SaiPan kanadalaispuolustajalle Suomen kansalaisuus

LIIGA / Uutinen
SaiPan kanadalaispuolustaja Dan Iliakis on saamassa sukulaissuhteen myötä Suomen kansalaisuuden. Asian pitäisi ratketa näinä päivinä. Samalla SaiPalle aukeaa yksi uusi ulkomaalaispaikka.

Lappeenrantalaisseuran johto ei ole virallisesti asiasta tiedottanut, mutta kysyttäessä seuran toimitusjohtaja Sami Koikkalainen myöntää asian oikean laidan.

– Päätös kansalaisuudesta on olemassa ja nyt on passihakemus laitettu. Mitään varmaa ei uskalla sanoa, ennen kuin passi on kädessä, Koikkalainen toteaa.

Käytännössä kansalaisuuspäätös tarkoittaa kuitenkin sitä, että hakemus on hyväksytty. Sen jälkeen passihakemus on enää muodollisuus.

Toronton lähellä Scarboroughissa syntyneen Iliakisin äiti on suomalainen. Ritva Iliakis on lähtöjään Jyväskylästä. Keväällä 25 vuotta täyttänyt Iliakis on viimeiset neljä kautta pelannut Yhdysvaltain yliopistosarjaa Wayne Staten yliopiston riveissä.

SaiPa teki Iliakisin kanssa kesäkuussa try-out-sopimuksen, jonka jatkosta ei lopullisesti ole päätetty. Kansalaishakemus viittaa kuitenkin siihen, että mies olisi pelipaikan saamassa. Päätökset Iliakisin jatkossa tehdään kuitenkin vasta Ruotsin harjoitusturnauksen jälkeen.

Samalla lappeenrantalaisille avautuu yksi uusi ulkomaalaispaikka, sillä Suomen kansalaisuuden saamisen jälkeen Iliakisia ei enää lasketa ulkomaalaiskiintiöön. Näin on aiemmin toimittu muun muassa Kärppien Josef Boumediennen yhteydessä. Boumedienne sai niin ikään suomalaisen äitinsä kautta kansalaisuuden.

Käytännössä tilanne tarkoittaa siis sitä, että SaiPa saa halutessaan hankkia jo liiga-avaukseen lisävahvistuksia ulkomailta.

– Näinhän se menee. Liigan näkökulmasta tämä on seurojen välinen asia. Ulkomaalaiskiintiöhän on seurojen välinen yhteinen sopimus, ei liigan asia, vahvistaa SM-liigan toimitusjohtaja J-P Vuorinen.

– SaiPan pitää ottaa asia esille liigahallituksessa.

Mikään akuutti kiire SaiPalla tuskin on, sillä Jatkoajan saamien tietojen mukaan joukkue ei aktiivisesti etsi lisävahvistuksia.

Seuralla on jo riveissään Iliakisin lisäksi kolme muuta ulkomaalaista, liettualaispuolustaja Arturas Katulis, ruotsalaishyökkääjä Henrik Höglund sekä kanadalaishyökkääjä Alex Nikiforuk.

» Lähetä palautetta toimitukselle