Lauantaina käytiin läpi kolme ensimmäistä kierrosta. Ensimmäisen kierroksen viiden pelaajan lisäksi suomalaisia varattiin kaksi kappaletta kolmannella kierroksella: HIFK:n Arttu Luttinen sekä Jokereiden Valtteri Filppula. Tilaisuus jatkuu sunnuntaina kuuden seuraavan kierroksen osalta, jolloin Jatkoaika jälleen seuraa draftia suomalaisten ja muiden mielenkiintoisten nimien osalta.
Draftin yhteydessä tapahtuvaa, usein erittäinkin aktiivista kaupankäyntiä seurataan toisessa Jatkoajan uutisessa.
Suora radiolähetys internetissä The Team 990 Montreal -radioaseman kautta tässä linkissä.
Ensimmäinen kierros
1. Columbus
Rick Nash, LW (CAN)
190 cm, 84 kg, s. 16.6.1984
London (OHL) 54 GP, 32 G, 40 A, 72 PTS, 88 PIM
Isokokoinen ja suhteellisen kovaa pelaava laituri/sentteri. Nashia on pidetty pohjois-amerikkalaisista junnuista Bouwmeesterin jälkeen toiseksi lupaavimpana ja hyökkääjistä lupaavimpana . Rickin osalta nuorten MM-kisat menivät pisteellisesti melko heikosti, mutta muuten hän on onnistunut hyvin nuorten kansainvälisissä otteluissa.
Esimerkki tästä nähtiin viime syksynä kuuden maan turnauksen finaalissa, kun Nash teki kaksi maalia ja antoi kolme syöttöä Kanadan voittaessa Tsekin maalein 9-4. Nash sai kauden aikana paljon kehuja ympäri Kanadaa, ja yksi hänen suurimpia ylistäjiään oli Kanadan nuorten valmentaja ja Oshawa Generalsin GM George Burnett. "Joka kerta kun Nash tekee jotain, hän tekee suuren vaikutuksen, eikä pelkästään pisteellisesti. Hän on johtajaluonne ja pelaa tärkeimmät tilanteet."
OHL:n valmentajien äänestyksessä Nash oli kakkosena "most dangerous in the goal area"-kategoriassa. Kaikki perusominaisuudet kunnossa: luistelu, kiekonkäsittely, laukaus, pelinteko, kestävyys. Fyysisesti vielä raakile, jonka tarvitsee ennen NHL:ään siirtymistään saada ainakin 10 kiloa lisää massaa.
2. Atlanta
Kari Lehtonen, G
16.11.1983 Helsinki 186 cm / 77 kg / L
Jokaiselle lukijallemme tuttu tapaus on draftin paras maalivahti. Scoutit ovat hehkuttaneet häntä koko kansainvälisen uran ajan. Modernin tyylin maalivahti: kookas ja peittävä, pelaa enemmän polville menevää perhostyyliä. Vaikka menee helposti alas, peittää silti kokonsa avulla hyvin yläpesät. Nopeat jalat, hallitut reboundit, hyvä vaikkei loistokas hanska. Listaa voisi jatkaa ja jatkaa.
Mikä tärkeintä, on todistanut olevansa voittajatyyppi, joka kasvaa paineiden alla. Todellinen franchise-maalivahti, jos kehitys jatkuu odotettuna. Pohjoisamerikkalaisesta näkökulmasta eniten parannettavaa on mailapelissä ja puolustuksen ohjauksessa. Lehtosta verrataan koko ajan uusien maalivahtien huippunimeen Roberto Luongoon, myös Nikolai Khabibulin mainitaan usein vertailukohtana.
Vielä viime syksynä Suomen kiekkofanit ja kiekkojohtajat pitivät yleisesti Lehtosta raakileena suuriin Jokeri-saappaisiin, mutta kuka enää epäilee hänen kypsyyttään, saati lahjakkuuttaan jäätävien SM-finaalipelien tai kevään maaotteluiden jälkeen. Harvassa ovat. Draftin jälkeen jännitys Lehtosen suhteen jatkuu, sillä täysin mahdollista on, että hän allekirjoittaa NHL-sopimuksen jo tänä kesänä.
3. Florida
Jay Bouwmeester, D (CAN)
190 cm, 92 kg, s. 27.9.1983
Medicine Hat (WHL) 61 GP, 12 G, 49 A, 61 PTS, 42 PIM
Hyvin luisteleva puolustaja rankattiin ykköseksi niin The Hockey Newssin kuin myös Central Scouting Servicen lopullisissa Draft listoissa. Hän on ollut koko kauden ykkönen myös Red Line Reportin ja Hockey's Futuren rankkauksissa. Edmontonista kotoisin oleva Bouwmeester on ollut scouttien eniten tarkkailema pelaaja ja draftin ykkössuosikki aina siitä saakka kun hän täytti 15 vuotta ja siirtyi pelaamaan Western Leagueen.
Bouwmeesterin parhaita ominaisuuksia ovat loistava kiihtyvyys ja kyky kontrolloida peliä luistelulla ja pelisilmällä - hän on siellä, missä kiekko. Hän on hyvä kiekonkäsittelijä ja omaa hyvän itseluottamuksen, pitää kiekkoa. Jay on taitava syöttäjä ja laukoo kovaa, etenkin hänen suoraan syötöstä lähtevää laukaustaan on kehuttu paljon. Iso koko on lisäksi aina plussaa. Hän ei pelaa kovinkaan agressiivista peliä, mutta vie taklaukset loppuun.
Bouwmeester sijoittui Top Prospect ottelun (tänä vuonna Team Hrudey vastaan Team Tiger - nimet tulevat Kelly Hrudeyn ja Dave "Tiger" Williamsin mukaan) yhteydessä järjestetyn taitokisan nopeusluisteluosuuden kolmanneksi ja kiekonkäsittelyosuuden toiseksi.
4. Philadelphia
Joni Pitkänen, D
190 cm, 89 kg, s. 19.9.1983
Kärpät 49 GP, 4 G, 15 A, 19 PTS, 65 PIM
Kärppäpakki on luonnonlapsi, jota on tituleerattu parhaaksi pakkilupaukseksi koskaan Suomesta. Liki täydellinen paketti: iso, ilkeä, liikkuva, kiekollisesti taitava, luova, uskaltava ja mikä tärkeintä, nauttii pelaamisesta ja peliajasta. On hehkutettu tulevana tähtenä koko uransa ajan ja tässä piilee riski. On opittava vielä ammattimaisempi asenne harjoitteluun ja vastoinkäymisiin, joita väistämättä uran aikana vielä tulee vastaan. Ottaa usein liikaa riskejä kiekollisena.
On vielä todistettava kansainvälisesti ja liigassa, että kykenee kantamaan joukkueensa voittoon. Pitkänen pelasi erittäin hyvän liigakauden Kärppien luottomiehenä, mutta taisi kuitenkin väsyä hieman kevättä kohti. Joka tapauksessa suomalaisittain harvinainen lahjakkuus, josta on iloa varaavalle seuralleen vielä pitkään.
5. Pittsburgh
Ryan Whitney, D (USA)
190 cm, 91 kg, s. 19.2.1983
Boston U. (HE) 31 GP, 4 G, 15 A, 19 PTS, 44 PIM
Köyhän miehen Bouwmeester. CSS:n Pohjois-Amerikan mantereen listan kolmonen. Pelasi viime kaudella ensimäisen kautensa yliopistossa, Boston Universityssä Hockey East-sarjassa. Kaksikymmpisten MM-kisoissa jenkkipakeista pistepörssissä paras (1+2). Yliopistojoukkueensa plusmiinus-tilaston kakkonen (+16), mutta silti juuri Whitneyn puolustuspelaaminen on kyseenalaistettu, ennenkaikkea hänen kykynsä lukea peliä oikein omalla kenttäpuoliskolla.
Toisinaan huolimaton kiekon kanssa, joten keskittyminen peliin vaatii hienosäätöä. Vahvuudet ovat hyökkäyspelissä. Luistelee nopeasti sekä kiekon kanssa että ilman kiekkoa ja lyöntilaukaus on todella kova. Kentällä ollessaan haluaa johtaa peliä - ja kykenee siihen. Iso ja vahva pelaaja, joka pelaa luonnostaan varsin aggressiivista peliä.
6. Nashville
Scottie Upshall, RW (CAN)
180 cm 82 kg, 7.10.1983
Kamloops (WHL) 61 GP, 32 G, 51 A, 83 PTS, 139 PIM
Pohjois-Amerikan listan viitonen. Oli Kanadan kaksikymppisten maajoukkueessa kakkosketjun pelaaja. Upshalin pelissä ei ole heikkouksia, jollei sitten sellaiseksi lasketa luontaisesta aggressiivisuudesta johtuvaa jäähyherkkyyttä. Kooltaan korkeintaan keskimittainen, mutta pituuden puute korvautuu pelottomalla luonteella ja vantteralla varrella.
