Olympialaiset: USA ja Sveitsi avasivat olympiakiekon

MAAJOUKKUE / Uutinen
Miesten olympiakiekon avausottelussa kohtasivat USA ja Sveitsi. Siistin ottelun voittajaksi selviytyi ennakkosuosikki USA hienojen yksilösuoritusten ansiosta.

Otteluun altavastaajana lähtenyt Sveitsi aloitti ottelun ennakkoluulottomasti ja sai vieritettyä ensimmäisen tilanteensa USA:n maalille heti ensimmäisellä minuutilla. Ottelun painopiste kääntyi kuitenkin pian kaukalon toiseen päähän, ja Patrick Kanen johdolla jenkit saivat aikaan komeaa pyöritystä Jonas Hillerin vartioimalle sveitsiläismaalille. Tämän jälkeen otteet tasoittuivat ja tiiviisti puolustaneet joukkueet kamppailivat kiekosta eniten keskialueella ja laidoissa.

Sveitsi sai ottelun ensimmäisen jäähyn erän puolivälissä, mutta USA ei saanut kaksiminuuttisen kuluessa aikaiseksi edes kunnon laukauksia Alppimaan tiivistä neliötä vastaan.

Avausmaalia saatiin odottaa erän viimeiselle minuutille asti. Kiekko pomppasi päädystä Sveitsin maalin eteen, ja puolustajan epäonnistuttua purussaan Bobby Ryan pääsi napauttamaan ruuhkan takaa kiekon ohi Hillerin.

Yhdysvallat lisäsi potkua

Toisessa erässä USA onnistui lisäämään liikettään. Kiekko liikkui entistä vikkelämmin myös poikittaissuunnassa, ja se tuotti tulosta. Yhdysvaltojen toista maalia edelsi Sveitsin loistopaikka, jonka Ryan Miller kuitenkin torjui. Seuranneesta tilanteesta David Backes kirmasi vauhtiin, ja luisteli koko kentän läpi. Yannick Weber todisti aitiopaikalta, kun Backes harhautti myös Hillerin ja pisti kiekon maaliin.

Kolme minuuttia myöhemmin tuli jatkoa. Kolmas maali syntyi ylivoimalla, kun Ryan Malone toimitti kiekon verkon perukoille Ryan Suterin syötöstä ajassa 28.25. Ottelussa alkoi olla ratkaisun makua, sillä sveitsiläisten maalipaikkojen luonti oli tuskaisen näköistä pelaajien puskiessa jatkuvasti Yhdysvaltain puolustusmuuriin.

Sveitsi piristyi

Sveitsi ei kuitenkaan luovuttanut vaikeasta tilanteesta huolimatta. Ensimmäisen erän tapaan se alkoi saada painetta ajoittain hitaaseen liikeeseen jumittuneiden yhdysvaltalaispakkien päälle. Miller joutui torjuntatoimiin, ja Sveitsi pääsi myös kokeilemaan ylivoimaa. Kuparinen ei kuitenkaan rikkoutunut.

Sveitsin toinen ylivoima tuotti kuitenkin kavennuksen. Roman Wick toi kiekon alueelle, ja vippasi sen rystyllä maalille tavoitellen Hnat Domenichellia. Millerin torjuntayritys mailalla kuitenkin epäonnistui. Epäonninen maalivahti osui kuitenkin kiekkoon niin, että pelivälinen pomppi miehen itsensä patjojen väliin, ja lopulta maaliin. Maalintekijäksi merkittiin Wick, syöttäjiksi Domenichelli ja Mark Streit. NY Islandersissa leipänsä tienaava luottopakki Streit toimii kisoissa Sveitsin kapteenina.

Enempää maaleja ei kuitenkaan enää nähty. Passiivisesti kolmannen erän alun pelannut Yhdysvallat onnistui tämän jälkeen tiivistämään rivejään sen verran, että lähemmäksi Sveitsi ei enää päässyt.

Sisukas Sveitsi taisteli läpi ottelun joukkueena, mutta sen hyökkäykset olivat kokonaisuutena mielikuvituksettomia. Yksilöistä voidaan mainita kapteeni Streit. Streit oli odotetusti useimpien Sveitsin harvojen paikkojen järjestelijänä. USA:n ykköskentän tulos jäi vaisuksi, esiin pelaajista nousi lähinnä kakkossentteri Joe Pavelski, joka uurasti esimerkillisesti kentän molemmissa päissä. Vaisusti esiintyneen puolustuksen riveistä erityisen vakuuttavia suorituksia ei nähty.

USA:n joukkueen kisat jatkuvat torstaina, kun se kohtaa Norjan. Sveitsi puolestaan lähtee hakemaan turnauksen avauspisteitä perjantaina isäntämaa Kanadaa vastaan.

Kierroksen tulokset:

USA-Sveitsi 3-1 (1-0,2-0,0-1)

Kanada-Norja 8-0 (0-0, 3-0, 5-0)

Venäjä-Latvia 8-2 (3-0, 1-0, 4-2)

» Lähetä palautetta toimitukselle