Pittsburgh Penguins valloitti Stanley Cupin

Pudotuspelien teemaan sopien finaalisarjan seitsemännen ottelun ratkaisijaksi nousi supertähtien takaa Maxime Talbot, jonka kaksi maalia sinetöivät ratkaisukamppailun Penguinsin eduksi. Jevgeni Malkin palkittiin pudotuspelien parhaana pelaajana.

Viime kevään pettymyksen jälkeen Penguinsin nuoret tähdet saivat revanssinsa puolustavasta mestarista. Conn Smythen pokannut Jevgeni Malkin ja nuorimpana kapteenina koskaan Stanley Cupia juhlinut Sidney Crosby olivat mestarijoukkueen ehdottomia avainpelaajia.

Pelin suuresta panoksesta huolimatta turhantarkalta neppailulta vältyttiin ja ottelu oli alusta asti vauhdikas sekä tapahtumarikas. Kovia taklauksia jaellut Red Wings hallitsi ensimmäistä erää ja sai myös parhaimmat tekopaikat.

Marc-Andre Fleury Penguinsin maalilla piti kuitenkin maalinsa koskemattomana torjuen muun muassa Valtteri
Filppulan
hyvän maalipaikan.

Vaikka Red Wings hallitsikin tapahtumia, niin Penguins ei ensimmäisessä erässä ollut missään vaiheessa hätää kärsimässä. Brad Stuartin tyhmän huitomisjäähyn seurauksena Penguins pääsi kokeilemaan ylivoimaakin, mutta tuloksetta.

Talbotin nousu parrasvaloihin

Toista erää ehdittiin pelata vain reilu minuutti, kunnes Penguins onnistui siirtymään ottelussa johtoon. Red Wingsin puolustusalueen kulmassa Stuart hölmöili kiekon Malkinin luistimen kautta maalin edustalla olleelle Maxime Talbotille, joka laittoi pelivälineen varmasti sisään ohi voimattoman Detroit-vahti Chris Osgoodin.

Penguins koki ison menetyksen muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Crosby loukkasi Johan Franzenin taklauksessa jalkaansa ja linkutti pukukoppiin palaten kuitenkin kolmannessa erässä takaisin peliin. Red Wingsille tarjottiin mahdollisuutta tasoitukseen Hal Gillin jäähyn myötä, mutta ylivoima ei tuottanut tulosta.

Erän puolivälissä Talbot nousi esiin taas, kun Chris Kunitz neppasi kiekon Red Wingsin hyökkäyssiniviivalla ohi hölmistyneen Stuartin vapauttaen illan sankarin jälleen maalintekoon. Läpi kentän polkenut Talbot sijoitti kumilimpun tyylikkäästi maalin kattoon vieden joukkueensa jo kahden maalin johtoon.

Kotijoukkue Red Wings sai erän loppuun vielä kovan paineen Penguins-vahti Fleuryn vartioimalle maalille, mutta Pavel Datsjukin rystyneppausta lähemmäksi maalia eivät punapaidat päässeet.

Detroitin kiri ei riittänyt

Kolmannessa erässä Red Wings jatkoi kovaa painostustaan ja sai erän alun ylivoimapelissäkin ison määrän maalipaikkoja, mutta Penguinsin maalilla Fleury oli jälleen itse varmuus. Erän puolivälissä Crosbykin kävi yrittämässä pelaamista, mutta palasi nopeasti takaisin vaihtoaitioon.

Kun kolmatta erää oli pelattu vajaat 14 minuuttia palkittiin Detroitin työnteko komealla maalilla. Jonathan Ericssonin kova laukaus suoraan syötöstä siniviivalta ohitti vihdoin ja viimein hyvän pelin pelanneen Fleuryn. Maalia edelsi Detroitin kolmoskentällisen hyvä yhteispeli, jolla Penguinsin puolustus hajotettiin ratkaisevalla tavalla.

Kaksi minuuttia ennen ottelun loppua Niklas Kronwall oli lähellä nousta joukkueensa sankariksi, mutta kova laukaus ei osunut ylärimaa lähemmäksi maalia. Viimeisellä minuutilla Red Wings yritti tasoittaa peliä ilman maalivahtia ja oli lähellä onnistua; viimeisellä hetkellä ennen päätössummeria Nicklas Lidströmille tarjoutui paikka laukoa kiekko lähes tyhjään maaliin, mutta loistavan ottelun pelannut Fleury heittäytyi näyttävästi pelivälineen eteen varmistaen Stanley Cupin joukkueelleen.

Suomalaiset:

Detroitin Valtteri Filppula kellotti ratkaisufinaalissa peliajakseen 17:55. Suomalaishyökkääjä jäi tällä kertaa kokonaan ilman tilastomerkintöjä. Red Wingsin toinen suomalainen, Ville Leino ei taaskaan ollut mukana pelaavassa kokoonpanossa.