Luistelu hyvää, kansanvälistä tasoa ja osaa pistää kiekon maaliin kun paikka tulee. Ehkei tule olemaan mikään pistetykki, mutta edessä voi olla Brendan Morrow / Mike Keane-tyylinen ura joukkueelle tärkeänä tahtopelaajana. Asennepelaaja
7. Anaheim
Joffrey Lupul, C-RW (CZE)
185 cm, 88 kg, s. 23.9.1983
Medicine Hat (WHL) 72 GP, 56 G, 51 A, 107 PTS, 95 PIM
Lupul teki WHL:ssä 56 maalia voittaen maalikuninkuuden. Hänen parhaat ominaisuutensa ovat kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tarkka laukaus. Luistelu kyseenalaistettu, Joffrey oli Top Prospect-pelin ”kiihdytys”kisassa 60:n Dashin neljäs ja 150:n Dashin toinen.
Luontainen maalintekijä, joka osaa nostaa kiekon maalin kattoon silloin kuin paikka tulee eteen. Osaa pelata mitä tahansa paikkaa hyökkäyksessä, oli WHL:n paras alivoimamaalien tekijä kahdeksalla osumalla.
8. Minnesota
Pierre-Marc Bouchard, C (CAN)
175 cm, 65 kg, s. 27.4.1984
Chicoutimi (QMJHL) 69 GP, 46 G, 94 A, 140 PTS, 54 PIM
QMHJL:n pistepörssin voittaja, Kanadan junioriliigojen vuoden pelaaja. Pieni sentteri, joka takoo pisteitä mahtavalla tahdilla. Menestynyt myös kansainvälisissä peleissä. Älykäs ja taitava pelaaja kuten tuon kokoisen pelaajan täytyy olla säilykseen hengissä Kanadan juniorisarjoissa. Sen mikä puuttuu senteissä ja kiloissa korvaa yrityksellä ja asenteella. Bouchardin luistelua on pidetty keskikertaisena, mikä lisää riskiä pistehirmun valinnassa.
9. Florida
Petr Taticek, C (CZE)
188 cm, 85 kg, s. 22.9.1983
Sault Ste. Marie (OHL) 60 GP, 21 G, 42 A, 63 PTS, 32 PIM
Tsekkisyntyinen sentteri siirtyi pelaamaan Pohjois-Amerikkaan ja saavutti menestystä. Rankattu Pohjois-Amerikan listalla korkealle, peräti seitsemänneksi. Teki Top Prospect-pelin voittomaalin rangastuslaukauksella. Isä, Petr sr., pelasi aikanaan Saksassa ammattilaisena ja valmentaa nykyisin Kladnon joukkuetta.
Ulottuva ja älykäs pelintekijä, jonka pystyy heittämään aloitusympyrään tiukoissa paikoissa. Pelaa ylivoimissa viivalla. Taitopelaaja, jolla ei ollut minkäänlaisia ongelmia sopeutua kanadalaiseen, fyysiseen junnukiekkoiluun.
Valmentaja Craig Hartsburg lausunto Taticekin sopeutumisesta: "It took him 25 minutes in his first practice to fit in. Right away, we could all tell that he had the skills and the hockey sense to be a strong player."
Jonkinlaisena huolenaiheena on luistelu, jalkoihin pitäisi saada lisää potkua.
10. Calgary
Eric Nystrom, RW (USA)
185 cm, 88 kg, s. 14.2.1983
Michigan (CCHA) 32 GP, 15 G, 9 A, 24 PTS, 32 PIM
Entisen NY Islanders-legendan poika, Tasapainoinen luistelija, joka pelaa hyvää kahden suunnan peliä. Oli USA:n kaksikymppisten joukkueen mukana MM-kisoissa. Ei erityisiä vahvuuksia, mutta ei heikkouksiakaan. Potentiaalia Shjon Podein-tyyppiseksi hyökkääjäksi.
11. Buffalo
Keith Ballard, D (USA)
180 cm 86 kg, s. 26.11.1982
Minnesota (WCHA) 34 GP, 6 G, 12 A, 18 PTS, 28 PIM
Yliopistopuolustaja, joka pelasi jenkkien kaksikymppisten MM-joukkueessa (7 GP, 1+1). Taitava luistelija, jolla on kova lämmi ja nopea ranneveto. Luonteeltaan hyökkäävä puolustaja, jolta löytyy myös asennetta ja taklaustaitoa. Hyvä laukaustenblokkaaja
12. Washington
Steve Eminger, D (CAN)
185 cm, 88 kg, s. 31.10.1983
Kitchener (OHL) 64 GP, 19 G, 39 A, 58 PTS, 93 PIM
OHL:n pakkien pistepörssin viitonen, valmentajien äänestyksessä OHL:n läntisen konferenssin toiseksi paras luistelija. Top Prospect-pelin nopein kiekonkäsittelyradalla. Hyökkäävä puolustaja, ylivoiman viivamies, erinomainen liike. Lisää aggressivisuutta ja fyysistä kaivataan sekä puolustuspeliin terävyyttä.
13. Washington
Alexander Semin, LW (RUS)
183 cm, 77 kg, s. 3.3.1984
Chelyabinsk (Russia) 46 GP, 13 G, 8 A, 21 PTS, 52 PIM
Pitkäsen jälkeen kenttäpelaajien eurolistalla kakkonen. Poikien, alle kahdeksantoista vuotiaiden, MM-kisoissa pistepörssin kakkonen kahdeksalla maalilla ja seitsemällä syötöllä kahdeksassa pelissä, plusmiinus lukema +13. Pelaa vähintäänkin hyvin kentän molemmissa päissä, mutta parhaimmillaan kuitenkin vastustajan kenttäpuoliskolla.
Hyökkäyspään arsenaalista ei puutu mitään aseita: sulava luistelija, kiekonkäsittely vankkaa venäläistä tasoakin parempaa ja laukauskin lähtee napakasti niin ranteella kuin lyöntilaukauksenakin. Viihtyy myöskin trafiikkialueilla.
Todellisuudessa listattua kokoaan pienempi, mutta slaavilaiseen tyyliin vahvat jalat ja erinomainen tasapaino. Osaa taklata, mutta eivät kuulu kuulu pelaajan varsinaiseen repurtuaariin. Ylävartaloon kaivataan lisää voimaa.
14. Montreal
Christopher Higgins, C (USA)
180 cm, 86 kg, s. 2.6.1983
Yale (ECAC) 25 GP, 13 G, 16 A, 29 PTS, 32 PIM
USA:n kaksikymppisten MM-joukkueen paras pistemies (7 GP, 4+2). Voitti yliopistojoukkueensa sisäisen pistepörssin tulokasvuonnaan ja ECAC-yliopistoliigan ”Rookie of the Year” ja ainoa tulokaspelaaja, joka valittiin Uuden Englannin kiekkokirjoittajien valitsemaan liigan All-Star-joukkueeseen.
Kotoisin Long Islandilta. Nopea ja taitava luistelija, älypelaaja, pelintekijä. Parhaimmillaan paineen alla Miinuksena pienehkö koko, mutta ei pelkää taklata, eikä ottaa taklauksia vastaan.
15. Edmonton
Jesse Niinimäki, C
188 cm, 80 kg, 19.8.1983 Tampere
Suomalainen juniorijääkiekkoilu ei ole viime vuosina päässyt leveilemään millään massiivisella suvereenien sentterilupausten tulvalla, vaan koko maan keskushyökkääjätilannetta on enemmänkin kuvattu sanalla huolestuttava. Ilveksen Jesse Niinimäen nimi on kuitenkin syytä painaa jo hyvissä ajoin mieleen.
Luonnonlahjakkuus nousi oikeastaan vasta tänä vuonna nuorten maajoukkuekuvioihin ja teki hyvää jälkeä sekä A-junnuliigassa että muutamissa liigapeleissään. Ei ole enää "best kept secret", vaan maine loistavasta syöttelytaidosta on kiirinyt jo kaikkialle. Hyväraamisen Niinimäen olemuksen kiteyttää hyvin erään scoutin toteamus "he's like Mikko Koivu without the physical egde".
On siis käsistään taitava, mutta opittava käyttämään kokoaan röyhkeämmin hyväksi. Pelisilmä on huippuluokkaa, luistelu kohtuullisen hyvää, mutta lähtönopeutta on vielä kehitettävä. Todennäköisesti voiman saanti lisää tilannekovuutta. Niinimäen on opittava myös ampumaan itsekkäästi (saisiko Raipelta oppia?). Silti vielä kysymysmerkki, koska on kansainvälisesti varsin kokematon.
