Itävalta – taas(ko?) kiusaajan roolissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jälleen kerran Itävalta lähtee MM-kisoihin kohentamaan aikaisempien vuosien sijoitustaan, mutta etukäteen katsoen suuria mahdollisuuksia maalla ei voi olla. Alkulohkosta on mahdollisuus päästä jatkolohkoon, mutta sitten kyyti voi olla liian kylmää. Kaksinkertainen Euroopan mestari ei ole vielä kasvattanut sukupolvea, joka osaa voittaa.

Viime kisoissa Itävalta oli Suomen kanssa samassa lohkossa. Tsekeiltä ja Suomelta takkiin maalisuhteella 13-2. Lohkon lopullisen järjestyksen ratkaisevassa ottelussa Itävalta kurmootti lilliputtikiekkomaa Sloveniaa 6-2. Jatkolohkossa joukkue otti pataansa Saksalta ja Slovakialta. Ukraina sentään kyettiin voittamaan, mutta se oli myöhäistä jatkoonpääsyn osalta.
Myös vuoden 2002 sekä 2001 kisoissa Itävallan taru on ollut täysin sama: Alkulohkosta yksi voitto ja sen turvin jatkolohkoon. Siellä yksi voitto, sijoitus viides ja sijoitusotteluun sijoista 10-11.
Ei edes onni ole ollut myötä. Saksan kisoissa 2001 Itävalta voitti USA:n puhtaasti 3-0, ja voitolla Ukrainasta olisi Itävalta päässyt pudotuspeleihin. Oliko kiekkomahdin kaato liian kova teko Sacherkakku-maan miehille? Ukrainalta tuli käkeen ja taas oli edessä matka sijoitusotteluihin.
Itävallan kiekossa on menty eteenpäin. IIHF:n rankingissa joukkue nousi vuoden 2002 13.sijalta yhden pykälän ylöspäin.

Itävallan kiekkoilu menossa hitaasti ylöspäin

Maan kiekkotaso on Suomen tasolla mitattuna Mestis/Suomi-sarjan paikkeilla. Itävalta on jo pitemmän aikaa yrittänyt nostaa maansa kiekkoilun tasoa. Ulkomaalaisia pelaajia on vielä ehkä hieman liikaa, jotta omat kotimaiset pelaajat voisivat kehittyä lisää. Mikäli ulkomaalaiset pelaajat vievät kahden ensimmäisen ketjun pelipaikoista 75 %, eivät kotimaiset pelaajat pääse vastuullisille paikoille.

Itävallan jääkiekkoliitto luottaa nuoriin nouseviin kykyihin. Aikaisemmin tänä vuonna pelatut nuorten MM-kisat eivät olleet niin huikea suksee Itävallalle kuin odotettiin. Jos alkulohkossa tekee yhden maalin ja ottaa 24 omiin neljässä ottelussa, niin voiko sillä päästä pitkälle? Tauno Tasalakkikin osaa laskea 1+1 yhteen ja saa vastaukseksi: Ei.
Jatkolohkossa joukkue nelinkertaisti maalisaldonsa ja sai aikaiseksi tasapelin Ukrainan kanssa. Sijoitus yhdeksäs ja liitossa varmasti mietintä päälle.

Jos katsoo maajoukkueen kooostumusta viime vuosina, on suurin osa pelaajista syntyneet vuosina 1978-1982. Runko on mainio jatkoa ajatellen, mutta tasoa on nostettava. Todella lahjakkaita pelaajia syntyy harvoin, eikä Itävalta ole välttämättä oikea paikka huipun kehittyä. Maailman huippumaa jääkiekossa on sellainen paikka, missä kehittyy varmasti. Esimerkkinä voidaan ottaa Oliver Setzinger. Lupaava pelaaja, mutta vasta nyt on lunastamassa itseään siihen muottiin mihin häntä on odotettu. Tosin osa hidastelusta voidaan vierittää pelaajan itsensä päälle.

