienon nousun sairaalayön jälkeen kolmanteen finaaliin, mutta ei ymmärrettävästi ollut enää avauspelin veroisessa vedossa. Odotetunlainen kausi joukkueen ykköstaistelijalta.

# 26 Roman Meluzin

16. 5+5=10 4min. +3

10. 2+0=2 2min. -2

Hankittiin tammikuussa, ja Williams sai lähteä. Ne jotka odottivat kauden 99-00 Meluzinia, saivat todella pettyä. Tsekki näytti vain omalta haamultaan surffaillessaan sulavalla tyylillään ympäri kaukaloa. Kohtalaiset tehot, mutta kaksinkamppailuvoiman puute ja yleinen flegmaattisuus jättivät miehestä vaisun kuvan. Pelasi etenkin pudotuspeleissä paljon ylivoimaa Janne Ojasen ketjussa. Kiekko pysyi hyvin lavassa ja syötöt menivät kovalla prosentilla omille, mutta maalintekotilanteissa viimeinen silaus jäi aina puuttumaan. Lievä pettymys, vaikka parin viime kauden tilastojen perusteella otteiden ei olisi pitänyt yllättää.

# 28 Marko Mäkinen

56. 10+2=12 89min. +9

10. 1+0=1 16min. -2

Fanien suursuosikki ja joukkueen ilopilleri Mäkinen osui runkosarjassa mukavasti tolppien väliin kovien taklausten ja hyvän puolustuspelaamisen lisäksi. Tärkeä pelaaja myös alivoimassa yhdessä hyökkääjäparinsa Arto Kukin kanssa. Teki playoffeissa ensimmäisessä loppuottelussa tärkeän maalin, mutta oma peli jäi kokonaisuutena pari raatia pakkasen puolelle. Kokonaisuudessaan vahva kausi, joka poiki 2+1-mallisen jatkosopimuksen Tapparan kanssa.

# 29 Johannes Alanen

45. 5+8=13 8min. +10

10. 1+2=3 2min. +6

Kohtalainen kausi Alaselta. Otti keväällä itselleen vakiopaikan Janne Ojasen viereltä, ja hoiti ketjun työmiehen tehtäviä painimalla kulmissa ja puolustamalla vahvasti. Pelipaikkaan nähden kuitenkin vaisut tehot. Sopivampi rooli 3-4-ketjussa. Sopimusta vielä ensi kausi jäljellä.

# 30 Teemu Siren

10. 0+1=1 6min. +3

Jokunen ottelu nelosketjun duunarina. Tuli Bluesista vuokralle, ja täytti odotukset fyysisellä osastolla. Harmittava polvivamma keväällä esti osallistumisen pudotuspeleihin.

# 32 Tuomas Reijonen

50. 2+5=7 16min. +6

10. 0+0=0 0min. 0

Hyvän Lappeenrannassa vietetyn kauden jälkeen palasi kasvattajaseuran riveihin. Pienikokoinen Reijonen ei kuitenkaan sopinut valmennusjohdon suunnitelmiin, vaan istui usein vaihtoaition "lauteilla" lähes koko ottelun ajan. Aina kentälle päästessään sähikäisenä mylläämässä hyökkäysalueella, ja peliaikaan nähden kelpo tilastot. Tuoppi jatkaa uraansa Ruotsissa.

# 38 Sami Venäläinen

56. 5+8=13 24min. +4

10. 0+1=1 8min. 0

Erinomaisella asenteella vaihdosta toiseen painava Venäläinen pelasi itsensä kannattajien sydämiin ja Jukka Rautakorven suosioon. Sai alkukaudesta arvokasta oppia polkiessaan Ojasen laidalla usean ottelun ajan. Komennus kolmosketjuun loppukaudesta ei merkinnyt hyytymistä, monessa hieman vaisummassa ottelussa Venäläinen erottui tsempillään edukseen harmaasta pelaajamassasta. Vakiopaikka ykkösketjusta jo ensi kaudella?

# 40 Jaakko Uhlbäck

40. 3+1=4 27min. -3

10. 2+0=2 4min. -1

Hankala kausi Uhlbäckille kaikin puolin. Alkukaudesta apina roikkui itsepintaisesti harteilla kierros toisensa perään, eikä maaliverkko laulanut viime vuoden malliin. Välillä tuntui siltä, että kaikki taivaankappaleet ovat Jaakon maalintekoaikeita ajatellen väärissä asennoissa. Loukkaantuminen talvella toi usean ottelun huilin, ja vasta pudotuspeleissä nähtiin viime kaudelta tuttua Uhlbäckiä. Pari hienoa maalia pelasti kauden ainakin osittain.

# 81 Arto Kuki

52. 4+5=9 28min. +3

10. 0+1=1 16min. -2

Perusvarmaa työntekoa yhdessä Mäkisen kanssa. Taklaa harvoin, mutta kovaa. Tällä kaudella myös kohtalaiset tehot, vaikka Kukin pelin tärkein osa-alue onkin ehdottomasti puolustaminen. Luotettava alivoimapelaaja aloittaa syksyllä kolmannen kautensa kirvespaidassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle