MM-päiväraportti: Sarjanousija taisteli yllätyspisteen Latvialta, Connor Bedard avasi turnauksensa tehokkaasti

MAAJOUKKUE / Uutinen
Connor Bedard iski avausottelussa kahdesti.
MM-kisojen toinen kisapäivä tarjosi mielenkiintoisia otteluita ja rutiinivoittoja. Avauspisteeseen venynyt sarjanousija Puola oli päivän yllättäjä. Tšekki nousi vaikeuksien kautta voittoon, kun taas Kanada, Yhdysvallat ja Tanska hoitivat ottelunsa varmoin ottein.

Toisen kisapäivän suurin yllättäjä oli pääsarjatasolle täksi vuodeksi noussut Puola, joka riisti Latvialta pisteen, kun taipui vasta jatkoajan jälkeen. Norjakin piti Tšekkiä ahtaalla kaksi erää, mutta päätöserässä kisaisännät menivät menojaan. Kanadan huippulupaus Connor Bedard aloitti turnauksen vahvasti iskemällä kaksi maalia Iso-Britannian verkkoon.

Kanadalle avauspisteet rutiinisuorituksella

Toisen kisapäivän alkuiltapäivässä Iso-Britannia tarjosi Kanadalle hikisen puhteen, vaikka vaahteralehtiset olivat vahvasti pelin päällä. Brittien suurin tähti, Liam Kirk sai kiekon kanadalaisveräjään jo vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen, mutta osuma hylättiin lopulta valmentajahaaston jälkeen maalivahdin häirinnän vuoksi. Muutamaa minuuttia myöhemmin kiekko saatiin maaliin hyväksytystikin, kun Kirk iski ylivoimalla Iso-Britannian johtoon.

Michael Bunting toi Kanadan kuitenkin nopeasti tasoihin, mutta hyvistä paikoista huolimatta enempää maaleja ei nähty ja tauolle poistuttiin tasatilanteessa. Jackson Whistle sai huhkia brittimaalilla toisessakin erässä venymällä kiekon tielle 13 kertaa. Kanada sai kuitenkin revittyä erässä eroa myös tulostaululle, kun Brandon Hagel sekä kahdesti osunut Bedard iskivät joukkueen 4−1-johtoon ennen toista erätaukoa.

Kolmas erä meni enemmän pelailuksi Kanadankin hieman laskiessa jalkaa kaasulta. Iso-Britannian konkarihyökkääjä Ben O'Connor teki joukkueelleen vielä toisen maalin upealla yksilösuorituksella, mutta enempää täysosumia ottelussa ei nähty, joten Kanada avasi turnauksen 4−2-voitolla.

Kazakstan avasi turnauksen voitokkaasti

B-lohkon päivän pelit avasivat Ranska ja Kazakstan. Ranska meni jo parin minuutin kohdalla 1-0-johtoon Enzo Cantagallon tekemällä maalilla, mutta Kazakstan kuittasi tämän vain reilua minuuttia myöhemmin Roman Starchenkon tasoitettua pelin. Avauserää hienokseltaan otteessa pitänyt Kazakstan meni vielä johtoonkin ennen erän puolivälin täyttymistä Maxim Mukhametovin ylivoimamaalilla.

Ranska painoi takaa-ajoasemassa tiukasti päälle kahdessa jälkimmäisessä erässä, mutta Andrei Shutov piti pintansa kazakstanilaisveräjällä. Toisen erän lopussa Kazakstan rokotti vielä kolmannen kerran, kun Kirill Savitsky vei joukkueen jo 3−1-johtoon. Kolmannessa erässäkin koko ottelussa 28 kertaa torjuneelle Shutoville merkittiin 10 torjuntaa, eikä Ranska löytänyt keinoja hänen ohittamiseensa, joten Kazakstan otti turnauksen avausvoiton 3−1-numeroin.

Itävalta jäi Tanskan jalkoihin

Tanska tuli turnauksen avausotteluunsa vahvasti ja hallitsi pelitapahtumia Itävaltaa vastaan. Avausmaalia saatiin odotella ensimmäisen erän jälkimmäiselle puoliskolle, kunnes Markus Lauridsen ja alivoimalla verkkoa heiluttanut Frederik Storm osuivat muutaman minuutin välein vieden Tanskan 2−0-johtoon.

Itävallallakin oli avauserän lopulla hetkensä ja erän päätösminuutilla Manuel Ganahl teki kavennusmaalinkin, mutta Tanskan haastajaksi siitä ei kuitenkaan lopulta ollut. Tanska vei toistakin erää ja onnistui erän lopussa lisäämään johtoaan Joachim Blichfeldin maalilla.

Päätöserässä Itävallan peliä sotkivat rangaistukset, joita se otti kolme kappaletta. Tanska onnistui myös kertaalleen ylivoimalla, kun Blichfeld teki ottelun loppuhetkillä illan toisella maalillaan loppulukemiksi 5-1. Tanskan neljännestä osumasta vastasi Felix Scheel.