16. Ottawa
Jakub Klepis, C (CZE)
186 cm, 90 kg, 5.6.1984
Portland (WHL) 70 GP, 14 G, 50 A, 64 PTS, 111 PIM
”Tsekkiloikkari” eli tsekki, joka siirtyi kotimaastaan pelaamaan Kanadan junnusarjoista fyysisimpään WHL:ään. Voitti Top Prospects-pelin tarkkuuslaukauskilpailun. Tasapainoinen luistelija, epäitsekäs pelintekijä ja erittäin hyvä kiekonkäsittelijä. Periaatteessa taitopelaaja, osoittanut kentällä v-mäisiäkin otteita.
Kova lyöntilaukaus ja keskimääräistä parempi ranneveto. Portlandin valmentajan kuvauksen mukaan "very coachable and unselfish." Aloitusspesialisti, jota käytetty paljon erikoistilanteissa. Kaipaa vielä lisää v-mäisyyttä varsinkin hyökkäysalueella ja säästelee turhan paljon laukaustaan.
17. Washington
Boyd Gordon, RW (CAN)
180 cm, 86 kg, s. 19.10.1983
Red Deer (WHL) 66 GP, 22 G, 29 A, 51 PTS, 19 PIM
Jo ensimmäisen kierroksen puolivälissä varattu Gordon oli toistaiseksi draftin suurin paukku ensimmäisen kierroksen aikana. CHL:ssa Red Deer Rebelin riveissä pelaavan Gordonin vahvuuksiin voidaan lukea hyvä kiekonkäsittelytaito, nopea luistelutaito sekä kova laukaus.
Verrattaen pienestä koostaan huolimatta Gordon pelannut aikaisempina CHL-vuosinaan lähinnä fyysistä roolia, mutta siirryttyään täksi kaudeksi enemmänkin hyökkäävämpään rooliin, on myös tulosta alkanut tulemaan ja mies on ollut joukkueensa kantavia voimia. Gordonin ennustettiin tulevan varatuksi toisen kierroksen puolenvälin tietämillä, mutta Caps veti ässän hihasta ja varasi Gordonin jo hyvissä ajoin.
18. Los Angeles
Denis Grebeshkov, D (RUS)
183 cm, 85 kg, s. 11.10.1983
Yaroslavl (Russia) 26 GP, 1 G, 2 A, 3 PTS, 11 PIM
Central Scouting Servicen Eurolistan nelonen. Pelannut jo kaksi kautta Venäjän miesten sarjassa. Pelasi kaksikymppisten MM-kisoissa tehoilla 1+2. Luotettava puolustaja, joka lukee peliä hyvin ja liikkuu paljon keskimääräistä paremmin.
Ei mikään fyysinen taklaaja, mutta pystyy pelaamaan yleensä oman miehensä pois tilanteesta. Tarpeeksi taitava saadakseen peliaikaa ylivoimalla, riittävän vahva pelatakseen alivoimaa (ainakin eurooppalaisella tasolla). Luottaa pelissään enemmänkin älyyn ja sijoittumiseen kuin voimaan.
19. Phoenix
Jakub Koreis, C (CZE)
190 cm, 92 kg, 26.6.1984
Plzen (Czech) 20 GP, 12 G, 13 A, 25 PTS, 36 PIM
Euroopan listan kymppi, joka pelasi viime kaudella sekä Tsekin junnusarjaa että miesten sarjaa. Myös isä pelasi aikanaan Plzenissä, minkä kunniaksi Jakub käyttää samaa pelinumeroa #18.
Fyysisesti ja henkisesti ikäistään kypsempi, pelasi Tsekin ylimmällä junnutasolla jo neljätoista vuotiaana. Kova karvaaja ja taklaaja, hyvä laidoilla ja kulmissa. Taitoakin löytyy, mutta luistelutaidoista annetut tiedot ristiriitaisia, nopeutta puuttuu?
20. Buffalo
Dan Paille, LW (CAN)
183 cm, 90 kg, s. 15.4.1984
Guelph (OHL) 62 GP, 27 G, 30 A, 57 PTS, 54 PIM
OHL:n valmentajien äänestyksessä läntisen konferenssin toiseksi paras taklaaja. Valmentaja vertaa häntä Bruinsien prospektiin Andy Hilbertiin. ”Hän on sellainen pelaaja, jonka haluat jäälle kun siellä on tiukka paikka.”
On erittäin vahva luistimilla, kuten hyvän taklaajan pitääkin olla, ja esimerkillinen asenne. Ymmärtää hyökkäyspeliäkin, vaikkei ole mikään varsinainen pistelinko. Kahdensuunnan pelaajan prototyyppi, kapteeniainesta.
21. Chicago
Anton Babchuk, D (UKR)
193 cm, 85 kg, s. 6.5.1984
Elektrostal (Russia) 40 GP, 7 G, 8 A, 15 PTS, 90 PIM
Putosi viisi sijaa CSS:n välilistalta alaspäin sijalle seitsemän. Aggressiivinen puolustaja, joka käyttää hyvin kokoaan. Monipuolinen pelaaja, jota voidaan käyttää yhtä hyvin yli- kuin alivoimallakin. Hyvä laukaus, oli 18-v. MM-kisoissa pakkien pistepörssin kuudes.
Luonteeltaan kilpailuhenkinen, luistelee kokoisekseen pakiksi todella hyvin ja omaa venäläiseen tapaan hyvät perustaidot. Kunhan saa lihaa luidensa ympärille, tulee olemaan todella isokokoinen top-four puolustaja. Jakaa skouttien mielipiteitä, toisten mielestä todellinen lupaus, toisille vain isokokoinen pakki vailla erityisominaisuuksia.
22. NY Islanders
Sean Bergenheim, W
180 cm 86 kg, s. 8.2.1984
Jokerit (Finland) 28 GP, 2 G, 2 A, 4 PTS, 4 PIM
Pikakiituri Bergenheim jatkaa korkeiden Jokeri-varausten Jani Ritan ja Teemu Laineen jalanjäljissä. On vauhtia, on voimaa ja kokoonsa nähden fyysinen pelityyli. On saanut scouttipiireissä kovaa kritiikkiä viimeistelytaidon puutteesta. Luo maalipaikkoja solkenaan, mutta verrattuna pehmeäkätisiin tsekkeihin ja venäläisiin, missaa niitä liian suurella prosentilla.
Sean on kuitenkin näyttänyt molemmissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissaan, että tekee maaleja ja nostaa tasoaan paineiden alla, eli on siis hieman Ritan tyylinen playoff-pelaaja, joka ei runkosarjassa tule välttämättä koskaan ennätyksiä rikkomaan. Bergenheim saattaa saada NHL:ssä karvaavan tai puolustavan roolin, ellei kehity Niklas Hagmanin tapaan viimeistelijänä.
Pelaajana Sean on hieman yksiulotteinen, ei pelintekijän näkemystä. Hän kuitenkin hallitsee hyvin myös puolustussuunnan pelin ja edustaa hyvällä tavalla modernia suomalaiskiekkoilijaa. Ikäluokassaan kymmenen parhaan luistelijan joukossa maailmassa. Juuri Bergenheimin tyyppiset ahkerat ja tunnolliset Singer-laiturit ovat olleet se suomalainen pelaajatyyppi, joka on varaavia seurapomoja viime vuosina vetänyt eniten puoleensa.
23. Phoenix
Ben Eager, LW (CAN)
188 cm, 92 kg, s. 22.1.1984
Oshawa (OHL) 63 GP, 14 G, 23 A, 37 PTS, 255 PIM
Keräsi OHL:ssä jäähyjä kolmanneksi eniten. Top Prospect ottelun taitokilpailussa voitto 60-jalan ja 150-jalan kisassa. Suoritus jälkimmäisessä spurtissa (150-jalkaa) oli kisan kaikkien aikojen nopein. Silti putosi välilistalta viisi sijaa alaspäin (10 -> 15). Koon ja nopeuden lisäksi vahvuudet kulma- ja taklauspelissä. Pelasi Kanadan joukkueessa 18-v. MM-kisoissa.
24. Toronto
Alexander Steen, C (SWE)
180 cm, 81 kg, s. 1.3. 1984
Frolunda (Sweden) 26 GP, 0 G, 3 A, 3 PTS, 14 PIM
Entisen NHL-pelaajan Tomas Steenin poika, jonka ominaisuudet tuntuvat olevan suoraan isältä perittyjä. Ruotsin alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen kapteeni ja pistepörssin voittaja (8 GP, 2+6). Pääsi pelaamaan muutamassa pelissä jo Elitserienissäkin, mutta peliaikaa ei hirveästi irronnut.
