NHL: Dallas mursi San Josen kotitaian

NHL:n kuumin joukkue San Jose Sharks joutui perjantain vastaisena yönä maistamaan tappion karvasta kalkkia.

Hurjaan vireeseen äitynyt hailauma ei ollut hävinnyt kertaakaan varsinaisella peliajalla viimeisten yhdeksän ottelun aikana. Tilillä oli sen sijaan noiden otteluiden ajalta peräti kahdeksan voittoa.

Tuttu divisioonavihollinen Dallas Stars luisteli kuitenkin hyvin levänneenä San Josen kotiluolaan ja haki arvokkaat pisteet – tosin vasta rangaistuslaukausten jälkeen. Loppunumerot olivat 3-2 teksasilaisille.

Starsin ehdottomat sankarit olivat maalivahti Marty Turco sekä superkautta pelaava James Neal. Turco ehti 34 kertaa kiekon tielle ja oli rautaa varsinkin jatkoajalla, jolloin San Josella oli loistavia tilaisuuksia tehdä voittomaali. Edelliset kaksi ottelua nivusvamman vuoksi väliin jättänyt Neal sen sijaan teki tehot 1+1 ja piti Sharksin puolustajat varpaillaan läpi ottelun.

Ottelun avauserä oli tasaista vääntämistä laukausten mennessä Starsille 10-9. Erän puolivälissä nähtiin pikainen tappelunujakkakin, kun Dallasin Krys Barch haastoi kovia taklauksia jaelleen Brad Staubitzin nyrkkihippaloihin. Lopputuloksena oli lyhyt paini ja tasuri. Erän aikana molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan kerran ylivoimaa, mutta tuloksetta.

Toisessa erässä San Jose näytti isännän elkeitä tekemällä kaksi pikamaalia. Ensin Dany Heatley avasi maalihanat, kun Joe Pavelski vapautti hänet erinomaisella syötöllään maalintekoon. Osuma oli Heatleylle jo kauden kahdestoista. Vain kaksi minuuttia tästä ja Sharks pisti taululle jo 2-0-lukemat. Duunariosaston Ryan Clowe punnersi kiekon ohi aseettoman Turcon. Toinen erä oli kotijoukkueen hallintaa ja se näkyi myös laukaisutilastoissa (12-9). Keskimmäisen erän loppupuolella Dallas oli lähellä kavennusta, mutta ei kuitenkaan vielä tässä onnistunut.

Päätöserän kuudennella minuutilla Stars sai kaipaamansa avausosuman hieman tuurillakin. Nealin veto muutti suuntaa tulokaspuolustaja Jason Demersistä ja kiekko ohitti San Josen maalivahti Jevgeni Nabokovin tämän vasemman olkapään vierestä.

- Yritin pysyä poissa linjalta mutta kiekko osui minuun, eikä se olisi voinut olla onnekkaampi pomppu, sanoi Demers.

Vajaat kaksi minuuttia tästä ja Stars tuli ottelussa tasoihin. Kylkivammastaan tervehtynyt Mike Modano laukoi kiekon vastustamattomasti ohi Nabokovin. Syöttäjänä toimi Dallasin avausmaalin tehnyt Neal. Maali oli Modanolle uran 544.s ja se oikeuttaa jaetulle 27. sijalle Maurice ”Rocket” Richardin kanssa NHL:n kautta-aikojen maalitilastossa. Kukaan pelaaja NHL:n historiassa ei ole pelannut niin montaa ottelua (78) San Josea vastaan, kuin Modano, joka sai syötön myös Nealin avausmaaliin.

Päätöserässä ei enää lisämaaleja nähty. Molemmat joukkueet pääsivät vielä lopussa kokeilemaan ylivoimaansa, mutta Starsin yritys oli surkea, ja San Josen hyvän myllytyksen kesti erinomaisesti torjunut Turco.

Jatkoajalla peli virtasi päästä päähän ja molemmilla joukkueilla oli paikkansa. Voitto-osumaa ei kuitenkaan lisäajallakaan nähty.

- Tämä oli todella viihdyttävä peli varmasti kaikkien näkökulmasta. Varsinkin jatkoajalla molemmilla joukkueilla oli maalipaikkoja, sanoi Starsin päävalmentaja Marc Crawford

Saman allekirjoitti myös Sharksin epäonnekas puolustaja.

- Pelissä oli paljon luistelua ja taklaamista. Tänään oli pudotuspelihenkeä ilmassa, sanoi Demers, joka tosin ei koskaan ole NHL:n pudotuspelejä kokenut.

Kun jatkoaikakaan ei tuonut tulosta, niin mentiin rangaistulaukauksille. Lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset vierailijoille, sillä Dallas on hävinnyt joka ikisen rangaistulaukauskilpailun tällä kaudella. Nyt joukkue kuitenkin sai karistettua apinan pois selästään. Sen takasi Turco, joka torjui jokaisen Sharksin yrityksen (Pavelski, Dan Boyle, Ryan Vesce). Starsilta epäonnistuivat tulokas Jamie Benn sekä Neal, jonka rannelaukaus osui tolppaan. Yllätysratkaisijaksi nousi puolustaja Stephane Robidas, jonka laukaus sujahti vastustamattomasti ohi Nabokovin. Kanadalaispuolustaja oli yllättynyt Crawfordin käskystä mennä vetämään rankkari.

- Kun katsoo kaikkia hyökkääjiä ja sitä taitoa, mitä meillä on pelaajistossamme, olin todella yllättynyt, sanoi Robidas.

Kyseessä oli miehen ensimmäinen kerta NHL-tasolla, kun pääsi koittamaan rangaistulaukausta. Voi olla, että tämän jälkeen mahdollisuuksia tulee enemmänkin. Loppulukemat Dallasille siis 3-2.