Tyttöleijonien hyvä taistelu ei aivan riittänyt – Yhdysvallat jatkoi voitokasta saldoaan Suomea vastaan ja eteni MM-finaaliin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Josie St. Martin iski kaksi maalia Tyttöleijonien verkkoon MM-välierässä. Kuva vuodelta 2023.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Suomi laittoi Yhdysvalloille vahvasti kampoihin naisten alle 18-vuotiaiden MM-kisojen välierässä. Hyvästä taistelusta huolimatta Tyttöleijonien oli tyytyminen pronssiotteluun Yhdysvaltojen edetessä finaaliin maalein 4–2. Voittomaalin Yhdysvalloille iski joukkueen kapteeni Margaret Scannell ylivoimalla.

Yhdysvallat oli voittanut kaikki kuusi kohtaamista Tyttöleijonia vastaan MM-tasolla maalierolla 34–3. Suomi pyrki rikkomaan tämän tilaston ja laittoikin suuren ennakkosuosikin ahtaalle.

Pelillisesti Tyttöleijonat oli paikoin pahasti pinteessä luisteluvoimaista Yhdysvaltoja vastaan, mutta Kerttu Kuja-Halkola piti torjunnoillaan Suomen mukana ottelussa. Suomen kohtalona oli kuitenkin tyytyä pronssiotteluun Yhdysvaltojen oltua kaksi maalia parempi.

Josie St. Martin avasi kamppailun maalinteon vajaan viiden minuutin pelin jälkeen. Suhteellisen nopeasta avausosumasta huolimatta maalipaikat olivat vähissä molemmissa päissä kenttää.

St. Martinin, Jordyn Petrien ja Anabella Fanalen muodostama hyökkäysketju sai avauserässä eniten aikaan ja oli lähellä viimeistellä toisen maalin erän loppuun. Kiekko katosi kuitenkin maalin edessä näkyvistä suomalaispelaajien muodostaman kasan alle ja lukemat säilyivät 1–0:ssa.

Toinen erä oli Tyttöleijonilta aikamoista selviytymistä. Yhdysvaltojen luisteluvoima alkoi korostua ja tilanteita riitti Suomen päässä, mutta Kuja-Halkola oli varma maalillaan. Tehokas ylivoimapelaaminen toi Tyttöleijonat erässä kahdesti tasoihin. Ensin Tinja Tapani laukoi Emma Ekoluoman jättösyötöstä ylivoimalla lukemat 1–1:een. Toisen kerran lukemat tasoitti Nelly Andersson, jälleen ylivoimalla.

Mutta tehokas oli ylivoimalla myös vastustaja Yhdysvallat, joka viimeisteli johto- ja voittomaalinsa suomalaispelaajan sovittaessa rangaistusta. Mary Derrenbacher vei Yhdysvallat ensin 2–1-johtoon Tapanin kaksiminuuttisen aikana, ja myöhemmin Margaret Scannell laukoi voittomaaliksi jääneen 3–2-osuman Anderssonin istuessa jäähyllä.

Päätöserässä Suomelle tarjoutui muun muassa ylivoimalla mahdollisuus tasoittaa ottelu, mutta tällä kertaa harmillisesti kiekkoa ei saatu toimitettua maalin perukoille. Tarmokkaasti tasoitusta hakeneen Tyttöleijonien finaaliunelman murskasi St. Martinin illan toinen osuma vajaa kolme minuuttia ennen päätössummeria.

Näin Yhdysvallat eteni MM-finaaliin, jossa se kohtaa päivän aiemmassa välierässä yllätysvoiton napanneen Tšekin. Suomi taas saa pronssiottelussa vastaansa hallitsevan maailmanmestarin Kanadan. Pronssiottelu pelataan sunnuntaina klo 16 ja finaali klo 20.