Esimerkillinen kahdensuunnan pelaaja, painopiste taitopuolella ja pelinteossa. Hyvä alivoimalla, koska riittävän nopea luistimilla ja lukee peliä hyvin. Johtajatyyppi, joka ei ole peloteltavissa kovillakaan otteilla, vaikkei ole kooltaan hirveän iso.
25. Carolina
Cam Ward, G (CAN)
184 cm, 80 kg, s. 29.2.1984
Red Deer Rebels (WHL) 45 GP, 2.27 AVG, .991 SV PCTG.
WHL:n vastinen QMHJL:n maalivahtituotannolle. Yllätysvalinta ensimmäisen kierroksen tässä vaiheessa, vaikka onkin ollut kauden aikana nousussa. Kulunut kausi oli
tulokaskausi ja johti liigan maalivahteja päästettyjen maalien keskiarvossa ja oli toisena voitoissa ja
viidentenä torjuntaprosentissa. Valittiin WHL:n Itäisen konferensiin parhaaksi maalivahdiksi ja ykköstähdistöön. Pelaa perhostyylillä ja on erittäin hyvä kontrolloimaan reboundeja, loistava matalissa laukauksissa. Hyvä mailankäyttäjä, aivan kuten kanadalaisen maalivahdin pitääkin olla. Nopeat jalat ja hyvä sivuttaisliike.
26. Dallas
Martin Vagner, D (CZE)
185 cm, 96 kg, s. 16.3.1984
Hull (QMJHL) 64 GP, 6 G, 28 A, 34 PTS, 81 PIM
Nousi CSS:n rankkauksissa lopulta Pohjois-Amerikan kenttäpelaajien listan kahdeksanneksi. Syntyjään tsekki, joka siirtyi viime kaudella Pardubicestä Hulliin kehittymään. Hyvä ennakoimaan peliä. Laadukas luistelija, joka osaa suojata hyvin kiekkoa - ja luottaa omaan kykyynsä kuskata kiekkoa.
Hyökkäävän puolustajan ominaisuudet hanskassa; tarkka rannari ja syöttö ja osaa käyttää joukkuetovereitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Puolustuspäässä osaa sijoittua oikein ja taklaa tarvittaessa jykevästi. Luottopuolustajan prototyyppi. Puhuu englantia sujuvasti.
27. San Jose
Mike Morris, RW (USA)
183 cm, 83 kg, s. 14.7.1983
St. Sebastian's USHSE, 31 GP, 29 G, 29 A, 58 PTS, 26 PIM
Lisää ensimmäisen kierroksen yllätysvalintoja. USA:n oppilaitossarjassa USHSE:ssa pelannut kovaa tsemppaava laituri. Siirtyy ensi kaudella pelaamaan Northeasternin yliopistoon. Parhaat ominaisuudet luistelu (nopea, notkea ja kiihtyvyys erinomainen) ja työmoraali, erinomainen alivoimalla. Kiekolliset taidot - ja luottamus omiin taitoihin - riittää ainakin USHSE:n tasolla erinomaisesti. San Joselle kyseessä on useamman vuoden projekti, sillä ennen siirtymistään ammattilaiseksi tämä nuorukainen pelaa useamman vuoden Yhdysvaltojen yliopistosarjassa.
28. Colorado
Jonas Johansson, RW (SWE)
185 cm, 85 kg, s. 18.3.1984
HV71 (Swe jr.) 26 GP, 15 G, 19 A, 34 PTS, 20 PIM
Ruotsalainen laituri, joka on saanut peliaikaa myös HV:n Elitserien-joukkueessa kuuden pelin verran, mutta ei ole saanut siellä pistetitä aikaiseksi. Taitopelaaja, jonka pitää saada lisää voimaa, työntekoa ja fyysisyyttä peliinsä. Vahvuutena on hyökkäyspeli. Loukkasi olkapäänsä viime kaudella, mutta pelasi tehokkaan loppukauden junnusarjassa.
29. Boston
Hannu Toivonen, G
189 cm, 90 kg, s. 18.5.1984
Toinen suomalainen maalivahtilupaus Kari Lehtosen varjossa. Samaan tapaan isokokoinen ja erittäin hyvin liikkuva veskari. Todella notkea ja jaloistaan vikkelä. Johdatti HPK:n kapean juniorijoukkueen lähelle finaalipaikkaa loistavilla otteillaan pudotuspeleissä.
Pääsi jo mukaan liigajoukkueeseenkiin loukkaantumisten myötä, mutta peliaikaa ei vielä heltynyt. Ensi kaudella mahdollisuus kaapata itselleen kakkosvahdin paikka Kerhon liigajoukkueessa.
Herätti NHL-joukkueiden mielenkiinnon 18-vuotiaiden kisoissa, joissa mukaan mahtui erinomaisia pelejä. Ensi kaudella Jari Kaarelan opissa. Peittää erinomaisesti, mutta sortuu joskus pelaamaan liian alhaalla. Mailapelissä vielä paljon parannettavaa.
“Mielestäni hän erittäin kova ja notkea maalivahti, ja hänellä on erittäin hyvä hanskakäsi. Hän lukee peliä hyvin. Hannun täytyy vielä harjoitella muutamia asioita, hänelle tehdään maaleja ylös. Mutta se on korjattavissa ja siihen vaikuttaa myös sijoittuminen. Hän on iso nuorukainen, joka tosiaankin peittää todella paljon maalista. Kun Hannu seisoo maalinsuulla, niin hyökkääjien todellakin täytyy voittaa hänet tehdäkseen maalin”, kommentoi Toivosen valintaa Bostonin pääscoutti Scott Bradley.
30. Atlanta
Jim Slater, C (USA)
183 cm, 85 kg, s. 9.12.1982
Michigan State (CCHA) 32 GP, 9 G, 18 A, 27 PTS, 48 PIM
Takana tulokaskausi yliopistokiekkoilussa, pelasi USA:n edeustusasussa kaksikymppisten kisoissa. Isä oli aikanaan ammattilainen amerikkalaisessa jalkapallossa ja poika on perinyt isältään aggressiivisen pelityylin. Luistelee, laukoo ja taklaa kovaa. Kahden suunnan pelaaja, jolla on kyky iskeä ”isoja” maaleja. Mahdollinen NHL-paikka löytyy pikemminkin kolmos- tai nelosketjusta kuin kakkosesta.
Toinen kierros
31. Edmonton
Jeff Deslauriers, G (CAN)
190 cm, 80 kg, s. 15.5.1984
Chicoutimi (QMJHL) 51 GP, 3.51 AVG, .900 SV PCTG
Pohjois-Amerikan mokelistan ykkönen. QMJHL:n Defensive Rookie of the Year ja tietenkin liigan tulokaskenttällisen maalivahti. Henkisesti kova kaveri, jolla on nopeat jalat ja erittäin nopea hanskakäsi. Haastaa ampujat aggressiivisesti. Joukkueen sisällä johtajatyyppi.
32. Dallas
Janos Vas, W (HUN)
188 cm, 83 kg, s. 29.1.1984
Malmö (Swe jr.) 33 GP, 13 G, 17 A, 30 PTS, 50 PIM
Janos Vas on todella kansainvälinen tapaus. Hän on syntynyt Unkarissa, missä aloitti jääkiekon pelaamisen. Vasin ollessa pelimatkalla Tanskassa, Malmön valmentaja bongasi lahjakkaan nuorukaisen ja värväsi hänet pelaamaan Ruotsiin Malmön juniorijoukkueeseen.
Janosia on verrattu taitojensa puolesta Marius Czerkawskiin, eli taitava kiekollinen pelaaja, jolla on erittäin hyvä peliäly. Puolalaisesta poiketen unkarilainen on myöskin aggressiivinen pelaaja, mutta tarvitsee muutaman kilon lisää massaa varsinkin ylävartaloonsa.
Unkarin maajoukkuepaidassa hän pelannut kansainvälisiä turnauksia miesten sarjassa, esim. viime vuoden B-sarjan MM-kisoissa. Tämän kauden Vas on pelannut nuorten sarjassa, mutta pelannee jo ensi kaudella joitakin pelejä Elitserienissä. Kyseessä on kuitenkin projekti, jonka mahdollinen kypsyminen NHL-tason pelaajaksi kestää neljä-viisi vuotta. Janosia on houkuteltu pelaamaan Kanadan juniorisarjoihin.
