Pittsburgh piti pisteet kotonaan, Selänne saavutti Kurrin

Phoenix Coyotesin pistemetsästysreissu Pittsburghiin tuotti vesiperän, kun kotijoukkue Pittsburgh Penguins vei voiton lukemin 2-1.

Ensimmäistä kertaa sitten joulukuun 2010 Pittsburghiin saapuneella Phoenix Coyotesilla oli pisteet mielessään ja se aloitti ottelun vauhdikkaasti. Se painosti, hyökkäsi ja puolusti voimalla. Maalivahdit Marc-Andre Fleury ja Mike Smith saivat olla tarkkana. Coyotesin hallitsevasta alusta huolimatta Penguins pääsi ensimmäisenä tulostaululle ajassa 11:44. 1-0-johto-osumassa asialla oli Zbynek Michalek, joka rokotti entistä seuraansa rannelaukauksella. Maali oli Michalekille vasta kauden toinen.

Peli oli varsin fyysistä alusta. Maalinedustan makuupaikkoihin tutustui myös Phoenixin Paul Bissonnette Pittsburghin Ben Lovejoyn suosiollisella avustuksella. Phoenixin voimahyökkääjä Shane Doan puolestaan laittoi pistepörssin johtajan Jevgeni Malkinin jään pintaan. Malkin kiitti Doania huomiosta muutamalla hanskanhieraisulla kasvoihin. Tunnelmaa kotiyleisön keskuudessa kohotti erityisesti Martin Hanzalin törmääminen Brooks Orpik -nimiseen seinään. Hanzalin katse oli väärään aikaan alhaalla, mutta vauhti ei ollut niin kova, että seuraukset olisivat olleet yllätystä pahempia.

Isoin kärhämä saatiin aikaan toisessa erässä Matt Cooken ajauduttua Phoenixin maaliin. Coyotesin maalivahti Smith ei pitänyt tästä ja piteli sen seurauksena Cooken päätä hanskansa hellässä syleilyssä. Hätiin tuli tietysti joukkuetovereita kummaltakin puolelta ja tilannetta selvitettiin kauan ja hartaasti kunnes lopulta rangaistusaitiossa istui useampikin ukko.

Fleuryn torjunnat auttoivat pingviinit voittoon.
James Guillory

2-0-johtoon Penguins karkasi jo ensimmäisessä erässä, kun Phoenixin keskushyökkääjä Antoine Vermette ja puolustaja Oliver Ekman-Larsson kumpikin päättivät pysäyttää Malkinin. Malkin ehti kuitenkin saada kiekon Chris Kunitzille, jolla oli yllin kyllin vapaata väylää edetä. Kunitzin nopea rannelaukaus ohitti Mike Smithin patjan yli mailakäden puolelta.

Steve Sullivanin toisen erän seitsemännellä minuutilla saama kaksiminuuttinen kiinnipitämisestä oli ensimmäinen rangaistus, josta aiheutui ylivoimapeli. Ensimmäisessä erässä jäähypenkkiä olivat kuluttaneet Kunitz ja Hanzal yhtäaikaisilla kakkosilla. Pittsburghin alivoima oli kuitenkin tänään Phoenixin ylivoimaa parempaa.

Kolmannessa erässä Sullivanilla oli hyvä tilaisuus heti erän ensimmäisellä minuutilla viedä kotijoukkue jo kolmen maalin johtoon, kun hän pääsi testaamaan Mike Smithiä lähietäisyydeltä. Sullivanin laukaus suuntautui kuitenkin ohi maalin. Vajaata minuttia myöhemmin punalamppu syttyi toisessa päässä. Kokenut ja juuri nyt kuuma hyökkääjä Ray Whitney toteutti oppia "läheltä ylös" pamauttamalla maalinedustalta kiekon ihan maalin kattoon ja kaventamalla tilanteeksi 2-1 Pittsburghille. Tämän lähemmäksi Phoenix ei kuitenkaan päässyt, vaikka laukauksia siltä satelikin. Fleurylle kertyi ottelussa kaikkiaan 36 torjuntaa. Voitto oli Penguinsin kuudes perättäinen, kun taas Phoenix hävisi kolmannen kerran peräkkäin.

Selänne saavutti Kurrin pisteet

Anaheim ei yön ottelussa ainoastaan kukistanut vastustajaansa Edmontonia 4-2 vaan samalla Teemu Selänne saavutti poikavuosien idolinsa ja kaikkien aikojen suomalaisen NHL-pelaajan Jari Kurrin NHL:n tehopisteissä. Niitä on nyt molemmilla kasassa 1398. Selänne saalisti syöttöpisteen Bobby Ryanin tekemään Anaheimin 3-1-johtomaaliin.

– Poikavuosina Jari oli idolini, Selänne sanoi NHL.comille.

– Hänen kuvansa oli seinälläni. Opin häneltä paljon jäällä ja jään ulkopuolella. Myöhemmin meistä tuli todella hyviä ystäviä. Tämä on hyvin spesiaalia. En olisi koskaan kuvitellut, että minulla olisi joskus yhtä paljon pisteitä kuin Jari Kurrilla. Se on suuri kunnia.