Nuorten MM: Kanada ja Saksa kiinni jatkopaikoissa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Nuorten MM-kisojen alkusarjan mielenkiintoisin ottelu pelattiin keskiviikkoiltana Morassa. Pohjois-Amerikan derbyssä Kanada oli USA:ta vahvempi ja otti voiton maalein 6-3 (2-0, 1-2, 3-0). A-lohkon toisessa ottelussa Saksa kaatoi Slovakian ja tarrasi kiinni puolivälieräpaikkaan.

Viitisentoista minuuttia yhdysvaltalaiset jaksoivat pelata Kanadaa vastaan tarkkaa puolustuspeliä ja onnistuivat pitämään ottelun tasaisena. USA:lla oli omat mahdollisuutensa ottaa ottelu haltuunsa, kun se pääsi pelaamaan ylivoimaa lähes neljä minuuttia putkeen, hetken aikaa jopa viidellä kolmea vastaan. Yritykset olivat kuitenkin surkeita.

- Kanada pelaa loistavaa alivoimaa, heille täytyy antaa siitä tunnustus. He peittivät laukaisulinjamme hyvin ja jouduimme siirtelemään kiekkoa tavallista enemmän, perusteli hdysvaltalaisvalmentaja Ron Rolston.

- Lopussa saimme pari kovaa pommia viivasta, mutta muuten ylivoimamme oli kieltämättä hampaatonta. Siihen täytyy kiinnittää huomiota jatkossa.

Ottelun avausmaali syntyi, kun puolustaja Jack Johnson lähti yltiöpäisesti tukemaan hyökkäystä. Kanadalaiset pääsivät rokottamaan nopeasta vastaiskusta.

Kanukkipakki Kristopher Letang sai kiekon omalla puolustusalueellaan ja purki sen pleksin kautta keskialueelle. Steve Downie kaasutti kiekkoon ennen yhdysvaltalaispuolustajaa ja tuloksena oli 2-1-ylivoimahyökkäys. Downie ei miettinyt syöttöä, vaan räväytti kiekon Jeff Zatkoffin längistä sisään.

Kolmisen minuuttia myöhemmin Kanada näytti Ryan Stoan jäähyn aikana, miten ylivoimaa pelataan. Kiekko viivaan, kaksi miestä maskiin maalin eteen, laukaus ranteella maalille. Puolustaja Cody Fransonille syöttöpiste, kun kiekko
kimposi Tommy Pyattista maaliin.

- Ylivoima oli paljon parempaa kuin eilen. Olimme Ruotsia vastaan ehkä hiukan hermostuneita ja kiekko pomppi sinne tänne. Nyt rauhoitimme peliämme ja pidimme kuviot yksinkertaisina. Se toimi tänään, totesi kanadalaispuolustaja Kris Russell.

USA taistelee

Toisen erän alussa Kanada vaikutti ratkaisseen pelin, kun Trevor Lewisin jäähyn aikana Jonathan Toews suti maalin edestä lätyn verkkoon. Lähietäisyydeltä osumaa katseli kanadalaiskatsomon suursuosikki Jack Johnson.

Heti seuraavassa vaihdossa USA tuli kuitenkin peliin mukaan. Joukkueen kolmosketju kierrätti hyökkäyspäädyn kautta kiekon viivaan Taylor Chorneylle, joka siirsi nopeasti toiselle puolelle Erik Johnsonille. Pieni sivuttaisliike, nopea laukaus, ja kiekko oli ensimmäisen kerran turnauksessa Carey Pricen selän takana.

Johnsonin maalista jenkit saivat uutta uskoa. Nelisen minuuttia myöhemmin Michael Carman kavensi eron yhteen maaliin. Hienon esityön osumaan teki Bill Sweatt, joka toi nopealla luistelulla kiekon omasta päästä hyökkäysalueelle ja laukoi kohti maalia.

Veto meni ohi, mutta kimposi sopivasti maalille kiiruhtaneelle Carmanille. Maalin syntyessä Price seurasi katseella Sweattia ja Carmania seurasi mailalla hipaisemalla Cody Franson.