33. NY Rangers
Lee Falardeau, C (USA)
193 cm, 92 kg, 22.7.1983
Michigan State (CCHA) 29 GP, 4 G, 9 A, 13 PTS, 22 PIM
Kuten syntymäpäivästä näkyy, niin vuosi sitten ei jättänyt osallistumispapereitaan varaustilaisuuteen (opted-out). Skouttien kuvausten mukaan pettävän nopea luistelija, jolla on hyvä kiihtyvyys. Agressiivinen pelaaja ja ahkera karvaaja. Hyvänä aloittajana Falardeauta käytetään paljon alivoimalla ja tärkeissä aloituksissa. Osaa käyttää ulottuvuuttaan hyödykseen hyökkäyspäässäkin, mutta ei mikään offensiivinen dynamo (4 maalia 29 pelissä).
34. Dallas
Tobias Stephan, G (SUI)
187 cm, 79 kg, s. 21.1.1984
Chur (Switzerand) 34 GP, 3.61 AVG, .894 SV PCTG.
Euroopan maalivahtilistan kakkonen on kulkemassa David Aebischerin jalanjälkiä. Pelannut kaksissa 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Ensimmäisellä kerralla tuli valinta kisojen parhaaksi maalivahdiksi ennen Kari Lehtosta, mutta tänä keväänä meni heikommin. Pelasi kaksikymppisten MM-kisoissa Sveisin ykkösmolarina. Hyvin paljon samantyylinen kuin Lehtonen, mutta menee helpommin jäihin. Eurooppalaiselle maalivahdille tyypillisesti mailankäsittely ei ole Stephanin parhaita puolia.
35. Pittsburgh
Ondrej Nemec, D (CZE)
183 cm, 88 kg, s. 18.04.1984
Nemeciä luonnehditaan hyvin luistelevaksi sekä kovan laukauksen omaavaksi puolustajaksi, joka mielellään tukee hyökkäyksiä. Fyysinen pelikään ei ole täysin outoa Nemecille, mistä johtuen jäähyjä kertyy myös melko runsaasti. Esimerkiksi alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa jäähyjä kertyi kahdeksassa ottelussa 45 minuutin verran. Hyvä vaihtoehto Pittsburghille tässä vaiheessa draftia, sillä joukkueen puolustus oli päättyneellä kaudella erittäin heikko. Nyt varatut Whitney ja Nemec, sekä edellisten vuosien drafteissa varatut Brooks Orbik ja Ross Lupachuk ovat kuitenkin pelaajia, joiden ansiosta tunnelin päässä on nähtävissä valoa.
36. Edmonton
Jarrett Stoll, C (CAN)
185 cm, 90 kg, s. 24.6.1982
Kootenay Ice (WHL) 47 GP, 32 G, 34 A, 66 PTS, 64 PIM
Toista kertaa draftissa mukana oleva Stoll varattiin jo vuonna 2000 Calgary Flamesiin, mutta ei kyennyt sorvaamaan sopimusta Flamesin kanssa ja näin ilmoittautui uudelleen tämän kesän draftiin. Stoll on erittäin monipuolinen voimahyökkääjä, jonka johtajan ominaisuudet ovat tulleet tutuiksi WHL-seura Kootenay Icessa, jossa miehen rintaa komistaa C. Suoraviivaisesta pelistään tunnettu Stoll paukutteli viime kaudella seurajoukkueessaan 66 pistettä 47:ssa ottelussa, eikä jäähypenkkikään jäänyt aivan tutkimattomaksi alueeksi 64:n minuutin saldolla.
37. Anaheim
Tim Brent, C (CAN)
183 cm, 77 kg, s. 10.3.1984
St. Michael's (OHL) 61 GP, 19 G, 40 A, 59 PTS, 52 PIM
61 peliä, 52 jäähyminuuttia, joten ei ole epäselvää minkätyylin sentteri on kyseessä. Peliätekevä keskushyökkääjä, joka ymmärtää missä mennään. Tarkka ja nopea laukaus, erinomainen aloittaja. Parhaimmillaan hyökkäyspäässä, mutta ymmärtää myös velvollisuutensa puolustuspäässä.
38. Minnesota
Josh Harding, G (CAN)
185 cm, 76 kg, s. 18.6.1984
Regina (WHL) 42 GP, 2.39 AVG, .906 SV PCTG
CSS:n pohjoisamerikkalaisista maalivahdeista 11. rankkaama WHL-maalivahti Josh Harding varattiin tämän vuoden draftin tuttuun tyyliin jo yllättävän aikaisia. Hänen edelleen pääsi vain kaksi uuden mantereen vahtia, Cam Ward ja Jeff Deslaurier. Harding on butterfly-tyyliä käyttävä maalivahti, joka pelasi päättyneellä kaudella ensimmäistä vuottaan WHL:ssä. Pelaa suurella itseluottamuksella.
39. Calgary
Brian McConnell, C (USA)
188cm, 86kg, s. 1.1.1983
Boston U (H-EAST) 34 GP, 11 GS, 14 A, 25 PTS, 58 PIM
McConnelilla on hyvä pelisilmä ja paljon taitoa. Hän on hyvä pelintekijä, joka ei kaihda kulmavääntöjäkään. Suomessa pelatuissa 18-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2001 hän saalisti tehot 3+3 kuudessa ottelussa, joka kertoo myös siitä, että rannelaukaus on kohdallaan. McConnell tunnetaan erittäin hyvänä aloittajana sekä kovista avojään taklauksistaan. Kovasta voitontahdostakaan ei ole varmasti haittaa, kun mies aikanaan liittyy Flamesien joukkueeseen.
40. Florida
Rob Globke, C-RW (USA)
188 cm, 90 kg, s. 24.10.1982
Notre Dame (CCHA) 29 GP, 11 G, 11 A, 22 PTS, 73 PIM
USA:n nuorin pelaaja kaksikymppisten MM-kisoissa, vaikka onkin syntynyt -82. Voimakas luistelija, jolla luontaiset lahjat pisteidentekoon. Parhaimmillaan ylivoimapelissä. Puoolustuspelaaminen parantunut tämän kauden aikana. Valmentajan, entisen NHL-pelaaja Dave Poulin, mukaan Robin varaava joukkue saa erinomaisen yhdistelmän taitoa ja nopeutta. Teki tällä kaudella vähemmän maaleja kuin viime kaudella. Täyttää tänä vuonna kaksikymmentä, joten on lähes kaksi vuotta monia muita varattavia pelaajia vanhempi.
41. Columbus
Joakim Lindstrom, W (SWE)
183 cm, 83 kg, 5.12.1983
MoDo (Sweden) 42 GP, 4 G, 3 A, 7 PTS, 20 PIM
Pelasi kauden aikana sekä MoDon junnuissa että Ruotsin Elitserienissä. Viime vuoden 18-vuotiaden MM-kisoissa joukkueen toiseksi paras pistemies (2+5). Luistelu ja hyökkäyspään pelinäkemys vahvuuksia, samoin taitotaso (nopea ja tarkka ranneveto). Taitopelaaja, joka yrittää kovaa. Puutteita ehkä fyysisellä puolella.
42. Dallas
Marius Holtet, C/W (NOR)
183 cm, 81 kg, s. 31.8.1984
Färjestad (Swe jr.) 32 GP, 12 G, 6 A, 18 PTS, 52 PIM
Norjalainen juniori, joka on kehittyäkseen jääkiekoilijana siirtynyt Ruotsiin pelaamaan. Oli 18-vuotiaiden MM-kisoissa Norjan parhaita pelaajia, teki ottelussa Kanadaa vastaan tehot 1+1.
43. Dallas
Trevor Daley, D (CAN)
176 cm, 89 kg, s 9.10.1983
Sault-Ste-Marie (OHL) 47 GP, 9 G, 39 A, 48 P, 38 PIM
CSS:n listoilla 50. sijoittunut Trevor Daley on erinomainen luistelija ja hyvä myös kiekon kanssa. Daley pystyy myös tarvittaessa puolustamaan itseään kaukalossa. Daley on kerännyt hyvät pistet OHL:ssä jo kolmella peräkkäisellä kaudella. Hänen ongelminaan ovat kuitenkin pieni koko ja loukkaantumiset, jotka laskivat hänen sijoitustaan draftissä.
44. Edmonton
Matt Greene, D (USA)
190 cm, 95 kg, s. 13.5.1983
Oikealta ampuva puolustaja Matt Greene on isoksi pelaajaksi erittäin hyvä luistelemaan. Greene on kuulunut useamman vuoden ajan Yhdysvaltojen juniorijoukkueiden kokoonpanoihin ja pelasi muun muassa Suomessa vuonna 2001 käydyissä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Greenen vahvuuksiin kuuluu myös hyvä laukaus, sekä taitava laukausten blokkaus.