Pitkäjänteisellä sekä määrätietoisella työllä Itävalta voi lunastaa paikan maailman 8 parhaan maan joukosta. Ylemmäksi pääseminen on liian kovan työn takana, ellei maan urheilukulttuuri muuttuisi jääkiekkoa suosivaan suuntaan. Alppilajit sekä jalkapallo menevät maassa täysin jääkiekon edelle.

Maalivahdit torjuvat

Maalivahtiosastolle on valittu kaksi tuttua miestä maajoukkueessa ja yksi tuntematon. Brend Brückler tekee ensi esiintymisensä MM-kisoissa ja maajoukkuepelejäkin on kertynyt peräti 0 kappaletta. Brückler pelaa Pohjois-Amerikassa, Wisconsinsin yliopistossa.
Tutummat maalivahdit Claus Dalpiaz (Innsbrück) sekä Reinhard Divis (St.Louis/NHL)
jatkavat maajoukkueuraansa. Etukäteen ajateltuna Divis on ykkösmaalivahti ja Brückler sekä Dalpiaz tappelevat armopaloista.
Divikseen ei ole Itävalta kaatunut missään kisoissa. Mies torjuu hyvin taidolla ja osin onnellakin. Muu joukkue ei vain pysty pelaamaan tasaväkisesti huippumaita vastaan ja suojelemaan maaliaan tarpeeksi. Tosin Itävallan maalinsuulla kuka tahansa maailman huippumaalivahti ei välttämättä onnistuisi torjumaan kaikkia vastustajan vetoja.

Maalivahdit: Bernd Brückler (University of Wisconsin/NCAA), Claus Dalpiaz (Innsbrück), Reinhard Divis (St. Louis/NHL).

Puolustajat puolustavat

Puolustuksen kokoonpano ei juurikaan heittele Itävallan valmentaja Herbert Pöckin alla. Lähes samat miehet ovat olleet viime kisoissa Itävallan puolustuksessa. Johannes Reichel (Klagenfurt) on uusi tuttavuus, kuten myös 4 maaottelua pelannut Sven Klimbacher.
Itävallan puolustus on hidas ja kädetön. Jos käytetään kauniita termejä. Ikärakenne on selvästi viimeisen 4 vuoden aikana nuorentunut. Vanhat maajoukkueratsut ovat jääneet maajoukkueesta pois ja uusia miehiä otetaan jatkuvasti sisään. Harjoitusotteluissa on käytetty myös tuoretta verta tulevaisuutta ajatellen.

Lakosin veljekset Andre ja Philippe ( Capitals Wien), Martin Ulrich ( Düsseldorf) sekä Thomas Pöck ovat puolustuksen selkäranka. Joukkueen kapteenia ei oltu nimetty tätä kirjoittaessa, mutta todennäköisesti se on joko Ulrich tai hyökkääjä Raimund Divis.
Itävallan pulustus tullaan laittamaan testiin kisojen aikana. Tiukkaampi tiukempi puolustus sekä nopeat vastaiskut ovat olleet aina Itävallan valttikortti. Niin myös nytkin.

Kokemusta kansainväliseltä tasolta puolustukselta löytyy varmasti. Kiekollinen peli sujuu ja omat hyökkäysavaukset ovat päteviä. Ylivoimakin sujuu, mutta vanhojen odotusten mukaan vain muutama maali kisoissa on yv-maali.
Parhaiten joukkue pelaa kun vastustaja antaa tilaa Itävallan kiekolliselle pelille. Itävallan aliarviointi voi tulle monelle joukkueelle kalliiksi. Ei joukkue sentään täysi heittopussi ole.

Puolustajat: Robert Lukas, Sven Klimbacher, Thomas Pfeffer (EHC Black Wings Linz), Andre Lakos, Philippe Lakos (Vienna Capitals), Thomas Pöck (New York Rangers/NHL), Johannes Reichel (Klagenfurt), Martin Ulrich, Gerhard Unterluggauer (Düsseldorf).

