Erikoisimmat tapaukset

MESTIS / Artikkeli
Kaukalossa sattuu ja tapahtuu. Tähän juttuun on valittu viisi esimerkkiä niistä menneen kauden KooKoo-hetkistä, jotka saivat allekirjoittaneen hieraisemaan silmiään ja tokaisemaan ”ei voi olla totta”.

1. Kamikaze-hyökkäys Kuopiossa

Pöytä oli katettu KalPalle. Vakuuttavasti edennyt joukkue sai joulukuun toisena päivänä vastaansa kurimukseen ajautuneen KooKoon. Televisioidun ottelun piti olla kuopiolaisten juhlaa, etenkin kun Sami Kapanen palasi juuri kyseisessä ottelussa kasvattiseuransa paitaan pitkän tauon jälkeen.

Tuomarilinjastakin, jonka erikoisuuksiin kuului muun muassa Reijo Mansikalle esitetty kysymys ”kukas teiltä laitetaan jäähylle”, huolimatta KooKoo taisteli kuitenkin upeasti ja nousi ensin kahden maalin takaa päätöserässä tasoihin. Ottelun luultiin jo ratkenneen, kun Kapanen täräytti ylivoimalla isännät uudelleen johtoon kolmisen minuuttia ennen loppua ja sai vielä jatkaa ylivoimallakin. Toisin kuitenkin kävi, kun alivoimanelikossa puolustanut pienikokoinen Jussi Laine voitti oman pään kulmaväännössä Kapasen ja käynnisti nopean hyökkäyksen.

”KooKoo karkasi alivoimalla 4-2-hyökkäykseen. Soijärven laukauksen jälkeen Simo Mälkiä iski paluukiekon reppuun. Aikaa KalPan johtomaalista oli kulunut vain minuutti ja kahdeksantoista sekuntia. KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi antoi oikeutetusti joukkueelleen sapiskaa KooKoon alivoimamaalista. Ottelua oli jäljellä vain minuutti, kun vastustaja päästettiin alivoimalla ylivoimahyökkäykseen.

- Päästiin 3-2:een ylivoimalla ja päästiin siinä vielä jatkamaan ylivoimalla. Pikkuisen anteeksiantamatonta päästää kaveri vielä tasoihin reilu minuutti ennen loppua alivoimamaalilla. Aika erikoinen loppu tuossa varsinaisella peliajalla kaiken kaikkiaan, Mika Pieniniemi kommentoi.”

2. Hörps

Esa-Tapio Palmun ensimmäinen Mestis-kausi alkoi epäonnekkaasti, sillä hyvien torjuntojen sekaan mahtui yksi emöhörppäys. KooKoo oli tullut rinnalle ja ohi kauden avausottelussa TuToa vastaan päätöserässä ja pelasi erittäin vahvasti.

”Katsomoon näyttikin siltä, ettei voittajasta ole enää epäselvyyttä, jos isännät vain jaksavat pitää samaa tahtia yllä. Ilman kunnollisia tekopaikkoja ollut TuTo nousi kuitenkin tasoihin varsin onnekkaalla tavalla reilut seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa.

Puolustaja Petri Tähtisalon punaviivalta lähettämä korkea purkukiekko pomppasi jäästä maaliin, läpi siihen asti varmasti esiintyneen kouvolalaisvahti Esa-Tapio Palmun länkien. TuTolla ei ollut ollut yhtään tekopaikkaa koko erässä, ja taisipa Tähtisalon onnekas nosto olla jopa sen ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus – vaikkei edes tainnut olla sellaiseksi tarkoitettu. Yhtä kaikki, ajassa 52.41 peli oli tasan.

Valmentaja Reijo Mansikalta löytyi kuitenkin tasapelin jälkeen ymmärrystä muuten hyvin debytoineelle nuorukaiselle.

- Palmu pelasi hyvän ottelun. Tuollaisesta lirusta on tietysti helppo syyttää maalivahtia, mutta mielestäni ei voi syyttää. Kiekko otti kimmokkeen ja pomppasi ikävästi längistä, antoi Mansikka synninpäästön.”

3. Törttöilyä viimeisen päälle

Mokia sattui kauden aikana paljon, eikä ole ehkä reilua nostaa niistä joitain erityisesti esille. Mutta sallittakoon se tässäkin tapauksessa, olihan kyseessä kerrassaan henkeäsalpaava yhteispeli KooKoon kauden parhaassa ottelussa. Tammikuun 20. päivä KooKoo pieksi kotihallissaan KalPan jäänrakoon lukemin 5-1, ja se savolaisten ainokainenkin olisi jäänyt vain ja ainoastaan haaveeksi ”without a little help from our friends”…

”Savon susilauma sai tasavajailla aikaan kavennuksen juuri ennen ensimmäistä erätaukoa. Jussi-Mikko Makkonen yritti uhkarohkeasti harhautella alimpana miehenä – ja jätti kiekon Aki Korhoselle. KalPa-kippari joutui lähtemään läpiajoon seisovilta jaloilta ja tilanne tuntuikin jo kuivuvan kokoon. Päättömästi paikalle rynninyt puolustaja Kimmo Nevalainen höntyili kuitenkin ohi sekä kiekosta että miehestä, ja Sami Kaartinen oli valppaana tehden kauden 16 maalinsa.”

4. Tuurilla ne laivatkin seilaa

Kuudessatoista edellisessä ottelussaan vain yhden syöttöpisteen kerännyt ja koko siihenastisen kauden aikana vain neljä maalia tehnyt Jussi-Mikko Makkonen nousi puolestaan onnettaren suosikiksi kauden toiseksi viimeisessä ottelussa Haukkoja vastaan. Hyökkääjä viimeisteli lyhyen ajan sisään kaksi varsin erikoista osumaa.

”Kimmo Haapa-aron lähiyrityksen Tarkki koppasi vielä hanskaansa, mutta joutui ajassa 14.31 antautumaan toistamiseen. Maali oli varsin onnekas, sillä helposti puolustajan ohi laidalta kirmannut Jussi-Mikko Makkonen haki tilanteessa syöttöä takatolpalle. Kiekko pomppasi kuitenkin haukkalavasta suoraan ylänurkkaan.

Toisen erän alku oli Haukkojen kannalta epäonninen, sillä kolmas takaisku oli totta reilun kolmen minuutin surffailun jälkeen. Viimeksi joulukuussa maalinteossa onnistunut Makkonen sai tililleen jo illan toisen onnekkaan maalinsa. Kolmoskentän sentterin tontilta ykkösen laitaan siirtynyt lahtelainen sai mailansa osumaan Tatu Katteluksen maalille lähettämään roikkokiekkoon, ja pompautti lätyn ilmasta sisään.”

5. Haapa-aron pommi

Joulukuun neljäs päivä pelatun KooKoo-Jokipojat-matsin toisessa erässä oranssipaidat saivat yrittää maalintekoa kahdenkin miehen ylivoimalla. Asialla olivatkin todelliset tekijämiehet, sillä:

” Erikoistilanteen näkyvin suoritus oli Kimmo Haapa-aron avojääpommi, joka tosin kohdistui ketjukaveri Hietakankaaseen.”

Harvemmin ylivoimalla esiintyneet miehet olivat avoimesta jäästä sen verran ihmeissään, etteivät tienneet törmäykseen johtaneessa tilanteessa mitä tekisivät. Lopulta molemmat ryntäsivät kiekkoon. Puun takaa kovan tällin hyökkäyssinisellä saanut Hietakangas sai keräillä kamppeitaan ja voimia jään pinnasta jokusenkin hetken. Komea töötti palkittiin ansaituilla aplodeilla.