Saksaa ei kannata vähätellä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Koto-Suomessa Saksaa katsotaan pitkin nenän vartta jääkiekon lilliputtimaana siitäkin huolimatta, että maassa pelaa yksi Euroopan huippusarjoista ja maan kiekkohistoria on vanhempaa ja menestyksekkäämpää kuin omamme.

Kuten monet tietävät, ensimmäinen kiekko-ottelu kovana kiekkomaana tunnetussa Suomessa pelattiin 1899 Helsingin Pohjoisrannassa. Saksalainen kiekkohistoria alkoi jo aiemmin. Ensimmäinen todistettavasti pelattu jääkiekko-ottelu Saksan maaperällä pelattiin Berliinissä järven jäällä vuonna 1887. Tuolloin kohtasivat Berliinin akateeminen urheiluklubi ja muista opiskelijoista koottu ryhmä. Berliinin urheiluklubi vei pelin nimiinsä 11-4. Ensimmäinen saksalainen kiekkoliitto Deutsche Eishockey-Bund (DEB) perustettiin 1909 ja maassa alettiin pelaamaan mestaruussarjaa vuodesta 1912. Toisen maailmansodan jälkeen Saksa jakautui ja vuonna 1946 Saksa erotettiin Japanin ohella kansainvälisestä kiekkoliitosta, joskin jo 1950-luvulla ensin Länsi-Saksa ja pari vuotta myöhemmin DDR otettiin jälleen liiton jäseniksi.

Länsi-Saksan aikana maa oli pitkään parempi kiekkomaa kuin Suomi. Tyskinmaan kiekkoilijoilla on olympiapronssia vuodelta 1932 ja 1976 (Länsi-Saksa). Kisoista hihaan on tarttunut hopeaa vuosina 1933 ja 1953 sekä pronssia vuosina 1932 ja 1934.

90-luvulla tapahtui saksalaisessa kiekossa kaksi merkittävää käännettä. Ensin maan pääsarja muuttui ammattilaisliigaksi vuonna 1994. Sarja sai nimekseen DEL-liiga. Toinen suuri muutos saksalaisessa kiekossa oli koko eurooppalaista palloilumaailmaa syvästi muuttanut Bosman-tapaus. Bosman-tapauksen kynnyksellä Saksa oli kova vielä kova luu juniorikisoissa ja sen parhaita junioreita povattiin NHL:ään siinä missä venäläisiä, ruotsalaisia tai tshekkejäkin. Bosman-tapauksen jälkeen koko DEL-liigan sävy muuttui. Ulkomaalaiset valtasivat maan pääsarjan kuin käänteisenä goottien marssina. Saksan maajoukkueen pelaajien paikka oli DEL-liigan joukkueissa kolmos- tai nelosketjussa. Ei ollut harvinaista, että maajoukkueessa pelasi ajoittain jopa alasarjojen pelaajia. Sanomattakin selvää että Saksan maajoukkueen taso sukelsi tuolloin ja kovaa.

Saksan paikka a-sarjassa oli kuitenkin IIHF:lle sydänasia, joten A-sarjan joukkuemäärää laajennettiin ja supistettiin sitä mukaa kuin Saksan A-sarjassa pitäminen edellytti.

Germaanit käyttivät IIHF:n antaman tilaisuuden hyväkseen ja täten Saksan kiekko on näiden toimenpiteiden pikkuhiljaa tokenemassa pahimmasta lamastaan. Vaikka DEL-liigan pistepörssiä dominoivatkin yhä ulkomaalaiset, ovat saksalaiset viime vuosina nousseet joukkueittensa runkopelaajiksi.

Siitä huolimatta, että jääkiekko on Saksassa jäänyt pahasti suosiossa jalkapallon jalkoihin, on Saksassa silti on rekisteröityneitä kiekkoilijoita 26 000 kappaletta. Myös fanikulttuuri on keskieurooppalaiseen tapaan varsin äänekästä.

Maalivahdit ja puolustus

Maalivahtiosasto germaaneilla on tänä(kin) keväänä todella laadukas. Vaikka Mannheimin Marc Seliger kärsii jalkavaivoista eikä pääse kisoihin, niin syytä huoleen ei ole. Berliinin Oliver Jonas, aiemmissa kisoissa loistanut Robert Müller ja eritoten Vezina-palkittu NHL-vahti Olaf Kölzig muodostavat Saksan maalivahtikolmikon. Vaikka Olielta odotetaankin paljon, on hänen takanaan yhä kansainvälisellä tasolla päteviä veräjänvartijoita.

