Stanley Cup -finaali 4: Pittsburghin alivoimamaali käänsi kulun

Taistelu Stanley Cup -pokaalista etenee tasatahdissa. Neljännen finaalin toisessa erässä Detroitilla oli mahdollisuus päästä karkuteille, mutta Jordan Staalin tekemä alivoimamaali käänsi ottelun suunnan täysin. Pittsburghin kotivoiton loppulukemat olivat 4–2.

Detroit meni toisen erän alussa 2–1-johtoon ja otti pelin hallinnan tukevasti itselleen. Kun Pittsburgh sai vielä kaksi jäähyä peräjälkeen, vierailla oli mahdollisuus jopa ratkaista taisto.

Toisin kävi. Jordan Staal sai kiekon puolustussiniviivalla ja polkaisi karkumatkalle, eivätkä Red Wingsin puolustajat pystyneet pysäyttämään väkivahvaa hyökkääjä. Staalin 2–2-maali vapautti Penguinsin kipsistä.

Kaksi minuuttia tasoitusosuman jälkeen sarjan Penguinsin supertähdet Jevgeni Malkin ja Sidney Crosby iskivät salaman lailla. Kaksikko karkasi nopeaan vastahyökkäykseen, Malkin tarjoili ja Crosby viimeisteli. Maali oli Penguins-kapteenille finaalisarjan ensimmäinen.

Malkin ja Crosby keräsivät kumpikin tehot 1+1. Crosby oli oman osumansa jälkeen pian pohjustamassa joukkueensa neljättä maalia, jonka Tyler Kennedy teki näyttävän syöttökuvion päätteeksi. Maalin jälkeen Detroit ei enää päässyt voittotaisteluun.

Lentävä lähtö

Pittsburgh sai otteluun lentävän lähdön. Runsaan minuutin pelin jälkeen Niklas Kronwall joutui jäähylle, ja ylivoimalla avausmaalin viimeisteli finaalien tehomies Jevgeni Malkin. Hän napautti päätylaudasta kimmonneen paluukiekon maalin nurkalta ohi Chris Osgoodin.

Avauserän lopulla Penguinsille sattui onnettomien tapahtumien sarja. Hyvään saumaan tullut ylivoima kuivui kasaan Bill Guerinin saatua jäähyn korkeasta mailasta. Tasavajaalla pelattaessa Robert Scuderi epäonnistui helpossa purussa, Detroitin Darren Helm sai kiekon lapaansa ja laukoi kiekon maaliin hyvän maskin turvin.

Toisen erän alkajaisiksi Brad Stuart pamautti Detroitille johtomaalin. Hän sai laukoa yllättävän vapaasti, ja Penguinsin puolustajat tekivät itse maskin maalivahtinsa Marc-Andre Fleuryn eteen. Kiekko upposi yläkulmaan.

Penguins oli takaiskun jälkeen tovin aivan alamaissa, mutta Staalin yllättävä alivoimamaali toi pelastuksen. Kaksi lisäosumaa toisen erän aikana ja vahva johtoaseman puolustaminen toivat Pittsburghille voiton.

Suomalaiset:

Detroitin Valtteri Filppula pelasi kakkosketjun sentterinä ja Ville Leino nelosketjun laitahyökkääjänä ilman pöytäkirjamerkintöjä. Filppulan peliaika oli 16.02 ja Leinon 10.31. Viidennessä finaalissa Leino ei välttämättä ole enää mukana ja Filppulan rooli pienenee, kun Pavel Datsjuk oletettavasti palaa loukkaantumisensa jäljiltä pelaavaan kokoonpanoon.