- Näin, että toisella laidalla oli tilaa ja ainoa syöttösuunta oli riskialtis, joten päätin käyttää nopeuttani ja viedä kiekon alueelle kuljettamalla, Sweatt kertoi ajatuksenkulustaan.

- Laukaus ei todellakaan onnistunut, mutta onneksi Carman seurasi sen hienosti ja toi meidät mukaan peliin.

Ratkaisu rangaistuslaukauksesta

Erän loppu pelattiin ilman maaleja, mutta tunnelma ja tempo olivat korkealla. Intensiteetin kohoamisesta seurasi pari typerää ryntäystä, kun Kanadan Darren Helm ja USA:n Jack Johnson ajelivat surutta vastustajaa laitaan.

- Erätauolla painotin niitä asioita, joissa olimme hyviä ottelun alkupuoliskolla. Meidän täytyi uskoa omaan systeemiimme ja pelata sen mukaisesti, kertasi Kanadan päävalmentaja Craig Hartsburg.

Ottelun ratkaisu tuli tasavajaalla. J. Johnson lähti alimpana miehenä harhauttamaan Jonathan Toewsia, mutta kikka ei purrutkaan. Toews sai kiekon haltuunsa ja E. Johnson heitti mailansa kohti kiekkoa häiritäkseen
läpiajon onnistumista.

Kun Toewsin laukaus epäonnistui, tuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin nostaa kätensä päänsä yläpuolelle rangaistuslaukauksen merkiksi. Toews laittoi kiekon kylmän viileästi Zatkoffin vasemman olan yli ylänurkkaan.

- Meille tuli virhe siniviivalla ja se yritettiin paikata toisella virheellä. Se antoi erittäin lahjakkaalle pelaajalle mahdollisuuden, jonka hän käytti. Minusta se oli ottelun käännekohta, tilitti Rolston.

Yhdysvallat tuli vielä Bill Sweattin kyseenalaisella osumalla maalin päähän, mutta ottelun kaksi viimeistä maalia teki Kanadan Darren Helm, jälkimmäisen tyhjiin. Joukkueiden parhaana palkittiin ansaitusti Jonathan Toews ja Jack Skille - molemmat Chicago Blackhawksin varauksia. Skille oli ottelussa hyvä, mutta vähintään yhtä hyvä oli luisteluvoimainen Sweatt.

USA:n jatkopaikka kovan työn takana

Toinen perättäinen tappio laittoi Yhdysvaltain joukkueen hankalaan rakoon. Kun Saksa voitti Slovakian, joukkueen on pakko voittaa molemmat jäljelläolevat ottelunsa, mikäli se aikoo selvitä pudotuspeleihin.

- Emme todellakaan pidä tilanteesta, jossa olemme. Meidän täytyy käyttää seuraavat kaksi päivää hyvin, että olemme valmiita Slovakia-otteluun, Rolston totesi.

- Meidän täytyy taistella tiemme jatkoon. Pukukopissamme on kyllä riittävästi luonnetta ja taitoa siihen.

Kanadan turnaus taas on alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Voitot Ruotsista ja USA:sta tietävät varmaa jatkopaikkaa.

- Kovan alun vuoksi meidän täytyi keskittyä yksityiskohtiin jo harjoitusleirin aikaisesta vaiheesta alkaen. Edistymme vähän kerrassaan, kuvaili Hartsburg.

- Kaksi voittoa on taskussa ja kovin peli on aina se seuraava.

Saksa yllätti Slovakian

Illan toisessa ottelussa Saksa otti turnauksen toisen voittonsa ja tarrasi kiinni jatkopaikkaan. Slovakia kaatui numeroin 2-4 (1-2, 1-0, 0-2).

Saksa sai otteluun loistavan alun. Kahdeksan minuutin jälkeen joukkue johti jo 2-0. Maalintekijöinä kunnostautuivat Florian Ondruschka ja Felix Schultz.

Slovakia pääsi kaventamaan 5-3-ylivoimalla, kun Stefan Langwieder ja Philip Gogulla istuivat jäähypenkillä. Myös tasoitusmaali syntyi ylivoimalla.