Puola lähellä jymy-yllätystä Latviaa vastaan

Pitkän tauon jälkeen MM-kisojen pääsarjatasolle paluun tehnyt Puola osoitti avausottelussa Latviaa vastaan sitkeyttä. Joukkue oli pääosan ottelusta vastaanottavana osapuolena, mutta roikkui pelissä tehokkuutensa ja sitkeytensä ansiosta.

Latvia loi avauserässä huomattavasti Puolaa enemmän tilanteita, mutta John Murray piti Puolan maalilla joukkueen pelissä mukana. Sarjanousija tuotti Latvialle vielä nelisen minuuttia ennen taukosummeria lisää tuskanhikeä, kun se meni Krzysztof Maciaśin nimiin merkityllä onnekkaalla pomppumaalilla johtoon.

Roberts Mamčics toi Latvian tasoihin toisen erän alussa, mutta sinnikäs Puola ei taipunut, vaan meni uudelleen johtoon Kamil Walegan maalilla. Latvialla oli toisen erän lopulla hyvät saumat kahden peräkkäisen ylivoimansa myötä tasoittaa peli uudelleen, mutta lisäosumia saatiin odottaa kolmannen erän alkuun, jossa Rodrigo Ābols lopulta teki 2−2-tasoituksen alivoimalla.

Puola säilytti tehokkuutensa kolmannessa erässäkin, kun Maciaśin illan toinen maali vei Puolan jälleen 3−2-johtoon. Latvian myllytys tuotti kuitenkin tulosta ja nopeasti tilanne kääntyi Kaspars Daugaviņšin ja Rihards Bukartsin maaleilla Latvian johdoksi. Mateusz Bryk kuitenkin toi Puolan taistelulle hienon kruunun tasoittamalla muutamaa minuuttia ennen loppua 4−4:ään.

Daugaviņš iski lopulta jatkoajalla ottelulle ratkaisun, joten Latvia otti tiukan taistelun jälkeen kaksi pistettä ja Puolalle jäi kisa-avauksesta käteen yksi piste.

Tšekki nousi takaa-ajosta voittoon

Tšekin ja Norjan välillä avauserässä tulostaulu ei kertonut totuutta pelin kuvasta. Tšekki oli pelin päällä, mutta Norja viimeisteli hurjalla teholla. Roman Červenka avasi ottelun maalihanat, mutta tämän jälkeen kolmesta seuraavasta osumasta vastasi Norja, kun Stian Solberg, Noah Steen ja Eirik Salsten veivät vuonomaan 3−1-johtoon. Norjan tehokkuudesta omaa kieltään kertoi se, että joukkue sai erässä vain kuusi laukausta maalia kohti.

Červenka nosti Tšekin avauserässä vielä maalin päähän ja toisessa erässä takaa-ajo jatkui kiivaana, sillä Tšekki vei keskimmäisen erän laukaukset peräti 21-1. Henrik Haukeland venyi Norjan maalilla kerta toisensa perään, mutta joutui erän lopulla kuitenkin taipumaan, kun Ondřej Beránek iski Tšekille 3−3-tasoituksen.

Norja ei kolmannessa erässäkään keksinyt keinoja Tšekin vyöryn pysäyttämiseen, vaan Tšekki käänsi pelin väkisin edukseen. Matěj Stránský, Libor Hájek ja 6-3-loppunumerot tyhjään maaliin viimeistellyt Ondřej Palát olivat Tšekin päätöserän onnistujat.

Yhdysvallat kaatoi Saksan tylyin lukemin

Saksa taisteli tiukasti Yhdysvaltoja vastaan kahdessa ensimmäisessä erässä, mutta viimeistelyn tehossa oli eroa. Yhdysvallat viimeisteli tehokkaammin ja karkasi jo avauserässä 2−0-johtoon Brady Tkachukin ja Michael Kesselringin maaleilla.

Yhdysvallat joutui vaihtamaan toisen erän alussa maalivahtia Alex Lyonin saatua haavan sormeensa. Tilalle vaihdettu Trey Augustine hoiti leiviskänsä Lyonin tavoin hyvin, vaikka Yasin Ehliz onnistuikin nuoren torjujan ohittamaan. Yhdysvallat osui myös toisessa erässä kahdesti Johnny Gaudreaun ja Luke Hughesin iskettyä joukkueen jo 4−1-johtoon toisen erän päätössekunneilla.

Kolmas erä mentiin täysin Yhdysvaltojen komennossa, eikä Saksa saanut minkäänlaista kirivaihdetta enää päälle. Trevor Zegras ja Michael Eyssimont lisäsivät vielä Yhdysvaltojen johtoa erässä, joten loppunumeroiksi kirjattiin 6−1.