Tuukka Rask jatkaa nousuaan

Suomalaisvahti Tuukka Rask on saamassa yhä vahvempaa jalansijaa Boston Bruinsissa. Perjantain kierroksella hän oli aloittavana maalivahtina jo kolmannessa perättäisessä ottelussa, ja tuloksena oli jälleen voitto. Hän sai ylistystä myös päävalmentaja Claude Julienilta.

Viime kaudella NHL:n parhaan maalivahdin palkinto eli Vezina Trophy meni Bostonin Tim Thomasille, joten oli selvää, että 22-vuotias Tuukka Rask aloittaa tämän kauden Bruinsin kakkosvahtina.

Raskin osakkeet ovat kuitenkin selvässä nousussa. Siinä missä hän oli ennen tätä kautta pelannut vain kahdeksan NHL-ottelua, nyt hänelle jo kertynyt jo kauden parin ensimmäisen kuukauden aikana seitsemän ottelua. Niistä Boston on kerännyt yhdeksän pistettä ja Rask yhden nollapelinkin.

Perjantaina Rask oli aloituskokoonpanossa kolmatta kertaa peräkkäin. Hän teki 25 torjuntaa, kun Bruins haki 2–1-jatkoaikavoiton Buffalosta.

– Hän parantaa peli peliltä. Meidän tilanteemme on erittäin hyvä, kun on hänen kaltaisensa nuori maalivahti kasvamassa isoksi tekijäksi, Bruins-luotsi Claude Julien kehui uutistoimisto AP:n mukaan.

Etenkin päätöserässä Rask oli vireessä. Buffalo voitti erän laukaukset 15–6, mutta vieraat pitivät pintansa ja venyttivät pelin jatkoajalle. Ratkaisu syntyi, kun Patrice Bergeron ohjasi Zdeno Charan siniviivalaukauksen maaliin.

Heatleylle hattutemppu

Läntisen konferenssin kärkijoukkue San Jose Sharks tarjosi kotiyleisölleen pienen maali-ilottelun ottelussa Philadelphiaa vastaan. Joukkueet tekivät maaleja lähes vuorotahtiin kolmannen erän puoliväliin asti, kunnes Dany Heatley löi viimeiset naulat Flyersin arkkuun ja siivitti Sharskin 6–3-voittoon.

Heatley paranteli asemiaan maalipörssin kärjessä latomalla hattutempun. Yksi maaleista syntyi ylivoimalla, yksi alivoimalla ja yksi tasakentällisin – ja kaikki Joe Thorntonin syötöistä. Tehot 0+4 kerännyt Thornton puhkaisi samalla 600 maalisyötön rajapyykin NHL-urallaan.

– Leuka putoaa aina alaspäin, kun näkee Joen tekevän tuollaisia temppuja. Hän on erityinen pelaaja, erityinen syöttelijä, luonnehti yhden maalin tehnyt Manny Malhorta AP:n mukaan.

Kierroksen ainoa suomalaismaalintekijä oli Minnesotan kapteeni Mikko Koivu. Hän nosti joukkueensa ahdingosta NY Islandersia vastaan 2–2-tasalukemiin ylivoimaosumalla kolmannessa erässä, ja vain runsas minuutti ennen päätössummeria Owen Nolan teki voittomaalin Minnesotalle.

Konkari Nolan, 37, sai kiekon maalin eteen Islandersin epäonnistuneen purkukiekon jälkeen ja nakkasi pelivälineen ohi Martin Bironin. Voitosta huolimatta Minnesota jatkaa Läntisen konferenssin häntäpäässä.