Päätöserässä Saksa laukoi vain kolmesti kohti Slovakian maalivahtia Branislav Konradia, mutta teki kaksi maalia. Saksan sankari oli jälleen maalivahti Sebastian Stefaniszin, joka torjui ottelussa 27 laukausta.

Sveitsi mutkisti asetelmia

Voitto eilisestä pelistä ei auttanut Valko-Venäjää, kun vastaan asettui Sveitsi. Keskieurooppalaiset pelasivat aktiivisesti, laukoivat paljon ja ansaitsivat voittonsa. Valko-Venäjän sumppupuolustus aiheutti Sveitsille vaikeuksia erityisesti avauserässä, mutta jatkossa joukkue oli tekopaikoissa huomattavasti tehokkaampi kuin Suomi tiistaina.

Ensimmäisen erän ainoa maali syntyi tasavajaalla. Sveitsiläiset jäivät hyökkäyspään aloituksen jälkeen odottelemaan ylivoimansa alkamista, ja Andrej Stas karkasi läpi. Dmitri Shumskin hieno pystysyöttö tavoitti Stasin, joka lirutti kiekon Reto Berran jalkojen välistä reppuun.

Sveitsin paras jakso ajoittui toisen erän puoliväliin. Joukkueen tähtihyökkääjä Juraj Simek tasoitti pelin alivoimalla, kun hänen laukauksensa lurahti helpohkosti maaliin Valeri Proninin torjunnan läpi.

Puoli minuuttia myöhemmin Fadri Lemm vei Sveitsin johtoon. Laituri harhautti siniviivalla Juri Iljinin ja eteni maalintekopaikkaan. Pronin pudotti jäihin ja Lemm siirsi kiekon rauhassa reppuun.

Toisen erän päättyessä Dmitri Korobov otti keskialueella turhan kampitusjäähyn, joka kostautui erätauon jälkeen. Sveitsin ylivoimapakkipari Sebastian Schilt - Yannick Weber siirsi kiekon pitkin siniviivaa ja takaisin. Weber laukoi suoraan syötöstä kiekon ohi Proninin.

Päätöserän puolivälissä Simek pääsi tekemään ottelun toisen maalinsa, kun hän nousi kulmasta maalintekosektoriin. Kova ja tarkka laukaus yllätti Proninin.

- Tiesimme, että maalivahti ei ehkä ole joukkueensa paras pelaaja, joten pyrimme laukomaan paljon, tiivisti puolustaja Yannick Weber.

Valko-Venäjä pyrki pelaamaan samalla tavalla kuin Suomeakin vastaan. Joukkueen esitys jäi kuitenkin jollain tapaa vajaaksi. Erityisesti joukkueen avainhyökkääjät Sergei Kostitsyn, Roman Magdejev ja Mihail Stefanovitsh jäivät selvästi tiistaisesta tasostaan.

- Tämä oli meille toinen peli kahden päivän sisään, joten olimme ehkä hiukan väsyneitä, Kostitsyn mietti.

Sveitsin parhaimmistoa olivat Simekin ja Weberin lisäksi maalivahti Berra sekä Andrej Bykovin johtama ketju. Nuorella Bykovilla on huima kyky luoda vaaratilanteita tyhjästä.

Sveitsin voitto mutkisti B-lohkon asetelmia entisestään. Sveitsi, Venäjä ja Valko-Venäjä ovat kaikki kolmessa pisteessä, Suomi ja Tsekki taas yrittävät huomenna pois nollakerhosta.

- Tämä ottelu osoitti meille, että pystymme varmasti taistelemaan jatkopaikasta. Suomen kanssa pystymme varmasti pelaamaan tasaisesti. Tsekki on kova joukkue, mutta kovalla taistelulla sekin on voitettavissa. Venäjästä on paha sanoa mitään, Weber pohti jatko-ohjelmaa.

Sveitsi ja Venäjä kohtaavat torstai-iltana Leksandissa, kun kotijoukkue Ruotsi käy näyttäytymässä moralaisyleisölle Slovakian kanssa. Torstain ainoassa päiväottelussa Suomi ja Tsekki yrittävät päästä pois nollakerhosta.