Näkymättömät sankarit: Liiga ja Mestis vai uusi sarjataso?

LIIGA / Podcast
Esimerkiksi Saipan paikkaa Liigassa on viime vuosina kyseenalaistettu huonon menestyksen takia.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Suomen jääkiekko on kriisissä. Liigaa on yrittetty saada auki monin keinoin, mutta viimein asia on edennyt viranomaiskäsittelyyn kiitos pelaajayhdityksen. Silti on tärkeää kysyä, miten Liigasta ja Mestiksestä saataisiin kilpailukykyisiä ja taloudellisesti kannattavia, mikäli sarjat avataan?

Liiga on kriisissä. Sen urheilullisuus kärsii suljetun sarjan vuoksi. Kevään aikana on nähty jo kahden eri joukkueen, HPK:n ja SaiPan valtavat ulospuhallukset siirtomarkkinoilla. Seurat myivät taloudellisen tilanteen tasaamiseksi parhaimmat pelaajansa pois ennen siirtotakarajaa, mutta pelaajasiirtoja katsoessa on vain mietittävä, mahdollistaako suljettu sarja myös häviämisen kulttuurin hyväksymisen?

Liigan sulkeminen oli aikanaan järkyttävä kämmenisku huippu-urheilun naamaan. Sarja olisi saatava auki pikimmiten, mutta tämä ei ole taloudellisista syistä mahdollista. Liigan ja Mestiksen tulot ovat aivan eri luokkaa. Monen Mestis-seuran tulevaisuus näyttää erittäin synkältä, koska sarjassa on miltei mahdotonta menestyä taloudellisesti, eikä pääsyä parempaan ei ole.

Koska kuilu näiden kahden sarjan välillä on niin syvä, sen kiinni saaminen on todella haastavaa. Myös Liigan lisenssiprosessia ajatellen voisi olla järkevämpää perustaa sarjojen välille uusi sarjataso.

Uusi sarjataso, esimerkiksi "Mestaruussarja", näin Englannin jalkapallon sarjatasojen nimiä lainatakseni. Uudelle sarjalle olisi toki tärkeää saada sarjalle rahoitus kuntoon. Mielestäni järkevin ratkaisu olisi hankkia sarjalle vakaa sponsoritausta, joka pystyisi tukemaan siellä pelaavia joukkueita kohti Liigaa. Uuden "Mestaruussarjan" haluaisin nähdä luonnollisena jatkumona seurojen junioripoluille.

Mallia Sveitsistä

A-nuorista parhaat siirtyisivät Liigaan niin kuin nytkin, mutta suurin osa siirtyisi uudelle sarjatasolle kehittymään ja nostamaan pelaajien valtavalla potentiaalilla seurajoukkueita ylöspäin kohti Liigaa. Jotta nuorten kotimaisten pelaajien paikkaa voitaisiin suojella uudella sarjatasolla, voisi olla syytä harkita esimerkiksi Sveitsin sarjoista tuttua ulkomaalaispelaajien kiintiötä.

Myös tärkeä osa sarjojen rahoitusta ovat TV-osuudet, mitkä tulisi jakaa mahdollisimman tasaisesti sekä Liigan että "Mestaruussarjan" kesken. Uudesta sarjasta pitäisi leipoa myös kuluttajan ja median silmissä mahdollisimman kiinnostava. 

Suomalaisen sarjajärjestelmän joukkueiden määrää tulisi harkita uudelleen. Lähtökohtaisesti joukkuemäärän supistaminen sarjatasoittain lisäisi kilpailua. Koska otteluita on vähemmän, myös niiden yksityiskohtainen merkitys korostuisi huomattavasti enemmän. Mitä enemmän merkityksellisiä pelejä, sitä enemmän katsojia. Ja mitä enemmän katsojia, sitä enemmän rahaa.

Jokainen meistä varmasti haluaa nähdä sarjan, jossa jokaisella pelillä on merkitystä kauden alusta loppuun. Se ei palvele ketään, jos seurojen on mahdollista heittää pelihanskat nurkkaan kesken kauden ilman seuraamuksia. 

Näkymättömät sankarit

Podcast-studiossa paikalla ovat Mika Laakso ja Elmeri Lindqvist. Jaksossa keskustellaan Liigan avaamisesta, ja siitä, miksi suljetusta sarjajärjestelmästä on yritetty pitää kiinni. Jakso on äänitetty 27. helmikuuta. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tähän artikkeliin liitetyn soitinlinkin kautta. Musiikit podcastiin on luonut Aleksi Hiivala.

0.39 Liigan avaaminen
7.30 Karsintojen merkitys
11.01 Uusi sarjataso
17.10 Sarjat kannattavaksi
22.25 Liigan rakenne
26.54 Mestiksen taso
30.36 Pelaajayhdistys
33.15 Jukurien malli
40.15 "Mestis-status"
44.30 Jääkiekko on tunnetta

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com

» Lähetä palautetta toimitukselle