NHL: San Jose ja Calgary kesälomille

Tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa nähtiin kenties pudotuspelien toistaiseksi kovin yllätys. Runkosarjaa suorastaan dominoinut San Jose Sharks hävisi Anaheim Ducksille ottelusarjan kuudennen ottelun ja joutui näin kesälomille.

Ottelu alkoi kunnon rähinällä, kun heikoista pudotuspeliotteistaan syytetty Sharks-sentteri Joe Thornton yritti herättää joukkuettaan haastamalla Anaheimin Ryan Getzlafin tappeluun. Pidemmän korren nyrkkikarkeloissa veti Thornton.

Liekö sitten ollut Thorntonin ansiota, että ensimmäinen erä oli San Josen painostusta laukausten mennessä vierailijana pelanneelle hailaumalle 18-9. Myös ottelun avausmaalista vastasi Sharks, kun Milan Michalek survoi maalin edestä johto-osuman ylivoimalla. Vain pari minuuttia tästä ja Anaheim tuli tasoihin. Corey Perry ohjasi niinikään ylivoimalla kiekon ohi San Josen Jevgeni Nabokovin lukemiksi 1-1.

Ensimmäinen erä oli luonteeltaan todella kuuma, sillä Thorntonin ja Getzlafin tappelun jälkeen jäähyjä vihellettiin erilaisista väkivaltaisuuksista molemmille joukkueille tasapuolisesti.

Toisessa erässä nähtiin kenties koko ottelusarjan sinetti. Anaheimin Francois Beauchemin ja Teemu Selänne tekivät lyhyen ajan sisään molemmat pudotuspelien ensimmäiset maalinsa ja veivät kotijoukkueen 3-1-johtoon. Selänteen maali syntyi maalin kulmalta ja Beaucheminin maali lyöntilaukauksella siniviivasta. Toinen erä oli muutenkin Ducksin hallintaa kotijoukkueen viedessä laukaukset 15-8. Erän viimeisellä sekunnilla nähtiin jälleen nujakka, jossa vihellettiin jäähyjä yhteensä 16 minuuttia.

Päätöserä oli jälleen lievää Sharksin hallintaa, mutta upean ottelusarjan pelannut Anaheim-maalivahti Jonas Hiller kesti runkosarjan voittajan lähentelyt. Kun ottelua oli kolme minuuttia jäljellä, latasi Getzlaf viimeisen niitin San Josen arkkuun viimeistelemällä loppulukemiksi 4-1. Näin Getzlaf myös saavutti ottelussa myös tyylipuhtaan Gordie Howe –hattutempun (1+1+tappelu).

San Josen kauden päätös saattaa tarkoittaa myös muutaman NHL-legendan uran päättymistä. Jeremy Roenick, Rob Blake sekä Claude Lemieux ovat erittäin lähellä luistimien ripustamista naulaan. Ainakin Lemieux’n lopettaminen on käytännössä varmaa, sillä mies ei mahtunut enää edes San Josen pelaavaan kokoonpanoon.

Chicago jatkaa konferenssin välieriin

Jonathan Toewsin kipparoima Chicago Blackhawks otti organisaation ensimmäisen pudotuspelisarjavoiton kolmeentoista vuoteen. Chicago kellisti Miikka Kiprusoffin sekä Olli Jokisen Calgary Flamesin sarjalukemin 4-2.

Sarjan kuudes ottelu oli selvää kauraa periaatteessa ottelun alusta lähtien. Sarjan ensimmäisen vierasvoittonsa ottanut Blackhawks teki maaleja tasaiseen tahtiin edeten toisen erän puolivälin jälkeen jo 3-0-johtoasemaan. Päätöserässä Flamesin Todd Bertuzzin kavennusmaali oli laiha lohtu kotijoukkueelle. Päätösnumerot 4-1 viimeisteli Dustin Byfuglien tyhjään maaliin.

Calgary kärsi puolustuspään loukkaantumisista, mutta kapteeni Jarome Iginla ei suostunut myöntämään niiden mahdollista ratkaisevaa vaikutusta.

- Meillä oli loukkaantumisia, mutta silti olisimme pystyneet voittamaan tämän sarjan, joten se ei ole selitys. Organisaatio antoi meille työkalut, mutta emme päässeet tavoitteeseen, viittasi Iginla joukkueen tekemiin siirtojen takarajan hankintoihin.

Chicagon energiapelaaja Adam Burish huokui itseluottamusta ottelun tauottua.

- Vastustajat ovat läpi kauden yrittäneet haastaa meitä fyysisellä pelillä, mutta olemme aina pystyneet vastaamaan huutoon. Varsinkin itse pidän pelistä, jossa on konflikteja, sanoi Burish ottelun tauottua.

Calgary Olli Jokinen sai ottelusarjan viimeiseksi jääneessä ottelussa roimasti peliaikaa (22 minuuttia ja 6 sekuntia), mutta jäi tehotilastossa kaksi astetta pakkasen puolelle. Uransa ensimmäisiä pudotuspelejä pelannut Jokinen sai neljä laukausta aikaiseksi. Saman joukkueen Miikka Kiprusoff torjui viidestätoista laukauksesta kaksitoista.

Läntisen konferenssin välieräparit ovat nyt selvillä. Detroit Red Wings kohtaa Anaheim Ducksin ja Chicago Blackhawks saa vastaansa Vancouver Canucksin.

Anaheim-San Jose 4-1

Calgary-Chicago 1-4