45. Montreal
Tomas Linhart, D (CZE)
187 cm, 93 kg, s. 16.2.1984
Pardubice juniors (Czech) 32 GP, 3 G, 2 A, 5 PTS, 24 PIM
Linhart on isokokoinen, paljon työtä tekevä puolustaja, jonka luistelu on kuitenkin keskinkertaista. Puolustamisen ohella Tomaksen vahvuudet ovat ennemminkin purkukiekkojen raivaajana maaliviivalta. Tomas ei ota pelatessaan riskejä, vaan tekee työnsä yksinkertaisesti. Tarvitsee tosin hieman lisäharjoitusta syöttöpelinsä kanssa.
46. Phoenix
David Leneveu, G (CAN)
183 cm, 88 kg, s. 18.04.1984
Leveneu on hyvän tasapainon omaava maalivahti, joka pelasi viime kauden yliopistosarjassa. Pelasi sarjassa 14 ottelua, päästäen keskimäärin 1,5 maalia. Torjuntaprosentti oli 93,6. Hyvän luistelutaidon ansiosta pystyy liikkumaan nopeasti. Torjuntoja helpottaa myös hyvä hanskakäsi.
47. Ottawa
Alexei Kaigorodov, C (RUS)
185 cm, 83 kg, s. 29.7.1983
Magnitogorsk (Russia) 44 GP, 4 G, 12 A, 16 PTS, 24 PIM
Ponkaisi CSS:n listoilla ylöspäin oikein kunnolla, lopullinen sijoitus eurolistan yhdeksäs (mid-term 50.). Ensimmäinen kausi Venäjän ylimmällä sarjatasolla. Todella nopea ja taitava luistelija. Hyvä yksi-yhtä vastaan tilanteissa, eikä välttele trafiikkialueita tai fyysistä peliä.
48. St. Louis
Aleksei Shkotov, RW (RUS)
178cm, 83kg, s. 22.6.1984
Elektrostal (Rus) 52 GP, 17 GS, 9 A, 26 PTS, 40 PIM
Pienikokoinen leftiltä ampuva laituri, joka on tyypilliseen venäläistyyliin erittäin taitava. Sähäkkä ja nopea luistelija, joka painaa kaukaloa päästä päähän kovaa vauhtia. Hyvä pelinlukutaito ja laukaus ovat miehen avuja. Pieni koko suurimpana miinuksena, eli mies ei paljon taklauksia jakele.
Maalintekijä, joka pelaa suurella sydämellä. Scoutit ovat ihastuneet Aleksein taistelutahdosta ja jotkut sanovat hänen olevat köyhän miehen versio Anaheimin viime kesän ykkösvarauksesta Stanislav Chistovista.
49. Vancouver
Kirill Koltsov, D
180 cm, 82 kg, s. 1.2.1983
Avangard Omsk (Russia) 70 GP, 14 G, 50 A, 64 PTS, 111 PIM
Olisi ikänsä puolesta ollut varattavissa jo viime vuonna, mutta päätti olla jättämättä papereitaan hyväksyttäväksi. Rankattu eurolupauksista kuutoseksi, eli samalle sijalle jolla oli viime vuonna.
Viime kaudella (2000-01) valittiin Venäjän liigan Vuoden tulokkaaksi ja voitti 18-vuotiaiden kisoissa puolustajien pistepörssin. Erinomainen luistelija ja parempi kiekonkäsittelijä kuin suurin osa hyökkääjistä. Hyökkäävä puolustaja, jonka tarvitsee opetella sijoittumaan kentällä paremmin ja oppia ymmärtämään että jääkiekko on joukkuepeliä. Kuriton ja omapäinen pelaaja sekä kentällä että kentän ulkopuolella.
50. Los Angeles
Sergei Anshakov, LW (RUS)
188 cm, 82 kg, s. 13.1.1984
CSKA (Russia) 39 GP, 17 G, 12 A, 29 PTS, 10 PIM
Nousi CSS:n Euroopan listalla lopulta kahdeksanneksi (välilistalla 32.) Hyökkäyspäässä löytyy itseluottamusta ja keskimääräistä parempi mailankäsittelijä. Käyttää kokoaan tehokkaasti laidoilla ja kulmissa - pärjää myöskin maskimiehenä. Asenne kohdallaan. Venäläistyyppinen voimalaituri.
51. New Jersey
Anton Kadeykin, D (RUS)
191cm, 90kg, s. 17.5.1984
Elemash Elektrostal 20 GP, 0 G, 0 A, 0 P, 16 PIM
Kadeykin on pohjois-amerikkalaisella tyylillä pelaava puolustaja, joka taklaa hyvin avojäällä. Kadeykin on ennenkaikkea puolustava puolustaja. Kadeykinistä New Jersey ei tule saamaan maalitykkiä ylivoimapeliin, mutta jos joukkueelle tulee tarvetta ilkeästä oman pään puhtaana pitävästä puolustajasta, saattaa Kadeykinille aueta pelipaikka.
52. San Jose
Dan Spang, D (USA)
183cm, 91kg, s. 16.8.1983
Winchester High School (USHSE) 6 GP, 9 G, 8 A, 17 PTS, 14 PIM
Kohtuullisen hyvät raamit itselleen kerännyt Spang on pelannut muutaman vuoden USHSE:ssa (United States High Schools East) Winchesterin riveissä ja on pelaamaan päästessään vienyt kiekollisilla taidoillaan mennen tullen kanssapelaajiaan. Syy siihen miksi Spang varataan "vasta" toisella kierroksella on varsin perinteinen, sillä Spangia ovat vaivanneet loukkaantumiset lyhyellä urallaan. Viime kaudella Spang pääsi pelaamaan vain kuudessa ottelussa ja loppukauden pilasi vielä vakava aivotärähdys.
Lääkärin määräyksestä winchesteriläinen joutui kuukaudeksi täysin sivuun, eikä hän saanut edes luistella tänä aikana. Kiekollisten taitojensa lisäksi Spangin massa on sitä luokkaa, että sillä kehtaa pelata maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Spangin säästyessä suuremmilta loukkaantumisilta, hänellä on hyvät edellytykset San Josen edustukseen.
53. New Jersey
Barry Tallackson, RW (USA)
193 cm, 90 kg, s. 14.4.1983
Minnesota (WCHA) 37 GP, 12 G, 6 A, 18 PTS, 36 PIM
Pohjois-Dakotasta kotoisin oleva Tallackson pelasi hyvän tulokaskauden yliopistokiekkoilussa. Kokoisekseen, siis isoksi honkkeliksi, erittäin hyvä luistelija. Hyvä ranneveto ja tajuaa hyökkäyspään peliä. Kova vääntämään nurkissa ja maalin edessä, mutta suoritustaso tahtoo heittelehtiä liikaa pelistä toiseen.
54. Chicago
Duncan Keith, D (CAN)
175cm, 77kg, s. 19.3.1982
Michigan State University (NCAA) 41 GP, 3 G, 12 A, 15 PTS, 18 PIM
Aikaisin odotuksiin nähden varattu Keith ei ainakaan raameiltaan ketään vakuuta, sillä mies on lähinnä taskukokoa ja 175:n sentin raameilla tuskin ericlindrooseita pysäytellään. Keithin vahvuudet ovat kuitenkin kiekollisessa pelissä ja siitä osoituksena mies kuittasi toissa kaudella BCHL:ssa (British Columbia Hockey League) huikeat 82 pistettä 60:ssa runkosarjan ottelussa. Toissa kauden meriiteillä ei silti pitkälle pötkitä, sillä hänen on kasvatettava vielä roimasti massaa, mikäli aikoo saada ensinnä sopimuksen Chicagon kanssa ja sitä kautta pelaavaan kokoonpanoon.
55. Vancouver
Denis Grot, D (RUS)
185 cm, 83 kg, s. 6.1.1984
Elektrostal (Russia) 33 GP, 1 G, 1 A, 2 PTS, 42 PIM
Nousi CSS:n listalla kymmenen pykälää päätyen yhdenneksitoista. Vahvuudet luistelussa ja oman pään pelissä, vahva nurkissa ja oman maalin edessä. Plussaa myös peliälystä.
56. Boston
Vladislav Evseev, W (RUS)
188 cm, 89 kg, s. 10.9.1984
CSKA (Russia), 15 GP, 2 G, 5 A, 7 PTS
Venäläinen mysteeri. Kärsinyt loukaantumisista tällä kaudella. Fyysiset ominaisuudet olla tähtipelaaja, mutta henkisestä puolesta ei olla yhtä varmoja. Aggressiivinen pelaaja, joka taklauksia hakiessaan ryntäilee paikasta toiseen vailla tarkempaa käsitystä pelin kulusta. Taitotaso korkea, samoin luistelu huippuluokkaa. Riskivaraus sekä fyysisesti (luokkaantumiset) että henkisesti.