Puolustuksessa päänvaivaa päävalmentaja Hans Zachille aiheuttaa NHL-puolustajien Dennis Seidenbergin ja Christian Ehrhoffin puuttuminen kokoonpanosta. Molemmilla ovat vielä farmiliigojen pudotuspelit kesken ja Seidenbergilla on harmittavia pikkuvaivoja. Samoin toinen Gocin veljeksistä, Sascha, puuttuu perhesyiden takia. Ottawan farmissa, Binghamptonissa pelannut kovaotteinen Christoph Schubert tiputettiin viimeisenä pelaajana pois kokoonpanosta. Schubert olisi tuonut Saksan puolustukseen fyysisyyttä. Turnaus tulee näyttämään oliko Hans Zachin päätös oikea.

Suomalaisille tuttu Jan Benda pelaa totuttuun tapaan puolustajana ja saanee ison roolin erikoistilanteissa. Tosiasia on kuitenkin se, että puolustus on Saksan heikoin osa-alue.

Hyökkäys hyvässä mallissa

Suurin huomio saksalaisten hyökkäysarsenaalissa kiinnittyy tietenkin Buffalo Sabresin Jochen Hechtiin. Tämä 27-vuotias sentteri tehtaili tällä kaudella pelaamassaan 62 ottelussa tehot 15+37=52. Hecht osaa myös pelata laidassa.

Kölnin laitahyökkääjä ja Phoenixin prospekti Eduard Lewandowski oli joukkueensa paras saksalainen pistemies 33 tehopisteellään. Edellä oli DEL-liigan tapaan kolme 60-luvulla syntynyttä NHL-kokemusta omaavaa kanadalaista.

Kahdelta laitahyökkääjältä odotetaan tehoja. Koko DEL-liigan paras saksalaissyntyinen pistemies oli DEG Metro Starsin laitahyökkääjä Daniel Kreutzer. Tämän vuonna 1979 syntyneen hyökkääjän 52 pistettä oikeutti DEL-liigan pistepörssin sijalle viisi. Maalipörssissä mies oli peräti toinen 26 maalillaan. Nurnberg Ice Tigersin laitahyökkääjä Thomas Greilinger oli joukkueensa paras pistemies (17+22) ja häneltä odotetaan myös vahvaa panosta myös kansainvälisissä kaukaloissa.

Yksi tunnettu pelaaja on Frankfurt Lionsin Martin ”Robertin veli” Reichel. Reichel on joukkueen yleismies-Jantunen, joka kykenee pelaamaan roolissa kuin roolissa. Samoin heikon kauden pelannut maajoukkue-konkari Stephan Ustorf mahtui kuin mahtuikin maajoukkueeseen. Tämä todistaa, että myös Hans Zachilla on omat luottomiehensä, jotka hän kisoihin haluaa - vaikka sitten vanhoilla näytöillä.

Kokenut sentteri Len Soccio on poissa henkilökohtaisten syiden takia. Samoin ainakaan saksalaisittain NHL-tähden statusta nauttiva Marco Sturm ei pääse kisoihin murtuneen jalan takia. Myös toinen Gocin veljeksistä, Marcel, jättää kisat väliin. Mies tahkoaa AHL-finaaleja San Josen farmissa Clevelandissa.

Arvio

Saksa on kuitenkin parempi kuin osiensa summa. Joukkue pelaa leppoisan oloisen Hans Zachin valmennuksessa kurinalaista kiekkoa, jossa hyvällä liikkeellä ja aktiivisella karvauksella tila otetaan vastustajalta pois. Joku voisi kutsua tuota aktiivista karvaamista "kahvaamiseksi", mutta Saksan tapauksessa runsas mailahäirintä ei joukkueen oman vahvan liikkeen ansiosta puurouta peliä.

Saksa A-lohko MM-kisoissa on varsin hankala. Saksan vastustajia siinä ovat Tsekki, Latvia ja uudelleen B-ryhmästä noussut Kazakstan. Saksan tavoitteena on olla alkulohkonsa toinen.

Alkulohkossa Saksa lähtee Tsekkiä vastaan altavastaajana, Kazakstania vastaan selkeänä suosikkina ja ottelussa Latviaa vastaan saatetaan ratkaista lohkon toinen jatkoonpääsijä. Germaanien kisaurakka starttaa lauantaina, kun joukkue kohtaa avausottelussaan Kazakstanin.

Harjoitusotteluissa Saksa on hävinnyt Slovakialle ja USA:lle, mutta voittanut Itävallan ja Sveitsin. Joukkueella on kaikki edellytykset sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös