U20: Suomi voitti Kazakstanin ykkösnyrkkinsä johdolla

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen ykkösketju Aaltonen-Kemppainen-Salminen iski kolme osumaa ja johdatti pikkuleijonat 0-5 (0-1,0-2,0-2) -voittoon Kazakstanista.

Suomi lähti ottelun avauserään kovalla ryminällä ja jo avausvaihdossa joukkueen ykkösvitja loi kolme maalipaikkaa. Ensimmäisen kerran kiekkoa kaivettiin Kazakstanin maalivahdin Mihail Smolnikovin takaa, kun kolmas peliminuutti oli juuri täyttymässä. Joukkueen kapteeni Nico Aaltonen näytti esimerkkiä ja iski Suomen johtoon lähietäisyydeltä.

Kazakstanin paras osa, kakkosketju Kitsyn-Vitoshkin-Mazula, loi erän vanhetessa useamman maalipaikan ja oli lähellä tuoda joukkueensa tasoihin. Seitsemännellä minuutilla kazakit hukkasivat tasoitustilanteen, jossa puolityhjä maali odotti tekijäänsä.

Erän toiseksi viimeisellä sekunnilla Suomi tarvitsi maalivahtinsa Riku Heleniuksen apua, kun Stanislav Vitoshkin pääsi tälläämään vastakiekkoon lähietäisyydeltä. Helenius kuitenkin torjui ja Suomi selvisi erätauolle johdossa.

- Helenius oli tänään paras pelaajamme. Ensimmäisessä erässä Kazakstanilla oli peräti kuusi hyvää maalintekotilannetta, Suomen päävalmentaja Jukka Rautakorpi kertoi.

Kemppainen ottaa ohjat käsiinsä

Toisen erän ehdoton hahmo oli Suomen joukkueen ykköskentän keskushyökkääjä Joonas Kemppainen. Porilaisnuorukainen iski erän molemmat osumat. Ensimmäinen syntyi ylivoimalla Ville Lajusen upeasta esityöstä. Lajunen väisti kaksi heittäytyvää kazakkipeluria ja toimitti kiekon maalin edustalle Kemppaiselle. Kemppaiselle jäi helppo työ tuikata kiekko sisään.

Erän ja Kemppaisen toinen osuma oli illan upein. Kemppainen pujotteli keskialueelta asti näyttävällä yksilösuorituksella laukaisupaikkaan ja kilautti kiekon takarautaan ranteella.

- Olisi voinut vielä paremminkin ketjun peli mennä. Onneksi kuitenkin saimme kolme tehtyä. Salminen ja Aaltonen pelaavat ketjussamme ylempänä ja minä koetan olla taaempana, Joonas Kemppainen analysoi ketjunsa otteita.

Suomen ote ottelusta tiivistyi koko ajan tiukemmaksi mitä pidemmälle erä ja ottelu eteni. Kazakstanilaisilla oli selkeä käsitys siitä, että mistä tämä johtui.

- Suomi oli liian nopea meille. Jouduimme ottamaan jäähyjä ja se kostautui, Kazakstanin kapteeni Jevgeni Gasnikov myönsi.

- Meillä on niin paljon nuoria pelaajia, että meiltä yksinkertaisesti loppui virta pattereista, Kazakstanin päävalmentaja Oleg Boljakin myötäili kapteeniaan.

Kolmas erä pelkkä muodollisuus

Päätöserässä altavastaajana pitkään ollut Kazakstan alkoi selvästi väsyä ja tippua kyydistä. Suomi sai paljon ylivoima-aikaa ja iski kaksi ylivoimamaalia.

Ensin Niclas Lucenius kiepahti maalin takaa esiin ja runnoi kiekon maaliin. Tämä riitti Kazakstanin maalivahdille Smolnikoville ja maalille vaihdettiin todella pienikokoinen Sergei Rudolf. Rudolfin nolla kesti ainoastaan kaksi minuuttia, ennen kuin Juuso Puustinen iski illan päätöslukemat.

- Voitto oli todella tärkeä meille, kun ajatellaan turnausta eteenpäin. Toinen ja kolmas erä olivat hyvää ja kurinalaista pelaamista. Parantaa pitää kuitenkin peli peliltä, tyytyväinen Jukka Rautakorpi summasi ottelun annin.