NHL: Roenick ratkaisi voiton San Joselle, Montreal jatkaa lentoaan

San Jose Sharksin veteraanihyökkääjä Jeremy Roenick sai pukea ratkaisijan viitan päälleen vanhaa seuraansa Chicago Blackhawksia vastaan. Saku Koivu tarjoili nappisyötön Montrealin voittomaaliin ja Kari Lehtonen nollasi Aleksandr Ovetshkinin, sekä koko Washington Capitalsin.

San Jose kohtasi Chicagon tasaisessa kamppailussa. Ottelu sai vauhdikkaan lähdön, kun Columbuksesta San Joseen kovuutta tuomaan hankitun Jody Shelleyn ensimmäinen vaihto Sharksin pelipaidassa päättyi miehen kovan taklauksen johdosta kymmenen pelaajan torikokoukseen. Peliä oli pelattu tuossa vaiheessa vasta 17 sekuntia. Erää pelattiin maalittomana loppuhetkille asti, kunnes Chicagon hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko toimitettiin puolustuksen kautta maalille, jossa Patrick Sharp onnistui ohjaamaan kiekon ilmasta ohi Jevgeni Nabokovin.

San Jose tasoitti ottelun toisessa erässä vajaan kuuden minuutin pelin jälkeen. Kahden miehen ylivoimalla hyvän pyörityksen jälkeen Joe Thornton löysi maalin kulmalta Jonathan Cheechoon, joka sai siirtää kiekon tyhjään maaliin.
Maalista hermostuneena Chicagon puolustaja Brent Sopel otti 10 minuutin käytösrangaistuksen. Useista erikoistilanteista huolimatta enempää maaleja ei erässä nähty.

Kolmannessa erässä kotijoukkue pääsi ensimmäistä kertaa johtoon Marc-Edouard Vlasicin rannelaukauksella, Thorntonin saalistaessa jälleen syöttöpisteen. Maali oli nuoren puolustajan kauden ensimmäinen. Johto ei kuitenkaan kestänyt kauan, sillä Chicago tasoitti ottelun vajaa kaksi minuuttia myöhemmin Tuomo Ruudun syöttäessä tähdistöottelussa pelanneelle puolustaja Duncan Keithille, jonka lyöntilaukaus siniviivalta ohitti Nabokovin.

Enempää maaleja ei nähty, joten ratkaisua haettiin rangaistuskuljetuksilla. Viiden kierroksen mittaiseksi venynyt kilpailu ratkesi lopulta kotijoukkueen eduksi Jeremy Roenickin ohitettua Habibulinin rannelaukauksella kilpikäden yläkulmaan.

Montrealin huima vire kestää

Montreal Canadiens on päässyt oivaan vireeseen. Joukkue on edellisessä 16 ottelussa jäänyt vain kaksi kertaa pisteittä.
New York Islandersia vastaan voiton takeena olivat erinomainen erikoistilannepelaaminen, sekä ranskalaismaalivahti Cristobal Huet.

Ensimmäinen erä oli maaliton, mutta ei missään nimessä väritön. Kun erää oli pelaamatta reilut kolme minuuttia, Islandersin tulokashyökkääjä Blake Comeau ajoi Montrealin Christopher Higginsiä kulmassa pahannäköisesti selkään. Seuranneesta torikokouksesta jäähylle lähtivät Comeau ja Canadiensin Michael Ryder, joka tuli paikalle puolustamaan ketjutoveriaan.

Tästä lähes minuutin välein jäähylle passitettiin Montrealilta niin Tomas Plekanec, kuin Mike Komisarekin. Komisarek lähetettiin jäähylle Bill Guerinin kanssa johtuneesta erimielisyydestä. Islanders-kapteeni joutui puolustamaan useampaankin otteeseen joukkueensa ykköshyökkääjä Mike Comrieta, jolla oli läpi ottelun kärhämää Komisarekin kanssa.

Näiden jäähyjen seurauksena Islanders pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa, josta tuloksena oli ainoastaan yksi ylärimaveto, sekä tukku Huetin loistotorjuntoja.

Toisen erän alkuun nähtiin harvinaisempi edisodi, kun ensimmäisen erän loppu jouduttiin ottamaan uusiksi pelikellon häiriöiden takia. Vihdoin kun toinen erä pääsi virallisesti alkamaan, ei mennyt kuin 37 sekuntia, kun Montrealin Plekanec vei joukkueensa alivoimalla johtoon. Aleksei Kovalev tarjoili maalin syötön, kun hän sitä ennen oli loistavasti katkaissut Guerinin poikittaissyötön siniviivalla.

Comeau tasoitti ottelun, kun erää oli pelattu sekuntin yli viisi minuuttia. Saku Koivu voitti maalia edeltäneen aloituksen Montrealin hyökkäypäässä, mutta veteraanipuolustaja Patrice Brisebois menetti kiekon turhan rohkean pelintyylin vuoksi, jonka seurauksena Miroslav Satan vei kiekon ja syötti Comeaun maalin tekoon. Reilu kaksi ja puoli minuuttia sen jälkeen Mark Streit vei Canadiensin johtoon ylivoimalla kapteeni Koivun mahtavan syötön ansiosta. Kovalev teki vielä toisessa erässä yhden maalin ja harvemmin maalintekijätilastoissa näkyvä työmyyrä Mathieu Dandenault kaunisteli kolmannessa erässä loppuluvuiksi 4-1-kotivoiton Canadiensille.

Bironille ja Lehtoselle nollapelit

Philadelphian Martin Biron ja Atlantan Kari Lehtonen torjuivat nollapelit joukkueidensa voitto-otteluissa. Flyers kaatoi kompuroivan Anaheimin 3-0. Mike Knuble teki Philadelphian kaikki maalit, kun Ducks jatkoi räpiköimistään Teemu Selänne yhä katsomossa.

Lehtonen taasen valittiin ottelun parhaaksi miehen pysäyttäessä 36 Washington Capitalsin laukausta, mukaan lukien seitsemän vetoa pörssikärki Aleksandr Ovetshkinilta.

- Kaikki näkivät hänen tekevän neljä maalia edellisessä ottelussa. Minun piti olla erittäin tarkkana hänen kanssaan läpi ottelun, Lehtonen jutusteli uutistoimisto AP:lle.

Suomalaisista maalin makuun pääsivät Florida Panthersin Olli Jokinen, sekä hänen vanha ketjutoverinsa, Dallas Starsin Niklas Hagman, joka iski voittomaalin Calgary Flamesin Miikka Kiprusoffin selän taakse.

Lehtosen lisäksi suomalaismaalivahdeista voiton kirjasivat itselleen Toronto Maple Leafsin Vesa Toskala, sekä Minnesota Wildin Niklas Bäckström, joka kukisti keskinäisessä ottelussa maanmiehensä Columbus Blue Jacketsin Fredrik Norrenan.