Muut Sarjat / Uutinen
Macklin Celebrini vei Boston Universityn Beanpotin loppuotteluun kahdella pikamaalillaan. Kuvituskuva.
Kuva © Tiia Mahkonen
Yliopistokiekon nuorin pelaaja Macklin Celebrini johdatti Boston Universityn Beanpot-turnauksen loppuotteluun hallitsevaa mestaria Northeastern Universityä vastaan.

Boston Bruinsin kotiareenalla nähtiin kaksi yliopistokiekkotrilleriä. Molemmat Beanpot-turnauksen välieräottelut päättyivät yhden maalin erolla. Suomen aikaa tiistaina 13. helmikuuta kello 2.30 alkavaan loppuotteluun selvisivät Northeastern University ja Boston University (BU). Harvard ja Boston College (BC) joutuivat puolestaan nielemään tappion karvasta kalkkia.

Illan jännitysnäytelmässä ensi kesän NHL-varaustilaisuuden todennäköinen kärkinimi Macklin Celebrini aloitti Beanpot-debyyttinsä säkenöiden. Celebrini vei Boston Universityn 2–0-johtoon vain reilussa kuudessa minuutissa ottelun ensimmäisessä erässä.

Jatkuvaa monipuolista maalintekouhkaa tihkunut Celebrini pussitti ensimmäisen tarkalla laukauksella kilpikäden puolelle. Toinen maali syntyi ylivoimalla suoraan Montreal Canadiensin kesän 2022 toisella kierroksella varaaman Lane Hutsonin poikittaissyötöstä.

NCAA:n ykköseksi listattu Boston College lukuisine tähtineen oli ensimmäisessä erässä selvissä vaikeuksissa ja turhautui takaa-ajoasemassa. BU:n nöyrä viisikkopuolustus piti NHL:n ykköskierroksen varaukset Cutter Gauthierin (Philadelphia Flyers, 2022 #5), Will Smithin (San Jose Sharks, 2023 #4), Gabe Perreaultin (New York Rangers, 2023 #23) ja Ryan Leonardin (Washington Capitals, 2023 #8) pitkään pimennossa.

Toisessa erässä Gabe Perreault kavensi lukemiksi 2–1 ylivoimalla Will Smithin kanssa pelatun nopean pelin päätteeksi.

Kesän 2020 Montreal Canadiensin toisen kierroksen varauksen Luke Tuchin rankaistua puolustuksen kömmähdyksestä Boston University karkasi 3–1-johtoon. Boston Collegen pakki-pakki-syöttö kimposi New York Rangersin viime kesän kolmannen kierroksen varauksen Drew Fortescuen luistimesta Buffalo Sabresin Alex Tuchin pikkuveljelle, joka viimeisteli viileästi.

BC aloitti viimeisen erän raivokkaalla kirillä, mutta vajaan viiden minuutin kohdalla tullut ensimmäinen BU-laukaus maalia kohti toi 4–1-johdon ja ottelun voittomaalin.

Kolmen maalin johtoon päässyt BU passivoitui hieman, ja BC sai nelosketjunsa tehovaihtojen myötä otteen pelistä. Kärkäs karvauspeli toi kiekon varaamattomalle Gentry Shamburgerille, joka kavensi eron kahteen maaliin. Erän puolivälin jälkeen BC:n nelosketjun hyvän painevaihdon jälkeen joukkueen ykköstähtiin kuuluva Ryan Leonard möyri kiekon päätypelissä itselleen ja vapautti ottelun toisensa tehneen Gabe Perreaultin maalintekoon.

Ankarasta takaa-ajosta huolimatta BU piti pintansa, vaikka Beanpotin painekattila saikin joukkueen hermoilemaan ja viimeisillä minuuteilla nähtiin kerrassaan kaoottisia tilanteita kiekon polttaessa lavassa. Boston University jatkaa 4–3-voitolla Beanpotin loppuotteluun.

Northeastern loppuotteluun puolustamaan mestaruuttaan

Northeastern voitti Harvardin jatkoajalle venyneessä iltapäiväottelussa 3–2-maalein edeten kuudetta kertaa peräkkäin perinteikkään turnauksen loppuotteluun. Vancouver Canucksin 2021 viidennellä kierroksella varaama Harvardin suomalaisvahti Aku Koskenvuo toimi ottelussa luukkuvahtina Derek Mullahyn saatua torjuntavastuun.

Tiukassa ottelussa kumpikaan joukkue ei päässyt yli yhden maalin karkumatkalle. Northeastern hallitsi ensimmäistä erää voittaen laukaukset maalia kohti selvästi ja ansaiten 1–0-johtoaseman.

Harvard tuli toiseen erään sisuuntuneena tasoittaen ottelun. Maineikkaan opinahjon lätkäjoukkue sai perään rangaistuslaukauksenkin, mutta Vegas Golden Knightsin varaus Cameron Whitehead torjui yrityksen.

Kolmannen erän alkuun Northeastern sai mahdollisuuksia ylivoimalla, mutta uhrautuvan alivoiman jälkeen Harvard sai 2–1-johtomaalin laadukkaan hyökkäyksen ja maskipelin jälkeen. Toissakesän Arizona Coyotesin viidennen kierroksen varaus Matthew Mordenin kauden avausmaali syntyi tarkalla matalalla tolpanjuurilaukauksella viivasta monikerroksisen maskin lomitse.

Ottelun hahmo oli lopulta tehot 1+2 kerännyt Northeastern-kapteeni Justin Hryckowian, joka tasoitti ottelun kolmannen erän puolivälissä. Aivan viimeminuuteilla nähtiin hyviä maalipaikkoja molemmissa päissä ja etenkin Northeasternin viimeisen minuutin mylläkkä oli lähellä tuottaa johtomaalin.

Kolmella kolmea vastaan pelattua jatkoaikaa ehdittiin nähdä vain puoli minuuttia. Viime vuoden voitokkaassa Beanpot-loppuottelussa kaksi maalia tehnyt kesän 2020 seitsemännen kierroksen Nashville Predators -varaus Gunnarwolfe Fontaine vei Harvardin merkkausvirheestä Northeasternin turnauksen loppuotteluun.

BU ja Northeastern University pelaavat Beanpot-mestaruudesta Suomen aikaa tiistaiaamuna 13. helmikuuta. Välieräottelunsa hävinneet BC ja Harvard pelaavat oman keskinäisen ottelunsa Suomen aikaa maanantai-iltana 12. helmikuuta.