57. Toronto
Matt Stajan, C (CAN)
185 cm, 78 kg, s. 19.12.1983
Belleville (OHL) 68 GP, 33 G, 52 A, 85 PTS, 50 PIM
Puolustava sentteri, jonka plus/miinus tilasto kunnioitusta herättävä +36. Valmentajien äänestyksessä OHL:n läntisen konferenssin aliarvostetuin pelaaja ja paras puolustava pelaaja-kategoriassa kakkonen. Sulava luistelija ja tilaisuuden tullen yllättävän nopea. Ajaa maalille hyvin ja aloituksissa hyvä. Vaikka saanut mainetta puolustavana hyökkääjänä, niin ei kädetön hyökkäysalueellakaan. Erinomainen työmoraali.
58. Detroit
Jiri Hudler, C (CZE)
175 cm, 75 kg, s. 4.1.1984
Vsetin (Czech) 46 GP, 15 G, 31 A, 46 PTS, 54 PIM
Euroopan listan kolmonen. Pelasi jo toisen kautensa Tsekin miesten liigassa ja pisteitä kertyi kiitettävästi; pojo per peli. Tämän vuoden tilaisuuden taitavimpia, jollei peräti taitavin pelaaja, ja erinomainen syöttelijä. Peliäly huippuluokkaa. Loukkasi pahasti niskansa viime kaudella, mutta on jo toipunut vammastaan. Miinuksena lyhyt varsi, hento ruumiinrakenne ja pelityyli. Ei pelaa trafiikkialueilla, eikä puolustuspelikään tahdo aina sujua. Tarvitsee menestyäkseen isokokoiset ketjukaverit.
59. Washington
Maxime Daigneault, G (CAN)
185 cm, 88 kg, s. 23.1.1984
Val d'Or (QMJHL) 61 GP, 3.38 AVG, .877 SV PCTG
Pohjois-Amerikan maalivahtilistan kolmonen. Sijoitus valunut tällä kaudella alaspäin. Viime kaudella nuorukaisen uskottiin olevan varma ykköskierroksen valinta, tämän kauden jälkeen se voi tehdä tiukkaa. Viime kaudella Maxime valittiin tulokaskaudellaan arvostetun Memorial Cupin parhaaksi maalivahdiksi, mutta tällä kaudella ei pystynyt ottamaan QMHJL:n pudotuspeleissä omassa joukkueessaan selkeää ykkösvahdin paikkaa. Oli alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadan joukkueen mukana, mutta epäonnistui pahasti.
60. Tampa Bay
Adam Henrich, LW (CAN)
193 cm, 95 kg, s. 19.1.1984
Brampton (OHL) 66 GP, 33 G, 30 A, 63 PTS, 92 PIM
Top Prospect pelin lämmäyskilpailun jaettu kärkitila (96 mph). Joukkueensa paras maalintekijä ja pistemies. Vanhempi veli Michael oli Edmontonin ykkösvaraus vuoden 1998 draftissa, mutta hänestä ei tullut ikinä NHL-tason pelimiestä lähinnä vajavaisen asenteen vuoksi. Adamia pidetään synnynnäisenä maalintekijänä, sulavana luistelijana ja taitavana kiekonkäsittelijänä. Osaa käyttää kokoaan hyväkseen vastustajan maalin edessä. Ei kuitenkaan ainaa pelaa fyysistä peliä, mikä ominaisuus arveluttaa skoutteja. Isoveljen epäonnistuminen saattaa vaikuttaa alentavasti Adamin varausvuoroon.
61. Colorado
Johnny Boychuk, D (CAN)
187 cm, 92 kg, s. 19.1.1984
Calgary Hitmen (WHL) 69 GP, 8 G, 32 A, 40 PTS, 40 PIM
Edmontonin kasvatti pelaa toista kauttaan WHL:ssä. Vähäisestä jäähymäärästä huolimatta häntä pidetään fyysisenä pelaajana, mutta nuorukaisen parhaita aseita on luistelu ja erityisen kova lyöntilaukaus. Hän voitti Top Prospect-ottelun lämmikisan kellottamalla 94,7 mph lähteneen laukausken. Rightiltä ampuvan pelaajan heikkouksiksi katsotaan rajallinen pelinlukutaito ja fyysisen pelin epätasaisuus.
62. St.Louis
Andrei Mikhnov, C/LW (UKR)
197cm, 87 kg, s. 26.11.1983
Sudbury (OHL) 67 GP, 14 G, 18 A, 32 PTS, 43 PIM
Ukrainalainen sentteri Andrei Mikhnov on Alexein pikkuveli. Alexei, Edmontonin ykköskierroksen varaus muutaman vuoden takaa on pikkuveljeään taitavampi. Kokoa veljeksiltä löytyy kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi. Andrein paras ominaisuus onkin suuri koko, jota hän saisi tosin käyyttää enemmän hyväkseen. Mikhnovin täytyy vielä hankkia huomattavasti lisää massaa, mutta tulevaisuudessa hän saattaa olla Bluesille hyödyllinen pelaaja kolmanteen tai neljänteen ketjuun.
63. Detroit
Tomas Fleischmann, C/W (CZE)
184 cm, 70 kg, 16.5.1984
HC Vítkovice juniors (Czech) 46 GP, 26 G, 25 A, 51 PTS
Tshekin alle 18-vuotiaiden MM-kisamiehistön jäseniä, tänä vuonna hän mm. keräsi tehotilastolukemaksi +5. Fleischmannin isä ja isoisä olivat molemmat hyökkääjiä, joten hänkään ei voinut rikkoa perinnettä.
Tomas pystyy pelaamaan lähes kenen pelaajan kanssa tahansa eikä ole koskaan kärsinyt todella pahoista loukkaantumisista. Pitkänä pelaajana tekninen pelityyli sopii hänelle parhaiten, mutta ei ujostele fyysistäkään peliä. Vahvuuksina hyvä nopeus, peliäly ja tarkka laukaus, kun taas kestävyyttä, tasapainoa ja laukauksen kovuutta täytyy vielä harjoitella. Jääkiekko on Fleischmannille ykkösasia, mutta hän myös nauttii koulunkäynnistä.
Kolmas kierros
64. New Jersey
Jason Ryznar, LW (USA)
190 cm, 93 kg, s. 19.2.1983
U. of Michigan (NCAA) 39 GP, 9 G, 7 A, 16 PTS, 20 PIM
65. Columbus
Ole-Kristian Tollefsen, D (NOR)
188 cm, 90 kg, s. 29.3.1984
Lillehammer IK
66. Los Angeles
Petr Kanko, RW (CZE)
175 cm, 85 kg, s. 7.2.1984
Kitchener (OHL) 61 GP, 28 G, 32 A, 60 PTS, 54 PIM
Kanadan juniorisarjoihin, OHL:ään, pelaamaan siirtynyt tsekki. Rankattu pohjois-amerikkalaisista sijalle kaksikymmentäkuusi, mutta potentiaalia nousta varauspäivänä ylöspäin. Erinomainen luistelija ja tarkka ranne veto. Luontainen maalintekijä.
Viime vuonna 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomessa kakkostähdistössä, vaikka suurinta osaa muista osanottajista vuotta nuorempi. Pienestä koostaan huolimatta eurooppalaiseksi pelaajaksi todella kova ja peräänantamaton. Käy kentällä välillä turhan kuumana ja ottaa tarpeettomia jäähyjä, mutta vastapainoksi on myöskin loistava ärsyttäjä ja agitaattori. Monikäyttöinen pelaaja, jonka voi heittää kentälle niin yli- kuin alivoimallakin.
67. Florida
Gregory Campbell, C-LW, G (CAN)
183 cm, 84 kg, s. 17.12.1983
Plymouth (OHL) 65 GP, 17 G, 36 A, 53 PTS, 105 PIM
Colin Cambellin, entisen NHL-pakin ja nykyisen NHL:n varapresidentin, poika. Juniorovalmentajan mukaan treenifriikki. Yritteliäs asennepelaaja, hyvä laukausten blokkaaja., on valmis uhrautumaan joukkueensa eteen. Älykäs pelaaja ja hyvä syöttelijä.
68. Vancouver
Brett Skinner, D (CAN)
185 cm, 74 kg, 28.6.1983
Des Moines (USHL) 44 GP, 9 G, 38 A, 47 PTS, 25 PIM
Kanadalainen, joka pelasi viime kauden Jenkkilän puolella USHL-sarjassa. Palkittiin USHL:n parhaana puolustajana. Ensi kaudella siirtynee pelaamaan Denverin yliopistoon. Brian Leetch/Tom Poti-tyylinen hyökkävä puolustaja eli loistava luistelija ja älykäs syöttelijä. Ulottuva pelaaja, jota on käytetty välillä jopa hyökääjänä. Tehokkaimmillaan ylivoimalla viivassa, runsaasti parannettavaa pelin fyysisellä puolella.
