NHL: Valtteri Filppulalla vahva startti pudotuspeleissä

Puolivälierien toisena pelipäivänä nähtiin yksi ottelu idästä ja kolme matsia lännestä. Itää suvereenisti runkosarjassa hallinnut Boston otti luulot pois Montrealilta heti ensimmäisessä kohtaamisessa maalein 4–2. Hallitseva mestari Detroit aloitti myös väkevästi Columbusta vastaan. Punasiipien Valtteri Filppula otti isoa roolia alustamalla kaksi maalia Detroitin 4–1-kotivoitossa.

Kahden Original Six -joukkueen, Bostonin ja Montrealin, ensimmäinen välienselvittely meni odotetusti Bostonille, mutta mikään läpihuutojuttu peli ei kotijoukkue Bruinsille ollut.

Ottelu lähti pyörremyrskyn lailla liikkeelle sekä koti- että vierasjoukkueen vyöryttäessä vuorollaan peliä vastustajan kenttäpuoliskolle. Molareista kovempaan helteeseen joutui Canadiens-vahti Carey Price joka torjui avauserässä peräti 15 kutia joista suurimman osan erän avauspuoliskolla. Tim Thomasille merkittiin erässä vain 9 torjuntaa.

Räväkästä alusta huolimatta ottelun ensimmäistä maalia saatiin odotella erän toiselle puoliskolle, kunnes ottelun tehopelaaja Phil Kessel iski David Krejcin reboundin sisään ajassa 13.11. Bostonin ei kauaa tarvinnut kärjistellä 1–0-johtoaan, sillä avausosuman syöttänyt Krejci rankaisi vieraita tasan puolitoista minuuttia edellisestä. Montreal tuli avauserän lopun maalikarkeloihin vahvasti mukaan, kun sen hyökkääjä Christopher Higgins iski 2–1-kavennuksen ohi poikittaisliikkeessä olleen Thomasin.

Montreal tuli toisessa erässä tasoihin Alex Kovalevin kovalla ja tarkalla b-pistelämärillä. Oivan maskin ja syötön Kovalevin maaliin tarjoili kippari Saku Koivu. Toisessa erässä ei nähty enempää maaleja, vaikka molempien joukkueiden iloinen hyökkäyspeli antoi ainekset maalitalkoille. Kakkoserässä Thomas venyi kiekon tielle 12 kertaa, Price 10 kertaa.

Bostonissa varauduttiin jo pitkään iltaan, kun kolmannen erän avauspuolikas meni maalittomana. Lähempänä punalampun välkettä oli Boston, sillä Mark Recchin tolppaan osunut ohjuri oli kimmota Pricen selästä maaliin, mutta ottelussa 35 kertaa torjunut Canadiens-molari ennätti kaapaista kumilaatan maaliviivalta talteen.

Bostonin kolossi Zdeno Chara liehutteli sankarinviittaa iskemällä ratkaisumaalin ylivoimalla ajassa 51.15. Charan tulinen laukaus lähti suoraan Marc Savardin syötöstä oikealta laidalta, eikä maskissa ollut Thomas ehtinyt edes nähdä laukausta.

– Hän on meidän sydän ja sielu. Hän on tehnyt upeaa työtä pelin joka osa-alueella, joten en voi sanoa tarpeeksi hänestä. Pidin tavasta jolla hän johti peliämme tänään. Oli vähintäänkin kohtuullista, että hän sai tehdä ratkaisuosuman, Boston-koutsi Claude Julien suitsutti joukkueensa kapteenia Zdeno Charaa uutistoimisto AP:n haastattelussa.

– Toisinaan sillä ei ole mitään väliä, kuinka lujaa ammut, kunhan kiekot menevät sisään. Tuollaiset (3–2-ratkaisumaali) ovat isoja maaleja, ja muulla ei ole väliä niin kauan, kun kiekot menevät sisään, Chara muotoili AP:lle taiston tauottua.

Montreal yritti lopussa ilman maalivahtia, mutta yksi illan kirkkaimmista sankareista, Phil Kessel (2+1), veivasi loppunumerot 4–2 tyhjään maaliin.

Filppula liekeissä

Valtteri Filppulan – kuten koko Red Wingsin – pudotuspelitaival sai makean startin, kun playoff-tulokas Columbus kaatui Hockey Townissa maalein 4–1.

Ottelun alussa Columbus tuli täydellä voimalla päälle, mutta Detroitin suurimaksi sudenkuopaksi arveltu veteraanivahti Chris Osgood näytti jälleen kykynsä epäilijöilleen – ja Blue Jacketsin hyökkäysarsenaalille. Etenkin ottelun ensi minuuteilla Columbus-hyökkääjä Jason Chimera sai sihtailla vapaasti puolityhjään maaliin, mutta Osgood syöksyi kissamaisesti räpylän kanssa kopaten alakulmaan suuntautuneen vedon hanskaansa.

Avauserässä ei nähty maaleja, vaikkakin useita maalipaikkoja. Maalivahtien työllistämisestä kertovat kovat torjuntalukemat: Steve Masonille kertyi 14 torjuntaa ja Osgoodille 13 torjuntaa avauserään.

Toisessa erässä tahti muuttui. Kun kakkoserää oli pelattu reilut kymmenen minuuttia Jiri Hudler rikkoi kuparisen Filppulan syötöstä. Vain alle minuutti edellisestä ja Columbuksen R.J. Umberger iski pelin tasoihin. Umbergerin maaliin loppui Columbuksen juhlat, sillä loppupeli oli Detroitin totaalista hallintaa.

Jonathan Ericsson iski pelin toisen erän lopulla 2–1:een Filppulan antaessa illan toisen passinsa, ja ruotsalaispakki Niklas Kronwall vei alle minuutti edellisestä Detroitin ylivoimalla jo 3–1-karkumatkalle.

Kolmannen erän alkajaisiksi ajassa 42.54 Johan Franzen iski jo ratkaisevan tuntuvasti 4–1 kotijoukkueelle. Tuosta sillasta ei Columbus enää noussutkaan, sillä Detroit jäädytti pelin ja vierailijat pääsivät laukomaan Osgoodia kohti vain kaksi kertaa viimeisessä erässä.