Suomelle tyly tappio Venäjää vastaan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Hienon Tshekki-voiton jälkeen Suomen taival Euro Hockey Tourilla jatkui tylyllä tavalla Venäjää vastaan. Itänaapurin taiturit kouluttivat Leijonia maalein 5-0. Kentän sankari oli 41 kertaa torjunut Semjon Varlamov.

Suomi pelasi kenttätapahtumiltaan varsin tasaväkisen ottelun Venäjää vastaan, mutta venäläisten huima taitomäärä ja viimeistelytehokkuus aiheuttivat Leijonille murskatappion. Suomi puski epätoivoisesti päin venäläisvahti Semjon Varlamovia, joka sai tililleen 41 torjuntaa ja nollapelin. Kyseessä oli Varlamovin maajoukkuedebyytti, sillä aiemmin hän oli ollut maaotteluissa ainoastaan luukkuvahtina.

Leijonavahti Antti Niemellä sen sijaan oli karmiva iltapuhde. Venäjä hyödynsi Suomen puolustuksen lipsahdukset hurjalla tehokkuudella, eikä Niemellä itselläänkään ollut aivan paras päivänsä. Etenkin avausmaali syntyi harmittavan helposti. Nikolai Kulemin laukoi siniviivan jälkeen, ja kiekko livahti Niemen kainalosta maaliin ajassa 23.41.

Maalia ennen peli oli ollut lievää Suomen hallintaa ja sellaisena se jatkui myös osuman jälkeen, mutta seuraavan maalinkin teki Venäjä. Maksim Sushinski viimeisteli osuman ylivoimalla toisen erän puolivälin jälkeen.

Suomea ei auttanut edes Venäjän runsas jäähyily. Venäjä sai ottelussa peräti 13 kaksiminuuttista ja yhden kymmenminuuttisen. Tshekki-ottelun ylivoimatehokkuus oli kuitenkin vain haikea muisto, kun laukaukset paukkuivat päin Varlamovia tai ohi maalista.

Venäjä sen sijaan näytti omalla ylivoimallaan vanhaa kunnon punakoneen osaamista. 3-0-osuma syntyi pitkän yhden kosketuksen syöttöketjun päätteeksi, viimeistelijänä Oleg Saprykin. Hetkeä myöhemmin Suomen Janne Pesonen sai hyvän hyökkäyksen päätteeksi syötön avoimelle takatolpalle, mutta kärppähyökkääjä laukoi tyhjästä maalista ohi.

Leijonien valmennusjohto aloitti riskipelin jo kolmannen erän puolivälissä. Venäjän ollessa alivoimalla Antti Niemi vedettiin maalista pois ennen kuin 11 minuuttia oli pelikellossa täynnä. Pakkopeli pyöri pitkään ja lupaavasti, mutta harvat laukaukset Varlamov hoiti varmoin ottein.

Venäjän saatua toisen jäähyn Suomen päävalmentaja Doug Shedden otti aikalisän. Suomi pääsi pelaamaan kuudella kolmea vastaan, mutta ilman maalivahtia pelaaminen kostautui heti kun kiekonmenetys tapahtui. Ilja Nikulin laukoi kiekon omasta päästä tyhjään häkkiin ajassa 54.42. Suomen tuska lisääntyi pari minuuttia myöhemmin, kun Maksim Sushinski teki alivoimalla Venäjän viidennen maalin.

Suomi kohtaa turnauksen päätöspäivänä kotijoukkue Ruotsin. Shedden muutti ketjuja hieman jo Venäjä-pelin aikana, joten mahdollisesti Leijonat lähtevät haastamaan Tre Kronoria uusilla koostumuksilla.