69. Pittsburgh
Erik Christensen, C (CAN)
185 cm, 80 kg, s. 17.12.1983
Kamloops (WHL) 70 GP, 22 G, 36 A, 58 PTS, 68 PIM
Kamloopsin MVP vuoden 2001 pudotuspeleissä. Nopea taitopelaaja, vahvuudet kiekonkäsittelyssä ja luistelussa. Hyvä hyökkäyspään yksi-yhtä vastaan tilanteissa. Sijoitus CSS:n listoilla putosi 25 sijaa, kun pisteitä ei syntynyt loppukaudesta odotetusti.
70. Phoenix
Joe Callahan, D (USA)
190 cm, 98 kg, s. 20.12.1982
Yale University (NCAA) 31 GP, 3 G, 8 A, 11 PTS, 20 PIM
71. Anaheim
Brian Lee, D (CAN)
188 cm, 84 kg, 5.7.1984
Erie (OHL) 66 GP, 5 G, 14 A, 19 PTS, 115 PIM
Puolustaja, joka kehittyi huimasti toisena junnuvuotenaan. Hyvä lonkkataklaaja, joka osaa sijoittua kentällä oikein. Luistelu kunnossa, ja hyökkäyspään potentiaalia olemassa enemmän kuin numerot näyttävät. Myös paineensietokyky ja peliäly vahvuuksia.
72. Minnesota
Michael Erickson, RW (USA)
188 cm, 84 kg, s. 12.4.1983
U. of Minnesota (NCAA) 9 GP, 1 G, 2 A, 3 PTS, 2 PIM
73. Minnesota
Barry Brust, G (CAN)
190 cm, 102 kg, s. 8.8.1983
Spokane Chiefs (WHL) 60 GP, 0 G, 4 A, 4 PTS, 15 PIM
74. Toronto
Todd Ford, G (CAN)
193 cm, 82 kg, s. 1.5.1984
Swift Current (WHL) 37 GP, 2.97 AVG, .891 SV PCTG.
WHL:n vastaus Quebecin juniorivahdeille. Iso, atleettinen, peittävä vahti. Käsittelee mailaa hyvin ja pelaa perhostyylillä.
75. Ottawa
Arttu Luttinen, W
179 cm, 93 kg, s. 3.9.1983
HIFK Jrs (FIN Jrs) 24 GP, 16 G, 17 A, 33 PTS, 60 PIM
Arttu Luttinen on vankkarakenteinen laitahyökkääjä, joka pelasi erinomaista kautta IFK:n A-junioreissa ennen loukkaantumistaan. 33 pistettä 24 ottelussa ehti kuitenkin kiinittää Ottawan scouttien huomion, ja Luttinen varattiin kolmannella kierroksella. Vuonna '83 syntynyt Luttinen olisi varattavissa jo viime kesän draftissa, mutta silloin näytöt olivat vielä vähissä kauden mentyä lähinnä B-junioreissa IFK:n A-junioreiden ollessa täynnä vanhempia pelaajia.
Luttinen on vahva ja monipuolinen pelaaja, joka pelaa kiekkoa suoraviivaisesti maalille ja pelaa mielellään myös fyysistä peliä. Luttinen hakee ensi kaudelle pelipaikka IFK:n liigamiehistöstä.
76. Buffalo
Michael Tessier, LW (CAN)
s. 18.8.1984
Bathurst (QMJHL) 66 GP, 22 G, 48 A, 70 PTS, 83 PIM
77. Washington
Patrick Wellar, D (USA)
s. 12.4.1984
Portland Winter Hawks (WHL)
78. Dallas
Geoff Waugh, D (USA)
191 cm, 95 kg, s. 25.8.1983
Kindersley (SJHL) 62 GP, 4 G, 21 A, 125 PIM
79. Edmonton
Brock Radunske, W (CAN)
s. 5.4.1984
Michigan State (CCHA) 36 GP, 4 G, 7 A, 11 PTS, 24 PIM
80. Phoenix
Matt Jones, D (USA)
183 cm, 95 kg, s. 8.8.1983
North Dakota (WCHA) 35 GP, 2 G, 5 A, 7 PTS, 20 PIM
Puolustava puolustaja, jolla takana tulokaskausi yliopistosarjassa. Oli viime vuonna rankattu CSS:n listoilla sijalle 66., mutta päätti jättäytyä draftista sivuun ja siirtyä pelaamaan yliopistoon. Vahva luistelija, joka pelaa kunnon taklauspeliä. Hyökkäyspään potentiaalia löytyy enemmän kuin numerot osoittavat.
81. NY Rangers
Marcus Jonasen, W (SWE)
193 cm, 100 kg, s. 23.4.1984
Västerås jr. (Swe jr.)
82. Buffalo
John Adams, D (USA)
188 cm, 84 kg, s. 24.4.1984
Boston College (HE)
83. Vancouver
Lukas Mensator, G (CZE)
172 cm, 74 kg, s. 18.8.1984
Karlovy Vary juniors (Czech jr.) 31 GP, .917 SV PCTG
84. New Jersey
Marek Chvatal, D (CZE)
181 cm, 80 kg, s. 27.1.1984
85. New Jersey
Ahren Nittel, LW (CAN)
s. 6.10.1983
Windsor Spitfires (OHL) 52 GP, 19 G, 11 A, 30 PTS, 100 PIM
86. San Jose
Jonas Fiedler
188 cm, 78 kg, s. 29.3.1984
Plymouth (OHL), 68 GP, 8 G, 12 A, 20 PTS, 27 PIM
87. NY Islanders
Frans Nielsen, C (DEN)
182 cm, 74 kg, s. 24.4.1984
Malmö IF
88. Buffalo
Dominic D'Amour, D (CAN)
189 cm, 89 kg, s. 28.1.1984
Hull (QMHJL) 68 GP, 5 G, 5 A 10 PTS, 225 PIM
89. St. Louis
Tomas Troliga, C/W (SVK)
194 cm, 96 kg, s. 24.4.1984
Spis N. Ves
90. Calgary
Matthew Lombardi, C (CAN)
183 cm, 87 kg, s. 18.3.1982
Victoriaville (QMHJL)
91. Carolina
Jesse Lane, D (USA)
185 cm, 91 kg, s. 2.3.1983
Hull (QMHJL) 48 GP, 16 G, 24 A, 40 PTS, 83 PIM
92. Washington
Derek Krestanovich, C (CAN)
185 cm, 80 kg, s. 29.4.1983
Moose Jaw (WHL)
93. Chicago
Aleksander Kozevnikov, LW (RUS)
183 cm, 83 kg, s. 12.4.1984
Krylja (Rus 2) 32 GP, 12 G, 15 A, 27 PTS, 59 PIM
94. Colorado
Eric Lundberg, D (USA)
188 cm, 90 kg, s. 13.4.1983
Providence College (HE) 35 GP, 0 G, 9 A, 9 PTS, 26 PIM
95. Detroit
Valtteri Filppula, C
181 cm, 78 kg, s. 20.3.1984
Ikäluokkansa ykkössentteri Filppula on todella taitava, luistelee erittäin hyvin ja omistaa sametinpehmeät kädet. On saanut scouteilta kritiikkiä siitä, että teki lahjoihinsa nähden varsin vaisusti pisteitä kauden turnauksissa. Filppula oli kuitenkin vahva viimeisessä ja tärkeimmässä näyttöpaikassaan nuorten MM-kisoissa.
Kaipaa paljon lisää voimaa, nyt häntä viskellään liian helposti sivuun ja pelin taso laskee trafiikissa. Verrattuna Ruotsin ykköskierroksella menevään Alexander Steeniin Filppula on vähintään yhtä taitava, jopa parempi kiekollisesti, mutta puolustuspelissä ja fyysisyydessä hän jää paljon jälkeen. Filppulalla on luontaista taitoa, jota ei voi opettaa, mutta vielä hän ei ole osiensa summa ja se voi näkyä sijoituksessa.
96. Columbus
Jeff Genovy, C (USA)
190 cm, 88 kg, s. 4.12.1982
Des Moines (USHL) 52 GP, 23 G, 23 A, 46 PTS, 86 PIM
Pelasi kauden USA:n High School-sarjassa ja suunitelmissa pelata ensi kaudella Clarksonin yliopistossa. Isä Alan pelasi Red Wingsien organisaation farmijoukkueissa. Hyvä luistelu, keskimääräistä parempi kiekonkäsittelijä ja syöttelijä. Älykäs pelaaja, joka osaa ennakoida peliä. Hyvä aloituksissa ja erikoistilanteissa.