Hyökkääjät hyökkäävät

Parhaat Itävallan pistemiehet viimeisissä arvokisoissa ovat tehneet yleensä 4-5 pistettä. Eli noin samanverran kuin huippumaiden pelaajat ennen pudotuspelejä. Hyökkäys on tasaista massaa, yleensä yksi hyökkääjä erottuu hieman muista edukseen. Tänä vuonna voi ehkä hieman odottaa enemmän. Thomas Koch on paras omassa liigassa pelanneista maajoukkuemiehistä. Yli piste per ottelu on hyvä saavutus. Myös Dieter Kalt, Oliver Setzinger sekä Kent Salfi ovat pelanneet mukavan kauden joukkueissaan.

Hyökkäyksestä löytyy kokemusta ja nuoruutta. Uusia pelaajia tuodaan hyvällä tahdilla sisään maajoukkuekuvioihin ja reserviin kertyy kokemusta useille miehille. Hyökkäyskalustossa onkin tuoreita MM-kisamiehiä enemmän kuin puolustuksessa. Rapakon takana pelaavia hyökkääjiä on tällä kertaa kaksi: Christoph Brandner sekä Thomas Vanek. Varsinkin jälkimmäisen kohdalla, pistäkää nimi visusti mieleen. Tästä miehestä kuullaan vielä.

Vanek on varattu kesällä 2003 kaikenkaikkiaan viidentenä pelaajana Buffalo Sabresin toimesta. Itävallan seuraava NHL-pelaaja ei ole turhaan varattu ensimmäisellä kierroksella. Nuorten kisoissa jäi todella yksin, mutta pystyi tekemään itselleen tilanteita ja näytti että osaa hommansa. Nuorten kisojen B-sarjassa mies vei yksin Itävallan A-sarjaan. Yli 2 pistettä per ottelu riittää siihen. Suomen kisoissa menneenä talvena mies teki kuudessa ottelussa tehot 3+1.

Nyt nähdään mihin hänestä on miesten tasolla. Hän on kuitenkin vasta 20-vuotias ja pelannut ennen yliopistosarjaa USHL:ssa. Tämä liiga on tarkoitettu nuorille pelaajille, alle 20-vuotiaille, jotka jatkavat vielä pitemmälle, esim. Yliopistoon tai johonkin ammattilaisliigaan. USHL on NHL-scouttien jatkuvassa tarkkailussa, joten tätä kautta myös Vanek huomattiin.

Itävallan hyökkäys on muutaman taitavan yksilön varassa. Joukkuepeli onnistuu kyllä, mutta rikkominen on toki helpompaa kuin rakentaminen. Tilanteet luodaan yleensä terävillä vastahyökkäyksillä ja otetaan suora kaista vastustajan maalille. Rakentamalla saadaan kyllä välillä aikaiseksi hyökkäyksiä, mutta rakentelu on hidasta. Vastustaja pääsee usein väliin turhan helposti. Toista heikompaa maata vastaan joutuu Itävaltakin rakentamaan peliä, eikä vain puolustamaan. Selkeä pelinrakennus onnistuu, mutta on hitaahkoa. Tällöin nopeudella ei ole väliä, koska vastustaja ei pääse nopeasti rokottamaan.

Hyökkääjät: Raimund Divis, Philipp Lukas, Markus Peintner, Mark Szücs (EHC Black Wings Linz), Philippe-Michael Horsky, Thomas Koch, David Schuller, Daniel Welser (Klagenfurt), Christoph Brandner (Houston/AHL), Christoph Harand (Vienna Capitals), Dieter Kalt (Färjestad), Roland Kaspitz (Villach), Gilbert Kühn (EC Graz 99ers), Oliver Setzinger (HPK), Matthias Trattnig (Kassel), Thomas Vanek (University of Minnesota/NCAA).

Arvio

Itävalta pelannee omaa peliään ainoastaan Ranskaa vastaan alkulohkossa. Ranska ei kuitenkaan ole mikään heittopussimaa, joten joukkueen suurin panos onkin avausottelussa. Sveitsiä ja Kanadaa vastaan joukkueella ei ole paljoa saumoja, korkeintaan em. maiden aliarvioidessa Itävalta todella pahasti.

Veikkauksena: Alkulohkossa Ranska kaatuu, tasuri Sveitsiä vastaan ja Kanadalta turpaan urakalla.
Jatkolohkossa mahdollisesti yksi voitto, mutta pudotuspelit jäävät taaskin haaveeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle