Osala: ”Ei tarvitse vemputtaa”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Moskovan turnauksessa Leijonissa tällä kaudella debytoiva Oskar Osala myöntää alun KHL:ssä olleen vaikea. Isoon kaukaloon sopeutuminen on vienyt aikansa, mutta viime aikoina isokokoinen laituri on alkanut löytää peliään uudella tavalla. Viime kaudella AHL:ssä viilettänyt laituri olikin muikeana Moskovan turnauksen alla.

Suomi lähtee torstaina käyntiin pyörähtävä Venäjän EHT-turnaukseen varsin kokemattomalla ryhmällä. Yksi joukkueen mielenkiintoisempaa kaartia onkin viime kauden päätteeksi Venäjälle siirtynyt Oskar Osala, joka myönsi odottavansa joulun alla pelattavaa turnausta innolla.

– Kiva päästä taas pelaamaan näitä pelejä. Innolla odotan, tässä on nuori ja mielenkiintoinen joukkue kasassa. Vähän kokemattomampi ryhmä tällä kertaa mukana, joten odottavainen fiilis.

– Mukava kolmosketjun rooli tulossa, joten siinä suhteessa helppo pelata. Vieressä on hyvä kahden suunnan sentteri, niin voin itse keskittyä siihen omaan osaamiseen eli aggressiiviseen hyökkäykseen ja aktiivisempaan hyökkäyspeliin. Ei tarvitse murehtia omasta päästä niin paljoa, joten tosi kiva tilanne, mies kommentoi omaa rooliaan Leijonissa.

Moskovan turnauksesta mies ei odota suuria, mutta myöntää erityisesti Venäjä-pelin sytyttävän.

– Tiukkoja pelejä tulossa, yritetään saada mahdollisimman monta voittoa kaavittua. Venäjällä on kova nippu, joten jos sen pystyisi kaatamaan, olisi hyvä näpäytys. Itseltä odotan vain hyvää pelaamista ja yrittää saada se ensimmäinen maajoukkuemaali aikaiseksi, joten eiköhän siinäkin tavoitetta jo riitä.


Oskar Osala on alkanut päästä sinuiksi venäläisen kiekon kanssa.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Suoraviivaisuus valttia myös Venäjällä

Viime kausi kului laiturilla AHL:ssä, kun pysyvä paikka NHL:stä jäi haaveeksi. Täksi kaudeksi mies siirtyi Venäjälle, ja Osalan uudeksi osoitteeksi osoittautui Neftehimik Nižnekamsk. Vaikean alun jälkeen sopeutuminen isoon kaukaloon ja uuteen kulttuuriin onkin alkanut sujua.

– Kyllä siinä totuttelemista oli, mutta nyt tuntuu, että alkaa olla jo sujut sikäläisen kiekon kanssa. Onhan se hyvin erilaista. Kova sarja ja paljon parempi, mitä odotin.

– Erityisesti iso kaukalo tuo haasteita. Ei voi höntyillä joka paikkaan liikaa, vaan on pitänyt oppia olemaan passiivisempi. Pitää säästää energia siihen, että saa kunnon paikan taklata tai kiekon haltuun, niin jaksaa sitten tehdä myös jotakin. AHL oli enemmän jatkuvaa aktiivista ja energistä peliä, täällä kyttäillään enemmän paikkoja ja puolustamisen kanssa on pitänyt olla hyvin eritavalla tarkkana, Osala luetteli sopeutumisen kohteita.

Itse suoraviivaisesta pelistään tunnetulla Osalla meni melkoinen tovi uuteen kulttuuriin sopeutumisessa. Vahvuuksia ei ole kuitenkaan jätetty, vaan Osala kertoilikin pelitavan sopivan myös venäläiseen taitokiekkoon.

– Hyvin tuntuu sopivan. Välillä sitä menee kyllä vieläkin siihen niiden vemputukseen mukaan ja lähtee hakemaan sitä lättyä vielä muille. Pitää kuitenkin muistaa, että ne omat vahvuudet ovat siinä suoraviivaisuudessa ja erityisesti laukauksessa. Kyllä se sinne sopii, kunhan vain käyttää oikein – ei tarvitse itse ruveta vemputtamaan.

Myös oma rooli on joukkueesta alkanut pikkuhiljaa löytymään ja vastuu on onnistumisten myötä kasvanut toivotulle tasolla. Venäjän oloja kehunut Osala kertoilikin luistelun olleen osa-alue, jonka kautta tulosta on alkanut tulla.

– Varsinkin valmentajan vaihdon jälkeen oma peli alkanut kulkea. Kovasti olen tehnyt varsinkin luistelun suhteen töitä ja se alkaa näkyä. Kun vastuutakin on alkanut tulemaan, niin kyllä sitä huomaa, että alkaa itse olla jo pikkuhiljaa sujut KHL-kiekon kanssa.

– Nyt olen päässyt pelaaman kakkosketjussa, sellaista 13–15 minuuttia per peli, mikä on itselle aika ideaali aika. Se on sellainen aika, jolloin pystyy pistämään kaiken likoon, muttei kuitenkaan liian vähää. Lisäksi uuden valmentajan uusi pelityyli sopii loistavasti, joten nyt tilanne on siellä suunnassa erinomainen.

KHL:n kovasta tasosta vaikuttunut Osala olikin sitä, mieltä, että KHL:stä on helpoin tie myös kevään MM-kisoihin.

– Väitän, että KHL:stä tulevilla on helpointa maaotteluissa, mikä on näkynyt kisoissakin. Parhaat pelaajat ovat tulleet KHL:stä. NHL:stä se on iso kulttuurishokki ja SM-liigasta yllättävän suuri myös. On se hirveä etu, kun saa paljon maajoukkuetyylisiä pelejä jo kauden aikana alle, mies kommentoi haastattelun lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle